Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Ensimmäinen Maailmansota

Maailman yhdistyminen olisi riemuvoitto koko ihmiskunnalle

Maailmantalous ei tunne kansallisvaltioiden rajoja. Eurooppalaiset ovat rikkaampia ja onnellisempia meidän päivinämme, kuin ovat koskaan historiansa aikana edes voineet kuvitella. He hyötyvät köyhien maiden kustannuksella Euroopan ulkopuolelta tuoduista halvoista hyödykkeistä ennen näkemättömällä tavalla. Kaikkialla samanaikaisesti vaikuttava kapitalismi on ainoa tosiasiallinen talousjärjestelmä ihmisten välisessä taloudellisessa toiminnassa. Tulevaisuudessa saattaa muutama yhtiö johtaa koko maailmantaloutta.

ILO:n 106. yleiskokous (osa 2)

ILO:n historiaa Kari Tapiolan kertomana (osa1)

 

Olisiko Saksa voinut voittaa ensimmäisen maailmansodan? – ja entä sitten?

Olisiko Saksa voinut voittaa ensimmäisen maailmansodan? – ja entä sitten?

Kontrafaktuaalisen historian sietämätön keveys

*

Johdanto

Kesäaika, sata vuotta

Sata vuotta sitten siirrettiin kelloja ensimmäisen kerran kesäaikaan. Se tapahtui pääsiäisenä 1916.

Joitakin asioita, jotka otettiin käyttöön jo keisarillisessa Saksassa, on vieläkin käytössä. Toinen on kesäaika ja toinen kuohuviinivero. Kesäajalla haluttiin säästää sähköä ja kuohuviiniverolla tukea keisari Wilhelm II:n haluamaa voimakasta laivastoa.

“The War That Will End War”

Sata vuotta siten näihin aikoihin ensimmäistä maailmasotaa oli käyty muutama viikko. Jotkut sotilaista saattoivat vielä uskoa johtajiensa lupauksiin, että kotiin tullaan jo jouluksi.  Elokuussa 1914 kirjailija H. G. Wells julkaisi lontoolaisissa lehdissä artikkelisarjan, jossa hän syytti keskusvaltoja sodan syttymisestä ja väitti, että saksalaisen militarismin murskaaminen lopettaisi sodat ikiajoiksi. Artikkelit koottiin teokseksi “The War That Will End War.” Nyt me jälkipolvet tiedämme, että Wellsin arvio osoittautui täysin virheelliseksi. 

Verenpunainen unikko - sota, jonka piti lopettaa kaikki sodat

Silmänkantamattomiin punaista unikkoa. Mikään muu Flanderissa ei kasvanutkaan. 

Ensimmäisen maailmansodan runtelemat pellot ja maat kumusivat tyhjinä, kunnes verenpunainen unikko valloitti taistelutantereet hautojen keskellä. Edellisen kerran ne kasvoivat Napoleonin samaisilla sotatantereilla. 

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta sodan alkamisesta, jonka "piti lopettaa kaikki sodat." Ensimmäinen maailmansota kaatoi neljän vuoden aikana 20 miljoonaa sotilasta ennen aikaiseen hautaansa.

Historian velvoitteista

Näinä päivinä kuluu sata vuotta siitä, kun Euroopan suurvaltojen liittosopimukset aktivoivat toisiaan kuin kaatuvat dominopalikat. Sodanjulistukset seurasivat toinen toistaan 1.-4. elokuuta 1914, kunnes kaikki merkittävät vallat Italiaa lukuun ottamatta oli vedetty mukaan konfliktiin. Tuolloin oletettiin, että sota olisi lyhyt ja toisi tehokkaan ratkaisun eurooppalaisten suurvaltojen ristiriitoihin ja sisäisiin ongelmiin.

Sarajevon laukaukset kaikuvat yhä Euroopassa

Sata vuotta sitten Sarajevon kaduilla tapahtui salamurha, jonka historiallista merkitystä eripuolilla maailmaa näin viikkoina pohditaan. Nuo laukaukset aloittivat kehityksen, joka johti ensimmäisen maailmansodan syttymiseen kuukautta myöhemmin. Sodan, jonka piti olla ohi jouluksi, mutta joka kesti neljä vuotta ja vaati arviolta kuusitoista miljoonaa kuolonuhria.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä