Veikko Huuska

Palaammeko kultakantaan?

Toimiiko kulta rahan korvikkeena?

Älä kysy tätä Ben Bernankelta, Yhdysvaltain keskuspankin puheenjohtajalta . http://fi.wikipedia.org/wiki/Ben_Bernanke   

Tutki sen sijaan Federal Reserven reservit!  Tällaisen ohjeen antaa Peter Krauth, amerikkalainen analyytikko ja GRSMM:n kolumnisti, lähettämässään kirjeessä.

Tämä on tarina kaikille, joita taloudellinen tulevaisuus kiinnostaa.  Näin Peter koukuttaa juttunsa aluksi.  Hän kertoo tarinan, jonka kiinnostavuus valtavirran mediassa ja jopa talouslehdissä on ollut lähellä nollaa.  Ei mikään yllätys.  Kaikki seuraavat sormea, joka osoittaa ongelmaa, mutta kukaan ei kumarru poimimaan jalkojensa juuresta itse pulmaa.

Ja se, mikä lojuu ihmisten jaloissa, on kulta.

Freedom of Information Act:n sateenvarjon alla toimiva Bloomberg News on ottanut ja kaivanut, Federal Reserven akteista ilmi ennennäkemättömiä yksityiskohtia; ne koskevat FR:n alueellisten pankkien johtajien kultaan kytkettyjä omistuksia. 

Se mitä BN:n tutkijat löysivät on suorastaan upeaa.

Ben Bernanke rypee kullassa

Mutta aletaanpa aivan alusta.

Sinun täytyy aivan aluksi kuulla, mitä juttelivat kahdenkesken Fedin pääjohtaja Ben Bernanke ja kongressiedustaja Ron Paul.

Vuoden rahapolitiikkaa koskenut raportti lähetettiin kongressille viime kesänä.  Kongressiedustaja Ron Paul kysyi Bernankelta, käsittelikö tämä kultaa kuin rahaa.

Seurasi selvästi epämiellyttävä tauko, sitten Ben sanoi, "Ei, se on jalometallia."

 [Muuten, jos et ole nähnyt miten Ron Paul kyseenalaistaa Bernanken näkökannat kullasta, katso linkin takana oleva raina. Sen on nähty jo yli puoli miljoonaa kertaa - tarkkaan sanoen juuri nyt 512.780 persons; . clikkaa tästä]

Mr. Pauli meni kysymään Bernanke miksi keskuspankeilla on niin paljon kultaa. Bernanke vastasi että se oli vain traditio.

Okei, onnea Ben, sait oikean vastauksen, mutta väärin perustein.. (Pohjimmiltaan varmasti tiedät todelliset syyt).

Tosiasia on kulta on vuosituhannet näytellyt omaa, omituista rooliaan rahapolitiikassa.

Lähes 2000 vuotta sitten Aristoteles määritteli ”Mitkä ominaisuudet tekevät hyvän rahan”. Aristoteleen teesit:

1.) Sen täytyy olla kestävä.
2.) Sen täytyy olla siirrettävä.
3.) Sen täytyy olla jaettavissa.
4.) Sen on oltava johdonmukainen.
5.) Sillä täytyy olla itseisarvoa.

Ei ole siis mikään sattuma, että yleisin perusta rahalle - koko ihmiskunnan historiassa - on ollut kulta.

Loppujen lopuksi vain kulta täyttää kaikki viisi rahaan liittyvää vaatimusta.

Tosiasia on, että vasta viime vuosisadan aikana fiktiivinen raha syrjäytti maailman mitassa kullan tai kulta-perusteiset valuutat.

Mikä tekee päivän keskuspankkiirit ja heidän fiktio-rahajärjestelmänsä korkopäätöksineen niin supereiksi (kuin niiden väitetään ja osin uskotaankin olevan)? Se on ylimielisyys eikä mikään muu.

Fiktio-valuutat ovat vain suhteellisen uusi, ja jokseenkin prototasolla olevan taloustieteellinen koe. Niin paljon on pelissä.  Siksi virheet käyvät niin hulvattoman vaarallisiksi.

Ja mikä on syy tähän kaikkeen?

Problematiikka liittyy tyypillisesti kriteeriin No 5.  Eli rahalla täytyy olla itseisarvo. Se – tai oikeamminkin sen puute - on todellinen piikki nykypäivän Yhdysvaltain valuutassa.

Todellakin: Mitä itseisarvoa on palassa paperia, johon on musteella painettu juliste "Federal Reserve Note"?

Eipä paljon, jotta sillä todella voisi ostaa erilaisia asioita – vaihtuvina aikoina!

Vuodesta 1913, jolloin Federal Reserve luotiin, US-dollari on menettänyt 95% arvostaan.

Ja arvonmenetys vain pahenee ...

Ennen vuoden 2008 jälkipuoliskon taloudellista mahalaskua, Fedin tase oli 800 miljardia dollaria sen hetkiseen nimellisarvoon laskettuna. Nykyään se on kolminkertaistunut 3.000 miljardiin dollariin [+275 %].

Se on paljon enemmän dollarin kurssimuutokset. Kuinka tuotteiden hinnat voisivat välttyä merkittävältä nousulta, kun markkinoilla on kolminkertainen määrä dollareita, jotka jahtaavat lähes samaa määrää tavaroita ja palveluja kuin ennenkin?

Ja tässä toinen kysymys.

Miksi ryhmä Fedin pääjohtajaa saattaisivat luulla tietävänsä, mitä tämän hetken käypä korkotaso, siis se oikea, (rahan hinta, siis) olisi? Miksi emme antaisi markkinoiden määrätä rahan hintaa, koska se tekee lähes kaiken muunkin?

Lääke tämä kaikkeen on kultaa, koska se (vain) on todellista rahaa. Aina ollut. Aina tulee olemaan.

Kulta = käytännössä rahaa.  Gold is De Facto Money.  Näin presentoi analysti Peter Krauth minulle lähettämässään kirjeessä.

Jos et usko kulta on jo palauttanut sen perinteisen roolin rahana, kuuntele tätä:

Tohtori Stephen Leeb, (Leeb Capital Managementin hallituksen puheenjohtaja ja tietohallintojohtaja), sanoi hiljattain: "Kulta on nyt de facto varantovaluutta."

Kävipä niinkin - viime viikolla, että Reuters raportoi: Iran etsii ylipääsyä Yhdysvaltain johtamien taloudellisten sanktioiden kurimuksessa (nälänhätä liikkuu liki.. sodan ruhjomassa maassa) maksamalla maailmanmarkkinoilta ostamansa vehnän käyttää kultaa maksuvälineenä. American jyvä-jättiläinen Cargill kommentoi, että myyntiä Iraniin voidaan vielä tehdä -  varsinkin jos ne maksetaan ei-dollareina.

Lue, please, lisää Cargill´sta, joka Reutersin mukaan on siis laajentanut kaupankäyntinsä alaa wikin mainitseman maakirjon lisäksi sittemmin käsittämään myöskin mantun Iranin: http://en.wikipedia.org/wiki/Cargill.

Lisäksi kerrotaan, että Intia ostaa Iranin öljyä - ja maksaa sen kullalla.

Kaikki tämä tapahtuu aikana, jolloin peräti 13:ssa Yhdysvaltojen osavaltioissa halutaan ottaa rahavälineeksi omia valuuttoja, hopea ja kulta.

Itse asiassa Pohjois-Carolinan republikaanien edustaja Glen Bradley esitti käyttöönotettavaksi uuden valuutan viime vuonna.

Bradley sanoi: "Jos hyperinflaation, taloudellinen lama tai muu taloudellinen halvaus johtaa Federal Reserve Systemin hajoamiseen ... USA:n valtion valtiontalous ja yksityiset taloudet heitetään kaaokseen."

Lisäksi Utah on jo allekirjoittanut lakiehdotus laiksi, jolla US rahaliikenteeseen tunnustetaan  kulta- ja hopeakolikot hyväksyttäviksi maksuvälineiksi.

Kolikoita kohdellaan kuin Yhdysvaltain dollaria verotuksessa ja Utahin osavaltion kansalaiset voivat nyt maksaa toinen toisilleen kullalla, niin halutessaan.

Toteutuu klasskko:  "Do As I Do, Not As I Say".  Eli Tee kuten mina teen – älä niin kuin mina Sanon.


Mutta takaisin tuoreita uutisia eräistä, Federal Reserven pääjohtajista.

Kiitos äskettäin julkistujen uutisten, nyt tiedämme hieman eräiden Fed-pankin aluepäälliköiden investointipäätöksistä.

Uutista voidaan kutsua ”paljastavaksi”, ellei se olisi silkkaa vähättelyä.

Muun muassa New Yorkin Fed presidentti Dudley omisti osakkeita vakuutusyhtiön American International Group:ssa (NYSE: AIG) ja General Electric Co:ssa (NYSE: GE), kun Fed neuvotteli massiivisesta hätärahoitus-apupaketista turvatakseen erinäisiä vakuutus-ja rahoitusalan jättiläisiä.

(Seuraa lista toimijoista ja heidän suhmuroinneistaan, mutta en jaksa kääntää kaikkia niitä tähän).

Voisiko tätä kutsua eturistiriidaksi? Minä passaan.

on syytä muistaa, että Fedin päätökset tehdään salaisissa kokouksissa. Selostukset näistä kokouksista on tuhottu, menettely, joka alkoi vuonna 1970, - ironisesti samana vuonna Freedom-of-Information Act hyväksyttiin.

Mikä tieto taloudesta, koroista, työllisyydestä, ja niin edelleen, on niin "herkkää", että amerikkalaiset eivät voi saada sitä tietää?   (Eivätkö he kestäisi sitä?).

Fisherin oma "tiedonsaanti" ei ole vain etuoikeutta, se luultavasti sisältää hieman Aristoteleen lukemisesta seuraavaa viisautta.

Katso, nämä kaverit eivät ole idiootteja. He vain sattuvat ajattelemaan, että me olemme!

Joten täydennetäänpä talousoppejamme.  Luetaan lisää Aristotelesta, ja osoitetaan ne vääriksi -  investoimalla kultaan.

Lähde:

Peter Krauth, Global Resources Specialist, Money Morning, 13.2.2012 by post

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Ville Sten

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_...

Mitäköhän Suomen Tasavallan uusi presidentti aikoo tehdä kultatuotantokuilulle vai aikooko mitään?!

...

Vaihdon välineenähän voi käyttää vaikka ihmisulostetta jos kaupankäynnin osapuolet vain pääsevät yhteisymmärrykseen sen arvosta. Shit is De Facto Money. Presentoisin minä.

Kalle Virtanen

Veikko on oikeassa. Olen asemoitunut tilanteesee hankkimalla kultaa ja paljon. Määrä on tietysti suhteellista, mutta noin 15% likvidistä omaisuudesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset