Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Fosfori

Kiertotalous tarvitsee energiapeltojen ja -metsien maaluokan

Ihmiselle kiusallisten jätteiden mutta kasvien tarvitsemien ravinteiden kierrätyksestä on tulossa 2020-luvulla yhä suurempi ongelma. Tyyppiesimerkki on jäteveden puhdistuksessa eroteltava typpi- ja osin fosforipitoinen liete, jota emme osaa kierrättää peltoon tai metsään.

Lieteongelma syvenee biokaasulaitosten yleistyessä. Kaikki biomassahan ei muunnu kaasuksi. Osa jää aina kiinteäksi mädätysjätteeksi. Sen loppusijoituksesta voi tulla ongelma.

Onko uutisointi Finnpulpin ympäristöystävällisyydestä ollut harhaanjohtavaa?

Onko median uutisointi Finnpulpin sellutehtaan ympäristöystävällisyydestä ollut harhaanjohtavaa?

Kansanedustajat Itämerta pelastamassa

Suomessa osataan hoitaa asioita ja tiedetään useinkin aika tarkkaan mitä pitäisi tehdä, jotta esim. Itämeren hyvä tila saavutetaan. Valitettavasti kaikki ottaa aikansa. Maaseudun Tulevaisuus - lehdessä on parissa viimeisessä julkaisussa tuotu asiantuntemuksella, limnologien kirjoituksilla, tosiasioita lehden lukijoille tiedoksi. Työtä vesistöjen hyväksi on syytä jatkaa, vaikka toimenpiteet näyttäisivät olevan Itämeren kannalta turhia, jo vaelluskalojen palauttaminen jokiin olisi tärkeä toimenpide, mikä osaltaan edistää myös Itämeren saattamista hyvään tilaan.

Vesistön hoito

Turun Littoistenjärven puhdistuksessa päädyttiin yleensä viimeiseen raktaisuun, alumiinikloridihoitoon. Se ei ole viimeinen ratkaisu siksi, että se on pahin, vaan siksi että se on kallein.

Kemikaalihoidosta tehtiin nettiadressi, missä vastustettiin Littoistenjärven kemikaalihoitoa. Ehkä vastustajia säikäytti sana kemikaali? Miten asiasta olisi voinut tiedottaa paremmin? Puhumalla suoraa alumiinikloridi ja kertomalla, miten se toimii? (se sitoo fosforin itseensä ja painaa takaisin sedementtiin ja sitoo siihen. Näin fosfori ei toimi lannoitteena sinileväkasvustoille).

Itämeren suojelussa on vielä paljon tehtävää

Muistutetaanpa kaikille, että Itämeri on maailman saastunein meri. Vaikka Helsingin edustalla oli vielä sunnuntaina mukava uida 23 asteisessa vedessä, niin lähipäivät tuovat myrkylliset sinilevälautat myös Stadin rannoille. 

Tälle kesälle ennustettiinkin erittäin runsasta kukintaa. Helteinen sää ja lämpenevä merivesi on nyt muodostanut pahimmat levälautat avomerelle kymmeneen vuoteen. Saaristomerellä lautat ovat yltäneet jo saaristoon. Sinilevässä ei pidä uida, eikä merivettä saa käyttää saunomiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä