Veikko Huuska

Talouden Post Festum ihan kohta käsillä

​Elämme maailman taloushistorian eriskummallisinta aikaa.

Talous kasvaa käsittämätöntä vauhtia, mutta ihmisten aineellinen toimeentulo junnaa tai itseasiassa taantuu.

Meillä on jo syntynyt tuhoton määrä vuosi-ikäluokkia, joiden elämä on ja tulee olemaan niukempaa kuin heidän omilla vanhemmillaan heidän iässään, - eikä vain iässään vaan koko elämässään.

Vallitsevaksi trendiksi on jo vahvasti syötillä tilanne, jota leimaa laskeva sosiaalis-taloudellis-kulttuurinen taantuminen, aiemman nousujohteisen elämänkuvan sijasta.

Mutta se taloudellinen kasvu, mitä sille oikeasti kuuluu?

Kerrotaanpa muutamia makrotalouden numeroita: Maailman osakkeet tuottivat tammi-kesäkuussa 17,4 prosenttia. Suomessa luku oli 13,11 prosenttia, Yhdysvalloissa 18,63 % ja Euroopassa 16,74 %. Yhdysvaltojen teknologiasektori takoi 28 prosentin tuoton. Tämä kaikki äsken päättyneen puolivuotiskauden aikana.

S&P500 -indeksi puhkaisi toissaviikolla 3000 pisteen rajan. 2000 pistettä ylittyi vuonna 2014. Siis puolitoistakertaistui viidessä vuodessa.

Tämä on kuin satua. Ja niin se onkin. Meidän tehtävämme on olla uskovinamme tätä suurta satua.

Uskoa ja elää sitä täysillä, loppuun saakka. Sitten, Lopun jälkeen sillä uskoimmeko vai emme, ei ole enää mitään väliä.

Silloin meillä on toiset murheet. Paljon konkreettisemmat, siis kouriintuntuvammat. Paljon reaalisemmat.

Kysymys ei aikoihin ole ollut siitä, puhkeaako tämä keinosyötetty kupla joskus. Tottakai puhkeaa. Saippuakuplatkin puhkeavat, kuinka sitten ei tämä, pajunköydellä ja silkalla valheella turboahdettu syöttökupla.

Toki se puhkeaa, ja varmasti, sekä rumasti, mutta kyse on vain siitä, milloin se tapahtuu.

Syöttöelvytys piti jo loppua aikaa sitten, mutta kylmenevän sään takia raappahousupakkoa on toistuvasti jatkettu, yrityksessä pitää taianomainen BKT-juna lämpimänä ja "iskussa".

Rahaa on puskettu markkinoille kuin tykkejä rintamalle tukemaan pankkipolitiikkaa, mutta ränni on siepannut rahan ja vienyt sen toisaalle.

Talous ja raha on nykyisin ei ihmistä varten vaan rahamarkkinoita ja sijoitusyhtiöitä varten, jotta kurssiromahdusta ei tulisi - vielä.

Sinä aamuna, jona se tulee, taivas romahtaa reaalitalouden päälle ja murentaa sen alleen.

https://www.uusisuomi.fi/raha/285702-painava-varoitus-talouden-shokki-tulossa-eurooppaan-tilanne-kiristyy-jo-kesan-lopulla

Joskus kesä loppuu, pitkä kesä. Tämä on nyt kestänyt 10 vuotta.

Hawaijipaitamiehet johtavat maailmaa.

Kohta terävin pää alkaa kituuttaa voitot. Sekö laukaisee kruppunarun, vai luonnollinen talouden syklisyys, jota on jo pahasti häiritty keinotoimilla, joiden vaikutus on ollut kahtalainen.

Lamaanlyönti on toki lykkääntynyt, mutta paljonko siitä on iloa, kun myrsky on kahta kamalampi, kun se viimein saavuttaa meidät, pahaiset fuskaajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tilastokeskuksen talouslukuja kesäkuulta:
Suomen talous kasvoi toukokuussa enää 0,8 %.
Kausitasoitettu kuukausituotanto supistui edelliseen kuukauteen nähden 0,9 %.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Findikaattori kertoo

https://findikaattori.fi/fi/39

Huhtikuun työpäivätasattu kasvu oli 1,8 % (vuosi sitten vielä 2,8 %.)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Taantuman todennäköisyyden saisi jollain tarkkuudella selville lyömällä siitä vetoa. Jostain syystä jatkuvaa talouskasvua povaavat eivät vain sitä uskalla tehdä, eli he eivät usko siihen itsekään. Se ei tosin haittaa - riittää, että kuluttaja uskoo.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiinankin talous kasvaa vauhdilla, vaikka maan sellun ja paperin käyttö ovat laskussa merkittävissä määrin ensimmäistä kertaa ikinä.

Yksityinen velka onkin lyönyt jo läpi katon ikinä ja Maoa kunnioittavat kommunistit ovat edelleen tiukasti vallan kahvassa omin utopioin.

Kiinan kommunistisella puolueella alkaa olla kasassa melkoinen ase maailmantalouden manipulointiin.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Jokainen järkevä ihminen tajuaa, ettei ikuista talouskasvua ole. Siitä huolimatta useimmat haluavat aina vielä vähän lisää ihan kuin pikkulapset. Aivan vastaavasti ihmiset menettelevät tavoitellessaan lottovoittoa. Tiedetään kyllä, että voiton saaminen on käytännössä mahdotonta, mutta edes mahdollisuus vetoaa sittenkin. Vaikka poliitikkojenkaan lupauksiin lisärahasta tai muista eduista ei oikeasti uskota, teoreettinen mahdollisuus riittää ja hän, joka osaa valehdella vakuuttavimmin, saa äänet. Noidankehä jatkuu romahdukseen saakka, sillä vastuullisia poliitikkoja on turha hakea. Heitä ei ole eikä tulekaan, koska he eivät saa kannatusta.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Ongelmat lähtevät jo raha- ja pankkijärjestelmän viallisesta totetuksesta, joka aiheuttaa ylivelkaantumista (valtio "de facto" takaa pankkien luotonluonnin). Euroalueella lisänä on euron virheellinen toteutus, joka on aiheuttanut vielä lisää ylivelkaantumista.

Tätä velkakuplaa keskuspankit sitten yrittävät pitää pystyssa nollaohjauskoroilla ja velkakirjojen korkosupressiolla (QE/LTRO,"rahaelvytys").

Nyt keskuspankkien ilmoittamat uudet elvytykset jäänevät viimeisiksi, sillä velkakirjakupla tulee puhkeamaan jostain saumasta esim. yrityslainoista (viimeksi subprime-asuntolainoista). Tällähetkellä jopa ns. junkbond-yrityslainojen korot ovat negatiivisia ts. niiden hinta on keskuspankkien tukemana aivan tapissa.

Kuplan puhjetessa alkaa kiivas siirtyminen arvostuskuplista reaaliomaisuuteen, raaka-aineisiin jne ja inflaatio lähtee laukkaamaan.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

"Kuplan puhjetessa alkaa kiivas siirtyminen arvostuskuplista reaaliomaisuuteen, raaka-aineisiin jne ja inflaatio lähtee laukkaamaan."

Tämän suuntaista ajattelen itsekin, että voittojen kotiuttaminen ja rahan haaliminen ei ole välttämättä fiksuin tapa.

Itse hamstraan polttoainetta ja ruokaa, ja pidän osan varoista juurikin niissä osakkeissa joista on isoimmat yliarvostukset puhallettu pois, sillä niissä säilyy sentään omistus ja osingot vaikka arvo laskee.

Mielestäni tässä tilanteessa kannattaa maksaa velat pois mutta nostaa luottorajoja ja pitää jonkin verran niitä rahavaroja. Ostaa sitten alennusmyynnistä niitä osakkeita lisää ja sinnittelee taantuman ajan.

Mitenkäs muut ovat pähkäilleet strategian?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Käy päivän töissä, ostaa rahoilla tonnin vehnää ja elää sillä kolme vuotta - periaatteessa hyvin helppoa ;)

Käytännössä yhteiskunta on järjestänyt niin, että ns kiinteiden kustannuksien ulkopuolelle ei pääse eikä saa mennä, vaikka sen pystyisikin itse toteuttamaan. Tuo sitten tuhoaa mahdollisuudet kitkutella kovin pienellä säästöliekillä. Voisi onnistua Venäjällä tai Alaskassa, mutta huonohkosti Suomessa.

Ehkä jos hommaisi halvan tilan jossa kiinteistövero on hyvin pieni ja jossa ei ole ulkopuolista vesi-, viemäri- tai sähköliittymää, ei tiemaksua eikä vakuutuksia, voisi selvitä melko vähällä. Silloin vaatimuksena on mahdollisuus ottaa polttopuut ja jonkin verran ruokaa omasta pihasta ja ehkä kalastaa siten, ettei tarvitse kalliita lupia (hoidollinen kalastus, onkiminen tms). Tuo menee jo vähän harrastuksen puolelle.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Olen elänyt ilman tuloja kolme vuotta, että silleen osaan tuon kitkuttelun kyllä. Vaikka ei ollut rahaa, minulla ei myöskään ollut velkaa. Se auttoi paljon.

Tosin kuin silloin, nyt on varallisuutta ja velatkin on maksettu mitä tuli hankittua kitkuttelun aikana, että en silleen stressaa sitä millä eläisi kiinteiden kustannuksien yhteiskunnassa kolme vuotta.

Äkkiseltään mietittynä jos vain seuraa megataantuma, pörssiromahdus ja kolme vuotta kitkuttelua niin todennäköisesti onnistuisin rikastumaan. Häviäjiä ovat todennäköisesti ne joilla on velkaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Isossa kuvassa näyttää siltä, että ollaan joutumassa rahajärjestelmäkriisiin, ainakin euroalueella. Rahajärjestelmäthän kaatuvat aina muutaman kymmenen vuoden välein. Fiat on nyt himppua vaille 50v. Bretton-Woods, eli "kultakanta", kesti n 25v.

Isot pojat, joita olen seuraillut näyttävät olevan hyvin tilanteen tasalla: mm.: Jim Rogers, Martin Armstrong, Chris Martensen, Gregory Mannarino..

Keskuspankit joutuvat tietysti virkansa puolesta vaikenemaan ongelmista, ettei synny epävarmuutta.

Poliitikot ovat tietysti aivan pihalla asioista. Ainoa huomio on tainnut olla S.Niinistön ihmettely "suuresta rahan määrästä".

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Rahajärjestelmän alku ja ongelma taitaa olla sama.

Idea lainata jotain on tiettävästi yhtä vanha kuin maanviljelys. Lainataan siemenviljaa mutta se maksetaan kokonaisuudessaan takaisin ja vähän korkoa. Sehän onnistuu kun raivaa peltoa ja alkaa itse viljellä.

Rahajärjestelmiä kun yhdistää tämä että lainataan ja on korkoa niin homma rikkoutuu siihen kun ei ole enää kasvua. Loputtomiin ei voi raivata peltoja, loputtomiin ei löydy öljylähteitä joiden tuotto kattaisi investoinnit. Ihmisiä ei voi tulla loputtomasti lisää että asuntojen arvo keskeisillä paikoilla kasvaisi loputtomiin.

Maailma niin sanotusti tukehtuu velkaan. Nähdäkseni nykyinen rahajärjestelmä voisi toimia jos keksisi keinon tuhota sitä velkaa hallitusti. Ilmeinen tapa olisi se, että inflaatio olisi himpun verran nopeampi, vaikka 4%. Yksi ajatus voisi olla, että kun eurot on maksuväline niin kulta toimii myös kun siinä ei ole veroa.

Yksi kelvollinen "valuutta" on tavallaan pullo- ja tölkkipantit. Raha on sidottu niihin aikoja sitten.

Nykyään kun on EU-standardeja niin tulee mieleen, että voisiko tietyistä bulkkihyödykkeistä poistaa verot kokonaan ja tehdä niistä maksuvälineitä.

Äkkiseltään mietittynä mikä tahansa metalli kun niitä voi sulattaa ja käyttää uudestaan, että vapautus arvonlisäverosta. Lasi toimisi myös.

Sitä kun voisi tehdä maksuvälinettä muutenkin kuin lainaamalla niin tuo pitäisi jotenkin saada yhdistettyä rahajärjestelmään. Ihmisten pitäisi voida maksaa raaka-aineilla vaikka veroja ja raaka-aineita sitten voi keräillä ympäristöstä kun tuota kaikenlaista jätettä kuitenkin tulee valtavat määrät.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen Vastaus kommenttiin #11

Fiatissa rahaa ei lainata, vaan sitä luodaan tyhjästä velkana: valtio kuluttamalla sitä talouteen ja liikepankit luomalla luottoja asiakkailleen.

Järjestelmä toimisi, mikäli valtio lopettaisi pankkien tukemisen, joka aiheuttaa jatkuvia velkakuplia ja pankkikriisejä.

Valtion tulee puolestaan luopua fiat-järjestelmään kuulumattomasta velkakirjakaupasta ja rahoittaa alijäämänsä nollakorolla.

Tosin velka/rahajärjestelmäkriisi ehtii tulemaan ennen kuin mitään muutoksia saadaan aikaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ymmärrän alustajan tarkoituksen ja olen käytännössä samaa mieltä, eivätkä tilastofaktat ole edes mielipidekysymyksiä.

Pieni täsmennys tuohon "ihmisten aineellinen toimeentulo junnaa tai itseasiassa taantuu". Köyhimpien ja rikkaimpien kohdallahan tämä ei pidä paikkaansa. Kyse on siitä, että Marxin ennustama polarisaatio tapahtuu globaalisti.

Kun meikäläisen opiskeluaikoina jossakin kansainvälisessä yksikössä kauhisteltiin 20-kertaisia tuloeroja ylimmän ja alimman portaan välillä ja pääjohtajan 1 000-kertaisia tuloja tsuppariin verraten, nykyään suhtaudutaan lungisti 200-kertaiseen tuloeroon johtajiston ja lattiatason välillä ja pääjohtajan 100 000-kertaisiin tuloihin verrattuna koodariorjaan.

Samaan aikaan ihmiskunnan enemmistön, joka siis on vieläkin kaukana tsupparien ja koodariorjien tuloista, elintaso on moninkertaistunut ja elinikä kaksinkertaistunut. Köyhissä oloissa voi jo haaveilla pois muuttamisesta, äärimmäisen köyhissä ei vielä voinut.

"Ihmisten" eli työväen- ja keskiluokan tulotaso on Länsi-Euroopassa ja Amerikassa pysynyt paikallaan 40 vuotta. Maailma eli kapitalismi on tällainen. Ostetaan popcornia ja katsotaan katastrofileffa loppuun.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kaveri tuli Amerikoista joskus ehkä 1984 ja sanoi, että yhdysvaltalainen työmies ei ole vaurastunut sitten sen jälkeen kun Nixon meni Kiinaan. Silloin jo puhuttiin menetystä vuosikymmenestä.
Meillä Suomessa oli tuolloin 1984-1991 viimeinen aito nousukausi, jolloin tavallinen ihminen oikeasti vaurastui, tulonsiirtojärjestelmäkin kehittyi vielä ja yleiset palvelut.
Tuotantotaloudellinen rakennemuutos, tuottavuuden kasvu, isot ikäluokat parhaassa iskussa ja se konetyön nousu. Plus Venäjänkauppa.
Joskus mietin, menikö silloin kohosyklien suma siten, että se hiukan jopa vääristää käsitystämme siitä, "mihin maallamme on varaa", ja mihin kansakuntamme ylimalkaan pystyy?
Nythän lukuisat kansakunnan vaurauteen ja palvelutarjontaan vaikuttava factori on todella alakannassa ja osa jopa kurakannassa. Eli meiltä ei kertakaikkiaan irtoa enempää,kuin nyt irtoaa.

Nyt perustellummin kuin ehkä kapinan tai 1868 jälkeen tulee kysyä: Mitä jos se BKT vuosimallia 2008 oli paras ikinä, mihin kansakunta nimeltä Suomi pystyi?
Nimellisesti se on kustannustasatusti lukien vihdoin saavutettu, mutta kun vielä putsataan näitä nykyisiä BKT-lukuja velanottotaso-muuntimen kautta, niin tosiasiassa olemme vielä varsin kaukana v. 2008 BKT:sta.
Tuotannontekijäkustannusten pariteetin lisäksi pitäisi kansantalouden tilinpidossa huomioida velka-tasot, ja käyttää vastaavantyyppistä muunninta kuin hintatason muutoksissa.
Jonkin BKT-tason saavuttaminen velattomasti on aivan eri juttu kuin saman kansantuotteen tekeminen about 200mrd:n velka-dopinngilla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

USA:n Wall Martin hyllyt olivat pullollaan kiinalaista tavaraa jo v. 1995. Dengillä oli tehokkaita taustajoukkoja tuolloin ja nykymaolaisilla vieläpä enemmänkin.

Eilen naamioituneet valkeapukuiset joukot löivät väkivalloin Hong Kongin mielenilmaisut nurin. Niin se maailma muuttuu edelleenkin, sitä suurta syateemihäiriötä odotellen järjettömässä Fiat-järjestelmässä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset