Veikko Huuska

Tiedonjulkistamisen taso Suomessa romahtanut - ei palkintojen arvoisia julkistuksia

Tiedonjulkistamisen taso on romahtanut Suomessa.

Teen näin rohkean johtopäätöksen siitä syystä, että 1968 lähtien vuosittain myönnettyjä "tiedonjulkistamisen valtionpalkintoja" ei tänä vuonna ole lainkaan jaettu. 

Asiassa OKM:lle tekevän Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan kotisivuilla kerrotaan:

"Esityksiä voivat jättää sekä yksityiset henkilöt että yhteisöt vuosittain 15.12. mennessä... Neuvottelukunta tekee 31.5. mennessä opetus- ja kulttuuriministeriölle ehdotuksen palkinnon saajiksi ja ministeriö tekee päätöksen huhtikuussa.

Palkintojen määrä ja suuruus päätetään vuosittain. Vuonna 2010 myönnettiin 8 palkintoa, joista kunkin suuruus oli 10 000 euroa."

Tiedotteeseen sinänsä sisältyy ainakin tavalliselle lukijalle mystiseksi muodostuva aikajana:

Neuvottelukunta tekee toukokuun loppuun mennessä ministeriölle ehdotuksen palkituista.  Mutta ministeriöpä tekeekin päätöksen huhtikuussa.  Kyse lienee kuitenkin samasta kalenterivuodesta, joten jotain häikkää tässä(kin) piilee.  Tai sitten on niin, että asiaa todella pohditaan ja harkitaan miltei täysi vuosi niin, että toukokuun loppuun mennessä tehdystä ehdotuksesta päätös tulee seuraavan huhtikuun aikana. 

Mutta yksioikoisesti päätellen siitä, että tänä keväänä ei sitten ketään ole palkittu, on kaiketi vedettävä se looginen johtopäätös, että joko neuvottelukunta tai mahdollisesti itse OKM on tehnyt niin sanotut "Saloset" - eli todennyt tykönään, että Suomessa julkistetusta tiedosta ei kukaan eikä mikään ole ollut "mitat täyttävää", joten pidetään "välivuosi", eli jätetään mokoma palkinto jakamatta. 

Muita vaihtoehtoja voisiva tietystikin olla juustohöylä tai suoranainen karsimakirves - joskos se olisi iskenty tähän rahasummaan?  Joku voisi olettaa, että vaalijärjestyksen aikataulumuutos on sekoittanut pasmat, mutta tuskinpa sekään ihan käypänen peruste on.  Joten paremman tiedon puuttuessa panostamme tällä kertaa tuohon ensinnä mieleen tulleeseen argumenttiin.

PS.

Edellämainitun sivuston mukaan palkinnon jakoperusteet ovat:

"Palkinnon piiriin kuuluvat edellisen vuoden aikana julkistetut kirjat, radio- ja TV-esitykset, sanoma- ja aikakauslehdet sekä muut tietotuotteet. Palkinto voidaan myöntää kirjoittajalle, toimittajalle, tuottajalle tai työryhmälle. Tiedonjulkistamisen kentällä erityisesti ansioituneelle henkilölle voidaan myöntää elämäntyöpalkinto."

PSS.

Itse olen siinä käsityksessä, että Suomessa julkaistaan runsaasti korkeatasoisi kirjoja, radio- ja tv-esityksiä sekä muita tietotuotteita.  Lisäksi meillä on viljalti ansioituneita henkilöitä, joiden elämäntyö on palkitsemisen väärti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen
Kalle Pahajoki

Itse antaisin tuon palkinnon Jan Hurrille laadukkaasta, monipuolisesta ja oivaltavasta eurokriisin uutisoinnista:
http://www.taloussanomat.fi/toimittaja/jan-hurri/52

Jos nyt ymmärsin oikein, niin tämän vuoden osalta ehdin tehdä esityksen 15.12 mennessä. Täytyypä pistää mieleen.

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Voisi myös ajatella, että tiedonjulkistaminen on tänä päivänä huono asia. Nykyajan suurimpia yhteiskunnallisia vihollisia tuntuvat olevan erilaiset tiedonjulkistajat, kuten esim. Wikileaks. Voi olla että on katsottu sopimattomaksi palkita sellaista toimintaa. :)

Käyttäjän tonyvuori kuva
Tony Vuori

Löysinkin nyt keille kaikille valtionpalkinto myönnettiin vuonna 2010. Oletan että kyseessä on siis tuore päätös koskien viime vuonna tehtyjä tiedonjulkistamisia. Yksi elämäntyöstä myönnetty valtionpalkintokin.
http://www.tjnk.fi/valtionpalkinnot/tiedonjulkista...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset