Talouden Post Festum ihan kohta käsillä

​Elämme maailman taloushistorian eriskummallisinta aikaa.

Talous kasvaa käsittämätöntä vauhtia, mutta ihmisten aineellinen toimeentulo junnaa tai itseasiassa taantuu.

Meillä on jo syntynyt tuhoton määrä vuosi-ikäluokkia, joiden elämä on ja tulee olemaan niukempaa kuin heidän omilla vanhemmillaan heidän iässään, – eikä vain iässään vaan koko elämässään.

Vallitsevaksi trendiksi on jo vahvasti syötillä tilanne, jota leimaa laskeva sosiaalis-taloudellis-kulttuurinen taantuminen, aiemman nousujohteisen elämänkuvan sijasta.

Mutta se taloudellinen kasvu, mitä sille oikeasti kuuluu?

Kerrotaanpa muutamia makrotalouden numeroita: Maailman osakkeet tuottivat tammi-kesäkuussa 17,4 prosenttia. Suomessa luku oli 13,11 prosenttia, Yhdysvalloissa 18,63 % ja Euroopassa 16,74 %. Yhdysvaltojen teknologiasektori takoi 28 prosentin tuoton. Tämä kaikki äsken päättyneen puolivuotiskauden aikana.

S&P500 -indeksi puhkaisi toissaviikolla 3000 pisteen rajan. 2000 pistettä ylittyi vuonna 2014. Siis puolitoistakertaistui viidessä vuodessa.

Tämä on kuin satua. Ja niin se onkin. Meidän tehtävämme on olla uskovinamme tätä suurta satua.

Uskoa ja elää sitä täysillä, loppuun saakka. Sitten, Lopun jälkeen sillä uskoimmeko vai emme, ei ole enää mitään väliä.

Silloin meillä on toiset murheet. Paljon konkreettisemmat, siis kouriintuntuvammat. Paljon reaalisemmat.

Kysymys ei aikoihin ole ollut siitä, puhkeaako tämä keinosyötetty kupla joskus. Tottakai puhkeaa. Saippuakuplatkin puhkeavat, kuinka sitten ei tämä, pajunköydellä ja silkalla valheella turboahdettu syöttökupla.

Toki se puhkeaa, ja varmasti, sekä rumasti, mutta kyse on vain siitä, milloin se tapahtuu.

Syöttöelvytys piti jo loppua aikaa sitten, mutta kylmenevän sään takia raappahousupakkoa on toistuvasti jatkettu, yrityksessä pitää taianomainen BKT-juna lämpimänä ja ”iskussa”.

Rahaa on puskettu markkinoille kuin tykkejä rintamalle tukemaan pankkipolitiikkaa, mutta ränni on siepannut rahan ja vienyt sen toisaalle.

Talous ja raha on nykyisin ei ihmistä varten vaan rahamarkkinoita ja sijoitusyhtiöitä varten, jotta kurssiromahdusta ei tulisi – vielä.

Sinä aamuna, jona se tulee, taivas romahtaa reaalitalouden päälle ja murentaa sen alleen.

https://www.uusisuomi.fi/raha/285702-painava-varoitus-talouden-shokki-tulossa-eurooppaan-tilanne-kiristyy-jo-kesan-lopulla

Joskus kesä loppuu, pitkä kesä. Tämä on nyt kestänyt 10 vuotta.

Hawaijipaitamiehet johtavat maailmaa.

Kohta terävin pää alkaa kituuttaa voitot. Sekö laukaisee kruppunarun, vai luonnollinen talouden syklisyys, jota on jo pahasti häiritty keinotoimilla, joiden vaikutus on ollut kahtalainen.

Lamaanlyönti on toki lykkääntynyt, mutta paljonko siitä on iloa, kun myrsky on kahta kamalampi, kun se viimein saavuttaa meidät, pahaiset fuskaajat.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu