Veikko Huuska

Trump hyväksyi ohjusiskut Iraniin - perui sitten

Presidentti Trump vahvisti ohjusiskukäskyn eilen klo 19 paikallista aikaa Washingtonissa. Siis klo 02 Suomen juhannusaattoaikaa. Perui. Ainakin toistaiseksi. Näin kertoi New York Times pari tuntia sitten.https://www.nytimes.com/2019/06/20/world/middleeast/iran-us-drone.html

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iran pudotti amerikkalaisen vakoilu dronen eilen Hormuzin alueella. Näin uutisoitiin.

Casus belli?
https://yle.fi/uutiset/3-10841009

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Taas vahvistuu vanhan sanonnan syvin olemus eli sota on vain näytelmä mille ei taputeta kuin gladiaattori esitys mitä kansat seuraavat.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Pakko kaivaa esiin vanha pitkän tähtäimen ennustus, jossa arvioin että tulevina vuosina arabimaailmaa kohtaan tullaan enenevässä määrin kohdistamaan sotilaallista voimaa tarkoituksena romahduttaa se ja synergiassa operatiiviseen vaiheeseen siirryttäessä negatiiviset kokemukset pakolaispolitiikassa ovat muuttaneet mielipideilmastoa Euroopassa ja kansalaiset tulevat hyväksymään sen.

"Keskeinen asia mielipideilmastossa on tämän siedättämisen [pakolaispolitiikka] seurauksena muuttunut. Ja tämä on hyvin olennaista. Nyt Euroopasta, Venäjän ohella, löytyy yhä enemmän niitä, jotka ovat valmiita hyväksymään vaikka koko Lähi-Idän ja arabimaailman nukettamisen lasitasangoksi. Lähi-Idälle ja arabimaailmalle löytyy yhä vain vähemmän sympatiaa. Siinä vaiheessa kun kansan tuki on sotilasoperaatioille, ei niiden aloittamiselle ole käytännön esteitä... ...Sotilasstrategisesti lännellä on aina ollut, ja etenkin nyt talousvaikeuksissa, motiivi heikentää arabimaailmaa ja nyt sillä on siihen myös kansan tuki. Tämä on iso muutos mielipideilmastossa.Tämän tapahtumakuvion pohjalta ennustan, että tulevina vuosina sotilaallista painetta Lähi-Itää kohtaan tullaan kasvattamaan edelleenkin ja sen mahtia tullaan ajamaan alas." (Arabisyksyn sateet ovat tulossa 20.12.2016)

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson
Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Tarkalleen ottaen niin ei ole väitettykään. Arabimaailmalla ja arabimaalla on ero. Voi olla mukana arabimaailmassa olematta arabi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #6

Iranin kielikin (farsi) on indoeurooppalainen kieli, jolla ei ole muuta tekemistä arabian kanssan kuin että sieltä on lainattu aakkosisto. Iranilaiset suhtautuvat arabeihin myös jollain tavoin ylenkatsovasti ja olisivat hyvinj loukkaantuneita, jos sanoisit heidän kuuluvan arabimaailmaan.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #6

Tuolla kommentillasi osoitit kuuluvasi päron-ryhmään. Onnittelen!

PS. Miten kestät tyhmyyttäsi?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #10

Timo on aiemmin osoittanut tuntevansa aika hyvin kansantieteellisiä ja lingvistisiä asioita. Luultavasti tuo kommentti, johon viittaat, on vain "paikkailua" ajatelemattomaan mokaan. En tuomitsisi häntä "tyhmäksi".

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #14

Olen pahoillani Juha, mutta ei Timo ole kansantieteilijä eikä lngvisti koskaan ollut. Hänellä on omat mieliteensä, jotka lähinnä perustuvat ihmeelliseen kansalllisajatteluun, esim. että on ollut jonkinlainen kuningaskunta Suomessa.

Sen takia pidän häntä ei vain tässä yhteydessä, vaan muutenkin, hyvin tyhmänä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #15

Ei tarvitse olla pahoillaan. Minuun on vain tehnyt vaikutuksen hänen kommentinsa koskien suomalaisugrilaisten kansojen tilannetta ja kieliä. Voi olla, että tietämys on sitten suppeampi kuin olen olettanut.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Todennäköisesti Putin soitti Trumpille ja sanoi, että päätös pitää perua.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Katsoin viikolla uusintana tulleen Joanna Lumleyn Silkkitie-sarjan Iran-osuuden.
Mikä valtavan hieno ja loistossaan suorastaan ylenpalttisen korea kullttuurihistoria Iranilla onkaan.
Tietysti Iranin valtion taholta oli satsattu kaikki (?) mahdollinen tällaisen länsimaisen suuryhtiön tuottamaan tähtivetoiseen televisiotuotantoon.
Mutta silti yhdyin täysin Joannan yhteenvetoon: Ihmdellinen maa, miellyttävät, ystävälliset ihmiset.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Olen käynyt. Pitää paikkansa. Ylpeää kansaa ja porukalla on huumorintajua. No, ei sitä pappisvaltaa ilman huumoria kestäisikään.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lumoava maailma. Joanna Lumley:
Silkkitie 3/4 IRAN
YLE Tv1 Areena
https://areena.yle.fi/1-4604243

Suosittelen, erityisesti juuri nyt, kun Iran on "liipasimella".

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri nyt 22.6.2019 aamulla;

Trump: "En halua sotaa".

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006150337.html

Sodan uhka on todellinen.

Tietyissä oloissa voi olla raja, jonka ylittämisen jälkeen uhkailtu sota ei aloittamisen suhteen enää Ole osapuolien tahdosta riippuva.
Ennen vanhaan sanottiin, että sodan rattaat olivat jo lähteneet liikkeelle, eivätkä ne olleet enää ihmisvoimin pysöytettävissä.
Tässä ei välttämättä Ole kyse ison ja irrationaalisen asian mystifioinnista.
Nytkin voi perustellusti sanoa, että "mitkä ihmeen rattaat", näinpähän Trump pysäytti ohjusapparaattien sotavalmius komennit ja kaiketi suoranaisen hyökkäyskäskyn; mainitaa että hän kutsui koneet takaisin vain 10 minuuttia ennen kuin ne nousivat ilmaan.

Paradoksaalisesti tällainen teko ei alenna sodan vaaraa, vaan olennaisesti kasvattaa sitä. Sodan kynnys alenee, ja sen ylittämisen järkyttävä jylhyys inflatoituu toistuessaan. Toisaalta uhkan kertoimet kasvavat sodasta jankuttamisen hämärtäessä koko ruljanssin hallittavuutta. Tuossa tilassa vahingon, sattuman ja provokaation mahdollisuus kasvaa. Kun alkukohtaisesti sodan ja rauhan kysymyksen ratkaisu kuuluu valtiin ylimmän johdon harkintaan, tihenevän sodanuhkan tilanteessa liipasimenveto valuukin, banalisoituu, läges jokamiestason satunnaisuudeksi.

Tässä sodan käynnistymisen eräs traagisuus.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Jo vuosia sitten katsoin tv-dokumentin, jossa israelilaiset kenraalit suhtautuivat erittäin vakavasti tähän Iran-uhkaan. Se oli hätkähdyttävää kuultavaa ja nähtävää.

Iran haluaa ydinaseen ja Yhdysvallat liittolaisineen eivät sitä hyväksy, joten konflikti ei näyttäisi olevan estettävissä. Sota on tulossa, mutta aloitusajankohta on vielä hämärän peitossa. Sitä ruokkii suhtautuminen ihmisarvoon. Se on toinen Iranissa kuin läntisissä maissa. Muistui mieleeni Irakin ja Iranin välinen sota 1980-luvulta, kun nuoria iranilaispoikia pantiin avain kaulassa polkemaan miinakenttiä. Avain oli pääsy paratiisiin.

Englantilainen sananlasku sanoo ”Sotaa ei voita pisin miekka, vaan pisin kukkaro.” Amerikkalaisilla kukkaron pituudessa riittää kyllä kokoa.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yhdysvaltojen agressiivisuudesta ollaan montaa mieltä.

Minä ajattelen asiaa kuitenkin siltä kantilta, että on hyvä että maailmassa on edes yksi taloudellisestia ja sotilallisesti täysin ylivoimainen valtio joka pystyy jo olemassaolollaan hiillitsemään mielipuolisten diktaatoreiden ja syvästi omaa kansaansa ja muita uskontoja halveksivaa murhapolitiikkaa.

Jos kolmesta suurvallasta pitäisi valita maailmanpoliisi niin Kiinaa ja Venäjää en toivoisi maailmanjärjestystä hoitavan.

YK on täysin kykenemätön hoitamaan mitään tehtävää. Siksi joku muu sitä hoitaa omalla tavallaan.

On olemassa edes yksi raja jota ei voida ylittää !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yhdtsvallat veto konventionaslisen Iran-iskun takaisin.
Sen sijasn se turvautui hybridihyökkäykseen, jonka kohteena olivat Iranin keskeiset tietojärjestelmät, mukaan lukien sotilaalliset systeenit.
Trump taipui sotilasjohdon esitykseen "koeponnistavasta" järjestelmäteknisestä penetraatioista.
Yksi empimätön kohde on Iranin sotilasturvallisuysjärjestelmien olennaiset osat ja niiden arkkitehtuuri, toimintamallit, potentiaalit etc.

Nyt saatujen havaintojen perusteella Yhdysvallat lisää tietämystään mm. Iranin ilmapuolustuksen toiminnasta, vahvuuksista ja rajallisuuksista. Tämä kaikki toimii tulevan strategisen iskun ja massiivisen sodan valmisteluna.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset