Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Suomen energiapolitiikka

Kaasuputket Venäjältä Suomen kautta Eurooppaan oli pääministeri Lipposen idea

Tämä kirjoitus on jatko-osa joulupäivänä julkaistulle kirjoitukselle otsikolla ”Nord Stream -kaasuputkilinjat, Saksa on jo nyt pettänyt lupauksensa Ukrainalle” (US-blogi 25.12.2018).

Käsittelen tässä kirjoituksessa Suomen ja pääministeri Lipposen roolia Itämeren kautta Venäjältä Keski-Eurooppaan kulkevien kaasuputkien luojana.

Suomi, hallitus ja 1,5 astetta

IPCC:n tuoreen raportin mukaan ihmiskunnan on pahempien seurausten välttämiseksi pakko muuttaa nykyisiä toimintatapojaan niin, että ilmasto ei lämpene 1,5 astetta enempää. Tämä edellyttää kasvihuonepäästöjen vähentämistä 45 prosentilla vuoden 2010 tasosta vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraaliuden saavuttamista vuoteen 2050 mennessä.

Sähkönkuluttaja, uuden ajan torppari

Tulla tupsahti sähkölasku. Yhteensä 134,96 € josta siirron osuus 68% ja itse energian osuus 31,8 %. Kun verot otetaan mukaan ovat maksuosuudet: vero 25%, siirto 49,4% ja kulutus 25,6%.

Gazprom ja Suomi

Fortumin havitellessa Uniperia myös venäläisestä maakaasujätti Gazpromista tulee Suomen kannalta hyvin tärkeä yritys. Toki jo nykyisin kaikki Suomessa käytetty maakaasu tulee Venäjältä ja yli kuusikymmentä prosenttia Fortumin energiasta tehdään maakaasulla. Uniper tekee kuitenkin monin verroin Fortumia suuremman liikevaihdon venäläisen kaasun myynnistä ja sen avulla tuotettavasta energiasta. Lisäksi yhtiö on sitoutunut rahoittamaan Gazpromin Nordstream 2 -kaasuputkihanketta vajaalla miljardilla eurolla.

Vihreiden iltalypsy – tuulivoima Suomessa 3-kertaiseksi ?

Suomi on sitten merkillinen maa. EU:n tavoitteena on nostaa uusituvan energian osuus 20 prosenttiin energian loppukulutuksesta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tavoite on määritelty Uusiutuvan energian –direktiivissä eli ns. RES-direktiivissä. Jokaiselle jäsenvaltiolle on kuitenkin kirjattu omakohtaiset tavoitteet ja, kuinka ollakaan, EU:n mallioppilas Suomen tavoitteena ei ole enempää eikä vähempää kuin 38%. Eli lähes 2-kertainen osuus.

Eipä tässä vielä kaikki.

Tuulivoiman osuus sähköntuotannossa

Saksassa perusvoiman osuudesta tuulivoimalla tuotetaan 1,4%.

Tuulivoimalla tuotettu sähköntuotanto vastaa kysyntään 14% osuudella. Kun tuulivoiman osuus koko sähköntuotannosta on noin 10%, niin => 0,14 x 0,1 = 1,4%.

 

 

Pohjoismaissa tilanne tänään: 

http://www.energinet.dk/EN/El/Sider/Elsystemet-lige-nu.aspx

Siirtomaauutisia

Vielä Ukrainan kriisin alkuvaiheessa Suomen hallitus julisti EU:n yhteisen linjan mukaisesti pyrkivänsä lisäämään Suomen energiaomavaraisuutta sekä samalla vähentämään maamme riippuvuutta Venäjän energiatoimituksista. Keskeisinä keinoina pidettiin tuolloin kotimaisen energiatuotannon lisäämistä ja ison kaasuterminaalin rakentamista vaihtoehtona Venäjältä putkea pitkin tuodulle kaasulle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä