Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Vaalit2015

Unohdettu vaalivoittaja

Keskusta ja Vihreät voittivat vaaleissa lisää edustajapaikkoja, mutta vaalien todellinen suurvoittaja on unohdettu pääkirjoituksista ja vaalianalyyseistä.

Piraatit saivat yli 25.000 ääntä, mikä on yli kaksi ja puoli kertaa enemmän kuin vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Lähimpänä edustajapaikkaa Piraatit olivat Uudellamaalla, jossa he saivat 5.893 ääntä, kun vaalipiirin viimeinen paikka olisi irronnut 13.309 äänellä.

Mikä ihmeen maahanmuutto?

Eduskuntavaaleissa odotin vaaliteemoiksi nousevat talouden, turvallisuuden ja työn, ehkä terveyden. Taloudesta ja työstä puhuttiin kyllä, turvallisuuspolitiikasta vähemmän. Mutta mistä sitten puhuttiin? Maahanmuutosta. 

Mikä yhdistää keskustaa, persuja ja vihreitä?

Eduskuntavaalien suurimmat voittajat olivat Keskusta, Perussuomalaiset ja Vihreät, suurimpia häviäjiä Kokoomus ja SDP. Vaikka kyseessä on varsin selkeästi oppositio vs hallitus -asetelma, on ensiksi mainittujen menestyksen taustalla syitä, joista ei julkisuudessa hirveästi puhuta. Erityisesti perussuomalaiset ja vihreät, nuo maailmankatsomusten kaksi äärilaitaa, hyötyvät merkittävästi suomalaiseen politiikkaan pesiytyneestä piirteestä, joka saattaa tulevaisuudessa muodostaa merkittävän uhan suomalaisen äänestäjän oikeusturvalle.

Herätkää - nollakorko ei lisää velankantokykyä

Suomen talous on kriisissä. Säästöt on syöty, eivätkä tulot ole enää pitkään aikaan riittäneet kattamaan menoja. Otamme syömävelkaa emmekä leikkaa kulujamme riittävästi. Edessä on velkavankeus ja mahdollisesti maksukyvyttömyys. Globaalin talouden aikana tämä tarkoittaa kansallisen itsemäärämisoikeutemme  merkittävää romuttumista. Olemme muiden armoilla, jos emme itse korjaa tilannetta paremmaksi.

Nyt jos koskaan

Tänään on kevään viimeinen kampanjapäivä. Huomisissa vaaleissa valitaan Suomen suunta seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Se on suurta. Vaalien alla on puhuttu pääasiassa ulkopolitiikasta ja taloudesta. Ne asiat, joiden takia itse lähdin ehdolle, eivät ole jostain syystä toimittajia kiinnostaneet.

Taas on helppo valita mitä puoluetta äänestää

Valintani on vihreät. Vihreät vastaavat parhaiten maailmankuvaani ja vaikka vihreissäkin on asioita joissa en ole samaa mieltä enemmistön kanssa, on niitä selvästi vähemmän kuin muissa puolueissa. Mielestäni vihreät on puolue jossa tieteellinen maailmankuva sekä osaaminen on parhaiten kunniassa. Kaikkien puolueiden ehdokkaista vihreissä on esimerkiksi eniten tekniikan akateemisia, muutenkin vihreiden ehdokkaiden koulutustason on korkea. Vihreillä on politiikassa myös mukana voimakkaasti sellaisia arvoja jotka sopivat yksiin omien arvojeni kanssa.

Populismin umpikuja

Vasemmistoliitto on saamassa ensimmäisen vaalivoittonsa 20 vuoteen, joskin pienen sellaisen. Voitto saa Vasemmistoliiton kannattajat entistäkin varmemmiksi parlamentaarisen strategian toimivuudesta. Varmuutta lisää entisestään Vasemmistoliiton veljespuolueiden menestys - Kreikan Syriza kohosi maan suurimmaksi puolueeksi helmikuussa, ja Espanjan Podemos on välillä kurkotellut kärkipaikkoja mielipidemittauksissa jotka ennakoivat suosiota ensi joulukuun parlamenttivaaleissa. 

Vaaliveikkaus on avattu

Koodasimme yhdessä nuoren lahjakkuuden Samuel Kontiomaan kanssa palvelun nimeltä Vaaliveikkaus.fi. Se löytyy tuosta osoitteesta.

Vaaliveikkaus ei varsinaisesti liity Uuden Suomen toimintaan, mutta olen saanut päätoimittajaltamme luvan kertoa asiasta täällä blogissani. Asia kiinnostanee Puheenvuoron bloggaajia.

Miksi äänestäisit minua?

Moni on kysynyt minulta tämän kampanjan aikana, että kenen asiaa tulen ajamaan eduskunnassa. Sanon tämän nyt teille. Kun minut valitaan eduskuntaan, tulen tekemään päätöksiä koko Suomen hyväksi. Kansanedustajana olen käytettävissä tämän yhteiskunnan asioiden ajamisessa, meidän kaikkien hyväksi.

Vetoomus ehdokkaille: Kaikki terveyspalveluntuottajat talkoisiin

Suomessa ei ole enää kaikilla hyvä olla. Terveyspalvelut eivät ole tasapuolisesti kaikkien suomalaisten ulottuvilla, riippumatta postinumerosta tai varallisuudesta. Myös suomalainen poliittinen päätöksenteko on ollut poukkoilevaa tai jopa saamatonta. Suuri osa suomalaisista haluaa Suomen kuntoon, korjausliikkeellä uuden suunnan Suomelle.  Löytyykö tähän aitoa tahtoa?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä