Veikko Huuska

Tarkka-ampujan uusi ennätys - 2475 metriä

Tarkka-ampujan etäisyysennätys on nyt 2.475 metriä.

Suomen Sotilas (1/2012, s. 30) kertoo, että vuonna 2002  kanadalainen korpraali Rob Furlong ampui al-Quaidan konekivääriampujan 2.429 metristä. 

http://en.wikipedia.org/wiki/Rob_Furlong.  Katso myös: http://www.youtube.com/watch?v=y2knT8RwxKA ym. nimihakusanalla: Rob Furlong.

Nyt englantilainen corporal of horse (aliupseeriarvo, ratsuväessä otaksun) Craig Harrison tappoi kaksi vihollistaistelijaa 2.475 metrin päästä.  Aseistuksena hänellä oli todennäköisesti Accuracy International L11583 –kivääri kaliiperissa .338 Lapua Magnum, tähtäimenä Schmidt & Benderin 5-25x56 ja luoti 16,2 g Lapua Lock-Base B408.

http://en.wikipedia.org/wiki/Craig_Harrison_(sniper) Katso myös linkit ja muita hakusanalla: Craig Harrison.

Matka mitattiin GPS:llä, mutta marraskuisesta ennätyksestään Harrison kuuli vasta viikkoja myöhemmin Isossa-Britanniassa, sillä pian laukaustensa jälkeen hän haavoittui lievästi toisessa taistelussa sekä mursi molemmat kätensä tienvarsipommin räjähtäessä.  Näin siis Suomen Sotilas.

Osa saavutuksesta kuuluu ”ilmanmuuta” Suomelle, onhan tuo Lapuan brändi näkyvästi esillä.  Vaan joitakin kysymyksiä tai mietteitä uutinen aiheuttaa.

Ennätyksen tekniset yksityiskohdat jäävät hämäriksi.  Uutinen kertoo melko tarkkaan olennaiset elementit aseesta, tähtäimestä ja luodista, mutta miten on se varsinainen suoritus?  Valitettavasti ei kerrota, mitään olosuhteista, ampujan suorittamista valoinnoista, kuten etäisyydenmääritys (putoama) sekä tuulen, ilmanpaineen, korkeuserojen, mahdollisen liikkeen sekä luodin kiertopoikkeama.  Kiinnostavaa olisi myös tietää ratsukorpraalin sotilasuraan liittyviä seikkoja.  Miten kauan hän on ampunut, mikä on hänen taustansa: metsästäjä vai rata-ampuja.  Miten paljon hän hyödyntää tarkka-ammunnan teknistä teoriaa ja missä määrin tukeutuu kokemusperäiseen praktiikkaan. 

Jos ampuja sai tiedon ennätyksestään vasta kotimaassaan, miten hän yleensä pystyi ampumaan tuon mestarilaukauksen?  Kyetäkseen siihen, hänen on ehdottomasti pitänyt tietää varsin tarkasti mitattuna etäisyys poterostaan tuohon maaliin.  Etäisyys mitattiin kerrotun mukaisesti GPS:llä.  Eikö hän muka tiennyt etäisyyttä?  Tai jos tiesi, eikö tiennyt entistä ”ME-tulosta”?  Vai oliko etäisyysmittaus ”sinnepäin”? 

Suomalainen tarkka-ammunnan ikoni, reservinkorpraali ja sittemmin alikersantti – ja lopulta Mannerheimin suoraan vänrikiksi korottama – Simo Häyhä ampui legendan mukaan Talvisodassa 542 vihollista.  Esimerkiksi Häyhän elämäkerran – kahtenakin painoksena, 1998 ja 2009 – julkaissut Petri Sarjanen ei kykene esittämään minkäänlaista protokollaa siitä, miten Häyhä tähän lukuun pääsi.  On vain joitakin yksittäisiä kertomuksia päiväurakoista suurten massahyökkäysten torjunnassa.  Näin esimerkiksi 6.3.1940 Ulismaanjärven maastossa II/JR 34:n torjuessa vihollisen massahyökkäystä, jonka kuluessa Häyhä arveli puolille päiville tultaessa ”osuneensa kuolettavasti noin neljäänkymmeneen viholliseen”.  -  Niinpä uusin elämäkerta, Kansallisbiografiassa julkaistu Simo Häyhä –nimiartikkeli toteaa: ””Maanviljelijän pojan Simo Häyhän uskotaan ampuneen talvisodassa yli kaksisataa vihollista, mikä tekee hänestä yhden kaikkien aikojen tehokkaimmista tarkka-ampujista”.  Artikkelin on kirjoittanut tutkija Risto Marjomaa.

Näin on hieman vaivihkaa murtunut yksi Suomalainen kansallinen myytti. 

Tarkka-ampuja Häyhän kerrotaan ampuneen avotähtäimellä tasajyvältä pisimmillään tehokkaasti 450 metriin asti. 

Korpraalien Furlong ja nyt Harris tekemiä huimia ennätyksiä edelsi merijalkaväen nimeltä mainitsemattoman tarkka-ampujan suoritus.  Hän pudotti Irakin sodassa 1991 irakilaisen upseerin 1.800 metrin päästä. 

Kahden ja puolen kilometrin päähän ampuminen käsiaseella on mieletön suoritus.  Kuuden jalan mittainen mies (mikäli hän seisoo suorana) näyttää paljaalla silmällä pelkältä tahralta maisemassa, mikäli nyt yleensä ottaen erottuu lainkaan.  Optisilla laitteilla hänen hahmonsa ja liikkeensä voidaan havaita, mutta että häneen osuu ja osuma pitävällä tavalla todisteellisesti varmistetaan, se on jo taidetta sinänsä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (46 kommenttia)

Jaakko Tuononen

Joo. Erikoinen juttu. Itsekin olin tarkka-ampuja armeijassa. Ammuin valiotulokset tarkkuuskiväärillä, rynkyllä ja ilmakiväärillä. Lisäksi juoksin kultaisen reppumerkin jne.

Armeijan jälkeen en ole ammuntaa harrastanut. Olisi kiva kokeilla, että osuuko vielä :) Juoksua harrastin aina 50v saakka, mutta sitten meni polvi ja sekin on jäänyt.

Tommi Mäkinen

Mä olin puolustusvoimain paras varusmiesampuja -91 (tuli suurmestariluokan ampumamerkki + ratakaukoputki). Läänin ja armeijan -mestari ja ilman kiikaria (diopteritähtäin) osui helposti 300m päästä STD85-kiväärillä 10cm lätkään. Tarkkoi pelei :)

Markku Talikka

Voi ihmeessä, saiskos joskus tavata, noin suurta persoonaa?

Käyttäjän MarkoMSalo kuva
Marko Salo

Eikös Häyhän avotähtäimen käyttöön ollut ihan looginen selitys, vihollinen kun olisi voinut havaita linssin välähdykset.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuokin on huomionarvoista, joskin ammattimiehen hoidettavissa. Tärkeämpi peruste "haukansilmälle" oli se, että avotähtäimellä elintärkeiden kehonosion, kuten otsan ja yleensä pään, ei tarvinnut kohota niin ylös penkan reunalta, kuin kiikarikivääriä käytettäessä. Joskin tähän kin tuli korjausta kiinnitettäessä kiikari aseen kylkeen, eikä ylle kuten alkuunsa.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Esimerkiksi Venäjällä/Neuvostoliitossa tarkka-ampujan kivääriksi eu luokiteltu, kuin kiikaritähtäimellä varustettu kivääri. Tähtäin oli luokittelun raja.

Jaakko Tuononen

Olen jostain lukenut Häyhän metodeja. Hän jäädytti edestään lumipenkan, ettei lumen pöllähdys paljasta häntä, kun hän ampuu.

Ehkäpä tämä on vain legendaa. Ihan varmasti kiväärin suuliekki paljastaa ampujan, ja jos ei heti vaihda asemaa, niin kuolema tulee.

Niin huomatkaa, että nykyään tarkkaillaan vihollista lämpökameroilla. Jokainen välähdys tai ihan mikä tahansa tallenttuu ja automaattikonekivääri ampuu eretymättä siihen kohtaan. Tarkka-ampuja kuolee parissa sekunnissa, jos ei älyä vaihtaa asemaa koko ajan.

Olen ollut demonstraatiossa :)

Jorma Laine

-Tarvittava etäisyysmittaus voidaan tehdä vaikkapa laserilla,mikäli maasto on avointa, kuten tuollapäin maailmaa oletettavasti on.
-Osuman vahvistus voitaneen tehdä myöhemmin, kun kyseinen asema saadaan vallatuksi. Kaatunut vainaja voidaan avata ja luoti löytää (tuolta etäisyydeltä uskon luodin vauhdin hidastuneen ja niin, ettei se ole enää mennyt "läpi", Myös ajallinen yhteys voidaan löytää ammutun laukauksen ja toisen, hyökkäävän joukon tekemien aika-havainto merkintöjen perusteella.

Joka tapauksessa, vaikka asiaa kuinka kääntelisi niin uskon onnella olleen suuri osuus tässä laukauksessa, sillä matka on niin huima. Jokainen joka on joskus ampunut vaikkapa edes normaali kiväärillä yli 200m matkalta, voi sen ymmärtää.

Käyttäjän jp68 kuva
Juha Porola

Simo Häyhän tulosta ei tarvitse todistella jälkikäteen,hänen teot puhuvat puolestaan.Simo Häyhä on tarkka-ampujien ykkönen maailman tappiin asti.Jenkki poikien etäisyys/tuulimittarit/kiikarit ja suuri tehoiset aseet ei paini samassa sarjassa...niillä vehkeillä saattaa onnistua huonompikin ampuja,sattuuhan niitä vahinko-osumia semmosilla vehkeillä...

Jyrki Paldán

Semmoisia vehkeitä ei taida olla olemassakaan että huonompi ampuja osuisi kiväärillä kahteen kilometriin. Yhtään Häyhää tai asketismia vähättelemättä, mutta kyllähän nuo nykyisetkin ennätysmiehet ovat taidollaan maineensa ansainneet.

seppo kirnu

Montako tarkka-ampujaa saisi releineen yhden pellistä ja muovista kasatun lentohimmelin hinnalla?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jollakin jenkkisaitilla tätä katselin kerran ja sellaisen mukiinmevän varustuksen saa muistaakseni 10.000 €:lla.
Tietysti tällaiseen saa upotettua paljonkin rahaa, mutta toisaalta kun ostaa tukuttain...
Tiesitkö että Lapuan panokset ovat huippusuosittuja juuri näissä sniper-hommissa?

Jos lähdetääm tuosta summasta, niin miljoonalla saisi 100 sotilasta varustettua ja yhden ohjuksen hinnalla saadaan 260 tarkka-ampujaa.
Koulutukseen menee tietysti rahaa, mutta niin menee ohjustenkin käyttämisen koulutuksessa, päivittämisessä jne.

Valmistaja lopettaa kyseisten, 1995 alkaneen projektin AM-158 Jassm ohjusten päivittämisen 2016, jolloin ne pian mennee vanhaksi.
Koulutetut sotilaat tuskin menee noin nopeasti höperöiksi.

Otin nuo ohjushinnat täältä:
http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.p...
___________________________

Jos sitten vertaa hintaa näihin NATO-sopiviin vispilöihin, niin pääsee helposti sellaiseen lopputulokseen, että koko Suomen armeijalla on läjäpäin sekä näitä erikoiskiväärejä, että myös olalta ammuttavia aseita, joilla afghanilaiset pudottivat helikoptereita.

Henry

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Ei tuo nykyvehkeillä ole niin älytöntä enää. Älyä vaan pyssyyn:

http://www.foxnews.com/scitech/2010/10/01/self-aim...

Markku Talikka

Sattuipa mennävuosina USA:n sotienkäynnissä sellainenkin homma, että hyökkäävistä yksiköistä oli liian kalliina poisbudjetoitu tarkka-ampujat aseineen.
Eräänkin kerran oli omat pojat pääsemättömästi kusessa, ei tullut mistään mitään ja omat tappiot kasvoivat huimasti yli keskiarvion.
Asiaa tutkittiin, mitä tehtäisiin ja johan se vanha konsti keksittiin, kaivettiin esiin tarkkuuskiväärit ja ampujille pikakoulutus.
Koulutetut ampujat sijoitettiin yksiköihin ja tämä epäkohta pikaisesti korjattiin ja näin noukittiin vastustajan tarkka-ampujat muonavahvuudesta, kas kun jenkit olivat unohtaneet vastapuolen tarkka-ampujien mahdollisen olemassaolon.
Ettei kävisi samalla tavalla Suomen sössimässä miinakiellossa, voi piru, että näin mä pahasti pelkään!
Vanha konsti, saletti, aina on oivallisempi kuin pussi uusia, kokeilemattomia.
Tiedän mitä on, en tiedä mitä saan.

Jouni Jokela

"Ettei kävisi samalla tavalla Suomen sössimässä miinakiellossa, voi piru, että näin mä pahasti pelkään!"

Turhaa pelkäät. Ei salamaakaan tarvitse pelätä. Jos se sattuu osumaan kohdalle se tappaa. Ihan samalla tavalla kuin jos Venäjä päättää marssia Suomeen niin se marssii, jos ei ole niitä miinoja.

Eli sössitty mikä sössitty. Sveitsissä oli muuten ihan taannoin kansanäänestys jossa sotilasaseet haluttiin pois kodeista. Reservin varustus&aseistus säilytetään täällä kotona.

Selkein äänin täällä sanottiin tällaisille sekoiluille EI.

Mikä olisikaan Miinakiellon tulos jos asiasta järjestettäisiin kansanäänestys?

suomen pahin puute on demokratian puute. Sen korjaamisen voit aloittaa täältä;

http://www.muutos2011.fi/vb/entry.php?274-Suora-De...

Sen jälkeen voidaankin korjata monta muuta asiaa. Kuten tuo miina kielto. Siihen asti pitää vaan elää tosiasioiden kanssa.

Älä pelkää. TOIMI.

Markku Talikka

Sinällään, Sinäkin viisastelija, uskot olevasi täysturvassa and Good Luck For You ja jatkaa älynväläyksiäsi, että sitten on turvallista tämä päänpaukuttaminenkin, vaan viisaammaksikaan en Sinua mainitse, mitäs tykkäät?

Jouni Jokela

"vaan viisaammaksikaan en Sinua mainitse, mitäs tykkäät?"

Hyvää tykkään. Tavan jantteri mää olenkin. Ite oon omat asiani pedannu ja siinä matkalla jotain infoa on myös tarttunut. Sitä jaan. Lähteiden kera.

Että voitte tekin ajatella itse.

En nimittäin itsekkään olisi kyennyt luomaan sitä näkemystä näistä kansanäänestyksistä ilman tätä Sveitsistä imuroimaani infoa. Siinä mielessä pidän itsekkin niitä henkilöitä viisaampina jotka ovat sen ajatuksen tyhjästä loihtineet.

"Knowledge of what is does not open the door directly to what should be."
Albert Einstein

Jouni Jokela

Mjoo,, muistan kun RUK:ssa olin KK-joukkueen tulenjohtajajana ja ammuin valojuovilla maalinosoitusta merelle. Pateja oli nin prkleeesti tarjolla. Otin kurssikaverilta lippaita lainaan, kun ne veteli niillä Maxim-KK:illa, poterona oli sellainen Ratapölkyistä väsätty aikas näppärä mesta. Tökkäsin sen RK-62:sen sitä pölkkyä vasteen niin että lipas otti ruumiin painoa vastaan enemmän kuin mitä se potku oli. Vetelin sarjalla juovat maaliin, Siinä kun piti rynkyn painiotteessa niin ehti korjata suihkun ihan kohdalleen, ja seuraavalla lippaalla tiesi jo kaikki ennakot mitä tuulesta ja etäisyydestä johtuen piti korjata. Kymmenen lippaan jälkeen meni sitten jo aikas eleettömästi ja ammuinkin välillä koko lippaan huvikseen samaan kasaan kertavedolla.

heh, Kurssin johtaja mainitsi erikseen jälkikäteen, että "tänään saimme myös nähdä miten osaavissa käsissä pelkällä rynnäkkökiväärilläkin voidaan ampua sarjatulella jopa 800 m:asti tehokaasti ja tarkkasti."

Mutta tosiaan, se on nuorten ja tarkkasilmästen miesten hommaa.

Markku Talikka

Sotilas, noin päämääräisesti seuraa ohjesääntöä, joka puolestaan ei poissulje itsenäisen harkinnan mahdollisuutta, elikkä vapaamuotoisesti, tilanteen mukaan, ylittämättä sopivaisuuden rajoja, paitsi, vain ja ainoastaan ei oleta olevansa erehtymätön.
Ken ei tätä ymmärrä, oletettavasti omaa diktaattorin ominaisuuksia, patoloogisiakin ja ei ole otollinen asettautumaan johtajaksi, minkäänlaiseksi.
Eloni aikana olen sikäläisiä tarpeeksi nähnyt.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Pateja oli nin prkleeesti tarjolla." Ja "kymmenen lippaan jälkeen meni sitten jo aikas eleettömästi", sekä "ammuinkin välillä koko lippaan huvikseen".

Jaa. Olin 11 kuukautta intissä, enkä ehkä koko aikana rk:lla ampunut kolmeasataa kovaa patruunaa.

Toinen toistaan hämmästyttävämpiä ovat nuo tarkka-ampujien tilastot. Tuhansia metrejä, satoja osumia, ennätyksiä, teknisiä tietoja. Mikähän olisi maailmanennätys "läheltä ohi" -sarjassa? Ei viidestä metristäkään aina välttämättä osu.

Jouni Jokela

Juu, itsekkin pidän tuota 2,5 km luotiaseella ihmismaaliin kyllä jo hyvin epärealistisena. Tästä pitää huolen jo ihan patruunoista johtuva hajonta, joka kasvaa exponentiaalisesti etäisyyden kasvaessa. Mutta Maailmanennästys on tietty maailmanennätys. Ihmettelen vaan että mikä merkitys tuollaisella suunnittelemattomalla tappamisella on voinut olla? Vai väittääkö joku että tuo oli suunniteltu tehtävä?

En tiedä mistä johtui, mutta itse pääsin ampumaan intin aikana vaikka millä,,, Sillä Maximilla olin jo puolikkaan vyön laskenut niin valitsin mielummin tuon rynkyn ja runsaat valojuovat. 12,57:lla pääsin myös ampumaans merelle maaliammuntaa ja sillä kyllä pystyy tekemään jotain sinne kilsaan jopa 1,5 km:iin. Tykillä sain ampua myös enemmän kuin tarpeeksi. 100 mm:lla ja 130:lla ammuin muistaakseni yhteensä n. 70 laukausta itse tykinjohtajan paikalta kolmella eri leirillä,, siihen päälle sitten muut tehtävät tykillä. Yhdellä leirillä oli mitoitusvirhe, ja ammusten valmisteluun tarvittavaa aikaa ei ollut huomioitu. Niinpä niitä valmisteltiin sitten koko yöt ja päivät ammuttiin. Ei ehkä hirveän järkevää ampua 130 mm tykillä niin että porukka ei ole käytännössä nukkunut 3 päivään. Heh, me naurettiinkin että Kuorma-auto on vaarallisempi kuin tykki, koska sitä ei saa ajaa nukkumatta.

Räkäpäitä ammuttiin niin paljon että osa kurssikavereista kyllästyi lopulta aseen putsaamisesta ja antoi nekin paukut muille. Niillä harjoittelu tosin onkin aika tyhmää.

Markku Talikka

Veikko Huuska
Haluan yleisestä asevelvollisuudesta esittää mielipiteitä palstallasi.
Koska Suomessa on tämä vallitseva kalabaliikki asevelvollisuudesta, ehdotan Englannissa kokeiltua ammattiarmeijamallia, kaikille sukupuolille. Siis poistamme yleisen asevelvollisuuden ja siirrymme vapaaehtoiseen ammattiarmeijaan, johan meillä upseerit riittäävät ja juopot kapitulantit kilometritehtaalle ja näin huomattavasti nostamme ammatin tasoa, sillä, omakohtaisesti tiedän, että nämä alkoholistit, systeemiin pesiytyneinä, ovat armeijamme suurin syöpä, eikä heitä ole vähän, koska he olettaavat saannensa itselleen ikuisen, varman, koskemattoman ammatin ja leipäpuun.
Kukaan ei sitä tunnusta ja siksipä nykyinen näytelmä jatkuu, koska se on niin itsestään selvää, ihankuin valtion juopot kekkoslovakiassa, korrupiota.
SAS, Englannissa, ei ole sen vertaista ja siellä jokamoku on ammattimies.
JK Tiedänhän minä itsekin, mukanaoltuani, noista suomalaisista juoppokööreistä
Anteeksi, Veikko Huuska, loppukaneettini: "Voihan Perse."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jenkit laskivat Vietnamin sodassa jalkaväen patruunakulutusta. Huomattava hävikkikin huomioiden he pääsivät hirmuisiin lukuihin per todettuja vihollisen kaatuneita (Killed in Action -KIA) kohden.
Ainakin eräässä raportissa puhuttiin jostain 15.000 patruunaa per kaatunut.
Siellä olisi ollut alikersantti Hietaselle työmaata säksättämässä porukalle, että "elä ammu pisi taivait".
Ammattimies tarkka-ampujana pääsee lukuun 1,2 laukausta per uhri. Tuo harhama syntyy - niin oletan - enimmäkseen juuri tekijämiehen kiireestä vaihtaa vaihtoasemaan, ja joskus yksinkertaisesti vain tulee kiire. Sitten on ihan normaalit tilastotappiot: tuuli tekee tepposet niinkuin Mäkäräiselle, liikkuvan maalin ennakot heittävätä - ja vastapuolella vain sattuu olemaan toinen ammattimies, sillä kertaa onnekkaampi.

Jorma Laine

Jenkit käytti 1. maailmansodassa briteiltä omaksumiaan taistelutaktiikoita. Niiden tulos oli aikamoinen kasa omia vainajia. Siitä eteenpäin, 2- maailmansota ja vietnam, sekä myös nykyiset jenkkien "sodat" on menneet samalla kaavalla:
Ensin ammutaan kohde paskaksi masiivisella tulivoimalla. Sitten laitetaan panssarit sinne ja miehet viimeisenä.

Tästä taktiikasta johtuen esim. 2. maailmansodan amerikkalaisuhrit olivat /sodittu päivä, liki 60% pienemmät kuin muiden liitoutuneiden. Viidakossahan tämä taktiikka ei toimi ihan niin hyvin kuten tuli tyynellämerellä ja sittemmin Koreassa ja Vietnamissa todistettua..

Joka tapauksessa, tuollainen taktiikka syö kalustoa ja ammuksia. Ehkä se on kuitenkin parempi, kuin että se söisi miehiä.

Jaakko Tuononen

Joo. Ei olisi ollut suomen armeijalla mahdollisuutta ampua sellaista "suojatulta" talvisodassa. Piti osua kerralla.

Itse muistan kyllä armeija-ajoilta, että voidaan hyökkäyksen aikana ampua suojatulta, jonka ei ole tarkoituskaan osua, vaan pitää vihollinen matalana, että hyökkäävä osasto pääsee etenemään.

Onkohan nämä opit jo vanhentuneet, en tiedä. Yhdysvaltain armeijalla ei liene puutetta pateista, joten se selittänee kuolleitten vihollisten ja ammuttujen laukausten suhteen.

Pekka Heliste

Paljon piti suomalaistenkin ampua II maailmansodassa, jotta ykis venäläinne saatiin hengiltä.

Siihen kului n 80000 laukausta per vainaa

Mutta ei sotaa tarkka-ampujilla ratkaista,suuurimmna tuhon tekee tykistö, ilmasta maahan tapahtuva pommitus,ohjukset, lennokit etc ilmatoiminta .

Ja merkittävä tuhoaja ovat helikopterit koneaseineen , ne kylvävät mielettömiä kuulamääriä ja kaikki elävä voima tuhoutuu alueella.

Myös siviilit ja siviilt ovatkin se suurin uhriryhmä

Käsiaseilla tuhotaan vähän, sitä kuvaa hyvin Afganistanissa kaatuneiden länsijoukkojen tilanne:Kaatuneita on 1450 ja heistä vain 300 on kuollut käsiaseilla tapettuna, mukanaovat jo singoilla ja muilla samantapaisilla tapetut

Jouko Koskinen

Kyllähän siinä ruutia palaa esim. GE'n M134D 6000 ls/min 0,8 hp sähkömoottorilla.
Tulee suomalaisiin hekoihin ovelle - tai vaikka molemmille oville.
Tulenohjaus voi olla suora visuaalinen käsiohjaus - IHADSS -system tai liike- / infrapuna -automatti.
http://www.globalsecurity.org/military/systems/air...

Microgun GE XM 214 polttaa 166 patia sekunnissa cal. 5.56.
Jossain HUEY -tyypissä yhdistetty 20 mm tykkiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilmeisesti viime sunnuntaisen Simo Häyhä -dokumentin heijasteena tämä bloggaus on päässyt tapeetille. http://areena.yle.fi/tv/1698146

Aivan tavallisena asevelvollisena rintamalle joutunut Simo on joutunut peräti kummalliseen seuraan tässä listauksessa "10 Deadly killers in Worlds History". Mielestäni joku asianmukainen taho saisi ottaa yhteyttä sivujen ylläpitäjään ja pyytää kohteliaasti mutta päättäväisesi vänrikki Häyhän poistamista listalta. Lista näyttää luodun 26.6.2009. Mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan - noiden poistopyyntöjen suhteen.

http://www.listzblog.com/_infamous_killers_world_h...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nykypäivän snaippereita työssään.

Naapuripuolella treenataan;

http://englishrussia.com/2011/12/10/what-it-is-lik...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tarinaa ja ennenkaikkea kuvia Neuvostoliiton parhaista naispuolisista tarkka-ampujista WW2:ssa. Päähuomion saa heidän "ykköstykkinsä" Ludmila Mihailovna Pavliatshenko, mutta setin lopussa esiintyy muitakin - eivä heikkoja hekään;

http://englishrussia.com/2012/03/08/outstanding-so...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Anteksi, tämä teksti piti liittää äskeiseen;

Luutnantti Pavliatshenko;

Lieutenant Pavlichenko participated in battles in Moldavia and Odessa. When the Germans gained control of Odessa, her unit was pulled to be sent to Sevastopol on the Crimean Peninsula, where she fought for more than 8 months. Her total confirmed kills during World War II was 309,including 36 enemy snipers. Besides, she became an instructor and trained Soviet snipers until the war’s end.

Johan Von

Olen minäkin aseilla leikkinyt ja ammuskellut nuoruudessani riistaa. Kyllä jokaisella joka on metsästänyt, on lukuisia mahdottomalta tuntuvia laukauksia. Esimerkiksi kiekkoradalla on tullut pienoiskiväärillä ammuttua lukuisia kiekkoja rikki, ei yksin takaa vaan aivan normaaleista paikoista. Oli hyvä piruilla haulikkomiehille kun piekkariulla paikkasi jälkeenpäin. Lisäksi olen ampunut Sakon 5,7mm lintukiväärillä muutaman teeren yli 300 m päästä, kyllä niitä sattuu kun ampuu. en kerro monestikko ohi on mennyt. Sen verran voi sanoa että enemmän kuin on osunut noilta ylipitkiltä. Sama lienee osin noilla suorastaan mahdottomilla saavutuksilla joita noilla tarkka-ampujilla on. Kyllä rata-ammuntaakin olen harrastanut ja muutaman pytyn olen onnistunut saamaan. Mutta tuosta ehdotuksesta tarkka-ampujista on pelkkää puppua. Pieniä ovat tarkka-ampujien tulokset sodissa olleet. Ehkä siihen ovat vaikuttaneet, ettei ihan pystyssä kannata rintamalla asemasodassa kuljeskella. Kyllä sodat muilla keinoin voitetaan.

Tero Terävä

Harrastelijat asialla.

Käytännössä pisin matka tarkka-ammunnassa, jolta luotettavasti ammutaan ihmisenkokoiseen maaliin, on 500 metriä. Katsokaapa huvikseen esim. 1000 yardin kisojen maalitaulun kokoa. Se on hieman ihmistä isompi. Katsottaessa em. taulua kilometrin etäisyydeltä järkevän 10-20 x kiikaritähtäimen läpi, se ei ole juurikaan lautasta suurempi.

Perus hirvimies ei enää osu tähänkään maaliin kilometrin matkalta. Muuttujia on aivan liikaa, jotta muu kuin tuuriosuma olisi täysin varma. Ensinnäkin luoti lentää kilometrin matkan reilussa sekunnissa. Sekunti on pitkä aika ja kaksi sekuntia jo tuplasti pidempi. Elävä maali ehtii tässä ajassa siirtyä juuri sen verran, että luoti ei osu.

Vähäisiä eivät ole myöskään luodin putoama, tuuli ja coriolisvoima luotia siirtävinä voimina. Myös lämpöväreily saattaa jopa estää maalin näkymisen.

On naurettavaa puhua pituusammunnan maailmanennätyksistä. Yli kahteen kilometriin osumat ovat aina tuuria, jos edes tottakaan. Propagandaa ei pidä sulkea koskaan pois puhuttaessa TA-ammunnasta.

Ihmistä ei näe yli kahden kilometrin etäisyydeltä millään järkevällä optiikalla, joka kestäisi vielä suurpainekiväärin rekyylin. Jo tämä tosiseikka tekee osumisesta epätodennäköisen. Maalinhaussa on käytettävä televisiokameraa tai vastaavaa lämpökameraa, jolla suurennos saadaan riittäväksi, jotta maalin ylipäätään erottaa taustasta.

Ainoa järkevä kaliberi yli 2km matkalle on 50 bmg. eli 12,7 mm konekiväärin luoti. 338 magnum menettää tehoaan kolmeen kilometriin niin paljon, että kaato ei ole varma. Lisäksi on tähdättävä melkoisella korolla.

Kolmeen kilometriin luoti lentää 3-4 sekuntia. Maali on pikkuruinen, tuskin erottuva. Lämpöväreily, tuuli, aseen ja ampujan ominaisuudet...

Taitaa olla bullshittiä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

tällainen tapaus Yhdysvalloissa tässä äskettäin:

http://finnish.ruvr.ru/2013_02_04/USA-ssa-ammuttii...

USA:ssa ammuttiin maan historian paras tarkka-ampuja
USA:ssa ammuttiin erikoisjoukkojen entinen sotilas Chris Kyle, jota pidettiin maan historian parhaana tarkka-ampujana. Tutkimusten mukaan Kylen ampui toinen veteraani Eddie Ray Routh.
Rikoksen motiivit eivät ole selvillä. Arvion mukaan ampuja tiettävästi kärsi traumaperäisestä stressireaktiosta, joka johtui hänen osallistumisestaan Irakin sotaan.
Chris Kylea pidettiin tarkka-ampujien ennätysmiehenä. Vahvistettujen virallisten tietojen mukaan, hän ampui Irakin sodan aikana 160 ihmistä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-14229365483...

Ilta-Sanomat 3.2.2015;

Maailman vaarallisimmaksi tarkka-ampujaksi on paljastunut brittiläinen alikersantti, jolle on vahvistettu 173 tappoa taisteluissa Taliban-kapinallisia vastaan Afganistanissa ja Irakissa.
Tämä brittiläinen, nöyräksi kuvailtu perheenisä peittoaa näin ollen amerikkalaisen Chris Kylen ennätyksen, josta tuore, Clint Eastwoodin ohjaama Oscar-ehdokaselokuva American sniper kertoo (katso elokuvan traileri yltä). Edesmenneellä Kylellä on rekisterissään 160 tappoa Irakissa. Itse Kyle arveli luvun olevan lähempänä 250:tä.

Etelä-Englannissa varttuneen brittisotilaan henkilöllisyys on tarkkaan varjeltu salaisuus, sillä hänen pelätään muutoin tulevan islamilaisten terroristien ykköskohteeksi. Hänestä tiedetään vain, että hän on naimisissa oleva perheenisä, joka ei kehuskele suorituksillaan. Vain hänen lähipiirinsä tietää asian laidan, ja nuoret alokkaat ovat äimistyneinä brittisotilaan kyvyistä.

– Vaikka hän on ammattimainen ja nöyrä, ase kädessään hän on tappavampi kuin rutto. Hän on legenda, ihan omaa lajiaan.

Hän on parhaimmillaan osunut jopa 90 taistelijaan päivässä. Aseenaan hänellä on ollut L115A3-kivääri, jonka kantoalue on yli kilometrin. Hänen tiedetään ampuneen useimmat osumansa talven 2006–2007 aikana.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

https://www.youtube.com/watch?v=99k3u9ay1gs

American Sniper - Official Trailer [HD]
.
Warner Bros. Pictures
Warner Bros. Pictures

Ensi-ilta Suomessa oli 23.1.2015

*

https://www.youtube.com/watch?v=5bP1f_1o-zo

American Sniper - Official Trailer 2 [HD]

*

American Sniper 2014 Scene Sniper VS Sniper ; tarkkis vastaan tarkkis

https://www.youtube.com/watch?v=MF40oKgQ9Jg

*

7 Problems With 'American Sniper' & Chris Kyle ;

https://www.youtube.com/watch?v=q9J0G1Unvoc

tektiversio; http://www.rawstory.com/rs/2015/01/7-big-lies-amer...

*

Tässä vielä tuore kollaasi kriittisiä näkemyksiä elokuvasta ja sen luonteesta:

American Sniper EXPOSED - American LIAR - Bradley Cooper's War Propaganda Film Debunked
https://www.youtube.com/watch?v=yBXzJWA7Ja0
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iltalehti tänään 13.9.2016 hetki sitten:
Brittiläinen tarkka-ampuja surmasi Isis-teloittajan 1 500 metrin päästä
Tiistai 13.9.2016 klo 15.04
Teloittajan oli juuri määrä polttaa 12 vankia liekinheittimellä.
-SAS:n ryhmä saapui tähystyspaikalle lähellä kylää, jossa teloituksen tiedettiin tapahtuvan. Kukaan vangituista siviileistä ei ollut todellisuudessa vihollisen ilmiantaja, Isis haluaa ainoastaan levittää kauhua paikallisen väestön keskuudessa, kertoi armeijan tietolähde Daily Starille.
SAS:n tarkkampuja käytti Barrett .50 kaliiberin kivääriä. Hän ampui vain yhden laukauksen, joka osui teloittajan leikinheittimen polttoainesäiliöön.
Se syttyi palamaan räjähdysmäisesti. Iskussa kuoli myös kolme muuta jihadistia, joiden tarkoituksena oli kuvata teloitus.
Britannian ja Yhdysvaltain erikoisjoukot menivät ampumisen jälkeen kylään ja kaikki 12 vankia saatiin pelastettua.
PEKKA NUMMINEN
pekka.numminen@iltalehti.fi

Linkki; http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016091322306170_...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Kanadalainen tarkka-ampuja surmasi Isis-järjestön taistelijan yli 3,5 kilometrin päästä

Torstai 22.6.2017 klo 18.02 /IL

Erikoisjoukkojen sotilas käytti maailmanennätyslaukaukseensa pitkän kantaman McMillan Tac-50 tarkkuuskivääriä."

Linkki: http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20170622220022631...

*

Kommentoin Juhannuksena eräällä palstalla tuota uutista: Vaikka siinä väitetäänkin surmaamisen tulleen todennetuksi, rohkenen epäillä tietoa.

Tuolta matkalta hasteet kertautuvat ja summaarisesti liikutaan jo sellaisen taiteen tasolla, että en pidä sitä mahdollisena.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis epäilen. Tutkin melko tarkkaan tiedot aiemmasta noin kilometrin lyhyemmästä ennätyslaukauksesta (ks. blogi);
jo silloin liikuttiin mahdollisen ja mahdottoman rajamailla.

Tähtäyksen, korotuksen, tuulen, sorron ja kierron ym. huomioimisen lisäksi on huomioitava maalinnuksen ja suorituksen todentamisen ongelmat.
Ollaan jo kertautuvien rajaongelmien summan ytimessä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kanadalainen tarkka-ampuja surmasi Isis-järjestön taistelijan yli 3,5 kilometrin päästä
Torstai 22.06.2017 klo 18:02
Erikoisjoukkojen sotilas käytti maailmanennätyslaukaukseensa pitkän kantaman McMillan Tac-50 tarkkuuskivääriä.
Kanadalaiset tiedotusvälineet kertoivat torstaina, että kanadalainen erikoisjoukkojen sotilas surmasi Irakissa Isis-järjestön taistelijan yli 3,5 kilometrin päästä ampumallaan laukauksella. Kyseessä on maailman pisin etäisyys, jolla tarkka-ampuja on surmannut kohteensa vahvistetusti.
Sotilas ampui laukauksen korkealta maastosta ja hänen piti ottaa huomioon etäisyyden ja tuulen nopeuden lisäksi myös maapallon kaarevuus. Luodilta kesti 10 sekuntia osua kohteeseensa.
Armeijalähde kertoi Globe and Mail -lehdelle, että laukauksella onnistuttiin häiritsemään Isisin joukkojen hyökkäystä Irakin armeijan sotilaiden kimppuun.
- Sen sijaan, että olisimme pudottaneet heidän niskaansa pommin, joka olisi voinut tappaa siviilejä, tämä oli parempi voimankäyttötapa. Vihollisilla ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä heihin iski.
Laukaus varmistettiin videokameran kuvalla ja muilla keinoin.
- Meillä on todisteet siitä, että laukaus osui, armeijan lähde kertoi.
Edellinen ennätys oli vajaat 2,5 kilometriä ja se oli tehty vuonna 2009 Afganistanissa. Kyseisen laukauksen ampuja oli brittisotilas.
Lähteet: The Globe and Mail, Newsweek, USA Today
JUHO RISSANEN
juho.rissanen@iltalehti.fi
Linkki: http://m.iltalehti.fi/ulkomaat/201706222200226312_...

Huom.: katso myös video!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Liittyy aiheeseen:

https://www.verkkouutiset.fi/me-laukaus-osui-viide...

ME-laukaus osui viiden kilometrin etäisyydeltä

JUHA-PEKKA TIKKA | 20.08.2018 | 23:54- päivitetty 23.08.2018 | 05:50

Texasilaismies katsoo ampuneensa maailman historian pisimmän osuneen laukauksen.

Amerikkalaisjulkaisuissa on lähtenyt uudelle uutisoinnille 41-vuotiaan Bill Poorin alkuvuodesta ampuma laukaus Midlandin lähellä Texasissa.

Kyseessä oli osuma 1,3-metriseen maaliin kolmen mailin etäisyydeltä eli yli 4,8 kilometrin päästä. Ammuksen matka kesti 14 sekuntia.

Bill Poor sanoo valmistelleensa laukausta kolme vuotta.

Se ei hänen mukaansa tapahtunut tuosta vaan, vaan siihen tarvittiin ”paljon kotitöitä ja paljon tiedettä”.
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset