Veikko Huuska

Mitä tapahtuu todella? Hormusin tankkerit, Etelä-Kiinan meri ja Venezuela

Mitä tapahtuu todella?

Omanin tankkeri-selkkaus, Etelä-Kiinan meri ja Venezuela

Kovaa peliä öljymarkkinoilla – maailmantalouden herruudesta kamppaillaan.

Kiina kuittaa kovimmin.

*

Toukokuun 2019 Omaninlahden tankkeri-isku

Toukokuun 12. päivä 2019 neljä öljynkuljetusalusta joutui Yhdistyneiden Arabi Emiraattien Fujairahin öljysataman läheisyydessä tulituksen kohteeksi. Kaikki neljä alusta olivat tyhjiä, eikä kukaan loukkaantunut iskuissa. Aluksista 2 oli Saudi-Arabian, yksi Norjan ja yksi Emiraattien omistuksessa. May 2019 Gulf of Oman incident; https://en.wikipedia.org/wiki/May_2019_Gulf_of_Oman_incident  Meri-iskuja seurasi parin päivää myöhemmin drone-hyökkäys merkittävää Saudi-Arabina Itä-Länsi öljyputkikompleksi vastaan.  Putkistot kuljettavat öljyä länteen maan keskeisiltä öljykentiltä maan itäisistä maakunnista, lähinnä Punaisen meren rannalla olevaan Jeddan satamakaupunkiin. Näissäkään iskuissa ei tullut uhreja.

Kesäkuun 13. päivän 2018 Omaninlahden tankkeri-isku

Kesäkuun 13. päivä 2019 iskut kahta öljytankkeria vastaan toistuivat, nyt kuormana oli huomattavat määrät öljyä, ja vahingot merkittävät, sekä henkilökunta että  molemmat alukset kärsivät vahinkoja; miehistö evakuoitiin ja alukset ajettiin satamaan.

Sekä Yhdysvaltain laivasto (USN) ja Persian Vallankumouskaartin armeijakunnan laivasto (Iranian Revolutionary Guard Corps Navy – IRGCN) , jotka valvovat Iranin merialueita Perisian lahdella, ilmoittivat että salaisia joukkoja on sijoitettu alueella näiden tapahtumien seurauksena.  https://en.wikipedia.org/wiki/June_2019_Gulf_of_Oman_incident

U.S. Navyn mukaan molemmat tankkerihyökkäykset, sekä toukokuiset että nämä kesäkuiset iskut, on toteutettu Iranin IRGCN:n suurten nopeuksien hyökkäysalusten toimesta. Yhdysvallat on väittänyt että sillä on todisteita syytteidensä tueksi. USN on todennut, että alusten tutkinta tuo vastauksia kysymyksiin. Kyseessä on kuitenkin toteutustavaltaan epätavallinen hyökkäys, josta Yhdysvaltain sotilassuunnittelulaitteiden valmistuskomboa lähellä olevien lähteiden mukaan epäilyjen keskipisteessä on Iranin Zolfagar-puolisukellusveneet, suurten nopeuksien torpedoveneet (Iranian Zolfaqar semi-submersible, high-speed torpedo boats).

Julkisuuteen on saatettu kuva, jonka Iranin Fars-virasto julkaisi lokakuussa 2015, jossa on erotettavissa torpedoputket aluksen keskiviivan oikealla puolella; toinen putki sijaitsee symmetrisesti toisella puolella. Katso rullaten: https://oilandenergyinvestor.com/2019/06/another-day-another-tanker-attack-welcome-to-the-new-world-of-oil-risk/

*

Kuva 13.6.2019 iskun kohteeksi joutuneen japanilaisen MV Kokuka Courageous –tankkerin kyljestä (”with hull damage and mine);   https://en.wikipedia.org/wiki/June_2019_Gulf_of_Oman_incident#/media/File:MV_Kokuka_Courageous_with_hull_damage_and_mine.png  

Rullaa edellistä ja Katso; 40 sekunnin video: Footage released by the U.S. Central Command allegedly showing an IRGC patrol boat removing an unexploded limpet mine from Kokuka Courageous.

Vasen kuva: Räjähdyksen aiheuttamat vahingot.

Oikea kuva: Iranin patrullin poistamaksi väitetty räjähtämätön (magneetti-) miina (Likely Mine – todennäköisesti miina).

Esimerkki Iranilaisesta magneettikiinnitteisestä miinasta (kuvattu 2015);  https://en.wikipedia.org/wiki/June_2019_Gulf_of_Oman_incident#/media/File:Iranian_limpet_mine.jpg

Rullaa Wiki-artikkelia alas ja Katso;

40 sekunnin video: Footage released by the U.S. Central Command allegedly showing an IRGC patrol boat removing an unexploded limpet mine from Kokuka Courageous.

Wikipedia: June 2019 Gulf of Oman incident;

Väitetty vastuu:

Kokuka Courageous ja magneettimiian-video

Yhdysvaltain keskushallinto on julkaissut videon, jonka väitetään osoittavan Iranin IRGC:n partioaluksen poistamassa räjähtämätöntä magneettimiinaa Kokuka Courageous –tankkerin kyljestä. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi pian tapahtuman jälkeen, että Iran on vastuussa hyökkäyksestä.  Hän perusteli tämän arvion ”tiedusteluun, käytettyihin aseisiin, tarvittavaan asiantuntemukseen” ja ”Iranin viimeksi suorittamiin samankaltaisiin merenkulkuhyökkäyksiin”.  New York Times kertoi, että asiantuntijat uskovat, että Iran suorittaisi tällaisen hyökkäyksen vastaliikkeenä Yhdysvaltain toimille ja pyrkisi säilyttämän riittävän moniselitteisyyden suoran vastahyökkäyksen välttämiseksi.  Iranin hallitus kiisti vastauksessaan kaiken vastuun ja arvosteli Yhdysvaltoja sen syytöksistä.

Yhdysvaltain puolustusministeri Patrick Shanahan huomautti, että Yhdysvallat halusi ”rakentaa kansainvälistä yhteisymmärrystä tähän kansainväliseen ongelmaan” osittain salaamalla ja osittain luovuttamalla hallussaan olevia tiedustelutietoja.

Kesäkuun 13. päivänä Yhdysvaltain armeija julkaisi videon, joka esittää sen mukaan Iranin Vallankumouskaartin laivasto-osaston jäseniä poistamassa räjähtämätöntä magneettimiinaa Kokukan kyljestä kello 13.6. kello 16.10 paikallista aikaa.  Viedossa näkyvä partioalus vastaa ulkonäöltään IRGC:n laivaston käyttämien partioalusten mallia ja mittoja, joissa yhtenäinen chevron-kate ja keskikonsoli.  Iran torjui Yhdysvaltain syytökset perusteettomiksi.

Kesäkuun 14. päivä Kokukan omistava Yutaka Katadanin johtaja ilmoitti, että aluksen miehistön jäsenet ”kertovat, että he havaitsivat lentävän esineen (ennen räjähdystä).  He näkivät sen omin silmin”.  ”Jotkut miehistön jäsenet todistivat havainneensa myös toisen laukauksen”.  Johtaja kertoi, että hän uskoi, ettei tapahtumassa voinut olla kyse torpedo-hyökkäyksestä, koska iskut osuivat aluksen vesilinjan yläpuolelle, ja että hän uskoi että läpäisevä luoti osui siihen, ennemmin kuin miina. Hän selvensi, että tämä oli ”vain oletus tai arvaus”.  (He said he believed the incident could not have been a torpedo attack, because the ship was hit above the waterline, and that he was more likely to believe a penetrating bullet hit it than a mine. He clarified this was "just an assumption or a guess”.)

Kesäkuun 14. päivä Iranin Tasnim News Agency ilmoitti, että Hormusin maakunnan satamajohtaja totesi, että varhaiset tutkimukset osoittavat, että tulipalot syttyivät teknisistä syistä ja että ei  ole näyttöä siitä, että ulkoinen esine osui kumpaankaan alukseen.

Iranin YK:n lähetystö antoi lausunnon, jossa se kehoitti Yhdysvaltoja ja sen alueellisia liittolaisia lopettamaan tuhoisat juonittelut ja false flag –operatiot alueella. 

Analyytikko François Heisbourg totesi, että Euroopassa esiintyy paljon epäilyksiä Amerikan motiiveista.   Meriympäristö on erityisen alttiina manipuloinnille – ”muistakaapa vain tonkininlahti”.

Analyytikko Anthonyt Cordesman nosti esiin ”mahdollisuuden, että ISIS (Daesh) teki hyökkäyksen käynnistääkseen viholliuudet kahden vihollisensa – Yhdysvaltain ja Iranin – kesken, tai vaihtoehtoisesti katsoi Saudi-Arabian ja Yhdistyneiden Arabikutnien luoneen asetelman, jota ne voisivat sitten käyttää lisäämään Iraniin kohdistuvaa painetta.

Eilen 17.6. julkaistu Pentagonin uudet kuvat otettiin ;J60& - U.S. Navyn valvonta helikoptereista, jotka seurasivat väitettyä Iranin hyökkäystä Omaninlahden tankkereihin.

Käännös, vh: https://en.wikipedia.org/wiki/June_2019_Gulf_of_Oman_incident

*

Huomioita:

”Länsiliittouma ja sen hallitsema valtamedia väittävät, että Hormuzin salmessa tankkereihin olisi osunut torpedo ja mahdollisesti myös miinoja.  

Japanilaisomisteisen tankkerin edustaja kuitenkin kertoi havainnoista, joiden mukaan lentävä esine osui tankkeriin, ei niinkään torpedo.  

Torpedo olisi osunut korkeintaan vesirajaan tai sen alapuolelle, ei metrejä vesirajan yläpuolelle.  

Toisekseen, olisi lähtökohtaisesti äärimmäisen typerää Iranilta hyökätä japanilaisomisteisen tankkerin kimppuun Japanin pääministerin ollessa Iranissa vierailulla ensimmäistä kertaa 40 vuoteen.  https://laitonlehti.net/2019/06/16/nyt-iran-yritetaan-lavastaa-syylliseksi/

https://

*

Tervetuloa riskien uuteen maailmaan!

Edellä mainitut kuukauden välein tapahtuneet iskut öljytankkereihin maailman öljyliikenteen tiukimmassa nielussa, Hormusin salmessa, aiheuttavat välittömän riskikeskittymän globaalien öljymarkkinoiden ytimessä.

Noin 22 prosenttia maailman päivittäisestä raakaöljyn kokonaiskuljetuksista tapahtuu Hormusin salmen läpi.  Ja tankkereilla kuljetettavasta öljyliikenteestä yli kolmannes eli >33 %.

”Some 22% of the world’s entire daily transit of crude (and over a third of what moves via tanker) moves through the Strait.”

Laivaväylä kapeikossa on vain 1½ kilometriä leveä.

*

Vasta-argumentteja

Iranilaiset tahot – sekä hallinto että media – torjuivat päättäväisesti Iranin sotavoimiin kohdistuneet syytökset ja epäilyt.  Iranilaiset lähteet tähdensivät maanantaina, ettei maalla ollut mitään järkeä hyökätä samaan aikaan, kun presidentti Hassan Rouhani isännöi Japanin pääministeri Shinzo Abea Teheranissa.  Molemmat torstaina tärvellyt tankkerit olivat matkalla Aasiaan (Singaporeen ja Taiwaniin). 

Iranin ulkoministeri Javad Zarif kiisti vihaisesti (jälleen), että hänen maansa olisi osallistunut joko 13.5. tai 13.6. tehtyihin iskuihin.  Hän tuomitsi kategorisesti Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeyn lähestymistavan, ja tähdensi, ettei Yhdysvallat ollut ”esittänyt tosiasiallisia tai epäsuoria todisteita” ja määritellen sen toimet pyrkimykseksi ”sabotoida diplomatiaa”.  Tämä kaikki ilmentää ilmeisesti sitä, että maiden virkamiesten välinen viestintä tapahtuu sekin twittereitse.

Persianlahden alueellisten tarkkailuverkostojen lähteet korostivat myös, että ei ollut mitään viitteitä epätavallisesta IRGCN:n yksiköiden käytöstä ennen hyökkäystä. 

Toisaalta samat lähteet toteavat, että hyökkäystä on väitetty torpeedoveneen laukauksiksi, sen sijaan että alusten vaurioissa kyseessä olisi  magneettimiina vedessä, tai maalta maalle-ohjus tai laivasta laivaan ohjus.

Myös muita epätavanomaisia näkökohtia liittyy tapaukseen.

*

Virheellisiä uutisia ja jännityksen koho(tt)amista

Jälleen kerran UAE:n hallituksen valvomista medialähteistä välittömästi lähetetyt tiedot osoittautuivat epätarkoiksi.

Maanantaina mainitut lähteet kertoivat, että yksi alus olisi uponnut. Se osoittautui ankaksi. Toukokuinen episodi oli vielä päällä, kun samainen medialähde ilmoitti, että Fujairahin satamakomplekseja vastaan on hyökätty maalta.  Sekin osoittautui virheelliseksi tiedoksi. Molemmat uutiset palvelivat jännityksen ja alueellisten jännitteiden kohottamistavoitteita. 

Samaan aikaan eräät vakaammat uutislähteet sekä Iranissa että Irakissa olivat huolissaan siitä, että molemmissa tapauksissa hyökkäykset rinnastettaisiin herkästi toisenlaiseen, ilmeisimmin maahyökkäyksen käynnistymiseen. 

Raakaöljyn hinta reagoi varsin nopeasti kesäkuisen hyökkäyksen jälkeen.  Välitön hinnan nousu oli 4 %.

*

Kolmas taho – Kiina

”Kiina kuittaa kovemmin”.

Kiinalle paineen luominen Yhdysvaltain suuntaan ei ole mitään uutta ja outoa. Mutta nyt Hormusin salmen tankkeri-selkkauksen jälkeen kaikki tällainen ottaa aivan uusia kierroksia.  Homma on nyt kovempaa kuin koskaan.

Yhdysvallat on suoraan sysännyt syyllisyyden taakan Hormusin salmen tankkeri-iskuista Iranin harteille.

Se ei ole mitenkään helpottanut maiden jo pitkään hiertäneitä suhteita.

Mutta nyt Kiina on luvannut tukensa Iranille tässä asiasa.

Kiinan presidentti Xi ja Iranin presidentti Rouhani tapasivat vahvistaakseen Kiinan halukkuutta kehittää suhteitaan näiden kahden maan välillä.  Xi lupasi, että ”he seisovat Iranin puolella riippumatta siitä, mihin suuntaan tilanne muuttuu”.

Toisin sanoen tästä keissistä voi muodostua likainen homma.

Tuskin voimme sanoa, että Kiinan viimeisin siirto oli mikään yllätys.  Heillä on jo ”kenttäennätys ” hallussaan sopuilussa niiden maiden kanssa, jotka eivät ole kovinkaan ihastuneita Yhdysvaltoihin. 

Nykyään tämä luettelo on aivan äskettäin kasvanut, kiitos USA:n langettamien sanktioiden, vääjäämätöntä vauhtia: Iranin, Venezuelan  ja eräiden muiden öljynviejämaiden mukana olo on merkille pantavaa. Kaikki mainitut huomattavia öljymaita.

Muistetaan vielä yksi tapaus: Syyskuu 2018.

Eikä yhtään enempää eikä vähempää 9/11.  Siis päivämäärä 11.9.2018.

Silloin – tuolla nimenomaisella päivämäärällä – Kiina osallistui yhteistyössä Venäjän kanssa sotaharjoituksiin, jotka olivat suurimmat sitten Kylmän sodan.

Kiina ei julistanut mitään, se vain osallistui – ja tuli antaneeksi äänekkään ja painavan muikkarin.

Takuulla Yhdysvalloissa osattiin lukea viesti selkokielellä.

*

Yhdysvaltain sanktiot – Kiinan moukari

Tämä kaikki tulee sen harmin päälle, mitä USA:n Kiinalle viimeksi määrittämät sanktiot aiheuttavat, arvoltaan 200 miljardin dollarin edestä kiinalaisia tuotteita sai extrasanktiot.

Tämä on kuitenkin pientä sen pelin rinnalla, mitä pelataan Etelä-Kiinan merellä.  Siellä ollaan vesillä, jotka ovat kaikkien kiistanalaisimpia kaikista maailman meristä, ja Kiina omii siellä koko laajaa kansainvälistä merialuetta, väittäen että yhdysvaltalaisalusten läsnäolo on laitonta ja rajatylittävää.

Tämä on tarkoittanut sitä, että Kiinan laivasto on toiminut yhä aggressiivisemmin, kuukausi kuukaudelta, ja USA on edelleen läsnä siellä. 

Juuri viime kuukausien aikana molemmat osapuolet ovat painaneet toistensa herkkiä kohtia, harjoittamalla aggressiivista meriliikennettä, pommikoneiden mahtailevia ylilentoja, sekä ei-niin-hienovaraisilla uhkailuilla jotka tulevat ”eetteristä”.

Hormusin salmen tapausten, ja Kiinan Iranille antaman ”veljellisen” tuen lupaamisen jälkeen, kaikki kuviointi Etelä-Kiinan merelläkin asettuu uusiin asentoihin.  Kuten näilläkin palstoilla olen aiemmin kertonut, Kiinalla on sellainen ”moukari”, erittäin hienostunut ohjus, ja lisääntyneiden jännitteiden oloissa olosuhteet saattavat pakottaa sitä käyttämään myös tätä ”lekaa”.

Kaukaisessa umpikujassa asiat kiihtyvät nopeasti.  Siksi Pentagonkin on pakotettu toimimaan nopein kääntein.  Jos Kiina käyttää ”Assasin´s Mace” –asettaan, isojen poikien ohjustaan.

*

Näin olemme jälleen klassisessa tilanteessa.

Yhdysvallat rakentaa sotalinnaketta Lähi-Itään, valmistautuu sotaan.  Ensi kerran sitten Japanin Imperiumin vahvojen päivien, Yhdysvallat joutuu tunnustamaan pelkoa. 

Klassinen asetelma, jossa väärinkäsitys saattaa aloittaa sodan.

Sen lisäksi on Yhdysvaltain-Kiinan kauppasota, jossa Trump nostaa panoksia askel askeleelta. Mutta miten kauan?

Samaan aikaan Kiina on kontrannut kahdella pahaenteisellä liikkeellä.

Se on leikannut Kiinan omistamia Yhdysvaltain joukkovelkakirjoja alhaisimmalle tasolle vuosikymmeneen (sitten v. 2008), käyttämällä niitä maksuvälineenä yhdysvaltain nesteytetyn kaassun NLG:n tuonissa.

Ensin mainittu toimenpide aiheuttaa todennäköisesti jonkin verran valuuttakurssien vaihtelua Kiinassa (koska Yhdysvaltain velka toimii useissa yhteyksissä hallituksen käytettävissä olevan vakuuden tukena, ja nyt tämä on pienentynyt).  Jälkimmäinen liike johtaa korkeampiin kotimaan energiakustannuksiin, mikä tulee olemaan akuutti ongelma, mikäli tämä geopoliittinen (geoekonominen myös!) toimenpide jatkuu vielä syyskuussa, jolloin talvikauden energiahankintojen hinnat on lyötävä lukkoon.

Sitä paitsi molempien maiden talouskasvu on tyrehtymässä, minkä myös markkinat noteeraavat.  Kaikki tämä tulee vähentämään energian kysyntää: globaalien öljynhintojen keikuttelu, oli mikä tahansa taho niiden takana, saattaa kuivua alevan kysynnän seurauksena hukkaan?

*

Välihuomautus, jonka olen saanut yhdysvaltalaisista lähteistä: Kiinalla on riittävästi kuljetuskalustoa ohjuksilleen, jota se voi tuhota halutessaan kaikki Yhdysvaltain ilmavoimien kuljetuskaluston kaikkialla maailmassa.  Obaman aikana tavattiin sanoa, että Obama pelaa tammea siinä, missä Putin shakkia. Kuka pelaa nyt mitäkin peliä?

*

Venezuela

Nyt kun katseet ovat tiukasti kiinni Hormusin salmen suunnalla, ja sivusilmällä seurataan SCS:n tilanteen kehitystä, emme saa jättää huomiotta myöskään Venezuelaa, maata joka sulaa silmissä..

Tilanne vapun 2019 tapahtumien jälkeen on ikään kuin pysähtynyt.  vt. Presidentin kantin pettäminen saattoi olla kansakunnan pelastus, mutta vetäytyminen Washintonin täyden tuen sateenvarjon alta sai myös amerikkalaiset epäröimään, mille hevoselle panoksensa seuraavaksi laittavat.  Tilanne maassa pahenee kaiken aikaa, rynnäkkö rajan yli Kolumbiaan ja muuallekin muodostavat ison kriisin sisällä oman vain hieman pienemmän kriisin. Maan romahtanut talous pahenee alati. 

Tulevaisuus on täynnä epävarmuutta, epävakautta ja rakenteiden romahtelua.  Ulkomaisten havittelijoiden kädet syyhyävät tilanteessa, jossa maailmansuurimpiin kuuluvat öljyvarat voivat tulla hetkellä millä hyväsä uudelleen jakoon.

*

Kolme kriisiä

Kaikki kolme kriisiä – Hormus, Etelä-Kiinan meri ja Venezuela – luovat paineita öljyn hinnan nousulle.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

BBC 18.6.2019;
Yhdysvallat lähettää lisää joukkoja Hormusin salmen suunalle:

The US military will send an additional 1,000 troops to the Middle East as tensions build with Iran.

Acting Defence Secretary Patrick Shanahan said the deployment was in response to "hostile behaviour" by Iranian forces.

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-48671319

*

Saksalainen DW, puoli tuntia sitten, 18.6.2019:

Merkel: On vahvoja todisteita että Iran on tankkeri-iskujen takana.

"Germany says there is 'strong evidence' Iran behind tanker attacks

Chancellor Angela Merkel has said there is "strong evidence" Iran carried out attacks on two tankers in the Gulf of Oman. The EU and Germany said the day before that it was too soon to apportion blame."

https://www.dw.com/en/germany-says-there-is-strong...

*

...tulee vain mieleen monet menneet konfliktit, joissa oli "stong evidence".

Ja sitten ei vain ollutkaan ihan niin vahvoja todisteita...

Odotamme rauhassa tutkimusten valmistumista, tai ainakin hieman perusteellisempia tutkimuksia.

Kansainvälinen riippumaton tutkimus päälle!

Käyttäjän Savolax kuva
Jukka Heikkinen

Ensimmäisenä tuli mieleen mikä on Israelin osuus tapahtumissa?

Israel on julistanut Iranin olevan pahin uhka sille ja toinen on uhkaillut Israelin pois pyyhkimisestä maan päältä...

Voisi toimia USA:n "pas%aduunin" suorittajana...

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Nämä todisteina esitetyt kuvat ovat aina yhtä hupaisia. Muistuu mieleen poika-Bushin kuvat Saddamin kauhuaseista, joita silloinen ulkoministeri Colin Powell vakavalla naamalla esitteli. Hyvin se upposi. Taisi Lipponenkin olla lähettämässä suomalaissotilaita Saddamia kukistamaan; vaan ei siitä sitten tullutkaan mitään, eikä Saddamillakaan ollut kuin vanhoja Scud'eja, joilla ei osunut mihinkään. Mutta tulihan taas yksi kansakunta tuhottua amerikkalaisten toimesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllä tuo aika puuhastelulta vaikuttaa. Drone, tai laivan kylkeen kiinnitetty paukku joka räjäytetään kauko-ohjauksella tai ampumalla, olisi todellakin huomattavasti todennäköisempi selitys. Ei kukaan ole niin tyhmä, että yrittää upottaa laivan tekemällä reiän vesirajan yläpuolelle. Viittaa harrastelijoihin joilla resursseja ei ole tai siihen, ettei laivoja ole edes yritetty upottaa, vaan on vain tarvittu uutiskuvaa.

Käyttäjän kostiainenpertti kuva
Pertti Kostiainen

Ja sitten yksi ei muka räjähtänyt ja hakivat sen pois. Vielä usa kehui että tämmöistä räjähde taitoa ei ole kaikilla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iran torjuu odotetusti Yhfysvaltain syytökset tankkeri-iskuihin.
Iran kysyy, sinänsä loogisesti, miksi Isan olisi mennyt räpeltämään lme minen Eli magneettimiinan kanssa.
Siis miksi?

ESS, 19.6.2019
https://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2549213

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

20.6.2019 juhannusaaton aatto;

Iranilaismedia: Iran ampui alas Yhdysvaltojen "vakoojalennokin"
STT/msn. kertoo juuri nyt:

AFP:n kertomana
”Iranin vallankumouskaarti kertoo pudottaneensa amerikkalaisen vakoilulennokin ilmatilassaan, kertoo maan televisio. Vallankumouskaartin mukaan kyseessä oli amerikkalainen Global Hawk -kone, joka pudotettiin Hormozganin rannikkomaakunnassa maan eteläosassa.
Televisiossa ei kuitenkaan näytetty kuvia lennokista.”

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/iranilai...

*

Kuten huomataan, AFP ei kerro takkaa ajankohtaa lennokin pudottamiselle.
Asia tarkentunee lähiaikoina?

Tämä on yksi napsu eteenpäin jännityksen kiristymisessä alueella. Nyt jo välitön kontakti osapuolten kesken – mikäli uutinen pitää kutinsa.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juhannus 2019:

New York Times kertoi 2 tuntia sitten:
Trump hyväksyi eilen klo 19 paikallista aikaa (02 meillä) ohjusiskut Iranin tutka-asemia ym sensitiivisiä kohteita vastaan mutta perui sittemmin käskyn.

https://www.nytimes.com/2019/06/20/world/middleeas...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset