Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Kansainvälinen oikeus

Oikeudet, ihmisoikeudet, kansainvälinen oikeus ja kansainvälinen todellisuus

Olen erään ystäväni kutsusta osallistunut muutaman kerran pieneen oppineiden opintopiiriin – termi ei taida olla ihan sattumalta valittu, vaikka ainakaan kaikki osallistujat eivät, kuten en minäkään, ilmeisesti omaksuneet sitä viiteryhmää, jossa noita opintopiirejä 1970-luvulla harrastettiin. Viimeksi oli asetettu kysymykseksi: noudattaako Suomi ihmisoikeussopimuksia.

Miksi GCM pitää hylätä?

Vaikka monet ovatkin jo kyllästyneet GCM-sopimuksesta keskustelemiseen ja virkamiesten harjoittama väsytys on sikäli onnistunut, on edelleen hyvä tilaisuus torjua kyseisen asiakirjan hyväksyminen. Prosessi on vasta meneillään ja hyväksymiskokous edessäpäin. Valaisen asiaa tässä kirjoituksessa sekä kansainvälisen politiikan, oikeusfilosofian että joukkotiedotuksen kannalta.

Hyvällä politiikalla ja kansainvälisellä oikeudella sotaa vastaan

Aluepommitus kohdistuu suurten kaupunkien siviiliväestöön. Siinä näkymässä komentajan piirtämien viivojen sisäpuolelle jäänyt ihmiselämä tuhotaan kokonaan. Se on mukamas taistelukenttä. Polttoaseilla kärvennetään elävää voimaa jäljettömiin suurella teholla. Kaiken sen jälkeen on sotilaita kohdeltava inhimillisesti. Niin on kansainvälisillä sopimuksilla sovittu. Turha on mitään sanoa. Sodan todelliset uhrit ovat puolustuskyvyttömät siviilit. Nykyaikaisessa sodassa heitä vääjäämättömästi surmataan miljoonia.

Valtion voiman ja vallan käyttö

Maailmalla on ollut voiman valtioita ja vallan käyttäjiä, ihmisen historia kertoo sitä samaa tarinaa, miten ihminen jatkuvasti etsii tietä, miten ja missä käyttää henkistä voimaa ja valtaa.

Brysselin terrori-iskujen syyt ja keinot terrorismin torjuntaan

Voipuneena otin tänään vastaan uutisen Brysselin terrori-iskuista ja kuulin suomalaisten poliitikkojen ja asiantuntijoiden kommentteja asiasta. Tehtyä ei saa tekemättömäksi. Virheistä voidaan kuitenkin oppia ja välttää tilanteen kehittyminen ainakin suomalaisten kannalta huonommaksi.

Tiivistän seuraavaan analyysini nykytilanteesta ja siihen johtaneista syistä. Siihen sisältyy myös varoitus tulevasta, ellei poliittista suuntaa esitetyllä tavalla tarkisteta:

Oikea tieto minkä USA, Ranska ja Iso Britannia on unohtanut

Mikä se oikea tieto on minkä Yhdysvallat, Ranska ja Iso Britannia on unohtanut.

Historia kirjoitukset kertovat hyvin tarkasti ja selvästi mitä tärkeätä tietoa USA, Ranska ja Iso Britannia on unohtanut eivätkä ole ottanut niitä periaatteita käytöön mistä Robert H. Jackson kertoi, ja monet oppivat Maailman Sodasta 2.  

Historian totuus tulee esille kirjaimellisesti, mikä on oikea tie valita, kun laittomuus karkaa käsistä ja taistelut muuttuvat yhä enemmän harmaaksi sodan käynniksi.

Pääministeri Netanyahun taqiyya

Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu on herättänyt kansainvälistä huomiota todettuaan, että Jerusalemin suurmufti Mohammed Amin al-Husseini aikaansai valtakunnankansleri Adolf Hitlerin toteuttaman juutalaisten joukkotuhonnan. Netanyahun mukaan

Länsi menettänyt moraalisen johtajuutensa

Länsivallat ovat Yhdysvaltain johdolla tehneet kansainvälisessä politiikassa raskaita virheitä. Karkeimmat ovat tapahtuneet Ukrainassa ja Lähi-idässä. Vahingon niistä kärsivät Euroopan maat – ei Yhdysvallat ainakaan välittömästi.

Saamme syyttää johtajiamme siitä, etteivät nämä ole maailmalla kyenneet rakentavaan yhteistoimintaan, eivät esittämään vaihtoehtoja kriisien ratkaisemiseksi, eivätkä edistämään Euroopan asiaa moraalisesti kestävällä tavalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä