Veikko Huuska

Ruotsissa vuonna 2018 yhteensä 306 ampumista ja 162 vaarallista räjäytystä

Ruotsissa vuonna 2018 yhteensä 306 ampumista ja 162 vaarallista räjäytystä

Ruotsin viralliset rikostilastot ihmetyttävät ja jättävät kysymysmerkkejä ilmaan.

*

Ruotsin oikeusministeriön mukaan maassa suoritettiin viime vuonna 2018 yhteensä 306 aseellista iskua tai tointa sekä 162 kpl räjähteiden yleisvaarallista käyttöä

Mitä niukan tiedotteen taakse ja sisälle kätkeytyy jää hieman arvoitukseksi. Ruotsin poliisi tai oikeusviranomaiset eivät julkaise tarkkoja tietoja iskujen ja tussausten uhreista, kuolleista, haavoittuneista, vammautuneista, eikä myöskään aineellisista vahingoista.

Jotta tämänkaltaista rikollisuutta voitaisiin tehokkaammin torjua, tutkija Kazimir Åberg esittää, että enimmäisrangaistuksia  nostettaisiin nykyisestä 6 vuodesta 7 vuoteen vankeutta vakavista aseenkäytöstä ja räjähteiden lupakriteerien rikkomisesta.

Ruotsissa esitetään aserikosten maksimirangaistuksia korotettavaksi 6 vuodesta vankeutta 7 vuoteen.  Yhä useammin aserikoksia tulisi määritellä törkeiksi, ja rangaistuksia koventaa.  Tullin valtuuksia esitetään laajennettaviksi siten että tulli saisi oikeuden pidättää henkilöitä, joilta tullissa on löydetty vaarallisia aseita tai räjähteitä.  Nyt pidätyksen voi suorittaa vain poliisi.  Oikeussosiologien joukosta on kritisoitu näitä ehdotuksia tuoreeltaan, heidän näkemystensä mukaan efter brottet –toimenpiteet ovat tehotonta jälkihoitoa, vankilavuosien lisääminen ei ehkäise tai vähennä rikollisuutta. Esitetään före brottet –toimenpiteitä ja niiden kehittämistä.

Lähde: Uutinen 3.7.2019 https://www.pressreader.com/ - asiasta mainittiin myös YLE R1 Ykkösaamussa Tukholmanterveisinä.

Ruotsin TV4 käsitteli jengirikollisuus-asiaa valtiopäiväraportissaan 25.6.2019: Video kestää 1:50 min: https://www.tv4play.se/program/nyheterna/11989732

Jengirikollisuudelle vaaditaan kovempia rangaistuksia.

Ruotsissa oli viime vuonna 306 ampumista ja 162 räjähdystä. Synkät tilastot olivat pohjana tänään (25.6.) paralamentissa käydylle keskustelulle rikollisjoukkojen esiinmarssista.  Tiukempia rangaistuksia ja todistajien suojelua – siinä muutamia ehdotuksia lääkkeeksi.

”Krav på hårdare tag mot gängkriminella

306 skjutningar och 162 sprängningar i Sverige under fjolåret. Den dystra statistiken låg till grund för dagens riksdagsdebatt om de kriminella gängens framfart. Hårdare straff och vittnesskydd var några av förslagen för att få bukt med problemen.”

*

Ruotsi-uutisointi Suomessa on mielenkiintoista.

Mitä suomalainen päämedia kertoi 25.6.2019 Ruotsin ase- ja räjähderikollisuudesta? En muista mitään, mutta googlaamallahan se selviää. Paitsi, että…

Tämä jäi haaviin hakusanoilla Ruotsi 25.6.2019;

”Ruotsin suojelupoliisin päällikkö Klas Friberg toivoo Ruotsin hallituksen tekevän terroristisen propagandamateriaalin katselusta ja hallussapidosta rangaistavaa.

Friberg kirjoittaa Dagens Nyheter -sanomalehden julkaisemassa mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun), että terrorismin vastaisissa kotietsinnöissä löytyy usein teloituksia ja muuta vakavaa väkivaltaa sisältävää kuvamateriaalia.

"Se on materiaalia, jolla on turvallisuuspoliisin näkökulmasta paljon merkitystä uusien kannattajien radikalisoimisessa (...) ja siinä, että vahvistetaan halua käyttää väkivaltaa", Friberg kirjoittaa.”  Lue koko artikkeli: 25.6.2019 YLE/Juho Takkunen; https://yle.fi/uutiset/3-10846027

*

Vuoden 2019 ensimmäinen neljännes:

Ruotsissa pommi-iskujen määrä on kasvussa. Viimeisten 3 kuukauden aikana maassa on räjähtänyt 48 pommia.

Ruotsin Rikostenehkäisyneuvoston (Brå) tilastojen mukaan maassa tapahtuvien pommi-iskujen määrä on voimakkaassa kasvussa, kertoo SR. Tämän vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana maassa on räjähtänyt jo 48 pommia.

Viime vuonna vastaavana ajanjaksona pommi-iskujen määrä oli 37, joten kasvua on 11 räjähdyksen verran. Viime vuonna maassa raportoitiin kaikkiaan 162 pommi-iskua, joista 47 on tapahtunut Tukholman alueella ja 56 Ruotsin eteläosassa.

Lähde: Brå/Petri Saarela, 15.4.2019; https://www.kansalainen.fi/ruotsissa-on-rajahtanyt-48-pommia-3-kuukauden-aikana-pommi-iskujen-maara-voimakkaassa-kasvussa/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (32 kommenttia)

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Kyllä toi maa on jo "menetetty". Ruotsi on koko maailmalle hyvä esimerkki liiasta liberalismista joka antaa maahantulijoille kaikki mutta ei vaadi heiltä mitään. Siellähän on ihan järjestelmällisesti koitettu piilottaa kaikki maahantulijoiden tekemät "kepposet". "Maaseudun" asukkaat onkin olleet lähes täydellisessä uutispimennossa eivätkä ole tienneet mitä kaupungeissa tapahtuu.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Liberalismista? Kaikkea muuta, yli 90% kaikesta Ruotsin katuväkivallasta liittyy huumejengien keskinäisiin kahinoihin, eli huumeiden kieltolakiin, mikä on kaukana liberalismista. Ruotsissa, kuten Suomessa huumeista saa myös todella kovia tuomioita vs. vaikka henkirikokset, joten harvapa kiinni haluaa jäädä, sekin varmasti osasyy aseistautumiseen.
Huumeet lailliseksi ja markkinat laillisten säädeltyjen kontrolloitujen toimijoiden haltuun, eipä ole sitten tarvetta reviirisotiin, kun ei ole markkinoita mistä taistella. KRP myös keväällä ilmoitti, että uusista ulkomaisista jengeistä on tunkua markkinoille ja vanhat ovat aseistautumassa kovaa vauhtia, eli tämä voin pian koskea Suomeakin.
Kieltolaki on epäonnistunut kaikissa tavoitteissaan katastrofaalisesti, lainsäädäntömalli joka ei saa yhtään tavoitetta edes sinnepäin (käyttäjä-, takavarikkomäärät, kulut ja haitat), on täysin tehoton (Tulli ja Poliisi ei saa kuin 5% omien arvioidensa mukaan takavarikkoon) ja älyttömän kallis yhteiskunnalle, on syytä miettiä täysin uudelleen.

Käyttäjän ArtoNakkila kuva
Arto Nakkila

Jätitkö tahallaan mainitsemasta tämän tiedon Ruotsalaisista jengeistä?

Ruotsin katujengit tuovat jengi-identiteettiään esille esimerkiksi symbolein, elein, vaatetuksella ja tatuoinneilla. Ruotsalaiset katujengit eroavat muista eurooppalaisista jengeistä siinä, että ruotsalaisjengeissä jäsenet ovat yleensä jo aikuisia, keski-iältään jengistä riippuen noin 22–35-vuotiaita. Etnisiä ruotsalaisia jäsenistä on 24 %, ja loput ovat maahanmuuttajataustaisia, useimmin Lähi-idästä (35 %) tai Itä-Euroopasta kotoisin olevia.

Toisin sanoen. Jengiläiset ruotsissa ovat 76% ulkomaalaistaustaisia.

Suomen vastine Ruotsalaisille jengeille.

Helsingin poliisin komisario Jari Taposen mukaan Suomessa ei ole katujengejä. Kesällä 2014 Helsingissä oli toiminut monikansallisia nuorisoporukoita, jotka olivat hakanneet lapsia ja nuoria, ja media oli kutsunut näitä katujengeiksi.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #13

En jättänyt, tämähän on ihan selkiö, että kantaruotsalaisia on jengeissä vähemmistö, jengit haalii katutason diilereiksi-sotilaiksi syrjäytyneitä joilla ei ole juuri tulevaisuudennäkymiä, käyttävät herkästi väkivaltaa ja helppo raha kiinostaa.
Suomessa ei vielä ole JUURIKAAN katujengejä, mutta kyllä tuo ainakin isoimmissa kaupungeissa on kasvamaan päin, sekä äärimmäisen väkivaltaiset Satudarah, Outlaws yms kansainväliset jengit on myös haluamassa markkinoille KRP:n mukaan.

"Vuosituhannen alussa Suomessa oli kolme vakiintunutta tunnuksellista järjestäytyneen rikollisuuden organisaatiota. Osastoja niillä oli kahdeksan.
Moottoripyöräjengit Hells Angels, Cannonball ja Bandidos sekä tunnuksellinen liivijengi United Brotherhood toimivat vakiintuneesti Suomessa. Viimeisimpänä Suomeen on tullut Outlaws MC, joka on kotiutunut Lappeenrantaan.
– Siinä on yksi maailman kolmesta suurimmasta rikollisjärjestöstä. Ei mikään pikku juttu."
https://yle.fi/uutiset/3-10712192

"Rikosylikomisario Antti Hyyryläinen kertoo kanavan haastattelussa, että poliisin tiedossa on tällä hetkellä noin 90 Suomessa toimivaa rikollisryhmää. Lisäksi poliisi tuntee noin 900 jengiläistä. Määrät ovat kasvussa.
– Nyt tilanne on se, että uusia ryhmiä nousee joka kuukausi ja heti poliisille on aika selvää, mihin perinteiseen ryhmään se on kallellaan, Hyyryläinen kertoo MTV:lle."
https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/256244-poliisi-mt...

Käyttäjän jaakkohakala50 kuva
Jaakko Hakala Vastaus kommenttiin #13

Yleensä uhrit ovat myös maahanmuuttajia, joten lähinnä siellä käydään reviiri taisteluja, kuka saa myydä mitä ja kenelle. Surullisinta tässä on se, että sijaiskärsijät, alueella asuvat, ovat itse maahanmuuttajia ei kantaruotsalaisia.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #25

Näinhän se tosiaan menee, tämä luo yleisessä ilmapiirissä vihaa myös lainkuuliasia maahanmuuttajia kohtaan, joten kärsivät siitäkin.
Todella surullista kaikin puolin.

Käyttäjän KirjoituksiaSalosta kuva
Mikko Engren

Huumeet ovat vain yksi osa bisnestä ja vaikka huumeiden laillistaminen ei korjaisi mitään, bisnes vain vaihtaisi toimialaa. Toisin kuin toistellaan Ruotsi ei ole mitenkään menetetty maa. Nyt kun maassa alkaa olemaan kriittinen massa ollaan hienosti sanottuna kohtapuoleen jonkinlaisessa saturaatiopisteessä jossa Ruotsin on pakko tehdä jotain tai se luhistuu talouden romahtaessa, väkivallan eskaloituessa, maan ajautuessa kaaokseen. Ja maassa alkaa olla siis 10% ulkomaalaisia. Eli uudestaan tämä etnonatsien tripla-kansanmurha väestönvaihto nyt ei reaalimaailman tasolla liki mitenkään voi tapahtua kun paljon sitä ennen maa on jo monin tavoin kusessa eikä käytännön tasolla pysty vain levittelemään käsiään jo siitä syystä kun rahat loppuu ennemmin tai myöhemmin.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen Vastaus kommenttiin #15

Huumeet on rikollisliigojen ylivoimainen päätulonlähde, mitään niin tuottavaa ja helppoa ole, kuin myydä huumeita. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa, Suomessa hinnat on vielä pilvissä, pun intended.
Ihmiskauppaan ja harmaan talouden kontrolloimiseen voitaisiin siirtää myös nämä sadat miljoonat, mitkä menee nyt täysin tehottomaan huumevalvontaan. Tuntuu että monet mielummin nostaa kädet pystyyn, kuin hakee rohkeasti ratkaisuita, eikä huumeiden laillistaminen edes ole mikään radikaali ajatus kun sitä tarkemmin ajattelee, tolkun ajatus enemmänkin. Huumeet ei ole kadonneet huumeiden vastaisella sodalla mihinkään, päinvastoin. Kovat keinot ei toimi edes Aasiassa.

"Far from realising the goal of a ‘drug-free’ region, the data presented here indicate that commitments made by countries in Asia to ‘eliminate or reduce significantly’ the illicit cultivation, production, trafficking, sale and consumption of drugs have not been achieved and, in most cases, have caused added health, social, public security and economic harms."
https://idpc.net/publications/2019/02/10-years-of-...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Pieni lainaus 19.2.2017:
”Stubb päätti valistaa Trumpia siitä, minkälainen maa Ruotsi hänen mielestään on.
– Hyvä Donald Trump, Ruotsi on maahanmuuttoystävällinen, kansainvälinen ja liberaali maa. Yksi menestyneimmistä, rikkaimmista ja turvallisimmista paikoista maailmassa, Stubb kirjoitti”.

On hyvä tietysti tietää missä ollaan (edellyttäen, että se tieto ei ole pahasti vanhentunutta), mutta vielä tärkeämpää tietää, minne ollaan menossa. Ja näin suomalaisittain, naapurin kokemuksista oppiminen on vähemmän kivuliasta kuin kantapään kautta oppiminen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luodit tappavat Suomessa kaksisataa joka vuosi.

http://www.aselaki.info/materiaalit/Artikkeli_HS12...

Tuon mukaan Ruotsi on tässä mielessä väkilukuun suhteutettuna siis Suomea turvallisempi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ihanko itseään nuo ampuvat?

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Lainaus Kuikan linkistä:

"Noin kaksisataa suomalaista kuolee joka vuosi ampuma-aseen luotiin.
Heistä valtaosa kuolee ampumalla itsensä."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

No, ehkä ei ollut paras mahdollinen linkki, mutta joka tapauksessa henkirikosten määrä Suomessa on nykyisin noin 60 - 70 vuodessa ja Ruotsissa 100 - 120. Vastaa hyvin väestömäärien suhdetta. Ei Ruotsi siis mikään helvetin esikartano ole tässä mielessä, kuten monet kommentoijat tuntuvat ajattelevan.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #12

#12

Blogissa käsiteltiin toisiin ihmisiin kohdistuneiden ampumistapausten / pommi-iskujen määrää.

Ruotsissa lukumäärät olivat 306 / 162, miten nämä luvut vertautuvat Suomen vastaaviin tapahtumiin, väestöpohja huomioiden?

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #12

En viitsi alkaa kaivella. Siksi muistinvaraisesti, Suomi on aina ollut paljon Ruotsia väkivaltaisempi maa absoluuttisina lukuinakin.
Nyt on siis alkanut tasoittumaan niin että ollaan jo samalla viivalla suhteelisesti. Milloin Ruotsi menee peräti ohi vai onko jo?

Nuo ampumiset Ruotsissa, jameilläkin väkivalta, liittyvät usein reviirisotiin mutta ei vain huumekauppiaitten vaan myös ravintola-, taksi- ja vastaavaan bisnekseen. Ja taitaapa Malmössä jo olla reviirikiistoja marketeistakin, siis näistä tulijoiden pitämistä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Vai siltä sinusta tuntuu: "Suomi on aina ollut paljon Ruotsia väkivaltaisempi maa absoluuttisina lukuinakin." Häh? Ruotsalaisia on aina ollut lähes kaksi kertaa niin paljon kuin suomalaisiakin. Täysin tolkuton aavistus, vaikka suhteellisesti samaa viivaa lähestyttäisiinkin.

Reviirisodistahan nimenomaan usein on kyse, joten kenen tahansa luulisi ymmärtävän, että ulkopuolisten kannalta turvallisuustilanne ei juuri muutu. Tämä ei tietenkään poista sitä seikkaa, että kyseessä on kohtalaisen huolestuttava yhteiskunnallinen ongelma monien joukossa.

Käyttäjän jockerantanen kuva
Jocke Rantanen Vastaus kommenttiin #31

No kerro sitten luvut.

https://findikaattori.fi/fi/97
Tuolta löydät suomen lukuja ja tuolta Ruotsin lukuja.
https://www.bra.se/download/18.31d7fffa1504bbffea086b7a/1449670735846/2015_24_Det%20dödliga%20våldet.pdf

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#3

”Heistä valtaosa kuolee ampumalla itsensä. Noin joka viides itsemurha tehdään vuosittain ampuma-aseella.” HS (2008)

Toisin sanottuna 80% itsemurhista tehdään jollain muulla menetelmällä kuin ampuma-aseella. Mikäli aseet kiellettäisiin kokonaan, niin se itsemurhaa hautova 20% keksisi kyllä jonkin toisen tavan päättää päivänsä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Toisaalta ampuma-ase on helppo, nopea, ja varma keino.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

#3:
Kirjoitteletko tahallasi harhaanjohtavasti. Suomessa tehtiin vuonna 2017 73 henkirikosta ja vuonna 2018 90 henkirikosta. Itsemurhan tekijä ei vaaranna muiden turvallisuutta paitsi tietysti silloin, kun hän tekee itsemurhan ajamalla autolla päin vastaantulijaa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Se piiloittelu ja vääristelyn käytäntö joka on vallalla on tehnyt suurta hallaa.
Toivottavasti ottavat lusikan käteen ennenkuin on liian myöhäistä.

(Ps. Suomessa on paremmat poliisit. Ruotsalaiset kun aina sanoo;
Ketään ei tavoitettu)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ruotsin Maltillisen kokoomuksen pj Ulf Kristensson puhui tiistaina Almedalenissa Ruotsin ammuskeluista ym. yhteiskunnan koheesiotekijöistä mm. näin:

”Ruotsissa on väkilukuun nähden eniten kuolemaan johtaneita ampumistapauksia nuorten miesten keskuudessa koko Länsi-Euroopassa. Kymmenen kertaa enemmän kuin Saksassa. Tukholmaa ravisteli eilen kolme uutta ammuskelua. Sollentunassa [Tukholmassa] tapettiin nuori mies automaattiaseella.”

”Ja vuoden 2014 jälkeen on tehty 100 kranaatti-iskua. Kaksi vuotta sitten kahdeksanvuotias poika kuoli kranaattiin asunnossa Biskopsgårdenissa [Göteborgissa]. Tilanne on äärimmäinen maalle, joka ei käy sotaa.”

”Tämä ei ole Ruotsin malli.”
Lähde: US/Ossi Kurki-Suonio, 2.7.2019.

Kristensson vaati ruotsin kielen osaamista oleskeluluvan- ja kansalaisuuden saantiehtoihin;

"(Hän) vaatii tiukennuksia oleskelulupien myöntämiseen. Kristersson esittää, että ruotsin kielen osaaminen olisi jatkossa pysyvän oleskeluluvan ehto, eikä yhteiskunta enää kustantaisi kaikkia tulkkauspalveluita.

”Hänen, joka saa pysyvän oleskeluluvan, on osattava ruotsia. Ja silloin ei tarvita enää laajaa ilmaista tulkkausta”, Kristersson sanoo.

”Oikeus omaan kotikieleen on nyt ollut vahvempi kuin velvollisuus opiskella ruotsia.”

Kuitti tuli heti:

Hallituspuolue sosiaalidemokraattien opetusministeri Anna Ekström tyrmäsi Kristerssonin avauksen tuoreeltaan ”sydämettömänä” Dagens Nyheterin haastattelussa.

Lue koko Ossin artikkeli tästä; https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/284477-ruotsin-ko...

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Ikävää tässä ammuskelu- ja räjäyttelytilastossa on se, että pääasiassa tekijät ovat muita kuin kantaruotsalaisia.

Kostiainen on väärässä siinä, että ruotsalaiset poliisit olisivat huonompia kuin suomalaiset. Se tieto ei pidä paikkaansa.

Säädökset rajoittavat poliisin työtä tiukemmin Ruotsissa kuin Suomessa. Esim. kotietsintä, jonka suomalainen poliisi voi tehdä omalla päätöksellään, vaatii Ruotsissa oikeuden päätöksen. Suomen poliisilla on käytössä valtakunnallinen tietojärjestelmä, Ruotsissa poliisiläänikohtainen. Suomalainen poliisi koulutetaan yhdessä poliisiammattikorkeakoulussa ja toimimaan yhtenäisellä tavalla.
Ruotsissa kouluja on useita, joten koulutus ei voi olla täysin yhdenmukaista.

Ruotsin nykyiset tapahtumat ovat seurausta ruotsalaiseen kulttuuriin kuuluvasta "diskuteeraamisesta" ja yliymmärtämisestä.

Suomessa demla-lakimiehet haluaisivat viilata poliisilta syömähampaat parantamalla rikollisten jo nyt melkoisen hyvää oikeusturvaa entisestään lakimuutoksin ja ajaa sitä kautta Suomen samaan jamaan kuin Ruotsissa.

Jone Virtanen

Kyllä JP olet oikeilla jäljillä. Ruotsin poliisi on tiukemmin säännelty kuin Suomen kollegansa ja siksi se tuntuu joskus saamattomalta. Mutta Ruosissa tuohon ampumiseen ja räjäytyksiin vaikuttaa monta asiaa; joskin valtaosdalla niistä on juurensa liberaalisssa maahanmuutossa.

Ja Ruotsi on hyvä esimerkkki myös siitä, että tiukat aselait eivät lopeta aseväkivaltaa. Esimerkiksi Ruotsissa saat omistaa korkeintaan kuusi asetta (kun taas Suomessa aseiden määrää ei ole rajattu.). Ja ne konnien aseet eivät muutenkaan ole metsästysaseita, vaan pääosin Balkanilta tulleita työkaluja ja aikoinaan Ruotsalaisille asevarikoille tehdyistä ryöstöistä peräisin olevia räjähteitä/aseita. (Ruotsi aikoinaan "hajasijoitti" aseita huonosti valvotuille asevarikoille pitkin maata. Ja niitä tyhjätiin tietysti aika monta ennen kuin järjen valo alkoi palaa.)

Nykytilanne alkoi kaiketi Jugoslavian hajoamisssodista ja Balkanilta Ruotsiin tulleiden "veteraanien" liiketoimista. Näihin kuuluivat kovan luokan ryöstöt, ihmiskauppa, huumeet, kiristys, asekauppa. Nämä sotilaskoulutuksen + sotakokemuksen omaavat kaverit olivat ihan eri kaliiperia kuin slussenin sissit, jotka myivät lähinnä pimeää viinaa ja tappoivat puukolla toisiaan.

Sitten tulivat moottoripyöräkerhot saman tuotevalikoiman kanssa ja lopuksi katujengit jotka operoivat kenttätason huumebisneksessä. Täällä joku valopää väitti rikollisuden loppuvan kunhan huumeet vapautetaan. Ei lopu. Monille näistä porukoista ihmiskauppa, laiton uhkapeli, prostitutio jne. on paljon parempi business.

valtaosassa näitä jengejä porukka on kotoisin jostakin muualta kuin Skånesta tai Norrbottenista. He eivät ole osa Ruotsin yhteiskuntaa, vaikka niin kovasti julkisesti puhuttaessa haluttaisiin heidän olevan. Heidän identiteettinsä on peräisin aivan jostakin muualta. Jens Lapidus fiktiivisissä kirjoissaan kuvaa tätä porukkaa yllättävän hyvin (jättäkää ne surkeat elokuvat katsomatta ja lukekaa alkuperäistekstiä ruotsiksi. saatte irti paljon enenmmän.)

Ruosin viranomaisten on vaikea saada otetta tähän porukkaan, koska he pelaavat eri säännöillä kuin viranomaiset. Näitä kavereita ei eheytetä "ilon kautta", vaikka Tenstan sossutäti kuinka niin haluaisi. Monet ovat tottuneet organisoituun väkivaltaan jo ennen Ruotsiin saapumistaan. Meillä melko harvinaiset arvokuljetusten ryöstöt (ne jotka täällä on tehty, on tehty ruotsalaisten porukoiden ohauksessa) ovat hyvä osoitus sotilaallisesta tavasta toimia.

En usko että maa olisi "menetetty" kuten täällä sanotaan. Niiden on vain ogtettava niskasta itseään kiinni ja lopetattava se loputon "ymmärtäminen". Ja jos juttelee paikallisten pellavapäisten ja sinisilmäisten "medelsvenssoneiden" kanssa ko asiasta, niin heilläkin alkaa olla mitta täynnä. (etenkin jos uskaltavat rehellisesti suunsa avata; yleensä siihen menee sellainen sixpäck suomalaista olutta...) ja se näkyy mm politiikassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kuolemantuomiolla olisi käyttöä täällä Ruotsissakin! Teloittamalla voitaisiin ainakin joitakin ammattirikollisia eliminoida lopullisesti!

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Pari vuotta sitten uutisoivat "Dagens Nyheter" ja "Fria Tider" ( 20.5.2017 ):
noin 90 % kaikista Ruotsissa oikeuden tuomion saaneista ampumatapauksista oli
maahanmuuttajataustaisten nuorten miesten, pääosin 1990-luvulla syntyneiden
tekemiä. Monet vielä kotona asuvia Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta Ruotsiin
muuttaneita tai taustaisia syrjääntyneitä ressuja. Aseet, ammukset ja käsi-
kranaatit ym. harrasterekvisiitta kotoisin usein Balkanilta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kieltolain aikaan Suomessa surmattiin vuosittain noin 20 ihmistä 100 000 asukasta kohden. Minun opiskeluaikoinani 6–7 vuosittain. Viimeisen vuosikymmenen aikana joka vuosi alle 2.

Tämä vain tilastollisena tosihuomiona kieltolaista ja liberalismista.

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Lyön vasemman kassini vetoa, että myös tämä Ruotsin järjetön jengikatuväkivalta olisi pian historiaa, jos laillistaisivat JÄRKEVÄSTI kaikki klassiset laittomat päihteet. Ei heroiinia lähikauppaan jne, haittojen ehkäisy pitää ottaa aivan kaikilta kanteilta huomioon. Jakelujärjestelmä ei saa olla liian vaikeasti lähestyttävä, hinnat ei liian korkeat (synteettisten valmistus on halpaa kuin aspiriinin ja taitaa kannabiskin aika kallista Ruotsissa olla kadulla), sekä harva kannabiksen käyttäjä haluaa toimia edes rikollisten kanssa, mielummin ostavat turvallisesta paikasta, missä on laadunvalvonta. Tietenkin sitten olisi myös ikärajavalvonta, sekä haittaverotus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kaikki kolme kommentin 21 lukua ovat hieman liian suuria. Pahoittelen painovirhettä lähteen grafiikassa. Suunta on kuitenkin sama: kieltolain aikaan Suomessa surmattiin vuosittain toistakymmentä ihmistä 100 000 asukasta kohden; minun opiskeluaikoinani noin neljä; viime aikoina hieman yli yksi.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Paljonko siellä väkivaltaisessa Suomessa heitellään kranaatteja Ruotsiin verrattuna?

Poliisin mukaan ampumiset ovat vähentyneet, haavoittumiset ovat vähentyneet, mutta kuolonuhrien määrä pysyy samalla tasolla. Ilmeisesti jengiläiset ovat harjoitelleet ammuntaa.

”Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa), kommenterade utvecklingen för TT i början av juni:
– Vi ser att skjutningarna minskar i antal och att antalet skadade i skjutningar minskar. Antalet döda är dock konstant, och det är helt oacceptabelt givetvis, sade han.”

Käyttäjän AnttiMikkonen1 kuva
Antti Mikkonen

Suomessa tilanne on semistabiili jengien osalta, mutta kyllä tässä nyt on huonoja merkkejä ilmassa. 90-luvulla oli aika villi meno jengien kesken, ihan kotoperäisten, nyt markkinoille änkeämässä paljon väkivaltaisemmat porukat.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Monilukuisin yksittäistapaus pitkään aikaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset