Veikko Huuska

Sotilaiden itsetuho - Nyt

Sotilaiden itsetuho - Nyt

Tämä on rinnakkaisjuttu Vilho Juntusen kannanotolle Miksi USA:n sotilaat tekevät enemmän itsemurhia kuin kaatuvat taisteluissa? (USB 23.12.).  http://05071953.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92156-miksi-usan-sotilaat-tekevat-enemman-itsemurhia-kuin-kaatuvat-taisteluissa

Kadettikunnan julkaiseman maanpuolustuksen ja johtamisen erikoislehden, Kylkiraudan vastaikään ilmestyneessä tuoreimmassa numerossa (4/2011, sivu 66) Kari Norkola kirjoittaa syyskuun lopulla Kansallismuseossa pidetystä  Suomen Sotilassosiologisen seuran symposiumista, jossa aiheena oli nuorten syrjäytymiskierteen lopettamisen ja ryhmäkiinteyden lisäämisen keinot etc. http://www.kadettikunta.fi/pdf/Kylkirauta411.pdf

Eräs luennoitsija, yhdysvaltalainen tutkija, tohtori, eversti James Griffith toi esille amerikkalaista näkökulmaa aihekokonaisuuteen. 

Kari Norkola raportoi:

”Amerikkalaiset luennoitsijat perustivat tietonsa yksikkökiinteydestä pitkään sotiensa historiaan, jota oli tutkittu pitkään monipuolisesti niin sotien kuin taistelukenttien tapahtumien tasoilla.  He pystyivät vertaamaan sotiaan toisiinsa taistelureaktioiden määrien osalta.  Eversti James Griffith totesi viimeisimpien sotien takia ilmaantuneen 24 itsemurhaa tuhatta sotilasta kohden, mitä hän piti vielä vaikeana pulmana, mutta osoitti tilanteen parantuneen Korean ja Vietnamin sodista”.

Siis Yhdysvalloissa 24 suicide/1.000 sotilasta.  – Jutusta ei tosin ilmene, tarkoitetaanko sotilailla taistelutoimiin ulkomailla osallistuneita sotilaita, vai kaiken kaikkiaan US Armyyn ja sen eri aselajeihin värvättyjä tai käskettyjä.  Tämä luku joka tapauksessa on hurjan korkea.  Ja eversti Griffithin mukaan se on siis parantunut eli alentunut Korean ja Vietnamin sotien tilanteesta.  Viittaukset aiempiin kauko-idän sotien lukemiin tahtonevat viitata siihen, että tuo itsetuhotiheysluku on laskettu taistelujoukkoissa toimineiden populaatiosta.

Vertailun vuoksi voidaan todeta, että nettitietojen mukaan maailman ”johtava itsemurhamaa” väestömäärään suhteutettuna on Latvia, jossa tapahtuu noin 0,92 itsemurhaa/1000 asukasta.  Unkarissa suhdeluku on 0,5/1.000 ja Suomessa hieman vajaa 0,2/1.000 asukasta.  Yhdysvalloissa koko väestön pitkän aikavälin taso on lähellä Suomen tasoa eli noin 0,2/1.000 asukasta.  Yhdysvaltain kokonaisväestön tiheyteen nähden post-traumaattisista oireista etc. (ja usein diagnosoimattomiksi, tai ainakin riittämättömälle hoidolle jääneistä) kärsivien sotilaiden sucidiaalisuus on merkittävästi kohonnut. Ja se on siis 24/1.000 sotilasta.  Se on noin 120 kertainen keskiväestöön nähden.  Miten korkea se onkaan 1950-1970 –lukujen Kaukoidän sotien aikana ollutkaan?

Kyseessä on ilman muuta vakava ja aivan liian vähälle huomiolle jäänyt ilmiö kokonaiskäsitteestä nimeltä ”sodan hinta”.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jukka Jänönen

Luultavasti sotilaat sotivat koko elämänsä.

Nuoruuden hurmahenkisyys palaa öisin mieliin. Lepoa ei ole, mutta unissa elää nuoruutta uudelleen.

Käyttäjän juhapuistola kuva
Juha-Antero Puistola

Terve,

Ongelma on kieltämättä paha. Ei kuitenkaan ihan noin paha.

Suicide rates are typically reported in number of cases per 100,000 people. Figure S.1 shows the suicide rate among active-duty personnel for each military service and for DoD overall and reflects the published rate among active-duty military through 2008. It shows that, in 2008, the U.S. Marine Corps (USMC) and the U.S. Army have the highest rates (19.5 and 18.5, respectively), and the Air Force and the Navy have the lowest rates (12.1 and 11.6, respectively).

Eli amerikkalaiset ilmoittavat suhteessa 100 000 ei tuhanteen.

Juha Puistola

Lähde: http://www.rand.org/pubs/monographs/2011/RAND_MG95...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset