Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Molotov-Ribbentrop-sopimus

Niinistö & Putin Sotshissa: kahdenkeskinen pääaihe lykättiin tulevaisuuteen...

KYSYMYS: Keskustelivatko Niinistö ja Putin ensinkään maidemme välisten kahdenkeskisten suhteiden pääaiheesta eli 23.8.1939 solmittuun Molotov-Ribbentrop-sopimukseen perustuneitten Suomea 1940-47 koskeneiden alueryöstöjen ja laittomien miehitysten purkamiskysymyksestä tapaamisessaan mustan vuosipäivän aattona 22.8.2018

Tasan 78 vuotta sitten

Tämä jakso Euroopan yhteisestä historiasta on sen verran harvojen tiedossa ja koko tapahtumaketju sen verran törkeä, että sitä kannattaa tuoda esille, aina silloin tällöin: kaksi rosvoa ja aseveljestä (1939-1941) pitivät yhteisen voittoparaatin Puolan Brest-kaupungissa, 22.9.1939:

https://

Aiheeseen liittyvä blogi (Ilmari 2010)

Salaliitto "pyhitti" 23/8 pommi-iskut Turkuun, Helsinkiin ym. kaupunkeihin!

Kahden radikalisoituneen terroriverkoston yhteenliittouman salainen sopimus elokuun 23. päivänä antoi alustavan siunauksensa Suomessa loppusyksystä toteutettaviksi kaavailluille pommi-iskuille, jotka yllättäisivät säälimättömästi suurimmat kaupunkimme pehmeine siviilikohteineen: Helsinki, Viipuri, Turku, Tampere, Oulu... 

Talvisodan ihmettä ei ollut tutkija Antti Hietalahden mukaan

 Hesari kirjoitti tänään kulttuurisivuillaan näyttävästi tutkija Antti Hietalahden oleellisimmista tuloksista talvisodan taustoista, joita hän julkaisee kirjassaan Talvisodan salainen strategia.

77.Molotov-Ribbentrop-päivä: SAFKA-video ja ven.joukkojen sijaintikilpailutulos


Neuvostoliiton ja Natsi-Saksan sotilasliiton ja aseveljeyssopimuksen vuosipäivänä 23.8.2016 on tullut esiin ainakin kaksi ajankohtaista julkistusta. Uunituore video kertoo Mustan nauhan päivästä, ja esitämme "onnittelumme" suomettuneisuushenkisen kilpailun hopeapalkinnosta sekä osannotomme kultaisen johdosta.

Historian suomettuminen

Itsneäisyyspäivänä Suomen sotaveteraanit saivat jälleen ansaitsemaansa huomiota. Suomettumisen kaudella, kun elimme Neuvostoliiton varjossa, Suomen itsenäisyyden pelastajia ei ollut tapana muistella tai tuoda esiin.

 

Toistaako historia jälleen itseään?

Olemme viime päivinä lukeneet yhdysvaltojen aikeista lisätä aseistustaan muun muassa Baltian maissa. Aseistusta rahdataan noin 200 sotilaan tarvitseman määrän. Eli aivan pienistä määrästä ei kuitenkaan ole kyse. Pääasiassa kyseisiin maihin viedään eri tason panssarivaunuja ja muita miehistönkuljetusvälineistöä. Venäjä on tietenkin esittänyt omat vastalauseensa, mutta se ei ainakaan Euroopassa saanut minkäänlaista vastakaikua.

Merkel sanoi Krimin valtausta "rikolliseksi"

Mediat kertovat Venäjän presidentti Vladimir Putinin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin tapaamisen Moskovassa sujuneen ainakin jonkinasteisessa yhteisymmärryksen hengessä. Siihen kuvaan ei sopinut Merkelin muistutus, että Venäjän vuosi sitten toteuttama Krimin valtaus (Annexion) oli "rikollinen" (verbrecherisch) ja "kansainvälisen oikeuden vastainen" ja että Saksan ja Venäjän suhteet olivat kärsineet sen myötä pahan kolauksen. Merkel antoi lausuntonsa itse päärikollisen eli Putinin seisoessa hänen vieressään.

Tulisiko Venäjää pitää vastuullisena Neuvostoliiton sotarikoksista?

Viime lauantaina Moskovassa juhlittiin natsien kukistumisen seitsemänkymmentävuotispäivää. Silminnäköijöiden mukaan kyseessä oli huomattava tapahtuma, jonka kuluissa ei oltu säästelty. Yli 16 000 sotilasta marssi näyttävässä paraatissa Moskovan Punaisella torilla. Heitä seurasi pitkä letka maan uusimpia sotakoneita. Lisäksi paraatin ylilennossa nähtiin toista sataa helikopteria ja sotilaslentokonetta.

Myös vanhoja sotaveteraaneja sekä sodassa menehtyneiden ihmisten omaisia oli saatu paikalle.

Kremlin sopimus 23.8.1939. Ei kiitos sellaista koskaan enää!

On kulunut 75 vuotta siitä, kun Euroopan hirveän 1900-luvun kaameimmat diktaattorit Hitler ja Stalin jakoivat itäisen Euroopan keskenään. Syntyi nk. Molotov-Ribbentrop-sopimus. Se on  pöyristyttävä paperi. Toivottavasti nykyään ei tehdä vastaavanlaisia sopimuksia, kun Euroopan ja Suomenkin johtajat tapailevat Kremlin nykyvaltiasta Vladimir Putinia Ukrainan kriisin merkeissä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä