Tehdyssä kansalaismielipidemittauksessa [1 saimme yllättävän, mutta erittäin loogisen vastauksen kysymykseen – Onko presidentin Nato-kannalla suurta merkitystä itse kansakunnalle so. kansalaisille. Vastaus oli: Vain ~25 prosenttia piti presidentin Nato-kantaa tärkeänä.
Useassa Alma-median lehdessä julkaistiin viime tiistaina Sakari Muurisen kirjoittama faktantarkastusjuttu, jossa pyrittiin selvittämään, vietiinkö Suomi euroon Sauli Niinistön johdolla perustuslain vastaisesti, kuten olin väittänyt.
Jutussa ei kerrottu väitteeni tärkeimpiä perusteluja. Lähetin lehdille vastineen. Ainakaan Satakunnan Kansa ei antanut sille palstatilaa, ei edes mielipidekirjoituksena. En tiedä, onko jokin muu lehti sitä julkaissut.
Presidenttiehdokkaat ovat puhuneet lämpimästi Nato-kansanäänestyksestä, Pekka Haavistoa lukuun ottamatta.
Mainio ajatus tuo kansanäänestys. Kumma kun muissa läntisissä demokratioissa sitä ei ole tajuttu. Yleensähän maat ovat liittyneet Natoon oudosti edustuksellisen demokratian hengessä, eikä kansanäänestykseen ole menty kuin kolmessa puolustusliiton 29 jäsenmaasta.
Kansanäänestystä on vastustettu väittämällä, ettei äänestäjillä olisi vankkaa tietopohjaa päätöksensä tueksi.
RKP:n Nils Torvalds oli ainoa, joka ilmoitti kannattavansa Naton jäsenyyttä ilman edeltävää kansanäänestystä. Muut ehdokkaat suhtautuivat kielteisesti tai eivät ilmoittaneet kantaansa.
Katalonian kansanäänestys on legitiimi, vaikka juridisesti epäpätevä olikin: legitiimi ja laillinen kansalaistottelemattomuuskampanja. Väkivaltaisine poliisitoimineen Espanjan keskushallitus rikkoi kansalaisen perusoikeuksia. Näiden toteuttamisessa tarkasti suunniteltuine yksityiskohtineen oli kysymys, kun kansalaiset turvautuivat mieltä osoittamisen oikeuteen. He näet osallistuivat vaaleihin, jotka olivat demokratiaan oleellisesti kuuluva kansalaistottelemattomuuskampanja.
Euroopan komissio on tänään antanut lausuman Katalonian kansanäänestyksen johdosta. Lausuma on varsin tunteetonta ja kylmää luettavaa, sillä se käytännössä antaa siunauksensa Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn johtaman hallituksen väkivaltaisille toimille Kataloniassa.
Unohtamatta kokonaista laajaa useiden valtioiden alueille ulottuaa kurdiväestöä, joka haki myös ”pääkaupungistaan” Erbilistä, Irakista neuvottelupohjaa tulevalle itsenäisyystielle * - kansanäänestyksellä.
# Kataloniassa on yritetty äänestää Espanjasta irtoamisesta. Madridin poliisi on pyrkinyt häiritsemään äänestystä ja estämään sen. Poliisin ja väkijoukkojen yhteenotoissa on ruhjottu kymmeniä kansalaisia sairaalakuntoon. Madridin huolen ymmärtää, koska Katalonia on Espanjan taloudellisesti menestynein osa. Tällainen tilanne on tuottanut aivan odottamattomiin mittoihin kärjistyneen kiistan keskelle muutenkin eripuraista Eurooppan Unionia.
Maailmassa on useita valtiottomia kansoja kuten palestiinalaiset, tamilit, katalaanit, tataarit, valloonit, skotit, baskit ja saamelaiset. Saamelaisten ohella joukkoon voidaan lisätä useat alkuperäiskansat Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Austraaliassa. Nyt yksi näistä valtiottomista kansoista eli kurdit pyrkii luomaan itsenäisen Kurdistanin Irakin pohjoisosan kurdialueesta. Tällä viikolla järjestetty neuvoa-antava kansanäänestys veti 72 prosenttia äänioikeutetuista uurnille ja tulos oli hyvin selvä.