Veikko Huuska

Trumpin iso laukaus - kauppasota kiihtyy, what next?

Yhdysvaltain presidentti voi yhdellä päätöksellä yrittää kaataa kiinalaisen suuryrityksen ja tuottaa miljoonille asiakkaille harmia ja taloudellisia menetyksiä. Kysymys on määräyksestä, jonka nojalla Googlen on keskeytetävä Android -käyttöliittymien päivitykset. Tämän vaikutukset paljastuvat lähiviikkoina. https://yle.fi/uutiset/3-10791822

Taustalla on yleisluontoinen väittämä Huawein pyrkimyksiin hyödyntää järjestelmää läntiseen vakoiluun. Mutta kuten Petteri Järvinen toteaa, ensimmäistäkään näyttöä sitä mitä ja miten voidaan laitonta toimintaa tehdä.

Puhumattakaan siitä, että olisi esitetty yhtään todistetta toteutuneesta vakoilusta.

Yhtään rikostutkintaa ei Ole aloitettu, saati viety tuomio-istuimeen - saati että jokin yhtiö tai muu toimija olisi tuomittu.

Tämä kuitenkin on läntisen yhteisön oikeusvaltioperiaatteen kivijalka.

Pelkkä epäily ei tee kenestäkään syyllistä. Ilman tutkimuksia, tuomioistuinkäsittelyä ja siinä esitettyä pitävää näyttöä syyllisyydestä ei Ole syyllisiä.

Pelkkä syyttely rankkojen sanktioiden määräämisen perustaksi on kestämätöntä.

Monelle Lännessä Trumpin syytökset menevät täydestä, jopa niiden mielissä, jotka muutoin ovat henkeen ja vereen Trumpia vastaan.

Miksi näin?

Miksi läntisten syytösten ja intressien kyseessä ollen olemme valmiita tinkimään oikeusperiaatteista? Viileälle tarkkailijalle läntinen suhtautuminen on tarkoitushakuista ja kaikkea muuta kuin riippumatonta.

Jonkin muun toteuttaman tämä saisi osakseen kritiikkiryöpyn herjauksineen ja leimoineen epäasiallisesta toimintamallista.

Tällaisenaan Trumpin viimeisin veto, jolla hän iskee kehittyvää Kiinan teknologista nousua vastaan kauppasodan keinoin, ja vielä Googlea työrukkasena pakottaen, on yksiselitteisesti oikeudeton, kraavia valtapoliittista peliä.

Sen me suomalaisetkin otamme vastaan annettuna, ilman asian vaatimaa oikeusperusteista kritiikkiä.

Olisi oikein jos Huawei tai Kiinan valtio haastaisi Trumpin oikeuteen kansainvälisen kaupan sääntöjen rikkomisesta. Se ei vain Ole mahdollista, sellaista tutkinta- ja käsittelevää oikeusviranomaista ei Ole, jonka käsittelyyn asia olisi vietävissä.

Niinpä Kiinan vastaus on oleva raju, mutta ei sekään oikeusnormeja täytävä, mutta mitenkä olisikaan.

Kauppasota Yhdysvaltain ja Kiinan välillä kiihtyy. Sota otti pitkän tiikerin loikan juuri nyt, tämän keissin yhteydessä. Kyllä tämä Yhdysvaltain diktaattorin diktaatti on oikeasti kova juttu. Iso laukaus sodan eskaloitumiseksi.

Kiina veto jo tästä omat johtopäätöksensä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

Niinpä, kuka sitten vakoilee ja ketä? Varmaan kaikki tähän jotenkin ovat sotkeutuneet. Onkohan google kysellyt keneltäkään lupia ihmisten sähköpostien tonkimiseen ja ostoskuittien tallenteluun?

https://www.verkkouutiset.fi/googlella-on-salasivu...

Minä en oikein jaksa uskoa että google haluaa menettää mainostajien tuomat tuotot jos googlen palveluiden käyttäjiä katoaa miljoonia

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Amerikkalaiset kuuntelivat Europpan johtajan Merkelin puhelimia.

Yhfysvallat käy kauppasotaa. Se haluaa horjuttaa Kiinan teknologista harppsusta, huojutamalla markkinoita ja luomalla epvarmuutta ostajiin.

https://www.kaleva.fi/uutiset/talous/google-asetta...

Huawei edustas teknistä huippua. Usa iskee alta vyön.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Vähän aikaa sitten Venäjä harjoitteli internetistä irtautumista. Vastaako Kiina kyberhyökkäyksellä Googlea vastaan, ja tiedetiinkö Venäjällä, mitä on tulossa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjän pyrkimys omaan "face bookiin" on ollut pitkään työn alla. Korkeintaan viime vaiheiden ajoitus saattaisi olla muutakin kuin sattumaa. Yhdysvaltain reaktio on hankalasti ennakoitava actio, joten en pidä todennäköisenä mitään synkronia näiden välillä, koskaan sitä ei pysty täysin torjumaankaan.

Trumpin peliliike ei välttämättä pitkästi haittaa Kiinan it-teknologian kiitotietä. Voi olla etä se vetää vielä uuden vaihteen silmään.
Eurooppa on häpeällisesti jäänyt täysin kelkasta tällä(kun) sektorilla.
Siitä on jo yli 10 v. kun Brysselissä kysyin Liikaselta, mikä on selitys, että Europpa ei silloin ollut päässyt infotekniilassa Yhdysvaltojen verroille. Erkin vastaus oli pitkä, mutta syy ei ilmennyt siitä.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Kun amerikkalaiset ovat nyt pari-kolmekymmentä vuotta seuranneet Kiinan epäreilua kilpailua (ainakin heidän omasta mielestään), niin mitta tuli täyteen. Mikäli muistan niin amerikkalaiset ovat jo ainakin Clintonin ajoista lähtien koittaneet neuvotella Kiinan kanssa kaupan tasapainottamisesta, Kiinan valuutan kurssista ym. Välillä on vähän edistytty, yleensä ei, soutamista ja huopaamista. On vähän muistuttanut neuvotteluja Pohjois-Korean kanssa.

No nyt sitten tuli presidentti, joka ei välitä diplomatiasta, perinteisistä proseduureista ja vähittäiseen etenemiseen pyrkimisestä kuten USA:n aikaisemmat hallinnot. Tottahan toki tämä on osa Yhdysvaltain sisäpolitiikkaa, mutta Kiinan olisi pitänyt lukea merkit ajoissa.

Tämä on osoitus, että Yhdysvalloilla on vielä voimaa, vaikka persut ja muut venäjämieliset jaksavat aina muuta jankuttaa. Tämä on vain yksi osa siitä keinovalikoimasta, joka maalla on käytössään, jos todellista halua käyttämiseen on. Huawei rakentaa varmaankin oman ekosysteeminsä, mutta myy tämän jälkeen puhelimia käytännössä vain kotimarkkinoille. On aika varmaa, että Suomessakin hyllyssä olevat Huaweit ja Honorit myydään pilkkahintaan niille kuluttajille, joille ne ylipäätään kelpaavat ja uusia tuskin tilataan.

Onneksi oma Huaweini putosi viime juhannuksena järveen ja jäi sinne. Silloin harmitti, nyt oikeastaan vain naurattaa. Kiinalaiset saavat kuunnella kalojen pulputusta :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Kiina muutti satoja lakejaan WTO:hon liittyessään ja siirtymäajan aikana liitymisen jälkeen, ja muutetut ja uudet lait ovat johdonmukaisesti tulleet voimaan 11.12., eli Kiinan liittymisoäivänä. Yhdysvallat nimenomaan halusi Kiinan jäseneksi. Onko Kiina vai USA rikkonut WTO -sopimusta?

Niin kauan kuin muistan neljännesvuosisadan ajalta, Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa milloin mistäkin. Erilaiset amerikkalaiset ”think-tank”-porukat ovat ainakin kaksikymmentäviisi vuotta ennustaneet Kiinan tuhoa, milloin pankki- ja rahoituskriisin, milloin väestön kapinan perusteella. Suomessa ilmeisesti kuvitellaan, että nuo ennusteet eivät olisi syntyneet poliittisin perustein, ja niitä näkee toistettavankin sellaisten toimesta, joilla ei ole omaa kokemusta tai sen tuomaa tietoa asiasta.

Mikä oikeus Yhdysvalloilla on vaatia kaupan tasapainottamista Kiinan kanssa? Jos ”usakura” ei käy kaupaksi niin voivoi? USA on suurin länsimainen investoija Kiinassa (seuraavina Saksa ja Hollanti). Kiinteistövälittäjä-presidentti ei ymmärrä, että Kiinassa olevia tuotantolaitoksia ei noin vaan panna kiinni ja polkaista pystyyn Yhdysvalloissa. Kukaan tuntemani Kiinassa toimiva amerikkalainen ei ole Trumpin kauppapolitiikan kannalla.

Yhdysvallat, vapaan markkinatalouden airut, asettaa yksityiselle yritykselle määräyksen, että se ei saa myydä kiinalaiselle yritykselle mitään?

Kiina tulee tässäkin vetämään pisimmän korren. Huawein väitetyistä väärinkäytöksistä ei ole mitään näyttöä. Nyt annettu 90 päivän siirtymäaika tulee jatkumaan loputtomiin kunnes kiellosta luovutaan.

Kenraali Smedley Butler, Yhdysvaltain merijalkaväen eniten kunniamerkkejä saanut kenraali, kirjoitti eläköityään kirjan ”War is a Racket”. Siinä hän kertoo, kuinka hän puolusti ase kädessä Yhdysvaltain taloudellisia intressejä ja suuryrityksiä neljällä mantereella (kirjan mukaan Al Capone olisi ollut kateellinen, tämä kun terrorisoi vain neljää kaupunginosaa). Nuo metodit eivät onnistu Kiinan kanssa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Max Jussilan kommentissa on epäilemättä paljon totta. Tottahan Trumpin ja hänen käskyttämänään Googlen päätös on USA:n sisäpolitiikkaa. Sinänsä voi tietysti ajatella, ettei USA:lla olisi oikeutta vaatia kaupan tasapainottamista. Toisaalta jos amerikkalaiset laittavat kiinalaistuotteet tullimuurin taakse tai epäävät jonkun ekosysteeminsä käytön, niin voivathan he tehdä niin. Olivathan monet strategiset tuotteet aikoinaan vientikiellossa Neuvostoliittoon ja nyttemmin taas Venäjälle. Aika sitten näyttää, kumpi tässä vetää sen pitemmän korren.

Oikein tai väärin, pyrin välttämään kiinalaisia ja Kiinassa valmistettuja tuotteita, niiden laatu ei mielestäni ole länsimaista tasoa, vaikka Kiinan korkeaa teknologista tasoa kuinka hehkutetaan. Autoni on valmistettu Euroopassa, moottoripyöräni USA:ssa, äänentoistolaitteeni USA:ssa, Briteissä tai Saksassa, kelloni Sveitsissä, työkaluni yleensä Saksassa. No, kännykkä on nyt korealainen. Katson aina kaupassa, ettei elintarvike ole Kiinasta, melamiini- ja muut elintarvikkeiden myrkkyskandaalit ovat muistissa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #10

Jepjep, niinhän niihin japanilaisiinkin tuotteisiin suhtauduttiin vielä jokin aika sitten. Puhelimesi, tietokoneesi ja televisiosi näytöt on erittäin todennäköisesti valmistettu Kiinassa, otan osaa.

Elintarvikkeita tuskin viedään Kiinasta suuria määriä Suomeen, ainakaan maitoa ei riitä vientiin, niin että melamiinin suhteen voit olla huoleti. Maitoa tuodaan kyllä huomattavia määriä Australiasta ja Uudesta Seelannista. Ruotsalaisia juustojakin saa kaupasta, Valio nyt ei tietenkään pysty viemään yhtään mitään Kiinaan.

Minä olen toistaiseksi ollut hyvässä kunnossa, vaikka olen syönyt myrkytettyä kiinalaista ruokaa pari vuosikymmentä. Ei se näemmä kaikkiin tehoa.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #12

Länsimaiset ja japanilaiset elektroniikkavalmistajat valmistuttavat omien laatuvaatimustensa mukaisesti toki paljon tuotteita Kiinassa. Huawein lisäksi ei kuitenkaan tule mieleen mitään kiinalaista merkkituotetta, jota täällä Suomessa myytäisiin, ehkä siellä sitten.

Sen sijaan täällä halpahallit pursuavat halpoja ja heikkolaatuisia kiinalaisia tuotteita, joita Kiinasta rahdataan konttikaupalla. Olen joskus sortunut ostamaan kiinalaisen poranterän tai ns. bittipään. Poranterällä ei saa kunnolla porattua metalliin yhtä reikää ja eikä bittipäällä ruuvattua muutamaa ruuvia enempää, kun saksalaiset kestävät vuosikausia. Siitä meille esim. autoja ja moottoripyöriä harrastuksena laitteleville on tullut tuo sanonta "kiinankura", joka saattoi loukata sinua.

Sinulla on hyvät sisuskalut. Käyn silloin tällöin syömässä etnisissä ravintoloissa, myös kiinalaisissa ja ruoka on lähes poikkeuksetta hyvää. Toivottavasti raaka-aineet ovat kuitenkin, ehkä mausteita lukuun ottamatta, Suomesta. Kaupasta en kyllä osta esim. kiinalaisia herkkusieniä, kun en tiedä millaisissa liemissä ne on kasvatettu.

Kyllä kiinalaisten omienkin tuotteiden laatutaso varmaan aikaa myöten nousee, kun alkavat kilpailla myös laadulla eivätkä pelkästään hinnalla. Japanilaiset tuotteet ovat tosiaan tästä hyvä esimerkki.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #13

Onhan se tietysti ihme, että kiinalaiset ovat niillä surkeilla työkaluillaan saaneet rakennettua kaksi maailman pisintä siltaa, yksi 55 kilometriä ja toinen 42,5 kilometriä.

Kiinassa on vuodesta 2011 lukien rakennettu, taas niillä surkeilla työkaluilla, yli 10 000 kilometriä moottoriteitä joka vuosi. Suomessa käydessä aina hämmästyttää infrastruktuurin surkea kunto, erityisesti pääteiden, joita kuitenkin korjataan joka kesä aivan vaivaksi saakka. Talvi on vielä kovempi pohjoisessa Kiinassa kuin Suomessa, mutta tiet ovat hyvät. Jotenkin saamatonta sakkia siellä Suomessa, tai sitten eivät osaa rakentaa edes teitä.

On se kummaa porukkaa, nuo vinosilmät. Syövät vaarallista ruokaa, työkaluista ei ole mihinkään, kaikki tuotteet ovat paskoja, mutta elintaso sen kuin nousee ja kansalaiset ovat tyytyväisiä. Vaikea tietysti sellaista on niin syrjäisestä paikasta kuin Suomi nähdä, se kun on sellainen takapajula, jossa kehitystä on viimeksi tapahtunut joskus 1970-luvulla. Oikein mitään omaa ei ole, jos nyt ei sitten Koneen hissiin mennessään saa jonkinlaista henkistä erektiota. Eikä siitä Suomesta oikein kukaan ulkomaalainen tiedäkään yhtään mitään, paitsi shanghailaiset taksikuskit.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #14

Ilmeisesti kiinalaiset pitävät itse ne hyvät työkalunsa, ja myyvät huonot Suomeen :D

Saksa oli vielä muutama vuosi sitten maailman suurin viejä (eikä suinkaan USA, niinkuin joku voisi ajatella) kunnes Kiina meni ohi. Saksa vei Kiinaan paljon mm. työstökoneita. Kiinalaisilla on varmaan ollut noilla käyttöä, kun ovat noita siltojaan rakennelleet. Insinööritaidon mestarinäytteitä kyllä varmaan sinänsä.

Venäläisetkin saivat ihme kyllä valmiiksi sen Kertsin sillan. Mahtoi tulla kalliiksi, kun sen sai rakennettavakseen ilman kilpailua eräs Puten kaveri, joka epäilemättä pisti ylimääräisenä jo pelkästään tuosta taskuunsa köyhemmän miljardöörin koko omaisuuden :D

Itse asiassa uskon, että aikanaan Made in China voi olla samanlainen laadun tae kuin Made in Japan on nykyään. Sain vuonna 1959 lahjaksi peltisen lelukoiran, joka ei tietenkään kauan ehjänä kestänyt. Paljastui että piski oli tehty amerikkalaisten Dole-ananassäilykepurkkien pellistä! Hiukan on Japanikin mennyt eteenpäin tuosta. Etelä-Korea ja Kiina seuraavat.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #14

Max, olemme molemmat varmasti taittamassa peistä osittain kieli poskessa ja ainakin minä kärjistän vähän väittelynkin ilosta.

Pakko kuitenkin kysyä, kun Kiinassa kaikki on hyvin ja kansalaiset tyytyväisiä. Olisiko tuo melamiiniskandaali ollut mielestäsi mahdollinen täällä surkeassa Suomessamme, jossa edes teitä ei pystytä pitämään kunnossa? Olivatko kansalaiset siellä tyytyväisiä, kun kuulivat tuosta?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

No mutta, mienkä se margariiniskandaali, jossa Raisio käytti kaikenlaisten raatojen rasvaa margariinin valmistuksessa?

”Kuorma käsitti mädänneitä luita, pääkalloja ja sorkkia, ja siinä oli aivan vilisemällä matoja. Siirrettyämme luut ynnä muut vaunun vieressä olevaan kuorma-autoon jäi rautatievaunun pohjalle lähes kymmenen senttiä paksu kerros matoja, muistuttaen elävää muurahaispesää. Kuormien joukossa oli koiria, kissoja ja jäniksiä. Paikkakuntalaiset myös toivat keittimölle kaikki itse kuolleet eläimensä saaden niistä maksun.”

Vuonna 2015 yli 40 vuotta vanhaa lihaa aiottiin myydä ruoaksi. Suomalaiseen elintarviketuotantoon ja -kauppaan liittyy jatkuva väärennösten ja peittelyn ketju. Pohjoisen poronlihantuottajat taitavat johtaa tuolla alalla. Subwayn ”kanassa” yli puolet soijaa, Hesburger väärensi alkuperämerkintöjä, Huhtasaari, eikun Eloveena väärensi rahkan alkuperän, tuontibroilerin lihasta on löytynyt superbakteeria, jne. Myönnän kyllä, että kukaan ei ole kuollut noiden holtittomuuksien seurauksena, mutta skandaalit toistuvat silti.

Vastaus kysymykseesi on kyllä. Ojaranta dumppasi dioksiinitynnyrit kylmän rauhallisesti mereen välittämättä seurauksistajopa ihmishengelle. Ei demokratia rikoksilta pelasta.

Melamiiniskandaalista Kiinassa on yli kymmenen vuotta. Ihmiset olivat silloin aivan perustellusti raivoissaan ja ulkomaisesta äidinmaidonvastikkeesta tuli pula. Seurauksena oli muutaman ”melamiinijohtajan” kuolemantuomio.

Kyllä ihmiset ovat selvästi onnellisempia kuin esimerkiksi Suomessa ja odottavat tulevaisuudelta paljon. Suomessa ei näe hymyileviä ihmisiä ja ulkomaillakin suomalaisen tunnistaa aina nyrpeästä ilmeestä, joka paikassa.

Varmaan kiinalaiset käyttävät niksmannien työkaluja ja teknologiaa avaruuslennoillaan, jaa, mutta sakuilla ei ole avaruusohjelmaa...kiinalaiset kyllä tekevät ESAn kanssa yhteistyötä, varmaan kaikki on varastettu sieltä.

Ja Trump on suunnannut haukankatseensa Hikvisioniin. Vaimon sedän MIT:ssä opintonsa suorittanut tytär oli aikoinaan Hikvisionilla duunissa. Nyt asuu miehensä kanssa Seattlessa, kun kurssinsa parhaana pyydettiin amerikkalaiseen yritykseen töihin. Sellaista se amerikkalainen innovatiivisuus...

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #20

Olen sen ikäinen, että muistan hämärästi tuon "margariinisodan" 60-luvun alussa. Muistaakseni siinä oli myös kysymys vähän siitäkin, että Ilmari Turja teki yhteistyötä MTK:n voivuoren tuottajien kanssa margariinivalmistajien mustaamiseksi ja ainakin osittain nuo kauhukertomukset olivat, nykypäivän ilmausta käyttääkseni, ns. valeuutisia.

No, tuon listasi perusteella minullakin on hyvät sisuskalut, kun olen suomalaista ruokaa voinut syödä :D

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #19

Mun on pakko puolustaa kotimaata ja vähän valistaa teitä juntteja Kiinan saavutuksista.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #21

#21 Missä päin Kiinaa Max Jussila asustaa, jos saan kysyä? Ihan vain uteliaisuuttani tätä tiedustelen, minulla on jokunen määrä myös kiinalaisia työkavereita. Fiksua porukkaa.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #22

Shanghai for ever, toisinaan vielä Hongkong.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti Vastaus kommenttiin #23

#23 Yksi työkaveri oli aikaisemmin Hongkongista, itse asustelin siellä aikoinaan jonkin aikaa. Shanghaissa en ole edes käynyt, valitettavasti. Kiinaa en osaa pätkääkään, joitain kirjoitusmerkkejä tunnistan :)

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila Vastaus kommenttiin #24

Hongkongissa puhuvat kantonia, jota ei putonghuaa osaava ymmärrä. Merkit ovat onneksi samat ja mantereelta on muuttanut aika paljon ihmisiä Hongkongiin ja mandariinia kuulee paljon.

Englantilaiset kollegat ovat ryhtyneet muuttamaan joukolla pois Hongkongista, kun eivät ole vaivautuneet opettelemaan kiinaa. Aikaisemmin englantia pystyi käyttämään myös tuomioistuimissa, nykyään ei onnistu. Ihan hyvä näin.

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen Vastaus kommenttiin #21

Ihan oikein, Max! "Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto ..."

Siksi minäkin koitan puolustaa tätä poloista Suomea. Muuten, jotkut asiaa tuntemattomat ulkomaanpellet olivat taannoin menneet rankkeeraamaan Suomen maailman onnellisimmaksi maaksi ja siitäkös nousi täällä meteli! Yhteen ääneen suomalaiset totesivat, että ei pidä paikkaansa: Suomi on maailman paskin maa! Amerikkalaiset ja varmaankin myös kiinalaiset olisivat olleet onnellisia onnellisimman maan tittelistä, mutta eivät suomalaiset.

Lopputoteamaksi tuli vissiin, että Suomi on maailman onnellisin maa, jossa asuvat maailman onnettomimmat ihmiset :D

Kiitos mielipiteiden vaihdosta, jätän tällä erää tähän.

Käyttäjän PetriKokko11 kuva
Petri Kokko

#4
Onko näränen nyt ihan varma siitä ettei uutta puhelinta vaan salakuunnella?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Ei ole ainakaan kiinalainen :D

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kutsuin blogissa Yhdysvaltain vaaleilla valittua presidenttiä nimityksellä "Yhdysvaltain diktaattori".
Miksi?
Siksi, että presidentti on presidentin määräyksellä käynnistänyt ja lietsonut liekkeihin sodan Kiinan kanssa. Kauppasodan tosin, mutta kun tuo sota ilmenee nykyisin monin muodoin, niin sodan kuin sodan, sillä sodan eri alalajien väliset luonne-erot ja seuraamuserot ovat kovin vaikeasti eroteltavissa. Sen määrittely, onko Tässä kyse sotasodan esiasteesta vai kauppasodan täysimittaisesta roihunnasta ei Ole helppoa, eikä aina edes välttämätöntä.

Mutta jos tämänkaltainen yhdenmiehen rankaisuretkikunta, vailla valtiollisten elinten tekemää päätöstä, tutkinta- ja oikeusjärjestelmän myötäpäätöstä, ei Ole sotaa, sitten meidän pitää kiireesti tarkentaa sodan kansainvälinen määritelmä.
Siispä tämä on sotaa, aitoa sotaa, ja vieläpä hyökkäyssotaa, jonka kansainvälinen sotalaki ja muut yhteisesti hyväksytyt sopimukset kieltävät ja tuomitsevat.

Että yksi Mies voi vain omalla käskymääräyksellään käynnistää tällaisen sodan, osoittaa suoraan, että hänellä on yksinvaltaiset valtaoikeudet, mikä puolestaan oikeuttaa kutsumaan miestä yksinvaltiaaksi ja diktaattoriksi.

Olemme jälleen, pienen tauon jälkeen tilanteessa, jossa omaksumamme arvoyhteisön väkevimmän valtion, sen jonka vanaveteen pyrimme epätoivoisesti uimaan ja jonka hyvää halajamalla haluamme, - tämän esikuvavaltiomme johdossa on jälleen diktasttori!

Siitä riemuitkaamme!

Nyt taas asiamme ovat hyvin, tämä situazione jatkukoon ja kukoistakoon ainiaaksi.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ehkä Veikan kannattaisi suunnata lukemaan tästä sivustosta:

https://www.io-tech.fi/

ja selaamalla alaspäin, että mitä tiedämme. Siellä ollaan ajan hermolla tietoteknisissä asioissa ja tiedämme sen, että MicroST:n kanssa oli ongelmia ja Kiina asetti sen myyntikieltoon, myöhemmin sitten on tämä kauppasota ja siitä paisuva kupru.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vetoaminen sopimuspohjaiseen maailmanjärjestykseen ja oikeusvaltioperusteisiin sekä mm. ihmisoikeuksiin on tunnetusti hyvin valikoivaa.

Mutta kovin vahva, toistuva ja suorastaan järjestelmällinen selektiivisyys tässä suhteessa syö uskottavuutta rotan lailla. Tämä ei kuitenkaan saa johtaa kyynismiin ja tavoitteellisuudesta luopumiseen.

Mutta tämä doublestandardization on kyllä syytä pitää mielessä ja kritiikn kohteena, kun parhalisto jälkeen seuraavan kerra kuohahtaa pahisten pahuuksien partaalla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Moni puolue tuntuu hyväksyneen sen, että EU on Kiinan ja Yhdysvaltojen ohella mukana kovassa kauppasodassa, jossa ylevät periaatteet saavat väistyä." Lähde: Helsingin Sanomat 22.5.2019 HS:n EU-vaalitentistä.

Niin, että EU on mukana rajussa kauppasodassa, peesaamassa tietysti johtotähteämme Yhdysvaltoja. Ihan niin vaan.
Ja tämähän merkitsee, että me, Suomi, olemme mukana sodassa Kiinaa ja muuta nousevaa maailmas vastassa.

Kumma, miten heikosti me tajuamme, kun innolla juoksemme kaiken maailman nilkkien kintereillä, mistä on kysymys. Porhallamme perään ehtimatta lainkaan, mitä me itse olemme tekemässä, oikessti! Kaikenlaisista trivialiteeteista jaksamme riehua ja puhaltaa, mutta todella isot sammakot nieleme kuin tyhjää vain.

Ja kuitenkin: Trumpin aikana Amerikka on määrätietoisesti suunnistanut poispäin Europpasta. Kyllä me olemme surkimuksia, ja sokeitakin.

HS on tehnyt selvänlaisen uudelleenorientaation:
Tänään se suorasn kyseenalaistaa Trumpin Huawei-incidenssin, ja näkee sen likaisena kauppasotana, ja kysyy:
Onko Trump toimenpiteineen jo jälkijunassa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Koska tähän TRUMP – GOOGLE – HUAWEI –taistoon tullaan palaamaan vielä monta kertaa, tallennan tähän pari korkeatasoista blogia ja niihin liittyvät laadukkaat keskustelut mahdollista lukijaa varten:

• Tuhosiko Trump juuri USA:n teknologisen ylivallan?
• 20.5.2019 13:43 Kyuu Eturautti >>
http://vekotin.puheenvuoro.uusisuomi.fi/276227-tuh...
*
Pakotteet kovenevat: Huawei suljetaan ulos Googlen ekosysteemeistä?
20.5.2019 08:56 Sakari Saarilahti

http://sakarijsaarilahti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset