Veikko Huuska

Venäjän Sotahistoriallinen Seura kansallisen historiantulkinnan toimijana

Venäjän Sotahistoriallinen Seura kansallisen historiantulkinnan toimijana

Presidentti Putinin epäsuosioon välillä joutunut läheinen työtoveri, puolustusministeri ja presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov palasi parrasvaloihin, kun hänet vapun alla valittiin korkealla profiililla toimivan valtiollisen erityisyksikön, Venäjän Sotahistoriallisen Seuran (RVIO) puheenjohtajaksi.  Kulttuuriministeri Vladimir Medinsky jouti väistymään puheenjohtajan paikalta seuran johtokunnan kokouksessa, joka kuvaavasti järjestettiin Kremlin presidentinhallinnon upeassa kirjastossa.

https://www.mkrf.ru/press/news/sergey_ivanov_vozglavil_popechitelskiy_sovet_rossiyskogo_voenno_istoricheskogo_obshchestva/

*

Sandarmoh, Sandarmoh, Sandarmoh

Jos suru savuaisi...

Venäjän uusi kansallinen suuntautuminen ja eräänä sen osana, kansallispoliittinen juonne historiankirjoituksessa, kiinnostaa ja jossain määrin aiheuttaa väristyksiä Suomessa.  Ehkä ankarimmat herkkyyskohdat Suomen ja Venäjän välillä ajoittuvat 1930-1940 –luvuille, sinänsä ymmärrettävistä syistä. 

Hieman laskutavasta riippuen Stalinin vainojen aikana teloitettiin tai joudutettiin hautaan ehkäpä noin 15.000 suomalaista.  Toisaalta Venäläisen historiatajunnan suurimman ajan, Suuren Isänmaallisen sodan aikana 1941-1944 osia Karjalan nykyisen tasavallan alueista oli suomalaisten joukkojen miehittämiä ja sotilashallinnon alaisuudessa toimineita. 

Missä nämä kaksi seikkaa kohtaavat? Ne paikallistuvat Karhumäen suunnalla olevalle vainouhrien hauta-alueelle, Sandarmohin metsäkummuille. Siellä uinuu osa terrorin suomalaisista uhreista.  Mutta nyttemmin siellä käydään myöskin jatkosodan eräänlaista ”jatkosotaa”, kun Venäjän valtiota lähellä olevan Venäjän Sotahistoriallisen Seuran kautta ja toimesta järjestettiin alkusyksystä 2018 ensimmäiset kaivaukset, joita motivoi eräiden paikallisten tutkijoiden synopsis siitä, että Stalinin uhrien päälle tai joukkoon olisi haudattu myöskin suomalaisen miehityshallinnon teloittamia sotavankeja. https://www.google.fi/search?biw=1920&bih=911&tbm=isch&sa=1&ei=xcXaXP3oDueorgSF14SACw&q=sandarmoh+suru&oq=sandarmoh+suru&gs_l=img.12...39074.39542..41432...0.0..0.55.206.4......0....1..gws-wiz-img.4Y3xdH2J0_0

*

Julkisuudessa esiintyneiden suunnitelmien ja Sotahistoriallisen Seuran toimintaohjelmien mukaan Sandarmohin tutkimukselliset aktiot tulevat jatkumaan. RVIO:n ja valtiollisten viranomaisten suorittamien kaivaustoimien aikana alue oletettavasti suljetaan yleisöltä.

Enteileekö tämä uutta vaihetta vainouhrien asiassa? Sotavankien teloitusväittämän suojassa voidaan tehdä muutakin.

Mukauttaessaan omaa valtiollis-kansallista historiaansa Venäjä saattaa harkita itselleen kiusallisten ja kokonaiskuvaan sopimattomien piirteiden retushointia, kertakaikkista rajaamista tavoitellun näköiskuvan ulkopuolelle, siis kansanvihollisten ja muiden virallisesta linjasta luovukkaiden elämän ja muiston tasaamista, hautamonttujen silittämistä väellä ja voimalla pois historiasta, tajunnasta ja valtion todellisuudesta.

*

Syksy 2019

”Venäjä esitti vuonna 2018 teorian, että Stalinin uhrien joukkohaudassa olisi myös suomalaisten teloittamia sotavankeja – Hautoja on kaivettu auki, ja Venäjän sotahistoriallinen seura aikoo kertoa löydöksistä (kesän 2018 kaivauksista, vh)

Niin suomalaiset tutkijat kuin joukkohaudan 1990-luvun lopulla löytäneet venäläisetkään eivät usko väitteitä, että suomalaiset olisivat ampuneet sotavankejaan Sandarmohissa.”

HS/Jussi Niemeläinen, 6.9.2018:  https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005817662.html

*

”Dosentti Antti Laine Itä-Suomen yliopistosta on perehtynyt Itä-Karjalan miehityshallintoon.

– Väitteet vankien ampumisesta jatkosodan aikaan Sandormohissa eivät pidä paikkaansa, koska vankeja ei tietojeni mukaan noin ammuttu.

– Varmasti Sandarmohin vainajista tiedetään, että 1 111 heistä oli Solovetskin vankileiriltä tuotuja, Noin 4500 oli Äänisen-Vienanmeren -kanavan työuhreja. Yksi ryhmä oli älymystön edustajia, kertoo Laine.

Väite siitä, että haudoissa on myös suomalaisten vainovuosien jälkeen ampumia sotavankeja, on ollut esillä Venäjällä ennenkin.

– Venäläisillä on mielikuva, että suomalaisten hallinto oli hirviömäistä. Tottakai siihen sisältyi myös sotarikollisuutta, mutta suomalaiset kuitenkin kirjasivat tekonsa melko tarkkaan.

Sotahistoriallista yhdistystä johtaa Venäjän kulttuuriministeri Vladimir Medinski. ”

YLE/Katariina Lahtonen, 31.8.2018: https://yle.fi/uutiset/3-10381087

*

Kesä 2019

Onko nyt sulan maan kaudella 2019 odotettavissa jotain uutisia Karjalan metsien siimeksestä, ja jos, niin minkälaisia?  Kysymys voi tuntua teoreettiselta, sillä eiköhän viime elo-syyskuun puolittain salatut kaivaukset, joita kuitenkin media seurasi herkeämättömällä kiinnostuksella, jo antaneet vastauksia riittämiin?

Katsotaanpa rauhassa, mitä on tapahtunut talven ja kevään 2019 aikana?

*

”Sergei Ivanov johtaa Venäjän Sotahistoriallista Seuraa”

Näin ilmoitti Venäjän Kulttuuriministeriön kotisivut äskettäin (15.4.2019).

Sergei Ivanov, on suomalaisille tuttu mies, suoraan vallan ytimistä, joskin Pietarin Mannerheim-reliefin kuuman debatin aikoihin, tai piakkoin pahimman mediamyrskyn jälkeen hieman sivummalle siirtynyt.

Suomalainen Wikipedia tiivistää Ivanovin uran tähän tapaan:

”Sergei Borisovitš Ivanov (ven. Сергей Борисович Иванов, s. 31. tammikuuta 1953 Leningrad) on venäläinen virkamies ja presidentti Vladimir Putinin aiempi luottohenkilö. Hän on ollut elokuusta 2016 alkaen presidentin erityisedustaja luonnonsuojelua, ekologiaa ja kuljetuksia koskevissa kysymyksissä. Tuolloin Putin siirsi hänet syrjään presidentinhallinnon päällikön tehtävistä. Siirto on tulkittu yleisesti potkuiksi.” - https://fi.wikipedia.org/wiki/Sergei_Ivanov

Venäjän Sotahistoraillisen seuran edellinen, näkyvä puheenjohtaja oli kulttuuriministeri Vladimir Medinsky. - https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Medinski

Kulttuuriministeri Medinski katsoi taannoin, että "Suomi on erottamaton osa Venäläistä maailmaa".  - Melko vahvalla "kierteellä" lausuttu... 

Mistä henkilövaihdoksessa, ja nimenomaisesti Ivanovin ”paluussa” parrasvaloihin on kysymys?

 *

Venäjän Federaation Kulttuuriministeriön sivuilla kerrotaan:

”Venäjän Federaation presidentin erityisedustajana ympäristönsuojelun, ekologian ja liikennekysymysten erityiskysymyksissä, Sergei Ivanov, valittiin Venäjän Sotahistoriallisen Seuran (ven. RVIO) hallituksen puheenjohtajaksi.  Häntä RVIO:n puheenjohtajaksi esitti Venäjän federaation ministeri Vladimir Medinsky kulttuuriministeriön hallintoneuvoston kokouksessa, joka pidettiin Kremlin presidenttihallinnon kirjastossa.  Hallituksen jäsenet kannattivat yksimielisesti tätä ehdotusta.

”Haluaisin aloittaa esittelemällä uuden hallituksen jäsenen Sergei Borisevits Ivanovin ehdokkuuden.  Hän ei tarvitse mitään esittelyjä, me tunnemme hänet henkilönä, joka huolehtii historiasta, ja joka tuntee sen hyvin”, sanoi Vladimir Medinsky.

Sergei Ivanov kiitti läsnäolijoita luottamuksesta.  Hän korosti, että viime vuosina pyritään yhä useammin kirjoittamaan tai vääristämään historiallisia tosiseikkoja.

”Meidän on jatkuvasti käsiteltävä sitä, että ”he” yrittävät luokitella historiaa uudelleen, varsinkin nyt, kun itäisen Euroopan kansojen vapauttamisen fasismista 75-vuotisjuhla (2020) on lähestymässä, sekä toisen maailmansodan alkamisen 80-vuotispäivää vietetään pian (1.9.2019)”, sanoi Sergei Ivanov.

Kokouksen aikana ilmoitettiin Venäjän Sotahistoriallisen seuran toiminnan tuloksista ja työsuunnitelmista.  Vladimir Medinsky ehdotti rahaston perustamista alueellisten aloitteiden tukemiseksi sekä kyseiselle rahastolle asiantuntijaneuvostoa.  Erityistä huomiota kiinnitettiin ohjelmaan, jolla juhlitaan 75-vuotista taivalta Isänmaallisen sodan päättymisen jälkeen.

”Tähdennän merkittävintä muistomerkkiä, jonka RVIO pystytti suuren voiton 75-vuotispäivää silmälläpitäen yhteistyössä Federaation valtionhallinnon kanssa.  Kyseessä on Neuvostoliiton sotilaan Rzevin muistomerkki.  Hanke on saanut ennennäkemättömän julkisen tuen ja suurta kiitosta presidentiltä.  Monumentti on ainutlaatuinen tekniseltä rakenteeltaan, ja se on suurin nykyaikainen monumentti Venäjän alueella”, lisäsi Vladimir Medinsky.

Rzhev Memorial -kompleksi: https://weirdrussia.com/2018/05/05/the-main-monument-of-the-rzhev-memorial-was-chosen/

Venäjän Sotahistoriallisen Seuran - RVIO:n toinen aloite on ”Voice of Victory” – musiikkikilpailu.-  Suuren voiton 75-vuotispäivään mennessä nuorten laulajien ryhmät eri puolilta Venäjä esittävät sotavuosien parhaita lauluja.

Lähde:   Venäjän Federaaton Kulttuuriministeriö, tiedote 15.4.2019;

https://www.mkrf.ru/press/news/sergey_ivanov_vozglavil_popechitelskiy_sovet_rossiyskogo_voenno_istoricheskogo_obshchestva/

*

Venäjän Sotahistoriallinen Seura - RVIO

Venäjän Sotahistoriallinen Seura (Русское военно-историческое общество – RVIO) on yksi Venäjän Federaation vahvimmin resurssoiduista ja ekspansiivisimmista, virallisesti ei-valtiollisista yhtymistä, mutta joka kuitenkin on tiiviisti kytköksissä valtion elimiin ja toiminta-ajatukseen.  Itseasiassa se on aivan Venäjän uudenmallisen, presidentti V.V. Putinin toisen valtakauden kansallisen itseymmärryksen ja itsetunnon kohotuksen keskiössä, ja ilmentää toiminnassaan kansakunnan virallisen hallinnon tahtoa ja suuntaa.

Presidentti Putin on sanonut seuraavasti, ja hänen viestinsä komistaa Seuran kotisivujen otsikkoa:

”Meidän on tehtävä kaikkemme jotta nykypäivän lapset ja kaikki kansalaiset voisivat olla ylpeitä siitä, että he ovat voittajien perillisiä, he ovat voittajien lapsia ja lapsenlapsia.  Jotta tuntisimme maamme ja perheemme sankarit, ja jokainen ymmärtäisi, että tämä (historiamme) on osa elämäämme.”              (haparoiva käännös vh).

*

Keskeinen teema on kytkentä valtakunnan historiaan, sen taruun ja todellisuuteen:

https://histrf.ru/   Kieltämättä Federaation historian portaali on näkemisen ja perehtymisen arvoinen, sitä ei voi kiistää.  Meiltä tällainen kokoava pitkittäishistoriallinen laaja kollektio puuttuu. 

*

RVIO:n tehtävät määritellään seuran sivuilla. Teksti on saatavissa suoraan sivuille konekäännettynä myös suomen kielellä. https://rvio.histrf.ru/activities/objectives

Seuran toiminta-ajatuksen listalla 12:s kohta kuuluu näin:

12. Osallistuminen sotilaallisiin arkeologisiin kaivauksiin eri sektorien entisillä taistelupaikoilla, jossa esiintyy kaikkein tärkeimpiä historiallisia tapahtumia. (vh)

Tämän punktin nojalla, etenkin, kun esim. Sandarmohin uhrien hautausmaa nyt virallisemminkin Venäjällä määritellään sotavankien (epäillyksi/väitetyksi) teloitus- ja hautapaikaksi.  Sotilaalliset arkeologiset kaivaukset motivoituvat tätä kautta.

*

Venäjän Sotahistoriallinen Seura päätti elokuussa 2018 kohdistaa etsintöjä Karjalan tasavallan alueella oleville Suuren isänmaallisen sodan taistelupaikoille. Käytännössä tämä merkitsi Sandarmohin vainouhrien hautapaikka-alueen tutkimista sen paikallisen hypoteesin selvittämiseksi, surmasivatko suomalaiset miehitysjoukot sotavankejaan alueella 1941-1944.  Karhumäen valtauksen aikaan marras-joulukuussa 1941 alueella ei käyty sotatoimia, kuten ei myöhemminkään.

"Sotahistoriallisen seuran RVIO:n alaisuudessa suoritetaan etsintätöitä Venäjän eri alueilla, joissa käytiin taisteluja Suuren Isänmaallisen Sodan aikana.  Karjalan metsät säilyttävät muiston niistä taisteluista, joissa ”maa on kirjaimellisesti kastettu vereen," sanoi Sergei Barinov, RVIA:n Etsintä ja Jälleenrakentamisosaston johtaja. "Aiemmat tutkimukset, jotka tehtiin täällä (Karjalassa), suoritettiin yhteistoimin paikallisten keskeisten sotilaallisten toimijoiden kanssa ja merkittävässä määrin vaikeasti tavoitettavilla,  hard-to-reach-alueilla, tutkimus tällä alalla on hyvin vaikeaa. Itse asiassa, edelleenkin Neuvostoliiton sotilaiden suoritukset ovat erittäin  hämmästyttäviä. Nyt, alueellisten viranomaisten pyynnöstä, me testaamme erilaisia hypoteesejamme, joita paikalliset historioitsijat ovat esittäneet.  Jos löydämme kaatuneita sotilaita, emme voi jättää huomioimatta heidän muistoaan, niinpä heille järjestetään hautauksiin liittyen sotilaalliset kunnianosoitukset. ”  - Näin pitkälle menevät seremonialliset suunnitelmat ehkä ennakoivat tulevia löytöjä?

Tuolloin myös todettiin, että Venäjän Sotahistoriallisella seuralla on rikas kokemus järjestää etsintöjä eri toiminta-alueilla Venäjällä ja myös ulkomailla.  Vuonna 2018 Seuran johdolla järjestettiin etsintäretkikuntia Belgorodin, Orelin, Nizhny Novgorodin, Leningradin ja muillakin alueilla. 

Tänä kesänä etsintäryhmät suuntaavat Karjalan, Arkangelin ja Moskovan kaupungin alueille.  Suomen Kuhmon lähialueilla (Kostamus? vh) löydettiin 24. Hävittäjälentueen sekä Neuvostoliiton 9. Armeijan erillisen (Dolinin) hiihtoprikaatin jäämiä, sotilaat kuolivat Neuvostoliiton ja Suomen sodassa (Talvisota, helmikuussa 1940, vh).  Ainakin yhden löydetyn nimi on varmistettu. Kaivauksissa lähistöllä nimittäin löytyi  hieman naarmuuntunut lusikka, josta kuitenkin erottuivat omistajan puumerkit;  omistaja:

Yurin Pavel, 1900 syntymävuosi.  - https://rvio.histrf.ru/activities/poiskjob/2018

*

Seuran puheenjohtajaa, kulttuuriministeri Vladimir Medinskyä, haastateltiin RVIO:n sivuilla pitkästi 12.11.2018 kansallisen kulttuurin tuesta ja suuntauksista. 

Ministeri on todennut: ”Kukapa ei haluaisi ruokkia omaa kansallista kulttuuria, - miksi syöttää vierasta armeijaa?”   - https://rvio.histrf.ru/activities/publication/item-5600

*

Huomattava määrä kiitollisuudenosoituksia ei muodoissaan on sadellut Sotahistorialliselle seuralle ja sen nyt väistyneelle puheenjohtaja Vladimir Medinskylle – eikä mikään kai saa epäilemään, etteikö uusi puheenjohtaja Ivanov tulisi osalliseksi vastaavasta ”sateesta”.

https://rvio.histrf.ru/activities/reviews

*

Ks. myös; Pietarissa paljastettiin Mannerheimille omistettu muistolaatta (2016);  http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/218612-pietarissa-paljastettiin-mannerheimille-omistettu-muistolaatta

S.B. Ivanov oli Putinille lojaali; ”Tietenkin tämä on vakava kriisi, mutta koska käsitys on todellisuutta Venäjällä, on parempi vain olla tekemättä mitään.  Siksi Sergei Ivanov, Putinin voimakas esikuntapäällikkö, antoi Financial Timesin haastattelussa kesäkuussa 2015 ymmärtää, että NATOn käyttäytyminen häiritsee Venäjän hallituksen etenemistä rakenneuudistuksen kimpussa.” – Mutta sai silti lähteä, tosin mehän emme tiedä kaikkea…; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203186-venajan-hallinto-2015-pelkkaa-taktiikkaa-%E2%80%93-ei-strategiaa-lainkaan

*

Yhteiskuvat Putinin ja puolustusministeri Ivanovin kanssa ovat harvassa.  Tässä yksi, harjoituksista Murmanskilla vuonna 2005;

http://en.kremlin.ru/events/president/trips/48829/photos/25126

*

Todetaan, että Sergei Ivanov istuu presidentin pysyvän turvallisuusneuvoston vahvuudessa, kuten ilmenee 10.4.2019;

Meeting with permanent members of the Security Council

Vladimir Putin held a briefing meeting with permanent members of the Security Council.

April 10, 2019

16:20

St Petersburg

The meeting participants continued discussing Arctic issues. The President informed them about the contacts he had on the sidelines of The Arctic: Territory of Dialogue 5th International Arctic Forum.

Also, current issues of domestic socioeconomic development and a number of international issues were discussed.

The meeting was attended by Prime Minister Dmitry Medvedev Medvedev DmitryMedvedev DmitryPrime Minister of the Russian Federation, Federation Council Speaker Valentina Matviyenko Matviyenko ValentinaMatviyenko ValentinaChairwoman of the Council of Federation, State Duma Speaker Vyacheslav Volodin Volodin VyacheslavVolodin VyacheslavState Duma Speaker, Chief of Staff of the Presidential Executive Office Anton Vaino Vaino AntonVaino AntonChief of Staff of the Presidential Executive Office, Foreign Minister Sergey Lavrov Lavrov SergeiLavrov SergeiForeign Minister of Russia, Interior Minister Vladimir Kolokoltsev Kolokoltsev VladimirKolokoltsev VladimirInterior Minister, Defence Minister Sergey Shoigu Shoigu SergeiShoigu SergeiDefence Minister, Director of the Federal Security Service Alexander Bortnikov Bortnikov AlexanderBortnikov AlexanderDirector of the Federal Security Service, Director of the Foreign Intelligence Service Sergey Naryshkin Naryshkin SergeiNaryshkin SergeiDirector of the Foreign Intelligence Service, and Special Presidential Representative for Environmental Protection, Ecology and Transport Sergey Ivanov Ivanov SergeiIvanov SergeiSpecial Presidential Representative for Environmental Protection, Ecology and Transport.

(Vastuualue; Ympäristön suojelu, egologia ja kuljetus)

’*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

The Russian Search Movement 1988-2018,
30-vuotisjuhlissa puhui ex- puolustusministeri S.B. Ivanov;
mm.:

http://en.kremlin.ru/catalog/persons/81/events/56962

“It was these people who launched the nationwide search movement, and this movement was officially recognised as the result of their efforts. The entire state began to guide itself by the words ‘No one is forgotten, nothing is forgotten,’” Mr Ivanov said.

In addition, he read out Vladimir Putin’s greetings to participants and guests of the opening ceremony for the national commemorative event Memory Watch 2018.

*

The Russian Search Movement, which is marking its 30th anniversary in 2018, was established on March 15, 1988 in Kaluga during the 1st All-Union Assembly of Representatives of the Soviet Union’s Search Units.

Since then, Memory Watch participants have been involved in projects to locate and reinter fallen defenders of the Motherland at former Great Patriotic War battle sites, with the active support of the Defence Ministry.

In 2013, search units were merged into the Russian Search Movement, making it the largest organisation engaged in fieldwork and archive research. Since December 3, 2014, Russia has observed the Day of the Unknown Soldier, a day of remembrance for unknown soldiers killed in action.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tekstissä mainittiin Neuvostosotilaan monumentti Rzhevin taistelukentillä;

Wikiartikkeli Rzhevin taistoista tammikuu 1942 - maaliskuussa 1943;

https://fi.wikipedia.org/wiki/R%C5%BEevin_taistelut

*

Rzhev-taistelu suuren isänmaallisen sodan aikana

https://fi.ilovevaquero.com/obrazovanie/89034-rzhe...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

07.11.2018

Vladimir Putin: The creation of the Rzhev memorial is the right and timely decision

Culture Minister Vladimir Medinsky told the President of the Russian Federation about the erection of a monument to a Soviet soldier in the Tver region. The initiator of this monumental project was the Union State.

https://www.postkomsg.com/en/actual_comment/219939/

*

The activities of the Standing Committee
20.03.2019

Grigory Rapota: Rzhev Memorial will be the largest monument to the Soviet soldier in Russia

https://www.postkomsg.com/en/activities/221366/

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Englanniksi Medinsky, suomeksi Medinski.

Ja saksaksi vielä Wladimir Rostislawowitsch Medinski, vaikkei koko venäjän kielessä ole w-kirjainta...translitterointi on kieltämättä oma maailmansa. Englantiin periaatteessa translitteroidaan vielä paikannimet ja erisnimet eri tavalla...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos, kyllä. Näitä vaatimattomia juttuja rustaillessani käytän ja saan tietoja ja näkemyksiä useilla eri kielillä; olen suomalaisen oikeinkirjoituksen suhteen näissä nimissä joutunut nostamaan kännyt pystyyn: pyrin säilyttämään alkuperäisen lähteen käyttämän kielen/ilmaisun mukaisina nimet, joita tässä esiintyy. Siinäkään ei oikeaoppisuus vetele pitkälle, koska samaan satsiin saattaa olla eri lähteistä eri muotoisina esiintyviä nimiä. Miksi kuitenkin tällainen "velttoilu"? Siksi, että näitä nyt vain sattuu lukemaan eri maissa erilaisilla kielillä monenlaisia henkilöitä, joiden tiekkareissa on monelaisia ohjelmia, ja vaikka isot läntiset hakurit ovatkin yleisimmät, olen antanut kertoa itselleni, että parhaiten nimettyjä henkilöitä koskevia tietoja (lisä-) löytyy kun nimi on origniaalin lähteen esittämässä muodossa. Tietyllä lailla siis yleisön toivomuksesta. Palveluammatti..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuten pari viikkoa sitten Tässä blogissa kirjoitin poliittinen historian jälkimuokkaus naapurimaassamme jatkuu ja voimistuu. Yksi kuuma kohde on Karjalan tasavalta. Siellä risteytyy lukuisia historiallisia kipukohtia.

Akuuteimpia näistä ovat Stalinin repression aika ja toisaalta myös suomalainen miehitysvalta vuosien 1941-1944 aikana. Muitakin on, kuten esimerkiksi ns. heimosodat, Eli etnis-geografisesti motivoidut interventiot.
Blogin havaintoihin liityyen tarkistetun historiankirjoituksn muotoiluun, vakiinnuttamiseen ja väärien näkemysten diminutiivistamiseen liityyy varsin sumeilemattomalla elimellisyydelllä väärien ja ikävien historianäkemysten esittäjiä kohtaavat vapaudenrajoitukset. Ne supistavat niiden esittäjien liikkumavapautta niin tieteen kentillä kuin yksityiselämässä, siis ihan omassa arjessa.

Tässä esimerkki niistä. Lisää seuraa kaikella vääjäämättömyydellä. Kaikki eivät ymmärrä, mitä kello on lyönyt. Tai uskollisuus tutkimuksen ja historian tosiasioiden esittämisen välttämättömyydelle on liian väkevä. Tuosta uskollisuudesta ei voi tinkiä.
Mutta auktorisoidusta opista poikkeamisen hinta on raskas.

Lue; https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006122418.html
Ilta-Sanomat 27.5.2019

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset