Veikko Huuska

Toistuvatko USA:n 2008 finanssikuviot seuraavaksi Euroopassa?

Vahvassa nousussa olleen hopean hinta syöksyi viime viikon päätteeksi U.S. pörssissä 17,7 %.  Pahin yhdenpäivän pudotus sitten vuoden 1984.  Muidenkin arvometallien noteeraukset kolisivat viikon päätteeksi niin että nokka painui koko ryhmässä peräti 27 %.

Eikä kulta-hopea –pari ollut viikon ainut uhri.  Investoijat vetivät siirsivät panoksiaan kaivannaisosakkeista ja metalleista suosikkipapereihin, U.S. joukkovelkakirjoihin ja U.S. dollariin.

Asiantuntijoiden mukaan pointti on kuitenkin tässä: vetäytyminen arvometalleista ei tule jatkumaan pitkäänkään, ja nyt rymäyksen jälkeen arvometallien hylkiminen, niin harkkoina kuin papereinakin, saattaa jo lyhyellä aikavälillä osoittautua kalliiksi erehdykseksi.

Niin ruma kuin viikko olikin – ja varsinkin jos sama rata jatkuu tälläkin viikolla, tai jopa vähänkin pidempään, houkutus saattaa monelle käydä ylivoimaiseksi.

Mutta on kaikki syy uskoa, että hopean, kullan ym. notkahdus jää ohimeneväksi, ja aivan lähiaikoina voidaan ennakoida saavutettavan kovia noteerauksia.

Entä sitten Euroopassa?

Heikot eurooppalaiset pankit ovat omalta osaltaan vetäneet arvometallien hintoja alas.  Euroopan Unioni raportoi torstaina, että 16 ”heikoimmassa hapessa” olevaa eurooppalaista pankkia tarvitsevat pääomittamista.  Ne liikkuvat alamarginaalinsa pinnoissa, aivan samaan tapaan kuin U.S. pankit kolistelivat keväällä 2008.

Nyt kun koko Eurooppa ja merkittävä osa muuta maailmaa suurin piirtein kuiville joutuneen kalan tavoin haukkoo henkeä, odottaen mitä tapahtuman pitää, epävarmuus laittaa liikkeelle tai ainakin valmiuksiin hirmuiset määrät sijoitusvarallisuuksia.  Jostain raha lähtee, mutta mistä?  Arvatenkin heikoimmista ja riskialtteimmista kohteista.  Ei tarvitse edes ääneen sanoa, missä ne ovat.

Mitä sitten? Valtava pesäänsä hakeva likvidi massa lainehtii markkinoilla.  Viimeksi, kun elettiin vastaavia hetkiä – siis kevään 2008 jälkeen U.S.A:ssa – juuri kun Yhdysvaltain hallitus äyskäröi rahaa pankkeihin, ”valkoinen metalli” ja ”ikuinen metalli” ponnahtivat koilliseen.  Niinpä silloiset sijoitukset ovat tähän mennessä tuottaneet laskennalliset 200 %:n tuotot.

Käykö näin jälleen?  Tietenkin osa rahasta katoaa jäljettömiin, koska sitä ei koskaan ole ollutkaan muuta kuin futuurifantasioina, mutta mihin reaaliraha iskee ja minkälaisia uusjakoja nähdään?  Hakevatko todella isot omaisuusmassat turvasatamaa?  Vai ovatko asialla sittenkin todella isot pelimiehet?  Eurooppa on niin paljon heikommassa jamassa kuin U.S. kolme vuotta sitten, ja Aasiassakin opitaan asioita, joten on helppo ennustaa, että Kiina ja kenties Intiakin tulevat osingoille, mutta sitten vasta kun Euroopan rupinen talous on oikein pahassa kunnossa. 

Ehkä Suomen kannattaa tosiaan vetää Fortum pois pörssistä.  Ja pari muuta yhtiötä.

Talousmahdin historiallinen siirtyminen lännestä auringonnousun puolelle näyttää jouduttuvan ainutlaatuisten vaiheiden ja kuvioiden myötä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JanneLinna kuva
Janne Linna

Kyllä toistuvat. Valitettavasti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vaikea muuta nähdä.
Lisäksi tulevat Yhdysvalloista poiketen kansalliset välistävedot. Ei hyvä juttu. Tarkoitan suuria ja mahtavia, joilla "omat pankit ojassa".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset