Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Länsi

Mikä on se "länsi" mihin Suomi kuuluu?

"Suomi kuuluu länteen" on tuttu ja joillekin turvallisuuden tunnetta lisäävä lause. Puolueettomuus on käsitteenä samastettu Yya-Suomen, suomettuneisuuden ja nolon rähmällään olon kanssa ja haudattu historiaan.

 

Olen samaa mieltä rähmällään olon turmiollisuudesta ja siitä, että suomettuneisuus ja sen perintö vei median ja monen poliitikon uskottavuuden. Mutta miksi me edelleenkään emme vaadi medialta ja/tai poliitikoilta enemmän? Rähmällään nimittäin voi olla muuallekin kuin itään. Käännetään siis katse sinne ns. länteen, johon me ns. kuulumme.

Länsimaiset arvomme ovat illuusio

Uutisia lukiessa paljastuu kuinka pidämme länsimaista arvomaailmaamme ylimpänä vertailukeppinä ihmiskunnassa. Uutisten otsikoista niiden kommentointiin asti olemme täynnä itseämme. Ei voida kieltää, etteikö länsimainen ajattelu olisi edistänyt ihmiskunnan oloja. Mutta olisi heikosti ajateltu, jos näemme itsemme jonkin sortin yli-ihmisinä arvoiltamme. Siitä olemme kaukana. Me iloitsemme, kun lännen kumppanit pärjäävät sotiessa vierailla mailla. Suremme siviilien kuolemia, mutta sotilaiden hengelle emme laske mitään arvoa.

Maailman tila vuodenvaihteessa 2016-2017?

Maailman tila vuodenvaihteessa 2016-2017

*

Päämiehillä ja muilla viskaaleilla on tapana esittää ajankohtaiskatsaus aiheesta, miten maa makaa.  Meillä pienillä ja mitättömillä ei päätä palella, niinpä esitän seuraavassa katsauksen aiheesta ”miten maailma makaa 2016-2017".

*

Suomen ja Venäjän raja

 

Suomen ja Venäjän välinen raja on pituudeltaan noin 1340 kilometriä.

 

Tavallaan tämä raja on myös  idän ja lännen välinen raja, kun Venäjä ei ole kovin innokas sopeutumaan läntiseen kulttuuriin vaan yrittää muokata omaa kulttuuria ja identiteettiään pois ”lännen hapatuksesta”.

Mikä voi olla vaikeaa toteuttaa, kun Venäjä mielletään laajalti kuitenkin eurooppalaiseksi alueeksi.

 

Venäjän-Kiinan akseli

Kiinan-Venäjän uusi supervalta on jo syntynyt

- ja miten se ilmenee

*

"Venäjä ja Kiina tekevät nyt yhteistyötä ja koordinoivat sitä ennennäkemättömällä tavalla - poliittisesti, sotilaallisesti, taloudellisesti - ja niiden yhteistyö tuottaa Yhdysvaltojen ja Lännenvastaisia tuloksia,"

kirjoittivat Douglas Schoen ja Melik Kaylan aiheesta ja määrittelivät teoksensa nimeksi:

"Venäjä-Kiina Akseli."  (The Russia-China Axis

Yksipuolinen Venäjä-raportti pönkittää viholliskuvia

Ulkopoliittisen instituutin (UPI) raportti Venäjän muuttuva rooli Suomen lähialueilla on päätelmiensä osalta yksipuolipuolinen ja kapea-alainen, kuten eräät aiemmat selvityksetkin. Johdonmukaisesti läntisissä suurvalloissa omaksutun viholliskuvan mukaisesti Venäjä esitetään siinä arvaamattomana ja ekspansiivisena toimijana.

Suomen paikka on ja pysyy lännessä

Pääministeri Juha Sipilä otti puheessaan Keskustan puoluevaltuuston kokouksessa 23.4. Jyväskylässä lyhyesti kantaa myös Suomen ulkopolitiikkaan. Sipilä linjasi selkeästi, että: ”Lännessä on perheemme ja arvoyhteisömme.” Samalla Sipilä korosti pohjoismaisen viiteryhmämme tärkeyttä ja toimivia suhteita kaikkiin ilmansuuntiin.

Lännen ja Venäjän suhteet lientymässä

Ukrainan vallankumous vuonna 2014 aloitti tapahtumasarjan, jonka aikana Venäjä liitti Krimin alueen itseensä. Tämä johti lopulta lännen ja Venäjän välisten suhteiden paluuseen likimain kylmänsodan aikaan, sillä Neuvostoliiton sortumisesta alkaen nämä suhteet olivat kehittyneet ja tiivistyneet. Ukraina on edelleen epävakaa ja tilanne on kehittymässä niin sanotuksi jäätyväksi konfliktiksi. Lännen ja Venäjän kireässä suhteessa on kuitenkin näkyvillä lientymisen merkkejä.

Länsivaltojen riisuttava ISIS aseista!

Vähättelemättä Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallinnon ja sitä vastaan taistelevien kapinallisten välisen sodan vaikutusta, Euroopan pakolaiskriisin välitön liikkeelle paneva tekijä näyttää olleen äärijärjestö ISIS (engl. Islamic State of Iraq and Syria, myös ISIL, Islamic State of Iraq and the Levant tai arab. Daish ja Daash) - tai niin sanottu Islamilainen valtio (IS) - ja sen harjoittama terrori.

Ei-Läntinen uusi maailmanmahti: Venäjän-Kiinan akseli nousee

Ei-Läntinen uusi maailmanmahti: Venäjän-Kiinan akseli nousee

BRICS- ja SCO –maiden huippukokous Venäjän Ufassa 9.-10.7.2015 on osa ei-läntisen uuden hegemonian noususta.

*

Motto:

Uusi ei-läntinen maailma haastaa euroskleroosin kourissa konttaavan Euroopan ja hajoavan Yhdysvaltain muodostaman Länsi-vetoisen maailmanjärjestyksen. 

 

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä