Veikko Huuska

Äänioikeus 16-vuotiaille – Nyt

Presidentinvaalien yhteydessä nostettiin jälleen kerran puheenaiheeksi äänioikeusikärajan laskeminen 16 vuoteen asti.  Suhtautuminen ehdotukseen jäi jossain määrin laimeaksi.  Näkyi kommentteja, joiden mukaan nykynuorilla on ”muuta tekemistä kuin ajatella valtiollisia asioita”.  Totta niinkin.  Mutta minua kiusaa lievästi se, että äänioikeusikärajasta puhuttaessa ei muisteta, että vaalien pediodillisuuden vuoksi tosiasiallinen (efektiivinen) äänioikeusikä on merkittävästi korkeampi kuin nimellinen ikäraja.

Nykyisin Suomessa äänioikeus on 18 vuotta täyttäneillä kansalaisilla.  Mutta tämähän ei pidä paikkaansa.

Nyt presidentinvaaleissa nuorin äänioikeutettu ikäluokka oli 1993 syntyneet – tai tarkkaan ottaen 22.1.1994 tai sitä ennen syntyneet.  Eli tarkkaan ottaen ” Asuinpaikasta riippumatta äänioikeutettu on jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä täyttää 18 vuotta”.

Niinpä tammikuun 23. päivä 1994 syntynyt tai häntä nuorempi pääsee presidentinvaalien uurnille vasta kuuden vuoden päästä.  Silloin vietettävien presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen vaalipäivä tulee olemaan sunnuntai 21. päivä tammikuuta 2018.  Silloin tämä esimerkkihenkilömme onkin jo paria päivää vaille 24 vuotias!  Eli hänen äänioikeutensa presidentinvaaleissa onkin faktisesti yli 23 vuotta (melkein 24).

Väestöllisesti tarkastellen äänioikeuden ikäraja presidentinvaaleissa onkin 21 vuotta.  Ei siis suinkaan 18 vuotta.  Tämä kannattaisi muistaa pohdittaessa tätä rajaa.

Kunnallisvaaleissa ja seurakuntavaaleissa, jotka molemmat järjestetään 4 vuoden välein efektiivinen ikäraja on 20 vuotta.  EU-vaaleissa (5 vuoden periodilla) noin 20 vuotta ja 6 kuukautta. 

Toivon, että joku vaikutusvaltainen taho – esimerkiksi hallitus – laitaa asian liikkeelle.  Äänestysikärajaa on syytä alentaa.  Torjuvana perusteluna ei käy väite, että 16-vuotiaat eivät noin yleisesti olisi kypsiä käyttämään äänioikeuttaan.  Torjuttaessa rajan alentaminen 16-vuoteen torjutaan samalla myöskin kulloistenkin presidentinvaalien potentiaaliset äänestäjät myös ylemmistä ikäluokista.  Vaalikauden pituus jokatapauksessa nostaa tosiasiallisen äänioikeuden rajan 2-3 vuodella nimellisestä rajasta.

Nuorena vitsa väännettävä!  Vaikka sitten vähän laimeamminkin.

http://fi.wikipedia.org/wiki/%C3%84%C3%A4nioikeus.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Sakari Lehtonen

Kyllä 16 vuotias on viellä liian "tyhmä" äänestämään paitsi Vihreiden mielestä, joilla on loistava nuorisoon kohdennettu propaganda osasto valmiina.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyllä ehkä.
Mutta siis...
Esitänpä asian näin:
Kulloisissakin presidentinvaaleissa elämänsä ensimmäisen kerran äänioikeutettuja ovat vaalipäivään mennessä ikävuodet 18, 19, 20, 21, 22 ja 23 täyttäneet.

Heillä ei ole ollut aikaisemmin oikeutta eikä mahdollisuutta käyttää äänioikeuttaan valittaessa Suomen Tasavallalle päämiestä. Ja noiden ensikertalaisten mediaaniikä on siis nippa nappa 21-vuotta täyttäneet.

Jos käy niin, että tuohon ikäsarjaan 18-23 kuuluva nuori ei käytä äänioikeuttaan, hänen seuraava mahdollisuutensa tulee vasta 6 vuoden kuluttua: silloin hän on ikähaarukassa 24 - 29 vuotta. Ja niinpä eka kerralla tilaisuutensa missanneiden faktinen ensiäänestysikä tulisi näin ollen olemaan peräti 27 vuotta (mediaani). Voisi olettaa, että tuon ensinmainitun ikähaarukan keskimääräinen äänestysaktiivisuus olisi 50-60 % välillä, kenties jopa alle, ainakin joillakin alueilla.

Eli jo nykyisellä 18-vuoden äänestysikärajalla tosiasiallisesti koko populaatiosta noin 8 % äänestää 18 vuoden ikäisenä presidentinvaaleissa. Mahdollisuus tähän olisi 16,7 %:lla populatiosta.

Mikäli äänestysikäraja alennettaisiin 16 vuoteen, voisi olettaa osallistumisaktiivisuuden jäävän kenties selvästikin alle 50 %:n noissa alimmissa 16-17 -ikäryhmissä, ja näin saatettaisin päätyä siihen, että äänestysikärajan alentamisesta huolimatta populaation äänestys-korkkaamisen suorittaisin 16-vuoden iässä esim. noin 5 %.

Huoli siitä, että 16-vuotiaat tekisivät tyhmiä, järkyttäviä ja kohtalokkaita ääneyspäätöksiä vaikuttaa tätä matemaattista faktaa vasten jossian määrin ylimitoitetulta ja aiheettomaltakin.

Juho Aalto

Ehkäpä ratkaisu olisi äänestysikärajan laskemisen sijaan vaalien järjestäminen useammin?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näin "raskaan" kaavan kautta kuin nyt nähdyt presidentinvaalit olivat, tuskin monikaan haluaa moista urakkaa yhtään tiheämmin koettavaksi. Lyhennetty vaalikausi edellyttäisi presidentinvaalin muuttamista: ainakin I- ja II-kierrosten väli pitäisi lyhetnää viikkoon, ja vielä niin, että ennakkoäänestys jatkuisi vaalipäivää edeltävän lauantain iltahämäriin asti.
Meillä vähän näpit paloivat sähköisen äänestyksen kokeiluissa. Mutta kenenkäs sepän näpit eivät olisi vähän kärsineet... eli uutta putkeen ja sähköinen malli päälle. Silloin voitaisiin koko varsinaista ääenstysruljanssia tiivistää vieläkin enemmän.

Nö, toisaalta Amerikoissa presidentinvaalit pidetään joka neljäs vuosi ja puoluedien jäsentenväliset pyörivät melkein puolet siitä.. Elämä on kieltämättä valintoja, mutta joskus pitää ehtiä elääkin niiden tehtyjen valintojen pohjalta..

Jukka Johansson

Lehtonen.

Tarkoitatko, että jos kolmekymppinen äänestää Soinia, niin hän on viisaampi kuin 17-vuotias, joka äänestää Soinia?

Juho Aalto

Mielestäni on kuitenkin hyvin perusteltua, että 16-18 eivät voi äänestää. Itseasiassa äänestysikärajaa voisi helposti nostaa jopa muutamalla vuodella. Itsekin nuorena eläneenä muistan, että ennen 21 ikävuotta politiikka kiinnosti vähemmän kuin vanhempi ikäpolvi voisi ikinä olettaa. Nuorten koulunkäytäväjutusteluun kuuluu urheilu, viime- ja ensiviikonloppu ja erinäiset juorut + muu aktiviteetti. Politiikka on luultavasti ollut viimeksi puheenaiheena energiajuomakieltojen myötä. Toki harvoja poikkeuksiakin on.

Omasta kokemuksesta olisin nuorempana ollut vasemmiston kannattaja sosialismin ja solidaarisuuden takia. Vanhempana sitten esimerkiksi talouspolitiikkaan perehtyneenä tuntuvat vasemmiston ajatukset toki hyväntahtoisilta, mutta lyhytnäköisiltä.

Nuorten käsitys politiikan syy-seuraussuhteista on mielestäni hyvin rajallinen. Valintapäätökseen voi vaikuttaa yksittäiset ja hyvin pinnalliset asiat. Demokratiaa sekin toki on, mutta voi olla, että haitta ylittää hyödyt.

Efektiivinen äänestysikäraja on toki mielenkiintoinen konsepti, mutta edellämainittujen asioiden valossa se voi olla jopa hyväkin asia.

Heikki Aalto

Kyllähän vanhempienkin ihmisten syy-seurassuhteiden käsitys ja valintapäätökset ovat joskus hieman hämäriä :)

Äänioikeus on muutenkin yliarvostettua. Yhdellä kauppareissulla pystyy luultavasti tekemään enemmän muutosta maailmaan kuin äänestämällä.

Jukka Johansson

Minusta olisi outoa ja epäoikeudenmukaista, jos äänioikeus lasketaan ensimmäisestä ennakkoäänestyspäivästä. Onko todella näin? Miksi se olisi eduskuntavaaleissa eri kuin presidentinvaaleissa?

"Äänioikeus
Äänioikeutettu eduskuntavaaleissa on asuinpaikasta riippumatta jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta."

http://www.vaalit.fi/34848.htm

Kyllä minä ymmärrän tämän niin, että ikä varsinaisena vaalipäivänä ratkaiseen äänioikeuden:

"Presidentinvaalissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella, joka täyttää 18 vuotta viimeistään ensimmäisen vaalin vaalipäivänä. Myös vakinaisesti ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset eli ns. ulkosuomalaiset ovat äänioikeutettuja."

http://www.hel.fi/hki/helsinki/fi/P__t_ksenteko+ja...

Lisäys: Luin huolimattomasti kirjoituksesi. Varsinaista vaalipäivää sinäkin tarkoitit. Se kuitenkin kummastuttaa, että jos täyttää 18 vuotta ennen toista äänestyspäivää, ei ole oikeutettu äänestämään. Miksi näin on?

Käyttäjän Vastakarva kuva
Olavi Aromaa

Olen jo kauan sitten ehdottanut äänioikeusikärajan laskemista 5 vuoteen. Siitä koituisi valtavat kansantaloudelliset säästöt; äänen voi ostaa tikkarilla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mikä ettei..
Mutta miksi tyytyä puolittaiseen ratkaisuun. Voidaanhan se viedä saman tein nollaan, kuten alempana tuon esille.

Siitä ei enää paljon olisi liikkumavaraa.. ellei joku keksi jotain prenataalista ratkaisua.

Käyttäjän timovaittinen kuva
Timo Vaittinen

Eikö 12-vuotta mieluummin, siinä varmistettaisiin samalla sekin että jokainen kansalainen pääsisi kerran elämässään käyttämään pres.vaaleissa äänioikeuttaan ainakin 18-vuotta täyttäessään, viimeistään.

Totta puhuen, nykyinen 18-vuoden ikäraja on ehdottomasti paras.

Anis Harran

Minun puolestani äänestysikärajan voisi hyvin laskea 14-15 vuoden paikkeille.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aika monet, muistaakseni ainakin muuan kolesterolitohtori, ovat esittäneet, etät äänioikeus vaaleissa olisi kaikilla. Siis kaiken ikäisillä. Alaikäisten äänioikeutta käyttäisi ensisijainen huoltaja - tai jos lapsia on enemmän jonkin jakosuhteen mukaan huoltajat. Ei hassumpi idea utokaan. Toisi niin sanotusti "panosta peliin".

Panoksista puheenollen:

Esitin joskus taannoin - ehkä jo niin varhain, että nykyiset nuorimmat äänestäjät olivat silloin vasta "himmeä kiilto" siellä kuuluisassa silmäkulmasa - että eduskuntavaaleissa valittaisiin kananedustajia, ei suinkaan täyttä 200 edustajaa, vaan niin monta, kuin on äänestysprosentti. Eli jos ehdokkaat ja heidän vällisensä skaba ei äänestäjiä kiinnosta, ei tulisi myöskään "superbonusta" eli kahtasataa parlamentaarikkoa, vaan esim. 63 %:n äänestysvilkkaudella maahan valittaisiin 126 kansakuntaa pienoiskoossa edustavaa edustajaa. Mitä mieltä olette tästä? Eikö tämä toisi todellista "panosta" peliin? annan idean vapaasti eteenpäin kiidätettäväksi - kainoin toivomuksin, etät lakialoitteen alaviitteessä mainitaan nimeni.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset