Veikko Huuska

Italia velkaantuu lisää rinnakkaisvaluutalla – pohjustaa Euro-eroa?

Italia velkaantuu lisää rinnakkaisvaluutalla – pohjustaa Euro-eroa?

*

Suomi saa uuden hallituksen, joka kuittaa reaalimaailman fiktiokuvilla.

Samaan aikaan Italiassa.

Taivaan vallat, mitä siellä oikein tapahtuu?  Rajua menoa Välimeren rannalla.

*

Sunnuntain tärkein uutinen

Italian erikoinen suunnitelma ihmetyttää koko Eurooppaa – Tästä on kyse: ”Helpottaisi eurosta eroamista

Italian populistihallituksen suunnitelma julkisen alijäämän rahoittamisesta niin sanotuilla mini-boteilla ihmetyttää laajasti Euroopasta. Jopa kokeneet ekonomistit, kuten italialaisen suurpankki UniCreditin pääekonomisti Erik Nielsen ovat viikonloppuna hämmästelleet sosiaalisessa mediassa, mistä oikein on kyse.

Washingtonin yliopiston italialainen taloustieteen professori Fabio Ghironi avaa asiaa ja muistuttaa, että eurovaaleissa Italian suurimmaksi puolueeksi nousseen Legan talousasiantuntija Claudio Borghi on tarjonnut mini-boteja ratkaisuksi jo pitkään.”

Katja Incoronato/msn.talous kertoo, 2.6.2019; http://www.msn.com/fi-fi/talous/uutiset/italian-erikoinen-suunnitelma-ihmetytt%c3%a4%c3%a4-koko-eurooppaa-%e2%80%93-t%c3%a4st%c3%a4-on-kyse-%e2%80%9dhelpottaisi-eurosta-eroamista%e2%80%9d/ar-AACgBS1?ocid=ientp

”Mistä mini-boteissa oikeasti on kyse? Velkaantumisen kasvattamisesta edelleen rinnakkaisvaluutalla. Käytännössä ensimmäinen askel euroeroon”, Torinon teknillisen yliopiston professori Marco Cattamessa selitti markkinareaktiota Twitterissä.

Rinnakkaisvaluutassa on Italiassa puhuttu jo aiemminkin, sillä ex-pääministeri Silvio Berlusconi esitti sellaista pari vuotta sitten.” 

Lue lisää: Uusi rinnakkaisvaluutta Eurooppaan? Silvio Berlusconi säikäytti pankkiirit

Historiallinen käänne Italiassa: 5-vuotisen lainan korko korkeampi kuin Kreikalla.”

US/Katja Incoronato, 31.5.2019; https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/281821-historiallinen-kaanne-italiassa-5-vuotisen-lainan-korko-korkeampi-kuin-kreikalla

*

Suomessa historian tutkija Jukka Tarkka varoittaa Italian saattavan ajaa koko euroalueen katastrofiin.

Kaiken huippu on Keikka, jolle pakotettu saneerausohjelma lupaa helpotusta pikemminkin vuosisadan kuin vuosikymmenten aikajänteellä. Ja Italia on syöksymässä liput liehuen samaan syöveriin. Näistä kahdesta populismin uhrista Kreikka on pienempi paha. Italian on niin suuri talous, että sen katastrofi voi olla melkein katastrofi myös EU:lle. Silloin Italian on turha toivoa edes sellaista kärsivällisyyttä, jonka varassa Kreikka nyt sinnittelee”, hän kirjoittaa kolumnissaan.

Tri Jukka Tarkka/blogi 29.5.2019: https://jukkatarkka.blogspot.com/2019/05/kolumni-3052019-imperiumin-vastaisku.html

*

Jukka Tarkka kirjoittaa:

Vasta bexitin sekavat toteutusyritykset osoittivat, mitä kaikkea Britannia menettää, jos se todella eroaa unionista. Jäsenyydestä on sentään monenlaista hyötyä. Kansan paha mieli ei kai voi ihan kokonaan olla Euroopan vika. Britannia menetti monia asioita jo silloin, kun talous ja yhteiskunta alkoivat ennakoida unionista eroon joutumista. Ne menetykset eivät peruudu, vaikka järki voittaisi ja brexit peruuntuisi.

 

Toinen Euroopan unionia uhkaava populistinen jekku on välimerellinen taloudenpito. Sen ideana on rauhoittaa talouden ja yhteiskunnan rappiosta vihainen kansa heittämällä sille tukuittain rahaa, joka on lainattu häpeämättömästi ilman näkymää velan hoitokustannusten ja kuoletuksen vaikutuksesta valtiontalouteen. Tätä lainaa ei ehkä ole tarkoituskaan maksaa takaisin. Koskaan.”

Kommentti

Tähän voi vain kommentoida: Brexit on lasten leikkiä siihen nähden, mitä tapahtuu, kun Italia tekee Euro-eroa.  Italo-Exit tulee olemaan paljon pauketta ja räminää. ( Italexit )

*

Suomessa ollaan matkalla samaan suuntaan.

”Meillä taitaa olla sama suunta?”

On, kyllä on.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Italian talous uhkaa kaatua käsiin – mitä tekee EU ja mitä Suomi?

Euroopan Unionin parlamenttivaalit käytiin, ilman että hiiskuttiinkaan Italiaa koskevasta moraalikadosta ja muiden syliin kaatuvista miljardeista; tuo keskustelu suorastaan torpattiin EU:n sädekehää halventavana ja tosiasioita vääristelevänä aiheena. Kunnes sitten YLE vihdoin pari päivää vaalien jälkeen avasi koko ”matolaatikon”.

Blogini, 28.5.2019; Italian talous uhkaa kaatua käsiin – mitä tekee EU ja mitä Suomi?

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/27665...

Vastaus kysymykseen kuuluu:

EU ja EKP ja Suomi yrittävät epätoivon vimmalla vaikenemalla poistaa koko ongelman.
Ne pyrkivät vaivihkaa lakaisemaan ongelman maton alle, mutta matto on jo lentänyt taivaan tuuliin. Lattialla on roskakasa, iso roskakasa. Kohta se lähtee kävelemään..

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

En tiedä, olisiko EKP:lla konstia puuttua sellaiseen rinnakkaisvaluuttaan, jota käytetään vain maan sisäisessä luotonannossa, mikäli jonkin maan hallitus lainaa joltakulta ei-pankilta; tai vaikka pankilta, joka muuten on kunnossa.

Korostan, että sellainen konsti pitäisi olla. EU:n tulevaisuus on liittovaltio niiden kesken, joita Eurooppa kiinnostaa. Viisumipakko muille.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Antti Rinteen I hallituksen hallitusohjelma esitellään ja julkistetaan parhaillaan Oodissa - Helsingin keskuspääkirjastossa. https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1#autoplay=true

https://yle.fi/uutiset/3-10812586

Huuskakin kävi Oodissa:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1015781592...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis, mitä ihmeen puljausta?
Tässä hieman lisäkuvaa Italian #MiniBots -hommaan;

Blogissa yllä mainittu Fabio Ghironi suositteli aamuvarhaisella tätä Ric Puglisi´n tänä aamuna varhain julkaistua blogia aiheesta #MiniBots ;

https://twitter.com/FabioGhironi/status/1135399539... ;

”Must Read”
RIC PUGLISI talousblogi,
https://ricpuglisi.it/2019/06/03/minibots-a-danger...
Julkaistu: - tänään maanantaina 3.6.2019

#MiniBots: a dangerous path to Italexit eli Minibotit:
VAARALLINEN POLKU ITALEXITiin (Italian Euro-eroon)

Käännän tähän pikaisesti keskeiset kohdat;

Jotain hyvin vakavaa tapahtui viime viikolla Italian alahuoneessa; kaikki poliittiset puolueet äänstivät ei-sitovasta ehdotuksesta julkisen sektorin kaupallisteten velkojen takaisinmaksusta: tähän ehdotukseen sisältyy nimeomainen viittaus “Mini-bottien” käyttöön näiden velkojen takaisinmaksuun, eli lisälainojen liikkeellelaskuun pienillä nimeLlisarvoilla.

Ongelmana on se, että Matteo Salvinin talousneuvonantaja Claudio Borghi, esitti niitä Italian poliittisessa keskustelussa pari vuotta sitten, ja että tällaiset minibotit ovat tapa helpottaa italian poistumista Euro-alueelta, koska ne voisivat toimia rinakkaisen valuuttana ja mahdollisesti välttää pankkien TALLETUSPAON.

On hämmästyttävää ja huolestuttavaa, että sekä Forza Italia että demokraattinen puolue äänestivät tämän ehdotuksen puolesta, ilmeisesti ajattelematta kovinkaan paljon tätä vaarallista linkkiä pikkubotteihin, vaikka – kuten mainittua – tämä ehdotus ei ole oikeuellisesti sitova.

Lisäksi on mahdollista, että minibotteja – jos ne otettaisiin käyttöön – ei voitaisi pitää laillisena maksuvälineenä, koska EU:n perussopimuksissa todetaan nimenomaisesti, että Euro on ainoa laillinen valuutta Euroopan rahaliitossa.

Käytännön näkökulmsta minibottien ja rinnakkaisvaluutan välinen raja ei kuitenkaan olisi näin selkeästi jäljitettävissä.

Miten #MiniBots liittyy ITALEXiin – Italian eroon Eurosta?

Salvinin La Ligan euroskeptinen sektio on tällä hetkellä Hiljaa “ITALEXista”, vaikka heidän johtajansa, toisin sanoen Claudio Borghi ja Alberto Bagnai puhuivat siitä niin monta kertaa viime vuosina, usein virulenttien (vihamielinen, katkera, erittäin vaarallinen) ja/tai typerien lausuntojen yhteydessä.

Miten he nyt oikeuttavat/perustelevat tämän nykyisen hiljaisuuden? Koska ITALEX ei kuulu La Ligan ja Viidentähden liikkeen välisen koalition perustamissopimukseen.

Tasapuolisuuden nimissä todettakoon, että ei se kuuluntu edelliseen La Ligan ja muiden keskusta-oikeistolaisten puolueiden väliseen vaalisopimukseenkaan vuonna 2018. Se on kuitenkin osa La Ligan omaa manifestia, jossa puolue väittää/lupaa tuoda EU:n takaisin “ennen Maastrichtin sopimusta “, eli aikaan ennen yhteiseen valuuttaan johtaneen oikeudellisen polun alkupistettä.

La Ligan manifestista esitetään tässä seuraava lausuma (Ric Puglisin käännös > vh:n työkäännös):

“EURO on taloudellisen taantuman tärkein syy: se on valuutta, joka on räätälöity Saksalle ja monikansallisille yrityksille, ja joka on Italian ja sen pienten yritysten tarpeiden vastainen. Olemme aina hakeneet kumppaneita EU:sta aloittaaksemme yhdessä sovitun ja jaetun menettelyn. Me jatkamme tätä, ja samalla teemme kaikkemme, jotta voisimme olla täysin ja turvallisesti valmiita hallitsemaan vahvoista neuvotteluasemista omia pyrintöjämme, saadaksemme takaisin (omaan rahaan liittyvän) suvereniteettimem.”
*

Ricin blogi jatkuu...

Ajatuksena on, että tämä MiniBot –rahoitusinstrumentilla luotu RINNAKKAISVALUUTTA minimoi EUREXITIN transaktiokustannukset ja erityiseti pankkien talletuspaon ja vakavuuden.

Pankkien talletuspako on tietenkin hyvin todennäköinen seuraus tilanteesta, jossa Italian pankkitalletukset muunnetaan uudeksi valuutaksi (UUSI LIIRA? SESTERTIUS? Valitse/keksi itse nimi!):
kukapa haluaisi menettää ehkäpä -30 % pankkitalletuksistaan verrattuna euromääräisiin talletuksiin, joita voit käyttää missä tahansa EU:n alueella?

Oletettavasti tämä “smart” ajatus välttää pankkien talletuspako ITALEXin aikana tapahtuu seuraavasti:
Italian valtiovarainministeriö antaisi etukäteen “MiniBotsin, eli nimellisarvostaan pienennetyn valtion joukkovelkakirjalainan, jotka olisivat 5:stä 100:aan Euroon arvoisia, korottomia ja joita voitaisiin käyttää maksettaessa valtiolle itselleen maksuja, esimerkiksi verojen maksamiseen.
Näiden #MiniBots alkuperäinen liikkeellelasku tapahtusi julkisen sektorin kaupallisten velkojen maksamiseksi, mikä Italian pankin pääjohtajan viimeisimmän raportin mukaan pitäisi olla noin 65 miljardin Euron suuruinen.

#MiniBots –systeemin käytön “keksijän” mukaan, MiniBots jonka nimellisarvo on 100 euroa, on välttämättä 100 euron arvoinen, koska valtio sitoutuu hyväksymään ne maksuvälineenä, aivan kuten EKP:n liikkeelle laskemat eurot: tämä kannustaa kansalaisia käyttämän niitä kaupankäynnissään ja maksamaan niillä velkansa.

Vaikka eurovaluutta on ainoa laillinen maksuväline, nämä MiniBots muistuttaisivat laillista maksuvälinettä juuri siksi, että kansalaiset ja yritykset voivat käyttää niitä liiketoimissaan valtion ja muiden julkisten tahojen kanssa asioidessaan.

Mitä tapahtuu, jos Italia LÄHTEE EUROALUEESTA?

Niin, yksinkertaisesti käy (ehkä että):
#EuroBots´sta tulee väliaikainen valuutta, jolla on laillisen maksuvälineen piirteet, joten ainakin ne, jotka ehdottavat niitä, siis italialaiset, voivat hälventää pelkonsa jäädä ilman päivittäistä maksuvälinettä. Uusia seteleitä ei tule salaa tulostaa, koska – väliaikaisesti - #MiniBots`eja käytetään uusina seteleinä.

Tässä vaiheessa #MiniBots voisivat “hiljaa” käydä kauppaa euroa vastaan markkinahintaan (nimellisarvon mukaiseen vaihtokurssiin), joka todennäköisesti olisi alle paarin, eli 100 #MiniBots`in arvo olisi alle 100 euroa: uusi italialainen valuutta tulee siten olemaan devalvoitunut suhteessa Euroon.

MiniBots –rakenteen (Framework) puitteissa ei kuitenkaan puhuta mitään pankkitalletuksista, jotka pysyvät euromääräisinä;
jos kiinnitän riittävän suurta todennäköisyyttä EUREXiin (sen toteutumisen todennäköisyyteen), miksi minun pitäisi pidättäytyä säästämästä euroja käteisenä tai siirtämästä niitä pankitilille jossain toisessa maassa, - jälleen kerran -, jotta voisin välttää talletusteni devalvoitumisen?

Miten MiniBots vaikuttavat? Ajattelepa tätä “Minibots´ien ihanan skitsofrenista käyttäytymistä!

ennen EUREXIA “Minibots`it , joiden arvo on 100 €uroa, on arvoltaan 100 €uroa, kun taas EUREXIN jälkeen ne ovat tasan sen arvoisia, minkä arvoiseksi markkinat ne määrittävät: eli suurella todennäköisyydellä paljon alempiarvoisiksi.

Ajatellaanpa tarkemmin tätä, mietitään kahta toimintoa, jotka #Minibots´ien pitäisi toteuttaa ennen EUREXIT –järjestelmää:

niiden pitäisi lisätä rahan tarjontaa (tai kvasivaluutan tarjontaa) Italiassa ja antaa siten Italian taloudelle lisäpotkua, siis vielä entistä laajempaa rahapolitiikkaa (QE), mitä EKP on vuosia toteuttanut, ja samalla sitä tulisi alati kohdeltava Euroina, koska valtio on sitoutunut hyväksymään ne veronmaksuvälineenä.

Lyhyesti sanottuna: enemmän “valuuttaa”, jota kannattaa käyttää niin kuin €uroa, sillä valtio hyväksyy ne veronmaksuvälineenä.
Näillä #MiniBots´eilla on kuitenkin joitakin puutteita Euroon nähden; ENSINNÄKIN, niitä ei todennäköisesti voida käyttää Italian ulkopuolella ja TOISEKSI, kansalaiset tietävät, että EUREXIN tapauksessa ne ovat uusi valuutta, joka heikkenee suhteessa Euroon.

Ei tarvitse olla teoriatieteitten tai rahatalouden tohtorin tutkinnon suorittaneita päättääksenne, että nämä kaksi valuvikaa tekevät #MiniBot`ista letkumman timmiin Euroon verrattuna.

Joten on olemassa tarve toteuttaa #MiniBots (käyttää niitä maksutapahtumiin ja ylläpitää Euron kysyntää, eli pitää eurot taskussa tai panna pankkitalletuksiin):

Salvinin taloudelliset neuvonantajat eivät ehkä pidä siitä, mutta niin sanottu Greshamin laki koskee tällaisia tilanteita aina:
“Huono raha voittaa hyvän rahan”.
- Ks.: https://fi.wikipedia.org/wiki/Nicole_Oresme
”huonommalla rahalla on taipumus syrjäyttää hyvä raha pois kierrosta.”

Meidän on odotettava, että kansalaiset käyttävät pääasiassa #MiniBots`ia maksaakseen verovelat:
siksi “rahan” laajentaminen puolestaan palautuu osittain kun ne veronmaksuina palautuvat kansalaisilta valtiolle.
Toisaalta, mitä enemmän kaupankäynnistä muiden kansalaisten ja yritysten kanssa minibotseja käyttään, sitä suurempi on EUREXITin todennäköisyys, ja sitä alempiarvoisiksi #Minibots´it arvostetaan markkinoilla (enemmän tai vähemmän säännellyillä markkinoilla), joilla euroja vaihdetaan MiniBotseja vastaan.

Jos jätämme pios “poliisivaihtoehdon” (vaihtoehdon, jossa lainvalvontaviranomaiset vahtivat rahaliikennettä, mikä haittaa kyseisten markkinoiden toimintaa), miten valtio voi pitää valuuttakurssin 1:1 voimassa hinnalla millä hyvänsä? Myös täällä ei tarvita ydinfyysikon taitoja: Jos #MiniBots on ylijäämäinen tähän kiinteään 1 : 1 –vaihtokurssiin, valtion tulisi puuttua näihin markkinoihin ostamalla “MiniBotséja markkinoilta ja myymällä €uroja (Eikö tämä ole ironista? Puhumme kiinteästä valuuttakurssista!).

Mutta muistammehan, että #MiniBots´in ensimmäinen tavoite oli LISÄTÄ (kvasi-)valuuttaa.
Mitä tapahtuu?
Miten se vaikuttaa, että valtio imee markkinoilta “Minibots´eja, ja puuttuu mb:n alkuperäiseen toiminta-ajatukseen.
Yksinkertaisesti sanottuna #MiniBots`in kannattajat seireenilauluja viritellessään eivät ole havainneet sitä, että – näinhän se usein käy taloustieteellisissä viritelmissä – että “viltti on liian lyhyt”:

#MiniBots´in 1 : 1 –pariteetti €uroon nähden on todennäköisempää, jos EUREXITin todennäköisyys on lähellä NOLLAA,
kun taas mekanismi murtuu (#Minibots devalvoituu mustilla markkinoilla €uroon nähden), mitä suurempi EUREXITin todennäköisyys on,

tai mitä ilmeisemmin valtio puuttuu prosessiin ja imee markkinoilta pois tai sysää markkinoille liiallisen määrän #MiniBots´eja.

Ja jos hallitus haluaa säilyttää #Minibots´in pariteetin €uroon nähden HINNALLA MILLÄ HYVÄNSÄ, se minimoi EUREXITin (melko ironisesti) todennäköisyyden ja on valmis puuttumaan markkinoihin myymälää €uroja ja ostamalla #MiniBots´eja –
eli mikäli valtio STERILOI uuden “valuutan” tarjonnan heti sen syntyvaiheessa. (Loppu)
*

Jäämme tarkkailemaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Italiassa eletään hallituksen viimeisiä kuukausia tapahtuu mitä tapahtuu.

Salvini on ruvennut esiintymään Il Ducena ja kertomaan hallituksen aikomuksista kysymättä sen kummemmin pääministeriltä kuin toisilta puolueiltakaan. Ei hallitus ole tosiasiassa päättänyt luopua EU:n alijäämäsäännösten noudattamisesta tasaveroon siirtymisen rahoittamiseksi. Nämä ovat Salvinin yksityisajatuksia.

Presidentti Mattarellalla on valta määrätä uudet vaalit ennen ensi vuoden budjetin hyväksymistä. Viiden tähden liikkeen vasen siipi saattaa hyvinkin liittoutua niissä mieluummin demarien kuin Salvinin kanssa. Riittääkö se Mussolinin ja Berlusconin maassa, on sitten toinen juttu.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE, 5.6.2019:
"Republika-Lehti:
EU aloittamassa kurinpitotoimet Italiaa kohtaan löysän finanssipolitiikan takia

La Repubblica -lehden mukaan komissio on lähettänyt Italian hallitukselle kirjeen keskiviikkon aloitettavista toimista."

https://yle.fi/uutiset/3-10816293

"Lehden mukaan komissio vaatii Italialta 3–4 miljardin euron leikkauksia budjettiin, jotta se välttäisi sakot.

Italian hallitus on aloittanut useita sosiaalisia uudistuksia, joiden tarkoituksena on tukea taloudeltaan euroalueen kolmanneksi suurimman maan taloutta. Tämä on johtanut velan kasvuun."

*

And What Next?

Suo siellä - suo täällä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE/Aapo Parviainen, tänään illalla 5.6.2019:

Taantuman pelko painaa Euriborkorkoja uudelleen laskuun.

Euroopan keskuspankin työkalupakki on lähes tyhjä.
Yhdysvalloilla sensijaan on pelivaraa ohjauskoron riittävän varhaisten korotusten ansiosta.
Lue; https://yle.fi/uutiset/3-10817048

Eurooppa parka. Kirouksen omaisesti Eurooppa tekee kaiken väärin, tai liian myöhään, tai ei tee mitään, tai tekee vääriä asioita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset