Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Guggenheim Helsinki

Helsingille taide- ja kulttuurirakennustoimintojen yleiskaava?

Helsingin Guggenheim-museohanke tuli tiensä päähän (1.12.2016). Seuraavaksi media on jo kysellyt, mitä voitaisiin rakentaa parkkipaikkojen tilalle (Yle 2.12.2016, HS 2.12.2016). Mielestäni kysymys on osittain väärä. Se on liian pitkälle viety. Parempi kysymys on, että mitä taide- ja kulttuuritoimintoja haluamme kaupunkiin?

Guggenheim – valehtelu jatkuu päätöksen jälkeen

Guggenheim-esityksistä Helsingin kaupungin puolella vastannut apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen oli tänään haastateltavana YLE Radio 1:n Ykkösaamussa. Viljanen väitti, että museo olisi maksanut Helsingille 80 miljoonaa ja vertaili hanketta vastaavan hintaisiin liikennehankkeisiin. Oikeasti Guggenheimin kustannukset Helsingin kaupungille eivät olisi olleet 80 miljoonaa, vaan huomattavasti enemmän. Oikean yksityisen rahan osuus rahoituksesta olisi ollut minimaalinen.

Game over Guggenheim

Puheeni Helsingin kaupunginvaltuustossa Guggenheim-keskustelussa 30.11.2016:

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut sekä kaupunkilaiset

Guggenheim Helsinki - Day after

Helsingin valtuusto käsitteli eilen pitkässä ja hieman dramaattisessakin kokouksessa ehdotusta Guggenheim taidemuseon rakentamiseksi Helsinkiin. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun tämä hanke oli tuotu kaupunginvaltuustoon. Lopputuloksena hanke kaatui varsin selkein numeroin 53–32.

Ensimmäisenä pohdittava mitä halutaan

Miltton Networks unohti ämpärit kotiin – Guggenheim kaatui valtuustossa

Helsinkiin ei tule Guggenheimin taidemuseota. Kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheim-säätiön kanssa neuvotellun sopimuksen murskalukemin hieman puolenyön jälkeen. Valtuuston kanta oli selvä, sillä jopa 53 valtuutettua vastusti kaavailtua museohanketta, kun sitä kannatti vain 32. Näyttäisi siltä, että Guggenheim Helsinki paiskattiin ainakin pariksi vuodeksi takaisin kalmistoonsa. Solomon R.

Helsingin valtuustossa nähtävillä kansallista heräämistä!

Mielenkiinnosta seurasin Helsingin valtuuston kokousta, joka lähetettiin suorana kaikkien katsottavaksi. Täältä kaukaa erämaasta katsottuna olin useiden puhujien puheista havaitsevinani kansallista heräämistä. Korostettiin kansallisen kulttuurin merkitystä ja sen antamia mahdollisuuksia. Tämä lämmitti erityisesti syrjässä asuvaa, joka on ollut aistivinaan Helsingin pyrkivän kiivaasti lobalisaation lippulaivaksi ja unohtamalla koko Suomen kulttuuritarjonnan.

Yksityisen ja julkisen investoinnin ero

Helsingin kaupunginvaltuuston Guggenheim-keskustelu osoitti, että merkittävä osa valtuutetuista ei ymmärrä, mikä on yksityisen ja julkisen investoinnin ero:  

"Jos se on niin hyvää bisnestä, maksakoon Guggenheim itse museon." 

"Kannatan Guggenheimia, jos yksityiset maksavat sen." 

Guggenheim on kuollut - miten olisi Slush-museo

Nyt kun Guggenheim on kuollut ja kuopattu – ainakin toistaiseksi ja ainakin julkisen rahoituksen osalta – miksi emme perustaisi Helsinkiin Slush-museota, jossa yhdistetään taidetta, designia ja teknologiaa. Samalla voitaisiin luoda uusi omaperäinen konsepti, jota voi viedä maailmalle, kuten myös esillä olevaa taidetta, designia ja teknologiaa.

Guggenheim kuopattu, taantumuksen voimat iskivät Helsingissä

Se oli siinä sitten. Helsingin kulttuuri menetti 80 milj. €,  jota ei käytetä mihinkään muuhunkaan kulttuuriin- eikä siitä puolta yksityistä rahoitustakaan. Loput puolet Hesalaiset sitten upottavat metroon, ja on turha on odottaa, että murusia riittäisi mihinkään käyttömenoihin, jota jo kieli pitkällä tietyt tahot vonkuvat.

"Apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mukaan Guggenheim on valtuuston päätöksen myötä kuopattu eikä se enää nouse päätöksentekoon. Muuhun kulttuuriin ei siihen ajateltua 80 miljoonaa euroa käytetä."

Aleksanterin teatteri vai Guggenheim?

Hyvähän se on, että näyttävyyttä ja statusta haetaan. Sitä Suomi tarvitsee. Mutta siitä voidaan olla montaa mieltä, onko Guggenheim siihen ratkaisu. Tämä synkkä rakennus on täysin sopimaton Etelärannalle ja on kaukana suomalaisesta arkkitehtuurista - kyllä tässä nyt mennään plastikkakirugia edellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä