Veikko Huuska

All Over China – Universaali Kiina - eli voiton käsikirja agnostikoille

All Over China – Universaali Kiina

”Kaikkiaallinen Kiina”  eli Kun ”Iso Uninen” herää ja herättää - meidät

*

Ne jyrää sinut – olitko valmis?

*

NYT

Mukautettu Todellisuus: MagicShip, momenttiruoppaaja, tekosaaritehdas.

”Kiina on julkistanut valtavan ”taikalaivan”, jolla se voi rakentaa saaria. 140-metrinen Tiankun on Aasian suurin ruoppaaja.

Tiankun imee materiaalia merenpohjasta ja pumppaa ne jopa 15 kilometrin päähän paikkaan, jonne saaria halutaan rakentaa.

Viimeisen viiden vuoden aikana Kiina on rakentanut useita saaria kiistellyille alueille Etelä-Kiinanmerelle. Saaria rakentamalla Kiina on vaatinut merialueita itselleen.”

”Yhdysvallat on syyttänyt Kiinaa Etelä-Kiinan meren militarisoimisesta. Kiina on sanonut, että sen tarkoitusperät ovat rauhanomaisia.

Aikaisemmat tekosaaret on rakennettu samantapaisilla ruoppaajilla kuin Tiankun (”Iso uninen”), mutta uusi laiva on paljon suurempi ja ruoppausteholtaan eri luokkaa kuin vanhat laivat.”

IL, 6.11.2016;  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/201711062200513262                                        Ks. myös: https://www.bbc.com/news/world-asia-pacific-13748349

*

Council on Foreign Relations, tammikuu 2019

https://www.cfr.org/interactives/chinas-maritime-disputes?cid=otr-marketing_use-china_sea_InfoGuide#!/chinas-maritime-disputes?cid=otr-marketing_use-china_sea_InfoGuide

”Olemme vahvasti sitoutuneet maan suvereniteettiin ja turvallisuuteen ja puolustamaan alueellista koskemattomuuttamme.”

- Kiinan presidentti Xi Jinping

*

PIAN – paitsi jo Nyt, Kauan

Mukautettu Todellisuus; MagicCity, PlantagenTown, MegalopolisPlantations

Viimeisten vuosien ajan Kiina on rakentanut uusia kaupunkeja, koko 2000-luvun, kiihtyvään tahtiin, hurjasti.  Rakentajan ensimmäinen sääntö: naapurin maalle ei saa rakentaa. 

Mikä röyhkeys.

Kaikki tämä nyt puhuttu on rakennettu vieraalle maalle, maailmaan, kaikkialle. All Over China.

*

United China. Synnyn Saga.

Kiina on vaivihkaa, kaikkien silmien edessä, salaa, taitavimman taikurin tavoin: se on luonut uuden valtiomaantieteen.  Se jos mikä on taidetta, paitsi että myös politiikkaa ja tekniikkaa, rautaa ja tahtoa, sinnikästä sinistä kiinalaista järkeä.

Se, Kiina, luo mikroterritorioita – ja yhdistää valtaviivalla näin syntyneet pisteet.  Eikä vain yhdeksi vaan moniksi, kymmeniksi, tuhansiksi.  Kun biologiassa tunnemme solujen sikiämisen, jakautumisen, kasvun, kauniin ihmeen, historiassa ja rautareaalissa tunnemme asutuksen, rakennusten, kylien, ChinaTownien sikiämisen, kasvun, yhtymisen, ja paisun.  Kuin käänteinen bioreaalinen luominen, mutta lopulta sama, siemen juuri imu kasvun ihme, näin luodaan uusi maailma, uusi elämä, kaikkiaallinen Kiina.

Aika näyttää, onko, - rohkeasti - tavoitteena nationalismuksen maksimi, yksi maailma – yksi maa.

*

Myrkyllinen kansa

Lännen allergia kaikkea kansallista kohtaan, toxic-nationalism, ilmiövesikauhu, ei voisi saada hyytävämpää vastinetta todellisuudelta, kuin tämä, minkä se saa nyt kohta aivan, erityisen myrkyllinen vastaliike historialta, kaipa aika nauraa jossain.  Kiina puhuu, lännen iho täyttyy näppylöistä, julma aika.

Koko 2010-luvun Kiina omi kotimerensä SCS (Etelä-Kiinan meri) tilan, rakensi keinosaaria, yhdisteli niitä, veti rajan ympäri. Väitti omakseen.

Kaikista territorioita valtaavista menetelmistä uusin ja terävin, tehdä maata sinne, missä ei ole maata, luoda elämää vetten päälle, valloittaa tila, rakentaa saaristo, ottaa meri. Hallita.

Mahdoton teoriassa, totta käytännössä.

*

Ajatuksista suurin

Ja kuten vedellä ei ole pysyvää muotoa, ei sodassakaan ole pysyviä olosuhteita

Voittoisa on se joka ymmärtää käyttää sekä suuria että pieniä voimia

Voittoisa on se joka on varovainen ja väijyy vihollista joka ei ole varovainen

Kuten vesi välttää ylämaata ja kiiruhtaa alaville  maille, voittoisa (armeija) välttää voimaa ja iskee heikkouksiin

Voitto voidaan luoda, voittoisin on se joka voittaa vihollisen taistelutta, kastamatta miekkaa vereen, ampumatta ainuttakaan nuolta

Mutta suurin on:

"Sota on Valtion elinkysymys, elämän tai kuoleman piiri, tie säilymiseen tai tuhoon. "

*

Pienin reikä tajuntaan; soluttautua.

Solu. Solutus. Solusulutus, solu sulkutuli. Solunsisäinen. 

Uusi lääketiede, solun kautta maksaan ja maksimiin. 

Soluvaikuttaminen.  Soluunvaikuttaminen. Solusta.  Solupakottaminen.

*

Vaikutusvallan kasvattamisen uutta muotoa edustaa Kiinan toimet vieraissa territorioissa, maaperällä, kaupungeissa, kylissä ja pelloilla.  Se luo kiinalaisia uniteja, soluja, solukkoja, istutuksia, laajoja plantageja. Keskelle megalopoliksia, eri puolille kaupunkeja, lähiöitä, aavikon laitaan. Saaria ja saarekkeita.  Saaristojen meren, meren saaristojen täyttämä, meren merten täyttämän.  China Sea.

Sitten Kiina alkaa rajata näitä alueita, omia niitä, kierrättää viivan niiden ympärille, kapaloida kuin lapsosen yhdeksän viivan periaatteella itselleen.  Sitten se kytkee ohuet viivat näiden solukkojen sisään ja ulos ja välille, yhä vahvemmin viivoin, vapaasti ja viivottimella.  Miten vetää suora viiva pallon pintaan? Kummata kaikki viivat ja yhdistää (virta ja pisteet), ilmoittaa tapahtunut.

Kahden pisteen välinen viiva on pisin, kun pisteiden väli on millimetri, ja etäisyys; Terra Gocnita miinus milli.  Juhlaa, juhlaa, pelkästään.  Sen kauemmaksi ei pääse kotoaan, juhliin, omalle rajalle. Sille äärimäiselle.

*

”Terra incognita (suomeksi tuntematon maa) on historiallinen latinankielinen termi kartan tutkimattomille alueille. Tuntemattomat merialueet merkittiin vastaavasti sanoilla mare incognitum, tuntematon meri.   …

Terra incognita hävisi kartoista 1800-luvulla, kun mantereiden kaikissa osissa oli käyty. Nykyään fraasia käytetään metaforana puhuttaessa aiheesta, josta ei vielä tiedetä paljoa.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Terra_incognita

Rajat Terra gocnitan pinnalta hävisivät 2020-luvulla kun mantereiden kaikissa osissa oli käynyt kiinalainen tuuli, pölyt pyyhitty ja voima vaihtunut, ei voima maksimaalisesti, vaan optimaalisesti, omittu kaikki.

Valtakuntien rajoille kävi kuin globalisaatiossa, jossa maapallo otti rahat ja finanssit ja alkoi pyörittää niitä pyöröpöydällä, joka oli maa.  Valtakuntien rajoille kävi finanssisaatiossa juuri näin, valtakuntien rajoilla ei enää ollut merkitystä, muisto vain hälvenevä.

Chinatizatiossa rajoille ja laeille kävi samoin kuin valtakuntien rajoille kävi globalizatiossa, ne menivät, peruttiin.  Uusi aika, globaali aika alkoi. Jotkut vielä rajoja palvoivat, mutta kuollutta kiveä, ilmaan huitaistua viivaa.  Uusi aika, nyt, kiinalainen aika alkoi, ja rajoja eikä lakeja enää ollut, paitsi Kiinan laki ja raja.

”Olemme vahvasti sitoutuneet maan suvereniteettiin ja turvallisuuteen ja puolustamaan alueellista koskemattomuuttamme.”  Xi.

*

Ilmoitusasiat - asioista suurimmat

Kiina ilmoittaa että nämä saaret ja saarekkeet ovat heidän.  He maalittavat ne itselleen.  Niihin ei tarvitse muurata muureja, eikä rullata piikkilankaa.  Ne alueet ovat osia virtuaalisista Kiinoista, isoa maata. Sitten Kiina sanoo: Tämä on meidän nyt, ja maat ja saarekkeet, me emme vedä piikkilankaa, ettekä te vedä piikkilankaa. Raja on hapuileva, eikä sitä ole meitä vastaan, ja jos joku vetää piikkilangan meitä vastaan, vetää piikkilangan meidän sydämemme läpi, eikä se tapahdu sanktiotta.

Kiina saa tahtonsa läpi, ei kapinoitta napinoitta, mutta kuitenkin.  Näin Kiina valtasi ”rauhanomaisesti”, mutta voimalla alueita ja mantuja kaikkialla, sisällä ja ulkona, rauhaan pakottaen, tehokkaammin kuin Aleksanteri Suuri tai Rooman legioonat, pienin tarkoin siirroin, ilman hevosen hirnahdusta, ilman armeijojen marssipäiviä.

Jos joku muu valtio haluaa taistella Kiinaa vastaan se joutuu syömään omaa häntäänsä, järsimään omia kaupunkejaan ja kyliään kuin rotta.  Kiina voi yllyttää siihen, lyödä löylyä, kierrättää tulta ja verta, se itse vain vahvistuu, kaikki muut heikkenevät.

*

Vahva valtio

Heikot ja haparoivat (kutsummeko sitä nimellä ”Länsi”?) korvasi vahva, yksi, ainoa. Vahva valtio. Kiina on vahvan valtion toteuttaja.  Valtion riisujat ja valtiosta luopuneet saavat näytöksensä, kavahtavat, tutisevat. Kiina näyttää, valtio olemme me, olemme läsnä ja valtio on sielussamme.  Valtio on siellä missä me, vahvan valtion rakentajat.  Eihän siitä tällainen pitänyt tulla, mutta kuten savenvalannassa ja tinan, valurin tahto harvoin toteutuu, tulee uutta ja toisenlaista.  United China everywhere. Here.

Uusi Here-aika, uusi voiman ja näytön aika.

Pointillismin ja impression kautta vahvan Värin käytön aikaan.

Sola menneen ja tulevan välillä oli kapea, paitsi että se oli lavera, maailmanlevyinen.

tulevaisuuden vuokaaviot uusiksi.

Kulmakunnat ja korttelit ovat Suurvaltapolitiikan (Big Politic, Very Big) kenttiä.

Tänään.

Etäältä kuuluu huuto: ”Ne jyrää meitin!”

Ei ne mitään jyrää. Se on jo tapahtunut.

Jyrättiinkö sinut?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Terra Incognita - silloin kerran vuonna 1566. - Amerikka.

Kiina oli jotain muuta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Terra_incognita#/med...

Vuonna 1566 julkaistu Pohjois-Amerikan kartta, jossa käytetään sekä termiä ”terra incognita” että ”mare incognitum”.

Nyt näemme, miten merten omimisen lisäksi voidaan omia maita ja mantuja.

Kiina näyttää

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kiinassa arvostetaan varallisuuden kasvua, rikastumista, kapitalismia ja kilpailua.

Valtaosa Rolls-Royceista muista kalliimmista menopeleistä myydään nykyisin Kiinassa toisen kommunismin Neuvostoliiton perillisten ollen hyvänä kakkosena.

Kiinalaisten rikasttumisen halu on käsittämätön muuta maailmaa ja luontoa ajatellen.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Mitä tulee saarten kiisttelyihin etelä-kiinan merellä, niin rauhoitukaa ihmiset täällä Suomessa. Kiinaa maalataan hirviönä, joka ottaa saaret itselleen muilta naapureilta. Näin on jos luette liikaa median "totuuksia".

Kiina toki oti ja/tai rakensit isoimmat saaret(?) kuin muut naapurit. Niin Kiina ei ole ainoa joka valloitti saarien ja "maalasi" omarajansa siihen mereen. Muistaakseni niin Vietnam ja philipiini ja Taiwan ym. naapurimaat tekevät samaa. Usein piirretyt rajaviivat ovat päällekkäisiä vuosien ajan. Silloin eivät käyty sotaa keskenään eikä nytkään. Kauppakumpaneita kaikki on. Tarvittaessa pullistelevat lihaksia toisilleen. Se on polittiikkaa (sellaista lapsellista)!

Tässä webissa voi tsekkaa saarten kiistelyä ajankohtaisesti.

https://amti.csis.org/island-tracker/

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos. On minulla hyvää jenkikuvaa ym. alueelta. Olen seurannur toimintaa 2011 lähtien. Itse koen sen mielenkiintoisena toimintana, lähinnä idean tasolla.
Mielenkiintoa ei vähennä se sovellettavuus, joka tällaisella haltuunoton menettelyllä näyttäö olevan täysin toisenlaisissakin asiayhteyksissä.

Käyttäjän anleng79 kuva
Leng An

Sinänsä mielenkiintoista on, kun etelä-kiinan merellä esiintyy ns. Jää-metaanin esiintymät. Eli kyseessä on energiapolittiikasta. Jenkki on mielellään mukana alueella kiistamassa "freedom of navigation" periaatteella.

Toki myös on kyseessä reaalipolittiikasta. Alueen vaikutusvallasta. Ns. Maailmanpoliisi ei luopuu vaikutusvallasta alueilla oleville jättilaisille. Tulevaisuudessa siellä alueella on ehkä paljon kuluttajia ja kauppa kiinnosta kaikkia.

Tällä hetkellä taida olla vain Kiinalla on teknologia siihen jää-metaanin kaivaaminen meren pohjasta. Muut tulevat perässä. Sotaa ei kyllä syttyy nöiden välillä, ellei hulluyllytystä siihen tulee tyynen valtameren läntiseltä puolelta.

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Rakentamalla tekosaaria ei pysty perustelemaan mitään merialueiden valtauksia. Paitsi ne tekosaaret saa kyllä pitää omanaan, aivan kuten valtio voi perustaa vaikka öljynporauslauttoja kansainvälisille vesille ja saa pitää ne itsellään. Kuka tahansa saa perustaa siihen viereen oman tekosaarensa, jos haluaa. Näin sanoo kansainvälinen laki.

Ei Kiina nyt ihan koko maailmaa ole valtaamassa yhdeksi Kiinan valtioksi, mutta jonkun verran on jo verbaalista uhoa siihen, että Kiinan tyylistä diktatuurin muotoa haluttaisiin jo tarjota esim. Afrikkaan malliksi, millaisia yhteiskuntia kannattaa rakentaa koska se on niin hyvä systeemi. (Omille johtajilleen ainakin.)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kysymys on mallinnetusta ilmiöistä, jota varioiden sovelletaan eri lohkoilla. Kiinalainen peli on käynnistynyt. Se on selvästi vetänyt nelosen silmään.
Ei Ole juurikaan kiinnostavaa kirjoittaa ilmiselvistä asioista jotka kaikki tietävät. Jännittävämpi on katsoa pelipöydän tapahtumia ja arvioida, mistä siinä on kysymys.
Selvästi rahoittaja-co-operaattori voi ottaa kumppanin "kirkkoon", ja selvittää perustavasti pelin helgen, aika suoraviivainen peli voi hälventää epäilykset.

Tämän pakkopelin mahdollisuus voi hämmentävässä määrin johtaa tahdottuun johtopäätökseen, haluttuun toimintaan, ja kaikkinaisen vastarinnan päättymiseen,

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pitänee tässä vielä todeta, että nationalismi ja kansallistunto ovat Kiinassa nyt tänä päivänä vertaansa vailla - hieman kuin Saksassa v. 1938.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pikkupoika-ajalta Berliinin kriisin päiviltä (1961) on jäänyt mieleen miten Hrutshev sanoi:
Berliini on Lännen kivekset. Kun haluamme, että Länsi kiljuu, puristamme Berliinistä.

Mitkä ovat Yhdysvaltain testikkelit, noin niin kuin Kiinan näkökulmasta?
Mikähän se olisi?
Olisikohan raha, finassi, velka?
Nyt jo parisen viikkoa velloneen tweet-myrskystä alkaneen kauppasodan nykyvaiheen aikana on käynyt selväksi, mistä Kiina puristaa, kun haluaa saada Washingtonin kilj... sanotaan nyt "havahtumaan".

Kiina myy juuri nyt täyttä häkää US velkapapereita, kiihtyvään tahtiin. Miten kauan hermo vastapuolella pitää. Tässä kun ei nyt paljon akuutisti auta pakkotoimet Huawein suuntaan.
Kuulen kaukaista ininää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset