Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta PK-sektori

PK-yritysten tukeminen Lapissa ja Uudellamaalla

Kärnän jälleen tekemä osaoptimointi tilastojen kanssa sai minut tutustumaan kuinka eri tavalla PK-yritysten liiketoimintaa tuetaan alueellisten rakennetukien avulla Lapissa ja Uudellamaalla. EU:lta tulevaa tukea jaettiin Lintilän johdolla vuoden alussa 346 miljoonaa eri alueille, joten pienistä summista ei ole kysymys. Vaikka tuki tulee EU:lta, niin Suomen ollessa nettomaksaja lopulta nämäkin katetaan verovaroin - eivät ne ilmaiseksi taivaasta putoa.

Unohtakaa pk-yritykset

Kaikki ovat nykyään pk-yritysten ystäviä. EU korostaa päätöksenteossa pk-yritysten toimintaedellytyksiä, hallituksen reformeissa kannetaan erityisesti huolta pk-yrityksistä ja EK:kin on linjannut  siirtävänsä painopistettä voimakkaammin  pk-yritysten edunvalvontaan.

Miksi kukaan olisikaan pk-yrityksiä vastaan?  Ongelma on vain se, että pk-yritys on määritelmänä täysin hyödytön silloin kun puhutaan muusta kuin kirjanpidollisista vaatimuksista ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä, jota varten koko määritelmä on syntynyt.

Innovaatiosetelin jatkokehitystä

Osana hallituksen yrittäjyyspakettia lanseeraa Tekes innovaatiosetelit mikro- ja pk-yrityksille. 

Idea on sinänsä kiinnostava ja voisin kuvitella, että etenkin mikroyrityksissä kehitysresursseja ei liikaa ole, kun muutama ihminen hoitaa yrityksessä kaiken. Tarvetta siis innovaatiosubventiolle löytyy. 

Pk-yritysten vaikutukset työllisyyteen löivät ällikällä

Kävin eilen Stadissa etsimässä kolmijalkaista jakkaraa. Erottajalla vastaan käveli entinen naapurini Bo Hager. Poikkesimme kahvilaan ja puhuimme taloudesta, kuten yleensä. Bo ihmetteli uutista, jonka mukaan Suomeen syntyneistä uusista työpaikoista...

"Vuosien 2001–2012 välillä... pk-yritysten osuus oli peräti 92,5 prosenttia."

http://rohkeasuomi.fi/2014/10/pk-yritykset-suomen-johtotahtena/

Pienyrittäjän joulu

Mika Waltarin Joulutarinoissa on mainio pakina Kirjailijan joulu: ”Sanoinhan jo kerran, ettette puhuisi minulle joulusta. Olen kyllästynyt siihen sanaan. Olen reunojani myöten täynnä joulua. Olen vasta miehuuteni parhaissa voimissa, mutta olen elänyt joulun jo vähintään kaksisataa kertaa. --- Kysykää minulta, minä tiedän kaiken joulusta. Ei ole sellaista joulua, jota en olisi elänyt mielikuvituksessani.

Keisarin uudet vaatteet ja muita kansansatuja

Uusi lentoliikennestrategia julkistettiin perjantaina. Se ei liene kenellekään yllätys, että tämä strategia alkaa ei mistään ja päättyy ei mihinkään. Raportissa kuvataan nykytilaa ja sellaiseksi se myös lopputulemaltaan jää - nykytilan kuvaamista ei kuitenkaan mielestäni voi kutsua parhaimmillaankaan strategiaksi. Uuden lentoliikennestrategian kehuminen on kuin suoraan sadusta Keisarin uudet vaatteet. Kaikki näkee, mutta kukaan ei kehtaa sanoa, että nakuna se siinä kulkee. 

Pk-yritysten viennin kasvattaminen ei kaipaa tukieuroja

Alivaltiosihteeri Matti Anttonen on YLE:n haastattelussa sitä mieltä että pk-sektorin vienti saataisiin nousuun tukieuroilla. Itse kuulun tähän vientiä tekevään pk-sektoriin, ja oma näkemykseni siitä miten pk-vientiä parhaiten tuettaisiin on melko erilainen.

Onkin syytä tarkastella, mitä tyypilliset Suomalaiset pk-yritykset voisivat viedä, ja mitä esteitä viennille on. Tältä pohjalta on helpompi miettiä, mitä toimenpiteitä pk-viennin kasvattamiseksi oikeasti pitäisi tehdä.

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä