Veikko Huuska

Rinteen talousoppi hämmentää

Rinteen hallituksen ohjelma ja aikomukset on sekava kokoelma epäkonventionaalisia valtiontaloudellisia oletuksia ja ytimeltään outo yritys toteuttaa omaa tahtopolitiikkaa tilanteessa, jossa trendit ja empiria puhuvat tätä "yhteiskuntakokeilua" ja sen pyrkimyksiä vastaan.

Rinteen viisikko pyrkii yhteyttämääntulen ja veden.

Normaalin elämänkokemuksen mukaan siitä syntyy vesihöyryä ja sen ohella se, että tuli sammuu tai ainakin savuttaa ankarasti.

Mutta siitä viis; me teemme nyt uutta politiikkaa, kontrasyklistä ja kaikki vääryydet oikaisevaa.

Mutta mikä on, kaikella totisuudella kysyttynä, tämän futuristisen contrafactuaalisen politiikan tulos?

Todetaan, että "Rinne l" hallitus tekee paljon hyvää, tasapainottaa menot tulotodellisuuteen kaiken tämän hyvän hinnasta huolimatta, ilman keppiä ja hammasten kiristystä.

Normaalin elämänkokemuksen mukaan tämä on mahdotonta. Mahdoton mikä mahdoton. Mutta ei "Rinne l:n" viisikon mielestä.

Mistä sitten on kysymys? Mistäpä muusta kuin silmänkääntötempusta.

Rinne yrittää silmänkääntötemppua. Kaikki viisikossa eivät taatusti ymmärrä, mistä tässä on kysymys. Se ei vähennä heidän vastuutaan.

Jos ei tiedä, on velvollisuus selvittää. Tai ainakin vähän kallistaa korvaansa "kamreerien" puoleen, niiden hullujen koirien.

Hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta 3 miljardilla, varmaankin pörssiyhtiöiden osakkeita.

Mihin tämä 3 mrd poltetaan? Hankkeet ovat sekalaisia. Jotkut ihan järkeviä, tehtyjen virheiden jja puutosten korjailua.

Mutta 3 miljardia 2020-2022 , siis kolmen vuoden aikana: Mrd per vuosi.

Niistä ei ole suunnitelmaa. Mitä kertoo hallituksesta se, että myydään omaisuutta, osinkoja tuottavaa omaisuutta "investointeihin", joita ei ole suunniteltu? Mikä järki tässä on? Mistä on kysymys?

Ensinnäkin omaisuuden myyntivaltuuksin varataan iso pelipotti, jolla pelataan. Tässä pelissä olennaista on se, että näin saadaan "pelikassa". Se on sivukassa, varakassa, pimeä kassa.

Pelimiehillä on aina sellainen, aidoilla pelimiehillä. Naapurimaassamme Venäjällä on sellainen, budjetin ulkopuolinen, varjobudjetti, pahanpäivänvara, viimeinen toivo ahdinkopaikassa. Olen kirjoittanut siitä näillä sivustoilla.

Koskaan en olettanut tällaisen käytännön rantautuvan Gelsingforsiin.

Tiedän hieman tästä polusta, jonka pitkospuita tähän on tultu? Sanotaan vaikka, että pojat totesivat viime vuonna, miten helppoa oli puljata vientiluottojen palautusennakoiden avulla budjetti kuiville, mitä nyt yks Virtanen vähän pääsi inkuttamaan, mutta kun mediasopulit oli hypetetty kollektiiviseen taloussuhdanteen helpottumisen euforiaan, johan sitä oli kestänytkin, kuivaa taloustilannetta!

Eiköhän tässä ole taustalla puna-mullan parhaiden poikien koko paras peliosaaminen.

Nimiä ei tuon toteamuksen jälkeen tarvitse alkaa edes luetella. Mutta se on maakuntamallin ohella paras perustelu sille, miksi Keskusta teki yhdenyön lehmänkäännöksen.

Sutpataan valtion omaisuuden myyntivaltuudella 3 miljardia pelikassaksi.

Laaditaan unelmapöydissä niin sekava soppa, että siinä tavallisen punavihreän kuplijan suuntavaisto sekaantuu kuin seinäkello, siinäpä valmis pelipaikka.

Vatkataan investoinnit ja kulutusmenot sen tuhannen vatkuliksi, ettei siitä hötöstä ei vanha erkkikään erota helposti, mikä osa on ihan aikuisenoikea investointi ja mikä vain puhdas kulutusmeno, siis suoraan syöty hyödyke, joskin ajan henkeen täysin ympäristönaamioitu "tulevaisuusinvestointi".

Siis lyhyesti ja kertauksen omaisesti määriteltynä; Menot siirretään budjetin ulkopuolelle.

Siten budjetti on helpompi saada vaateriin. Komissio kiittää. Kansa hyrisee epäuskoisena. Media copypastaa vnk:n tiedottajan ja SP:n kuukausiraporttien tekstejä. Sen virsiä veisaat, jonka arkkua kannat.

Menettely on läpinäkymätön. Se hämärtää myös mittaluokan: Miljardi on paljon rahaa. Enemmän kuin norsun verran.

Sitäpaitsi: Hyvää omaisuutta ei kannata vaihtaa huonompaan. Tyhmintä on myydä suoraan syötäväksi. Nyt elämme hyviä aikoja. Tulevat ajat ovat huonompia, ja niitä seuraavat ajat ihan oaskoja.

"Rinne l" ryöstää valtion kassa tuon veivikassansa kautta.

Toistan itseäni: hallitusohjelman investointipotti on 3 mrd, miljardi per vuosi. Raha otetaan kansallista omaisuutta myymällä. Myynti tapahtuu etupainotteisesti. Ettei kukaan ehdi jarruttaa, saati estää pelikassan luomista.

Käyttösuunnitelmia ei ole. Vain pelkkiä otsakkeita ja tulevaisuusinvestointimaalailuja.

Ihan todetusti, suunnitelmat siunataan jälkeenpäin. Rinteen johdolla. Kolmikko Rinne, Haavisto, Lintilä, esittävät. Rinne on kova poika neuvottelemaan haluamansa tuloksen. Ei Pekalla ja Mikalla isosti ole haluja jarruttaa, hienoa "ilmiöpöydissä" valmisteltua ohjelmaahan tässä toteutetaan. Kaikki liittyy kaikkeen. Kaikki ovat kuitanneet kokonaisuuden.

Niinpä kaikki menee läpi ministerivaliokunnassa, Rinteen tahdon mukaisesti.

Hallitusohjelmaa lukemalla tukka nousee pystyyn, kun näkee, mitä ne niinsanotut "investoinnit " ovat. Rahaa kylvetään kahden korin kautta. Yksi on varma: Investoinnit ja syömävelka menevät ihanasti sekaisin. Toisinsanoen tuottavia pörssiisakkeita myydään miljardikaupalla suoraan syömävelan katteeksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Politiikan irvikuva on kansansuosion ostaminen syytämällä verovaroja omille kannattajille ja sen kaiken maksattaminen poliittisilla vastustajilla. Tällä kertaa Rinteen hallitus tekee sen SAK:n ehdoilla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Rinne l uhmaa monia auktoriteetteja ja monia tiedettyjä tosiasioita.

Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään 8.6.2019 toisessa pääkirjoituksessaan otsikolla:

"EKP näkee edessä huonoa,
Rinteen hallitus hyvää".

Linkki, maksumuuri: https://www.hs.fi/paivanlehti/08062019/art-2000006...

"Pääjohtaja Mario Draghi arvioi, että teollisuuden näkymät ovat hiljalleen kääntyneet alavireisiksi ja kauppasodat tuovat lisää uhkia, joihin pitää varautua.
Rinteen hallitusohjelma sen sijaan lähtee optimismin etunojassa. Rinteen mukaan "normaali talouskasvu" on kaksi prosenttia vuodessa".

VM:n mukaan bkt kasvaa tänä vuonna 1,7 %, ensi vuonna 1,4 ja vuonna 2021 vain 1,2 %. Yleisesti arvioidaan, että aikavälillä Suomen talouden potentiaalinen kasvu on 1,5 prosentin tietämissä. Se on se "normaali kasvu".

Voiko Rinne selättää nämä kasvurajoitefaktat?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Huomionarvoista on myös se, että HS (8.6.2019) suoraan toteaa blogissakin mainitun seikan, kertaluontoisten menojen, "tulevaisuusinvestointien" ja tavallisten menojen käsitteellisen sekoituksen:

"Aika monet niistä vaikuttavat ihan tavallisilta menoilta eivätkä tulevaisuusinvestoinnin määritelmään sopivalta".

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Rinne näyttäytyy keisarina, joka järjestää vaalikarjalleen halpahintaisia (pun intended) sirkushuveja, joissa jaetaan leipää. Vaalikarja ei ymmärrä, että se maksaa laskut.

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Perustuslaki

62 §
Tiedonanto hallitusohjelmasta
Valtioneuvoston on viivytyksettä annettava ohjelmansa tiedonantona eduskunnalle. Samoin on meneteltävä valtioneuvoston kokoonpanon merkittävästi muuttuessa.

------> ensi viikolla eduskunnassa on tiedossa mielenkiintoinen
keskustelu.

Juhana Vartiainen ampuu alas hallitusohjelman
https://juhanavartiainen.fi/2019/valistuneita-nake...

----
Työllisten määrän kehittymisessä riittää haasteita, kun työelämästä poistuu enemmän kuin tulee sisään

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Perustuslaki

62 §
Tiedonanto hallitusohjelmasta
Valtioneuvoston on viivytyksettä annettava ohjelmansa tiedonantona eduskunnalle. Samoin on meneteltävä valtioneuvoston kokoonpanon merkittävästi muuttuessa.

------> ensi viikolla eduskunnassa on tiedossa mielenkiintoinen
keskustelu.

Juhana Vartiainen ampuu alas hallitusohjelman
https://juhanavartiainen.fi/2019/valistuneita-nake...

----
Työllisten määrän kehittymisessä riittää haasteita, kun työelämästä poistuu enemmän kuin tulee sisään

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juhana Vartiainen 8.6.2019 suhtautuu Rinteen hallitusohjelmaan tietenkin "ihmetyksellä";

https://juhanavartiainen.fi/2019/valistuneita-nake...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

HS/Teemu Muhonen, 8.6.2019, suorastaan repii palasiksi Rinteen hallitusohjelman "tulevaisuusinvestoinnit".

"Nimestään huolimatta miljardien eurojen "tulevaisuusinvestoinnit" ovat tavallisia väliaikaisia menolisäyksiä".
https://juhanavartiainen.fi/2019/valistuneita-nake...

Tämä selvä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tällä kertaa huomaan seisovani samassa rintamassa Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n kanssa.

EK kritisoi Rinteen hallitusta "silmänkääntötempusta".

Totesin saman asian ja käytin silmänkääntötemppu -ilmaisua blogissani. Ihan ominpäin. Sain HS:n vasta myöhemmin luettavakseni.

Siispä silmänkääntötemppu.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Valitettavasti Rinne on omaksunut Sipilän hallituksen mielikuvahuijaustaktiikan täydellisesti. Myös sote-uudistus olisi helposti vienyt miljardin ja ylikin vuodessa - ja pysyvästi.

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Kyllä Rinteen paketti on hyvin kasassa. Hänhän sanoo, että jos menee normaalisti eli talouden kasvu yltää 2%, niin silloin työllisyysaste on 75% v. 2023 ja koko paketti on silloin OK.

Liekö kukaan kysynyt Rinteeltä, että mitäs sitten tehdään, jos kasvu ei yllä oletusarvoonsa; kuten ei todennäköisesti ylläkään. Yleensä on tyydytty todistelemaan, että hallitus ei onnistu.

Jos nyt jotain veikkaisi, niin taloudellinen tilanne ei parane, työllisyyskään ei juuri edisty ja monet hankkeet jää puolitiehen rahan puutteen vuoksi. Velkaa otetaan ja omaisuutta myydään kassan tilkkeeksi. Keskustan pitää nostaa profiilia, joten taloudellisiin syihin vedoten kärhämöinti on päivän sana. Koska tavoitteita ei saavuteta, hallitus kaatuu sopivasti ennen vaaleja.

Mutta toivotaan, että asiat menee hyvin, kun Antti on niin laskenut. Se meille kaikille olisi parasta.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

"-Siinä tulee vastaan se, että meillä ei vain yksinkertaisesti puu riitä, kun meidän täytyy huolehtia niin ilmasto-, kuin monimuotoisuustavoitteistakin, Mikkonen sanoi.

Muun muassa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk) kiirehti vakuuttamaan torstaina, että puuta kyllä riittää.

Pääministeri Antti Rinne (sd) puolestaan arvioi perjantaina Uutissuomalaisessa, etteivät kaikki investoinnit toteudu, koska puuvarat eivät riitä."
Täytyy olla sekaisin jos haluaa investoida Suomeen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Jos julkistalouden 3 miljardin euron krooniseen alijäämään lisätään yli miljardin euron verran lisämenoja, kyse ei ole tulevaisuusinvestoinneista, vaan pölhöpopulismista.

Herätys Suomen journalistit, jos näitä enää edes on.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jussi Kärjen 10 pointtia kapteeni Rinteen Romantica-risteilystä:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kommentti-kymm...

Köysi kiristyy...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Selkeää puhetta A-Studiossa:
Erkki Virtanen upotti Rinteen talouskuplan.
Areenasta löytyy.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

US/Jenni Tamminen, 13.6.2019:
"Taloustieteen dosentti ja tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen on sitä mieltä, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman taloutta koskevan osuuden ”epämääräisyys on hyvin hälyttävää”.

Malinen ennustaa maailmantalouden romahdusta tulevan talven aikana ja sen ajautumista peräti lamaan ensi vuoden aikana. Suomen talouden Malisen yhtiö ennustaa supistuvan useilla prosenteilla ensi vuonna. Ennuste poikkeaa valtavirrasta, sillä käytännössä kaikki muut tahot ennustavat Suomen talouden kasvavan ensi vuonna, vaikkakin kasvun nähdään heikentyvän. Maanantaina Suomen Pankki leikkasi Suomen ensi vuoden kasvuennustettaan aiemmasta 1,7 prosentista 1,5 prosenttiin. Vaimentuneista näkymistä huolimatta Suomen Pankki katsoo edelleen, että edellytyksiä Suomen talouden kasvulle on yhä olemassa."

Koko Jennin artikkeli tästä: https://www.uusisuomi.fi/raha/283025-maailmanlaaju...

Juuri näin.

Pojat ovat liikkeellä kesäpaidoilla. Ei lainkaan vaihtovaateita räntäsateen varalta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis todella hälyttävää:

"Pääministeri Rinne suorastaan korosti sitä toteamalla hallitusohjelman julkaisutilaisuudessa, että mitään suunnitelma B:ta sille, että työllisyysaste ei saavuta 75 % ei ole. Miten tämä voi nykyisessä taloustilanteessa olla mahdollista?"
Dos. Tuomas Malisen blogi 13.6.2019. Kannattaa linkata ja laittaa muistiin:

http://tmalinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/277276-ri...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset