Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Transatlantic Trade and Investment Partnership

Kalapuikkotehdas ja TTIP

Suomella on 67 investointisuojasopimusta eri maiden kanssa. Kyseessä on valtioiden välisistä sopimuksista, joissa suojataan yrityksiä valtioiden epätasapuoliselta kohtelulta. Järjestelmä on luotu jo 1960-luvulla. Sopimusten perusteella valtioita haastetaan melko harvoin välimiesmenettelyyn. Koko historian aikana EU-maita on haastettu välimiesmenetelyyn 55 kertaa.

Vapaakauppasopimus kylvää pelkoa Eurooppaan

Vuodesta 2013 lähtien EU:n ja Yhdysvaltain välillä neuvoteltu vapaakauppasopimus on noussut yhdeksi keskeisimmäksi aiheeksi mediakentällä. Paljon huolia liittyy erityisesti sopimukseen liitetettyyn investointisuojaan (investor-state dispute mechanism, ISDS), jonka pelätään kaventavan vaalimaamme demokratiaa. Uskon, että neuvottelut tulevat nousemaan esille myös vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. En ole ajanpuutteen vuoksi itse juurikaan ottanut kantaa ympärillämme riehuvaan vapaakauppasopimuskeskusteluun, joten ajattelin tehdä sen nyt. 

 

Jouluinen TTIP-tietovisa

Ho-hoh hooo!

Täten julistan kaupallisen joulun alkaneeksi! Vapaan kaupan ansiosta meillä on keskuudessamme rauhaa, talouskasvua ja hyvinvointia. Juuri vapaan kaupan ansiosta Sinulla on lisää valinnanmahdollisuuksia, hintojen läpinäkyvyyttä ja uusia kauppaketjuja, joista et vielä 30 vuotta sitten osannut edes uneksia.

Suomen talous, kuten pienten maiden yleisestikin, on riippuvainen vientituloista. Kuvaavaa on, että vientituloilla rahoitetaan joka toisen lastentarhanhoitajan, opettajan, poliisin ja muun julkisen sektorin työntekijän palkka.

TTIP ja investointisuoja

EU:n ja Yhdysvaltojen välisen kauppasopimuksen (TTIP) yksi puhutuimmista osista on investointisuoja, joka suojaa suuryritysten investointeja tapauksissa, jossa uusi lainsäädäntö uhkaa yrityksen todellisia tai kuviteltuja voittoja. Kiistatilanteet sovitellaan demokraattisen päätöksenteon ulottumattomista kansainvälisten lakimiesten toimesta. Erityisesti porvaripuolueiden edustajat ovat mainostaneet, että investointisuojassa ei ole mitään hämärää tai epäilyttävää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä