Ruotsissa vuonna 2018 yhteensä 306 ampumista ja 162 vaarallista räjäytystä

Ruotsissa vuonna 2018 yhteensä 306 ampumista ja 162 vaarallista räjäytystä

Ruotsin viralliset rikostilastot ihmetyttävät ja jättävät kysymysmerkkejä ilmaan.

*

Ruotsin oikeusministeriön mukaan maassa suoritettiin viime vuonna 2018 yhteensä 306 aseellista iskua tai tointa sekä 162 kpl räjähteiden yleisvaarallista käyttöä

Mitä niukan tiedotteen taakse ja sisälle kätkeytyy jää hieman arvoitukseksi. Ruotsin poliisi tai oikeusviranomaiset eivät julkaise tarkkoja tietoja iskujen ja tussausten uhreista, kuolleista, haavoittuneista, vammautuneista, eikä myöskään aineellisista vahingoista.

Jotta tämänkaltaista rikollisuutta voitaisiin tehokkaammin torjua, tutkija Kazimir Åberg esittää, että enimmäisrangaistuksia  nostettaisiin nykyisestä 6 vuodesta 7 vuoteen vankeutta vakavista aseenkäytöstä ja räjähteiden lupakriteerien rikkomisesta.

Ruotsissa esitetään aserikosten maksimirangaistuksia korotettavaksi 6 vuodesta vankeutta 7 vuoteen.  Yhä useammin aserikoksia tulisi määritellä törkeiksi, ja rangaistuksia koventaa.  Tullin valtuuksia esitetään laajennettaviksi siten että tulli saisi oikeuden pidättää henkilöitä, joilta tullissa on löydetty vaarallisia aseita tai räjähteitä.  Nyt pidätyksen voi suorittaa vain poliisi.  Oikeussosiologien joukosta on kritisoitu näitä ehdotuksia tuoreeltaan, heidän näkemystensä mukaan efter brottet –toimenpiteet ovat tehotonta jälkihoitoa, vankilavuosien lisääminen ei ehkäise tai vähennä rikollisuutta. Esitetään före brottet –toimenpiteitä ja niiden kehittämistä.

Lähde: Uutinen 3.7.2019 https://www.pressreader.com/ – asiasta mainittiin myös YLE R1 Ykkösaamussa Tukholmanterveisinä.

Ruotsin TV4 käsitteli jengirikollisuus-asiaa valtiopäiväraportissaan 25.6.2019: Video kestää 1:50 min: https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11989732

Jengirikollisuudelle vaaditaan kovempia rangaistuksia.

Ruotsissa oli viime vuonna 306 ampumista ja 162 räjähdystä. Synkät tilastot olivat pohjana tänään (25.6.) paralamentissa käydylle keskustelulle rikollisjoukkojen esiinmarssista.  Tiukempia rangaistuksia ja todistajien suojelua – siinä muutamia ehdotuksia lääkkeeksi.

”Krav på hårdare tag mot gängkriminella

306 skjutningar och 162 sprängningar i Sverige under fjolåret. Den dystra statistiken låg till grund för dagens riksdagsdebatt om de kriminella gängens framfart. Hårdare straff och vittnesskydd var några av förslagen för att få bukt med problemen.”

*

Ruotsi-uutisointi Suomessa on mielenkiintoista.

Mitä suomalainen päämedia kertoi 25.6.2019 Ruotsin ase- ja räjähderikollisuudesta? En muista mitään, mutta googlaamallahan se selviää. Paitsi, että…

Tämä jäi haaviin hakusanoilla Ruotsi 25.6.2019;

”Ruotsin suojelupoliisin päällikkö Klas Friberg toivoo Ruotsin hallituksen tekevän terroristisen propagandamateriaalin katselusta ja hallussapidosta rangaistavaa.

Friberg kirjoittaa Dagens Nyheter -sanomalehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), että terrorismin vastaisissa kotietsinnöissä löytyy usein teloituksia ja muuta vakavaa väkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia.

”Se on materiaalia, jolla on turvallisuuspoliisin näkökulmasta paljon merkitystä uusien kannattajien radikalisoimisessa (…) ja siinä, että vahvistetaan halua käyttää väkivaltaa”, Friberg kirjoittaa.”  Lue koko artikkeli: 25.6.2019 YLE/Juho Takkunen; https://yle.fi/uutiset/3-10846027

*

Vuoden 2019 ensimmäinen neljännes:

Ruotsissa pommi-iskujen määrä on kasvussa. Viimeisten 3 kuukauden aikana maassa on räjähtänyt 48 pommia.

Ruotsin Rikostenehkäisyneuvoston (Brå) tilastojen mukaan maassa tapahtuvien pommi-iskujen määrä on voimakkaassa kasvussa, kertoo SR. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana maassa on räjähtänyt jo 48 pommia.

Viime vuonna vastaavana ajanjaksona pommi-iskujen määrä oli 37, joten kasvua on 11 räjähdyksen verran. Viime vuonna maassa raportoitiin kaikkiaan 162 pommi-iskua, joista 47 on tapahtunut Tukholman alueella ja 56 Ruotsin eteläosassa.

Lähde: Brå/Petri Saarela, 15.4.2019; https://www.kansalainen.fi/ruotsissa-on-rajahtanyt-48-pommia-3-kuukauden-aikana-pommi-iskujen-maara-voimakkaassa-kasvussa/

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu