Veikko Huuska

Kaikki blogit puheenaiheesta Blokkipolitiikka

Keskusta ja RKP saattavat olla 2020-luvun vaikutusvaltaisimmat puolueet

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ilmoitti tiistaina, että maan seuraavat kansankäräjävaalit pidetään noin kuukauden kuluttua, 5. kesäkuuta. Maan poliittinen kulttuuri on mielenkiintoinen, sillä sen puolueet ovat Suomesta poiketen järjestäytyneet kahteen poliittiseen blokkiin, jotka ovat pääpiirteittäin sitoutuneet tukemaan yhteisiä poliittisia tavoitteita.

Sipilälle kiitos, että ”sekametelisoppahallitus” vältettiin

Niukkaakin niukemman vaalivoiton saaneiden demarien Antti Rinteen hallitustunnusteluista on saatu ratkaisevia tuloksia. Ensin toimittajat irvailivat, arvailivat ja spekuloivat. Mutta ennen pitkää itse Antti Rinne ilmestyi kokousten kätköistä. Hän kertoi, että ”kokonaisharkinta” oli pannut hänet kokeilemaan hallituksen muodostamista Keskustan eikä Kokoomuksen kanssa.

Vielä Ruotsin vaaleista

 

Ruotsin vaalien tulos alkaa olla selvillä. Tiukan kisan voittajaksi noussee lopulta demari Stefan Löfvenin johtama vasemmistoblokki, ellei sitten ulkomailta tulevat n. 50 000 postiääntä keikauta lopputuloksen maltillisen oikeiston Ulf Kristerssonin  johtamalle oikeistoblokille.

Miksi Ruotsidemokraattien vaalivoitto suli alle 20 prosenttiin?

Miksi Ruotsidemokraattien vaalivoitto suli alle 20 %:n?

*

Gallupit ”lupasivat” Ruotsin valtiollisissa vaaleissa Ruotsidemokraateille noin 21 – 16 % ääniosuutta.  Lopputulos tämänhetkisten tietojen mukaan on 17,6 %.  Oliko kyseessä gallup-harha vai puolueen ”alisuorittaminen” vaiko yksinkertaisesti ”lässähdys”.  Muun muassa tällaisia näkemyksiä on esitetty.

Uusi maalaisliitto on syntymässä

Hallitus tarjosi suomalaisille erinomaista kesäteatteria vuonna 2017, kun Halla-aho joukkoineen heitettiin pihalle suurieleisesti. Hallitus uhkasi kaatua, pääministeri lensi lentokonetta ja koko maa pidätti henkeään. Lopputulema oli kuitenkin vain perussuomalaisten eduskuntaryhmän pirstaloituminen ja saman vanhan hallituspolitiikan jatkuminen.

Tuomiojan avaus ensi askel blokkipolitiikkaan?

SDP:n kansanedustaja, ex-ulkoministeri Erkki Tuomioja teki SDP:n Pohjanmaan piirin 110-vuotisjuhlassa Seinäjoella eilen avauksen yhteistyön tiivistämisestä SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton välillä. Tuomioja totesi näiden kolmen puolueen toimineen suurissa asioissa hyvin yhtenäisesti samankaltaisen politiikan perusnäkemyksen pohjalta. Tuomiojan mukaan SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton tulisi yhdessä hahmottaa ja koota yhteiset tavoitteet seuraavaa hallitusta varten. Puolueiden tulisi myös sitoutua yhteiseen ohjelmaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja

Turkin presidentti R.T. Erdogan on viimein pyytänyt venäläisiltä anteeksi  venäläiskoneen alasampumista.  Turkki on Natomaa, pyysikö Turkki  Naton puolesta anteeksi?

Asia lienee niin, että Erdogan viisaana euraasialaisena  siirtyy venäläisten leiriin lypsettyään degeneroituneelta Euroopalta sen mitä on ollut saatavissa.  Näinhän toimi aikoinaan myös Nasser hallitessaan Egyptiä.

 

Ukrainan tulitauon kummallisuuksia

Putinin yksi pääteemoista koko Ukrainan kriisin ajan on ollut, että länsi USA:n johdolla on saartanut Venäjää ja Venäjällä on oikeus puolustautua. Tämä on täyttä roskaa. Nato on puolustusliitto, eikä sen sotilaita ole osallistunut selkkaukseen. Amerikkalaiset suunnittelevat aseapua. EU on sen torjunut. Etenkin Angela Merkell vastustaa asetoimituksia. Talouspakotteet on toteutettu ja uusia on vireillä. Venäjän oma toiminta ratkaisee niiden voimaantulon.

Ruotsissa olisi Suomelle paljon opittavaa

Ruotsin vaalien aikoihin huomaamme, miten samanlaisia ja ennen kaikkea miten erilaisia maita Suomi ja Ruotsi ovat. Jos olisimme järkeviä, ottaisimme monessa asiassa mallia Ruotsista. Siellä menee nimittäin yleisesti ottaen paremmin kuin Suomessa.

   Ruotsin puoluesuhteet, vaalijärjestelmä ja hallituksen muodostamistapa eroavat jyrkästi Suomesta. Suomessa eduskuntavaaleissa äänestetään sekä henkilöä että puoluetta. Se leimaa meidän vaalikampanjoitamme. Ruotsissa on puoluevetoiset listavaalit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset

Julkaise syötteitä