Veikko Huuska

Suomi menettää AAA:nsa - Pian

Talouden musta koira ravaa pitkin Eurooppaa.  Merkkaa nurkkia..

Luottoluokittajat antoivat jokunen päivä sitten omat varoitus-käsimerkkinsä Suomelle. 

Standard & Poor´s pysytti "meidät" kolmen AAA:n valiosarjassa, mutta asetti valtion pitkien lainojen luokituksen "tarkkailuluokalle".  Se ennakoi tuleva uudelleenarviointia.  Moody´s katsoi "meidät" AAA:n kuuluvaksi, edelleen.  EU-komissio sensijaan tarjosi annoksen nuuskaa viennin takkuilun ja yksityisen lainanoton vimmaisuuden vuoksi: vaikea yhtölä, kieltämättä.  Ja kaiken arvioinnin äiti, OECD päätyi "kohtalaisen hyvään arviointiin" Suomesta.  Mutta mutta.. Kauniista puheista huolimatta.  Kaiken nähdyn jälkeen näyttää selvältä:

Seuraavaksi menettää Suomi kolmen AAA:n huippuluokituksensa.  Ei tarvitse olla ennustaja nähdäkseen tämän.  Se on väistämätön. 

Jos jätetään keskustelun ulkopuolelle kokonaan sellainen rationaalinen pohdinta, kuin että miten ylimalkaan on mahdollista, että kroonisessa velkataloudessa elävä Suomi yleensäkään on alkujaan saanut AAA-luokituksen - puhumattakaan siitä että se on nämä tyrskyisät vuodet onnistunut säilyttämään sen – niin nyt on koittanut aika paneutua tosiasioihin.  Ne ovat kylmät.  Ne ovat lahjomattomat. 

Luottoluokittajien tähän asti ilmeisesti noudattama Gaussin käyrästö on heitetty romukoppaan, ja tilalle joutuvat ottamaan jossain määrin objektiivista todellisuutta mallintavat luokitukset.  Se merkitsee ensivaiheessa Suomen AAA:n alentamista, ainakin kahdella napsulla.  Eikä se Saksankaan tilanne niin hyvä ole kuin muodolliset arvostelupisteet väittävät.  (Siis: sokeiden joukossa yksisilmäinen on keisari.. Huonossa luokassa puolihuolimattomasti lunttaavakin on ”menestyjä”..)

Mihin perustuu tämä näkemys?  Suomen kansantalouden kasvun tilttaaminen, lievälle pakkaselle tosin mutta pakkaselle kuitenkin.  Viennin merkittävä kuihtuminen, näkymätkään eivät ole kovin lupaavat.  Näistä jo syntyy nopeasti kumuloituva alakiila.  Isot irtisanomismenettelyt, kaiku niistä on kiirinyt bunkkereihin.  Eläkekeskustelu, joka junnaa paikoillaan.  Muutoinkin suomalainen eläkejärjestelmä rahoitusmalleineen on syynin alla, kuten tiedetään.  Sen muodot, ja nyt entistä tiukemmin rahoituksellinen kantokyky. 

Ja jokerina pohjalla.  Budjettivajeen kohtalokas riveäminen.  Siinä kasvun oraille rakennettu heiveröinen hoitosuunnitelma lentää roskikseen.  On jo lentänytkin, mutta kaje kertautuu.  Hallitus tulee antamaan maaliskuussa – eli aivan pian – oman tasapainoitusohjelmansa, joka tulee olemaan kova, mutta pannukakku silti.  Poliittinen vaalivalmius takaa sen ettei mitään ratkaisevaa, todellista tervehdytysohjelmaa synny.  Joitain näyttäviä näykkäisyjä, paljon pauhua ja …puh. 

Miten ajoitus? 

Luottoluokittajat ja kumppanit voivat reagoida tussahtavaan tervehdytysohjelmaan ladattujen heikkojen toiveiden karatessa yläilmoihin – tai sitten, preventiivisen shokin tehoja tavoitellen, ennakkoon.  Veikkaan jälkimmäisen vaihtoehdon puolesta.  Eli: pidelkää kiinni hanikoistanne. 

Suomi putoaa.

Lohduttakoot meitä viimeisimmät arviot: ei muidenkaan luokitusheikennykset paljon hetkauttaneet - enää.  Mutta jossainhan se vaikutusraja aina on. 

Miten kalliiksi tämä kaikki käy?  Maksaja on selvillä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (66 kommenttia)

tapio oksanen

Ensin pitää ymmärtää, mitä on luottoluokitus. Oma yritykseni on AAA- luokassa ja se johtuu siitä, että laskut on maksettu ajoissa. Suomi taas elää velaksi ja ei ole yhdenkään AA.n veroinen. Suomea pidetään listalla ainoastaan siksi, että velkojat haluavat Suomen pysyvän maksukelpoisena.

Suomi maksaa laskunsa velalla. Velkaa on liki 100 miljardia. Mikä se sellainen yritys on, jolla velkaa on enemmän kuin kykyä maksaa? Kyllä. Suomi on yritys, vaikka kuinka voissa paistaisi. Miljardi euroa on iso luku. Muistaakseni miljardin lausumisessa menee 60- vuotta. Siis: Yksi euro, kaksi eruroa jne.

Kun kuuluu AAA- ryhmään, velka on halvimmillaan. Mutta se on edelleen velkaa. Eli Suomalaiset elävät miinuksella.

Minun neuvoni on, että Suomalaiset alkavat tekemään töitä.

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Mitä niitä töitä tekemään jos niistä ei makseta. Ja makseta ei voida, jos ei ole millä maksaa.

Kaikki eurot palaavat sinne mistä ovat tulleetkin, pankkiin, josta ne alunperin lainattiin.

Niinpä tuotanto ei luo talouteen tuotantoa vastaavaa arvo, vaan pankista lainattu raha, eli velka.

Velka siis luo tuotantoa vastaavan arvon talouteen.

Don Carlos

Eikös Uffen STS ja koko E-liike ollut enemmän velkaa kuin mihin oli varaa. Ilmankos se kaatui vakuutusyhtiöineen kaikkineen ja oli syöstä Suomen kansantalouden alimpaan helvettiin ellei valtio olisi tullut apuun. KOPkin oli konkurssin partaalla...

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

E Liike oli velkaa KOP:lle valtavasti ja sitten oli pakko ottaa STS KOP:n hoiviin. OLin siinä yhtiökokouksessa kun fuusioitiin. Pertti Voutilainen oli samassa kahvijonossa, ja lausuin hänelle mielipiteeni ydinvoiman vaarallisuudesta, jos ohjus sattuu. Voutilainen oli sitä mieltä, etteä se on niin pieni riski. No New Yorkissa sitten sattui ja olisivat kai ohjanneet yhden koneen ydinvoimalaan, mutta ampuivat sen alas.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Ikävä sanoa, mutta suomalaiset ovat 1960/70-luvulta alkaen nimelliskorotuksin ylihinnoitelleet itseänsä työmarkkinoilla. Tätähän ei kukaan haluaisi myöntää. Muinoin tuon kustannusten nousun ja inflaatiokierteen uskomushoitona oli devalvaatio. Ja taas vienti veti. Nyt se ei käykään.
Palkkatyön ulkopuolella on paljon potentiaalia hukassa, vaikka sitten tekisi kolmannella sektorilla vapaaehtoista työtä. (Sekin on ihan suositeltavaa mielenterveyden ja muun kunnon ja lisävaikutusten kannalta.)
Sen potentiaalin kun saisi käyttöön, velkojakin voitaisiin joskus lyhentää, kuten kotitaloudet pääsääntöisesti hyvin tekevät. Poliitikkojen vain pitäisi luopua lupaamasta sellaisa, mitä heillä ei ole.

Arvo Kuusela

"Minun neuvoni on, että Suomalaiset alkavat tekemään töitä."

Oikea periaate, mutta jotta voisi tehdä töitä pitää jonkun tarjota töitä ja se tarkoittaa sitä että sillä joka tarjoaa töitä pitää olla mahdollisuus tehdä voittoa sijoittamallaan pääomalla ja vielä niin että se sijoitettu pääoma tuottaa enemmän kuin muualla, esimerkiksi Kiinassa.

Tämä juuri, näiden olosuhteiden järjestely oikeanlaiseksi, olisi politikkojen hommaa, mutta politikot ovat populisteja, ne ajattelevat vain uudellleenvalintaansa ja tekevät sen mukaisesti ratkaisuja, kansakunnan kokonaisetu ei ole politikolle se kaikkein tärkein asia, niinkuin pitäisi olla.

.

Jyrki Koski

Osuit asian ytimeen. Lisäksi suurin osa poliitikoista on niin irrallaan
reaalitaloudesta, ettei ole käytännössä mahdollista kuin sattumalta tehdä
kansakunnan edun mukaisia päätöksiä. Jo muutaman vuoden ajan Suomi on keikkunut kilpailukykymittausten kärkijoukossa. En voi ymmärtää mihin
faktaan nämä tutkimukset perustuvat, kun tavisten tavis, kuten minä,
ymmärtää, että Suomi on kilpailukyvyssä valovuoden päässä Kiinasta, Intiasta ym. Olisiko niin, että suorittavan työn ollessa Suomessa noin
kymmenen kertaa kalliimpaa Kiinaan verrattuna, pitäisi Suomen julkisen
hallinnon kustannukset leikata yhteen kymmenesosaan nykyisestä. Kiinan
kaltaisissa maissa julkisten menojen arvelisin olevan melko suuret taputtajien määrästä päätellen. Näin vaakakupit tasoittuisivat edes vähän.
Ai niin... taas on vaalit tulossa... eihän sitä nyt julkishallinnosta voi
leikata, kun ... kaverit ...jäsenkirjat, jne vaikuttavat. No, karavaani
kulkee ja koirat haukkuu, valitettavasti juuri mikään ei muutu. Ai niin,
kyllä sentään verotus tulee muuttumaan...

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Velkaa on perempi ottaa, sillä jos ei ota, niin seuraava hallitus, joka voi koostua esimerkiksi perussuomalaisista ja keskustasta ottaa kuitenkin niin paljon velkaa, kuin saa, ja jakaa rahat omille äänestäjilleen.

Kun velkakiintiö on valmiiksi käytetty, niin seuraava hallitus ei voi ottaa holtittomasti velkaa. Maailmalta on nähty, että populistipoliitikot ottavat velkaa, jos vain sitä saavat.

Olli Polli

Nämä "populisti" politikot Kreikassa olivat sosialisteja.

Matti Jalagin

Onko Oksasesta tullut pölhöpopulisti, kun arvostelee demaripolitiikkaa noin raaoin sanakääntein?

Käyttäjän raffu kuva
Rafael Rantala

Ja sitten vielä se puoli, että luottoluokittajat pyörittävät markkinoita nykyään oman pelinsä (suhteiden) ja politiikan mukaan. Suhteeton valta siihen nähden mikä taso noilla on.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Luottoluokittajia tarvitaan. Asiantuntijoilla on aina omat intressi-sidoksensa. Intressittömiä asiantuntijoita, siis täysin ulkopuolisia ei voi olla: he eivät ole asiantuntijoita. Tämä kehäpäätelmä vallitsee.

Jarmo Makkonen

Mitkä puolueet ovat ajaneet Suomen tähän jamaan?

Don Carlos

Lipposen hallitukset ajoivat Suomen taloudelliseen ahdinkoon; köyhiä piti auttaa, mutta Lipponen sai aikaan eläkeläisille taitetun ihdeksin. Ja sitten ollaan vielä vähempiosaisen asialla kuten Juttakin on sanonut;=J

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Veikko, pelkään pahoin, että olet oikeassa tuon luottoluokituksen suhteen. Täällä vain jaksetaan jauhaa Kreikasta, vaikka oma valtiontalous on niin kuralla kuin olla ja saattaa. 7-9 miljardia alijäämää per vuosi tarkoittaa täysin kestämätöntä meininkiä. Suomi näyttää Brysselissä, Frankfurtissa ja Lontoossa nätiltä vain onnistuneen eläkekikkamme ansiosta.

Tässä on hyvä juttu Suomen vaietusta totuudesta:

http://www.uusisuomi.fi/raha/119146-vaiettu-totuus...

Olli Pusa

Luottoluokittajat lähtevät siitä, että eläkerahastoilla tarvittaessa voidaan maksaa valtion velkoja. Nehän ovat osa julkista sektoria. Jos eläkerahastot ovat 140 miljardia ja valtion velka 80 miljardia, jäisi valtion velan maksun jälkeen vielä jäljelle 60 miljardia ;-)

Vakavasti puhuen luottoluokituksen pudotus ei Suomea tuhoaisi. Tiukan painakn tullen valtio vain ottaisi lainaa eläkerahastoista. Niillehän voi asettaa sijoitustoimintaan millaisia rajoituksia tahansa, koska ne eivät ole EU:ssa kilpailtua toimintaa vaan sosiaaliturvaa ja kansallisella lainsäädännöllä ohjattavaa.

Pitemmän päälle Suomelle on kohtalokasta vaihtotaseen vaje eli pohjimmiltaan se, että vienti on pienempää kuin tuonti. Silloin maa velkaantuu ulospäin ja sisäiset kikat eivät auta.

Ei eläkerahastoja tuollaiseen peliin tietenkään pidä käyttää. Se vain osoittaa, että Suomella olisi pääomia millaiseen uudistusprosessiin tahansa ja uusien toimialojen kehittämiseen, jos noita resursseja osattaisiin käyttää oikein. Nyt niitä käytetään vain sisäisiin peleihin. No onhan Ilmarinen sentään aktivoitunut asuntorahoituksessa. Se osti Mika Vehviläisen asunnon sijoituksekseen.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Eläkerahastot ja valtion kassa ovat kaksi totaalisesti eri asiaa.

Olli Pusa

"Eläkerahastot ja valtion kassa ovat kaksi totaalisesti eri asiaa."

Ovatko? Nyt toki toimintamalli on niin, että eläkejärjestelmä ja sen ympärillä toimivat työmarkkinatahot kuppaavat valtiota ja veronmaksajia. Mutta ihan samanlaisilla pikku kikoilla se virta kääntyisi päinvastaiseksi.

Jari Jakonen

Lainaan vapaasti meidän Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen) porukkamme Hedgehuhutusstrategioiden käytäntöönpanoja koskeneita havaintojamme sekä porukkamme tunnustekstiä, joka keikkui esiin keskinäisissä radiokeskusteluissamme.

---

Yksi kova Hedgeurho on John Paulson, joka rakensi Hedgestrategian Kreikan varalle alkuvuonna 2009. Hän osti vaivihkaa CDSsopimuspapereilla itselleen vahingonkorvaussaamisia. Vahingoksi riitti jos Kreikan lainottajat saisi hermostutettua. Tuolloin hänen CDSsänsä kallistuisivat tähtiin. Hän möisi niitä hitaammille. Juuri näin kävi. Finanssiruhtinas kuittasi Jättipotin!

Ei tarvittu Kreikan konkurssia. Ei tarvittu kuin epäuskon kylvöä ja pönttöpäiden sormenheristyksiä. Vastuuntuntoiset velkojat alkoivat karttaa Kreikan lainapapereita, alkoivat maksamaan isompaa vakuutusta jo myöntämiensä velkojen suojaksi.

Epäluulon siemeniä siroteltiin ja median kynä kirjoitti otsikoita sitä mukaa:
- 'Sosialistit nousevat valtaan'
- 'Palkat nousisivat'
- 'Eläkkeet ylimitattaisiin'
- 'Kuluttajaverojen sijasta verotähtäimeen etsittäisiin rikkaita'
- 'Huvijahdit verolle?'

Alettiin kerrata Kreikan tilastovääristelyjä, Eu-tukihuijauksia. Goldman Sachs vilautti peitelainaoperaatiotaan aikojen takaa. Tämä oli Hedgestrategiaa. Ja maaliskuun puolivälissä 2010 tiedettiin John Paulsonin kaappauksen onnistuneen miljardimittaisesti, http://liikuttaa.ning.com/forum/topics/jaettipotti-1

Jotkut hakevat epäonneamme. Kansan valitsema hallitus irrotetaan hapesta, normaalista luottokierrosta. Reaalisten elinkeinojen niskoille sälytetty finanssiylimystö hilluu katsomossa, kun työtätekevät nääntyvät osinko- ja nyt korkokiristyksen prässissä.

Finanssöörit piiskaavat meitä perikatoon huhukampanjalla ja mädättävillä CDS -kampitusarvopapereilla. Paitsi että he repivät luksusrahaa kreikkalaisista, he irrottavat rahaa myös niistä osapuolista pääomamarkkinoilla, jotka ovat Kreikkaan luottaneet. Paulson ja hänen Masters of Business Arts veljeskuntansako vetää aina pisimmän korren? Tällä kertaa valtiojohtajien käsistä. http://liikuttaa.ning.com/forum/topics/kreikka-rai...

---

Nää Hedgeurhothan kokoontu Reykjavikin huippuhotelliin bailaamaan, ett nyt tää pannaan nurin. Islanti ajettiin Atlantin valtamereen, jotta kellumaan jäisivät Amer, Elisa ja Saunalahti. Islannissahan ei edes syötäs, paitsi sitä kalaa, mitä rannalta sais ongittua, ellei olis YK-rahoitusta.

Suomen tyhmiltä jymäytetään varmaan meidän eläkerahatkin kun se elämän laajempi sivistyksellinen sielullisuus puuttuu. Näiltä investointipankkiirien majesteetilliset hahmot vie ihan tahtonsa mukaan.

Hedgeurhot on erämiehiä. Ne ei s*****a harrasta pitsinnypläystä!

---

t. JJ

Mikä Maailmaa Liikuttaa (Kuusela/Sjöstedt/Jakonen)
http://liikuttaa.ning.com/

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Paljonkohan minunkin eläkevakuuttaja Varma on kärsinyt Hedge rahastoissa ja Nova yhtiöiden rahoituksessa. Olis sielläkin syytä tiukata sihtiä mihin kaikkeen humputukseen rahaa syydetään. Ostaisivat enemmän Suomen valtion velkakirjoja , pysyis ainakin korot kotimassa, jos pysyis...

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Huusko, vastaus tuohon ketjuun Pusalle: Suomenkin eläkerahat TULISI olla irrallaan valtion taloudesta.

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2011/12/04/t...

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Osaako joku sanoa, missä eläkevarojen kanssa mennään?

Uusi Suomi
Suomessa meneillään itsepetos? ”Tämä on liian hyvää ollakseen totta”
http://www.uusisuomi.fi/raha/91670-suomessa-meneil...

Julkaistu: 5.5.2010

"Puttosen mukaan Suomessa on eläkevarallisuutta noin 120 miljardia, mutta eläkevastuuta noin 450 miljardia. Rahaa puuttuu, eikä hän tiedä mistä sitä saataisiin lisää.

- Halutaan, että ihmiset pysyvät rauhallisina, eivätkä hätäile tämän asian suhteen. Ikään kuin nykyinen työeläke-järjestelmä pysyisi sillä pystyssä."

Olli Pusa

Vesa Puttonen on mukava mies ja monessa suhteessa ihan fiksukin. Hän ei vain ymmärrä asetelmaa. Kaikissa maissa julkiset järjestelmät perustuvat siihen, että pelataan vajeilla, niin myös Suomessa. Sitoumusten määrä 450 miljardia on vain alakanttiin. Sen voi perustellusti laskea suuremmaksikin.

Suomen tilanne on vielä kohtuullinen, meillä on järjestelmässä mukana rahastojakin. Joka tapauksessa eläkejärjestelmä tulee Suomessakin kriisiytymään, vaikka se ei olekaan samanlainen konkurssipesä kuin välimerenmaissa. On kolme kehityssuuntaa.

Järjestelmä pidetään sellaisena, että se yrittää turvata elintason eläkkeellä ollessa. Vaikeaa ja eläkemaksut nousevat. Huutoa.

Järjestelmästä tehdään elatusjärjestelmä ilman tavoitettakáan elintason turvamiseen. Seurauksena kamala huuto

Järjestelmän ongelmia peitellään ja pelaaminen rahastoilla jatkuu entiseen tapaan, kunnes jokin ulkoinen impulssi räjäyttää kriisin. Todennäköinen skenaario.

pekka väisänen

No, sitten kuulutaankin vaan AA-kerhoon..

Kimmo Rintamäki

Ei suomea mikään puolue ole tähän tilanteeseen ajanut. Perimmäinen asia taitaa olla liittyminen EUhun. Velkojen kasvuun on suuresti vaikuttanut viimevuostuhannen loppupuolen rahatalouden lakipykälien muutos USAssa. Joka salli yksityisvelkojen keinottelun
Ja valtiot on sidottu ottamaan yksityistä lainaa. (Inside Job on hyvä dokumentti ja yle areenassa taitaa vielä viikon olla katottavissa dokumentti goldman sachista. Kannatta katsoa)
Ebolakani voi taas kertoa tuosta rahan filosofiasta enempi...

Käyttäjän heikkihyotyniemi kuva
Heikki Hyötyniemi

"Maksaja on selvillä."

Joo onneksi ollaan eurossa, kaverit Euroopassa jeesaavat kun meille tulee vaikeuksia! :o)

Arvo Kuusela

Eurolla, tai valuutan nimellä muutenkaan, ja valtioiden velkaantumisella, ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa, kyllä se velkaantuminen on vain politikkojen ja heidän äänestäjiensä yhteinen tietoinen tahto ja valinta.

USA velkaantuu. Onko vika muka valuutassa, dollarissa?
Kiina ei velkaannu vaan lainaa rahaa, onko syy heidän valuutassaan?
Jos syy velkaantumattomuuteen on kiinalaisten valuutassa niin miksi emme kaikki ota Kiinan valuuttaa viralliseksi valuutaksemme?

.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

http://www.nytimes.com/interactive/2010/04/06/busi...

Siinä on hyvä klikkailla Länsi-Euroopan velkakarttaa eestaas eri ajanjaksoina. Jos tuo ei sillä tavoin avaa silmiä katsomaan, että mistä suunnasta euromaiden velkoja ruvetaan maksamaan niin johan on ihme.

Don Carlos

Kiinan kauppakin käydään pääasiassa dollareissa;=J

Arvo Kuusela

Valtionvelka on korruption tulos.

Politikot ostavat kannatusta lupaamalla kansalaisille kaikennäköistä kaunista ja hyvää, sitä kaikke mitä valtion budjetista löytyy. Eikä sitä koskaan ole tarpeksi, kansalaiset huutavat aina vain lisää ja lisää, kuten linnunpoikaset pesässä, suut ammollaan.

Johtavien politikkojen pitää yrittää täyttää kansan toiveet, se on heidän oma etunsa, koska sillä tavalla he saavat ääniä ja pääsevät poliittisella urallaan etenpäin, kaikkihan aina pyrkivät eteenpäin, se on luonnollista ja tervettä.

Mutta luonnollista ja tervettä ei ole se että politikot täyttävät kansalaisten tarpeet velkarahalla, kun rahat eivät muuten riitä, eivätkä ne koskaan riitä. Sen takia valtiot ovat velkaa, vain sen takia, ei siihen mitään hyvää järkevää syytä ole.

.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Tämähän se on tilanne. Katsotaan vaikkapa millaisessa ristipaineessa valtionvarainministeri Urpilainen on keväämmällä. Luvattu on yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista ja äänestäjät ovat ostaneet hänet taloon.

Ei kovin kadehdittava virka.

Pohjan Akka

En kyllä muista nyt mitään hyvää enkä kaunista, mitä Urpilainen olisi luvannut.
Mitä olen jo unohtanut, alle vuodessa?

Arvo Kuusela

"16.2.2012 15:58 Pohjan Akka
En kyllä muista nyt mitään hyvää enkä kaunista, mitä Urpilainen olisi luvannut."

Urpiainen on luvannut ettei eläkeikää nosteta.
Lisäksi Urpiainen on luvannut että Kreikkalainoille vaaditan takuut.

Nämä nyt ainakin muistan minä.

Edellisissä vaaleissa Katainen lupasi pienipalkkaisille akateemisille naisille tuntuvia korotuksia palkkoihin. Se on ainakin sieltä asiti jäänyt mieleen.

Yleensähän ne puheet ovat paljon pyöreämpiä kuin nuo ylläolevat suoranaiset lupaukset. Se tarkoittaa että annetaan vain ymmärtää että tehdään jotain.

Niinistö lupasi kamppanjassaan olla työläisten puolella, työväen presidentti ja syrjäytti sillä lupauksellaan oikean työväenpuolueen presidentinlinnasta.

Kaikki vaalikamppanjointi perustuu aina lupauksiin.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Tuli vain mieleen retorinen kysymys, pyörittävätkö valtionvarainministerit omaa kotitalouttaan samalla periaatteella: menoista ei tingitä, syödään velaksi ja lasten mieltä ei pahoiteta sanomalla:
"Nyt loppuivat Levin lomat hiihtohissilippuineen, personal trainer kuntosalimaksut ja merkkikuteet. Sukset koipeen ja lähimetsään ulos liikkumaan ilmaiseksi!"

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mikä on äänestäjien vastuu?

Se suloinen kollektiivinen itsepetos.. Tunnen paljon ihmisiä, jotka toimivat julkisessa ryhmässä yhtä vastuullisesti kuin yksityisessä elämässäänkin; onko heitä vain auttamattoman pieni vähemmistö?

Vai miten tämä on nähtävä.

Aleksi Laine

Sixten Korkman tuossa juurikin ehdotti, että Suomen pitäisi lisätä velanottoa, koska maalla on siihen varaa eli luottoa löytyy, koska talous on hyvässä kunnossa ja valtio nettovelaton. Ja lamassa pitää tietty pikemmin elvyttää kuin kuristaa viimeinenkin puhti pois.

Ehdotan muillekin asioista jotain tietävien kuuntelemista.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Korkmanin ehdotelma lähtenee siitä olettamuksesta, että tämä nykyinen malli on vain pieni notkahdus ja talous oikenee. Silloinhan velanoton pointtina voisi olla investoinnit tulevaan. Nimenomaan niistä Suomessa ollaan leikattu menopuolet minimiin, velanoton silti vain kiihtyessä. Onko kyseessä enää "elvytystarkoitukseen tehty velkaantuminen"? Minusta ei ole.

Kokonaan toinen asia on se, ettei Suomellakaan ole varaa velkaantua pariakymmentä vuotta 10 miljardia vuodessa (siis lisävelanotot mukaanlaskettuna). Sen ajan tämä talouden hyytymä tulee kestämään nykyisillä toimilla, joissa kuritetaan talouksia ja koitetaan olla myöntämättä tappioita.

Aleksi Laine

Korkmanin mukaan pitää säästää mutta ei joka paikasta vaan keksiä kohteita, joihin voisi ohjata lisää rahaa, siis sitä lainarahaa.

Nuorisotyöttömyyttä piti hyvänä kohteena eli sitä, että tämä nuorisotakuujutksa pistetään voimaan kunnolla. Nythän siihen aiotaan sijoittaa kai 60 miljoonaa, mikä ei riitä paljon mihinkään.

Ideana on varmaankin juuri sijoittaminen tulevaisuuteen sillä olisihan se mukava, jos Suomessa olisi kymmenen vuoden päästä työläisiä Rosengård-tyyppisen jengien sijaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Samaa mieltä, Henri.
Vakavasti näyttää siltä, että monet kasvutalouden edellytykset toimivat nyt meitä vastaan. Toisinsanoen joudumme "vaikeutettuun peliin", jossa pelkästään jo nyt saavutettujen tuotantolukujen ylläpitäminen vaatii kovaa ponnistelua ja "pelisilmää". Jotta saataisiin todellista kasvua, tuotantopanokset huomioiden, joudumme totisesti ponnistamaan vastatuuleen.
Vaativa on tulevaisuus. Siksi tulisi olla avointa kriittisyyttä ja todellista keinojen punnintaa.

Olli Pusa

Korkmanhan on aivan oikeassa. Suomella olisi hyvin varaa elvyttävään toimintaan. Sillä pitäisi vain saada aikaan sellaista vientiteollisuutta, joka kykenee kilpailemaan maailmalla ja tuottamaan tuloja. Esimerkiksi jotakin, joka korvasi Nokian romahdusta. Silloin siitä ei muodostuisi riippaa Suomelle.

Valitettavasti tilanne on sellainen, että jos suomalaiset poliitikot pääsevät asioita hoitamaan, he haaskaavat nuo rahat omaa poliittista uraansa pönkittäviin hankkeisiin. Ja suomalainen yritysjohto on kadottamassa kykynsä tuottaa uusia menestyviä liiketoiminta-alueita. Se osaa vain karsia kuluja, myydä yhtiöitä ja nostaa bonuksia.

Suomen perimmäinen ongelma on sisäänpäinlämpiävä ja maailmasta vieraantunut valtakoneisto ja tämä koskee sekä poliittista koneistoa että yritysjohtoa. Ne ovatkin kietoutuneet toisiinsa monimutkaiseksi kaveripiiriksi. Siksi veikkaankin, että Suomi tulee menemään tämän kriisin läpi raskaimmalla mahdollisella tavalla.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Eikö aikanaan elvytetty infrastruktuurihankkeilla? Kunnon tie Pietariin pitäisi tehdä joskus.

Harri Lehtimäki

"Jouni Snellman: Eikö aikanaan elvytetty infrastruktuurihankkeilla? Kunnon tie Pietariin pitäisi tehdä joskus."

Juurikin ollaan tekemässä uutta tietä Pietariin. Loviisan kohdalla on jo täysi tohina käynnissä, Haminan ohitustiekin on jo vissiinkin edennyt suunnittelupöydältä toteutukseen,

Käyttäjän jaakko7 kuva
Jaakko Kontinen

Nokia hassasi rahaa satoja miljoonia? Omien osakkeiden ostoon, kun johtajien optio-ohjelma piti tukea, vai oliko sillä muuta tarkoitusta?
Nekin rahat olis voinut käyttää vaikka markkinointiin kehittyvissä maissa, ehkä olis tuottoa ollut parempi?

Pohjan Akka

Kun olen tähän asti lukenut, on pakko kaiken tämän äärimaalailun ja mollaamisen päälle ohjata pariin tietolähteeseen:

http://www.treasuryfinland.fi/Public/Default.aspx?

http://www.suomenpankki.fi/fi/tilastot/Pages/defau...

Näitä pitää myös osata lukea ja yhdistää niitä taloudelliseen kehitykseen, niin ei ole ihan kaikkien pimeänmaalareiden armoilla.

Ei Suomi ole niin kauhea maa, ettei täällä muka olisi monenlaisia mahdollisuuksia.
Konkurssin reilu 10 vuotta sitten tehneen Argentiinan keskuspankin johtaja sanoo, että vain reaalisella tuotannolla luodaan aitoa bruttokansantuotetta, ja se on totta.

Nokian ensimmäinen juristi Anne-Liisa Palmu http://fi.wikipedia.org/wiki/Anne-Liisa_Palmu puhui Ajantasassa viisaita. Kuunnelkaa ja lukekaa.

Kyllä Suomi tästä terhentyy, kunhan ihmiset oppivat. Oppi leviää keskustelemalla asioista, ei pelkällä mollaamisella.

Käyttäjän petrisalo kuva
Petri Salo

Kiitokset Huuskan Veikolle ja kommentoijille ajantasalla olevasta tilannepäivityksestä.

Itse olen odottanut tilannetta, jossa kokoomus alkaa lunastaa talousasioista antamaansa lupausta.

KOKOOMUKSEN LEIPÄLAJINA REHELLISYYS

”Ensi kevään eduskuntavaaleihin puolue lähtee politiikassa hieman erikoisella teemalla – kokoomus nimittäin uskoo voittavansa vaalit rehellisyydellä.

Katainen uskoo, että kansa kyllä ymmärtää talouden tosiasiat, kun niistä kerrotaan suoraan.

- Suomalaiset ovat fiksuja ihmisiä jotka vaativat poliitikoiltaan paljon – erityisesti rehellisyyttä. Ja sehän meille sopii, sillä se on meidän leipälaji.”

Lähde: MTV3 uutiset 21.03.2010

Arvo Kuusela

Jotta suomi saataisiin nousuun se edellyttäisi sitä että tänne pitäisi saada aikaan investointeja, pääomaa. Suomi pitäisi olla houkutteleva sijoituskohde pääomalle, ulkomaiselle tai kotimaiselle pääomalle, se on samantekevää, kaikki pääoma on nykyisin globaalia, jopa piensijottajat sijoittavat rahansa globaalisti ja se onkin viisasta.

Aina puhutaan siitä että pitäisi olla innovatiivinen ja kehittää uusia asioita, uusia angrybirdsejä ja uusia Nokioita. Toki se on hyvä asia mutta se ei ole ratkaiseva asia. Maailmalla on valtavasti ideoita ja ne ovat usein vapaata riistaa, toisin sanoen idean jota käytetään hyväksi Suomessa ei välttämättä tarvitse olla Suomessa keksitty tai jalostettu. Myös ideat voivat olla tuontitavaraa tai vientitavaraa. Myös ideat ovat globaalin kaupanteon kohde.

Tärkein asia on ilmanmuta se että Suomi olisi kiinnostava kohdemaa kansainvälisen pääoman sijoituspaikaksi. Se tarkoitta sitä että muutamien asioiden pitäisi olla kansainvälisessä vertailussa kilpailukykyisiä.

Tarvitaan siis mm. seuravia asioita:
*koulutettua ammattitaitoista vapaata työvoimaa, tai ainakin helposti rekrytoitavissa olevaa työvoimaa.
*kohtalaisia työvoimakustannuksia
*hyvää infrastruktuuria, eli kulkuyhteydet, terveydenhoitopalvelut jne.
*helppoa toimintaympäristöä, siis mahdollisimman vähän byrokratiaa
*alhaiset tyovoimakustannukset
*alhainen yritysverotus
*suvitsevainen monikulttuurisuuden hyväksyvä ympäristö, hyväksytään siis ulkomaalaiset työntekijät ja asiantuntijat ja heidän outo ulkonäkönsä ja kenties vieraat tapansa.

jne.

Listaa voi jatkaa, mutta oleellista on että maailmalta saatavissa olevia ideoita on kannattavaa käyttää hyväksi ja bisnesideoiden toteuttamiseen juuri Suomessa.

.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

Näyttää vahvasti siltä, että olet sanomasi kopioinut jostakin puoleohjelmasta. Mitään mikä käytännön tasolla vastaisi ensimmäisen lauseesi väittämään ei tämän kommentointisi perusteella toteudu.

Oletko ollut koskaan tilanteessa, että sinulla on vain euro rahaa taskussasi ja seuraavan euron saat kun ensiksi mietit kuka sen sinulle vois antaa ja mitä työsuoritusta sen eteen voisit tehdä ja vieläpä sellaista, että joku siitä sinulle haluasi maksaa. Vastaukseksi ei kelpaa, että työnantaja maksaa palkan tilillesi kuun lopussa.

Harri Lehtimäki

Hallitus koostuu demareista, kokoomuksesta, RKP:sta ja joistain muista pienemmistä puolueista, joten sitä saa, mitä on tilannut! Vain perussuomalaiset kantoivat vastuuta ja jättäytyivät pois kansanryöstöhallituksesta. Kepu jätettiin. Uurnilla nähdään taas syksyllä.

Don Carlos

Miten sen jytkyn käy, kun gallupit osoittavat aivan muuta...?

Harri Lehtimäki

Niinhän ne osoittivat ennen eduskuntavaalejakin aivan muita lukemia, mutta kuinkas kävikään?

Don Carlos

Oliko pressan vaalien tulos jotenkin manipuloitu, kun Soini ei päässyt toiselle kierrokselle?

Harri Lehtimäki

Höpöhöpö taas, edellisiin pressanvaaleihin triplattu äänimäärä, ihan hyvä saavutus Soinilta!

Heli Hämäläinen

Infrainvestointeja:

Rautatiet:

Berliini-Varsova-Kaunas-Riika-Tallinna
Tallinna-Helsinki-Pietari
Tallinna-Helsinki-Tampere-Seinäjoki-Vaasa-Uumaja-Sundsvall-Gävle-Uppsala/Arlanda-Tukholma

Moottoritiet/tiet:

Turku-Pietari
Helsinki-Jyväskylä
Helsinki-Porkkala-Tallinna
Tampere-Vaasa-Uumaja

Jari Jakonen

Kun Porkkalasta piirretään karttaviivaa etelään niin osutaan Mustanmeren länsirannoille. Viiva kulkee Puolan itärajaa sivuten sellaisten seutujen kuin Viro, Latvia, Liettua, Valko-Venäjä, Ukraina, Romania ja Bulgaria läpi. Jonkinlaista idän ja lännen rajaseutua kaikki tyyni.

Paljon ihmisiä ja isoja ihmisten keskuksia mahtuu matkan varrelle. Mustanmeren länsirannalta katsottuna Suomi on kaukainen pohjoinen saareke, minne on p***n vaikea päästä. Pohjoisen luonnonvarat ja luonnonkauneus vetänevät kuitenkin puoleensa myös etelän ihmisiä. Mustanmeren rannalta katsoen Suomen kautta olis parhaimmat yhteydet Jäämerelle, (Petsamo-kulkuyhteysneuvottelut käyntiin?).

Itä-Länsi rajaseudun keskinäistä vetovoimaa vois lisätä kytkemällä ne Pohjois-Etelä suunnassa yhteen. Kun rajaseudun keskinäinen vetovoima pääsis paremmin jylläämään, niin ihmiset kyllä sitten panisivat toimeksi, keskenään kehittelisivät jotain uusia elontoimintoja.

Jarmo Makkonen

Kaivostoiminta ja ydinvoimalat olisivat kannattavia investointeja myös valtiolle.

Jari Jakonen

Ydinvoimaloita en rakentaisi laittomuuden lahottamalle perustalle, vrt. Olkiluodon 2€-tuntipalkalla hitsattavat saumat... Ja muutenkin kaikkea keskittävästä pitää päästä hajautettuihin systeemeihin ja elonpiireihin, jotka sitten kyllä kytkeytyvät kaikilla uusilla ja kehittyvillä ICT- ja Infrateknologioilla toisiinsa.

Don Carlos

Jos kuntatalous on huonosti hoidettu, se on pelkästään äänestäjien vika. Kunta ansaitsee juuri sellaiset valtuutetut ja virkamiehet, kuin äänestäjät ovat vaaleissa valinneet. Sen jälkeen pulinat pois, ja kunnan rahakirstua täyttämään. Valtakunnanpolitiikkaan kuntavaaleilla ei ole mitään merkitystä; ehkä vain antaa viitteitä tulevasta;=J

Kimmo Rintamäki

Korkmanin kannattajille yksi vain yksi muistutus. VEROPARATIISIT. sinne ne suuryritysten voitot kulkeutuu.

Aki Mönkkönen

Vientitulot syöksykierteessä, verotulot julkisen sektorin varassa (kohta kaatuu sekin), velkaa rutosti ja sisämarkkinat Saksaa lukuunottamatta olemattomat. Säästöilläkö nämä asiat korjataan? Putinin syliin tässä joudutaan EU -uhossa.

Jouko Koskinen

Uudet moottoritiet, radanoikaisut, metrot ja sillat
tuottavat ehkä joskus jotain.

Sillä edellytyksellä että niillä on jotain käyttöä.
Tällä menolla ne voidaan piankin purkaa ja myydä
eniten tarjoavalle. Siitä vaan rullalle ja laivataaan
Kiinaan.

Merituulipuiston tarjouskilvan voittivat korealaiset.
Osittautuu tietysti alihintaiseksi. Investointituki
kannattaa ehkä käydä kuittaamassa. Luottavat siihen
ettei työmaille tule vihreitä pieniä miehiä kysymään
verokortteja puolalaisilta.

Ruotsi se vaan luopuu ydinvoimasta LOL!
http://avisen.dk/svensk-atomkraft-truer-danske-vin...

Ja suomipoika maksaa sinne ydinvoimalan hinnan parissa vuodessa.
Puhdasta ydinsähköä töpselitytöille: http://www.fingrid.fi/portal/suomeksi/sahkomarkkin...

"Luopuminen" tarkoittaa sähkön luovuttamista Suomeen, Tanskaan ja Saksaan.
Ihan mukavaa korvausta vastaan - Vattenfallin tulos 1,7 miljardia PLUSSALLA.

Sara Virta

Jos Suomi menettäisi AAA:nsa pian niin minä sanon että kiitos Jumalalle!
Vaikka tämä valtio vissiin voi hyvin niin kansan hoito alkaa olla jo niin huonoissa kantimissa että voidaan pian sanoa että kansa voi huonosti.

Esimerkkejä: Homekoulut, päivähoitopaikkojen henkilökuntavaje, sairaalat ja tosisairaat. SUOMALAISTEN RAHAT TAKAISIN SUOMALAISILLE!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Joskus havahtumisen on tapahduttava. Mitä varhemmin sitä parmepi.
Europulmien valkeneminen suurelle yleisölle on tapahtunut vitkaan.

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Suomalainen herää aina liian myöhään.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

AAhan liittyminen jo ollut mielessäni.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niin Sara. Kaiken perusta on se, että viemme liikaa ja tuomme liian vähän maailmalta. Kusessa ollaan kun meiltä tällä menolla loppuu tavara.
Kreikkaankin viemme enemmän turisteja kuin sieltä tuomme.

Don Carlos

Alennetaan suurteollisuuden palkat puoleen, niin eiköhän kerskakulutus Suomessa lopu. Kun tuotantokustannukset laskee, lähtee vientikin käyntiin. Loppu hyvin kaikki hyvin!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset