Veikko Huuska

Kansa on saanut tarpeekseen kepistä, se kaipaa porkkanaa ja hunajaa.

Parlamentissa selvä keskusta-oikeistoenemmistö, hallitukseen punavihreä painotus

*

Motto:

Politiikka ei ole tiedettä, vaan taidetta ("Die Politik ist keine Wissenschaft sondern eine Kunst"). (Bismarck)

Lue lisää siitä, mitä politiikka on; https://fi.wikiquote.org/wiki/Politiikka

*

Jos Rinteen I hallitus syntyy, sen synty ja asema perustuu monessakin mielessä erikoiseen tilanteeseen.

Eduskuntavaalit 2019 antoivat tuloksen, jonka jäljiltä Eduskunnassa punavihreällä rintamalla (”vasemmistolla”) on 76 edustajaa ja Keskusta-oikeistolla 124 edustajaa.  Tyhmempi voisi luulla, että syntyisi jonkinlainen keskusta-oikeistolainen hallitus.  Mutta eipä. Nyt on toiset tuulet.

Niin sanotuilla kamreeri-puolueille ei kuulu nyt hyvää.  Kamreerit eivät meitä komentele! 

Jakopuolueilla menee nyt hyvin ja ne voivat paksusti.  Kamreerit eiät meitä komentele!

*

Kansa tahtoo nyt!  Mitä sillon tahdotaan, kun Kansa tahtoo?

Kansa on saanut tarpeekseen kepistä, se kaipaa porkkanaa ja hunajaa.  Kansa on tahtonsa ilmaisut.  Paitsi, että se on antanut äänensä keskusta-oikeistolle: 124 paikkaa.  Kaikesta huolimatta. 

Nyt siis on jakopuolueiden vuoro, ja – kaiketi jakovaraa. 

Mutta kun ei ole.  

Usko ideologioiden voimaan ja kaikkivoipaisuuteen on vahva, jollain taholla. 

Ja kuitenkin talous sakkaa, ihan oikeasti. Eilen Saksa pudotti talousennustettaan 1,1:stä 0,5 prosenttiin.  Laskuvaiheessa pudotus voi hyvinkin mennä vielä kerran ”ali”.  Riskit tiedämme, mutta emme häkelly niistä, Italia, brexit, kauppasota, oikeat sodat tai paikalliset jännitepesäkkeet etc. 

Aivan oma lukunsa on Suomen tila ja tulevaisuus:

Tämän taloudellisen noususuhdanteen huippu oli käsillä toukokuussa viime vuonna (2018).  Sen jälkeen indikaattorit, heikot signaalit ja hieman vahvemmatkin, ovat kertoneet, mihin suuntaan ja vääjäämättömästi olemme menossa. Alas. 

Eräänlainen kulminaatiokohta tässä tilanteen arvioinnissa on se, että kun huippu jo koettiin, niin vakavissaan jotkut uskovat että työllisyysaste pystytään nostamaan 72,x:stä 75 prosenttiin ja ylikin noin vain.  Velvoittavuuksia poistamalla, mielialaa kohottamalla. 

Rinne sanoi äsken tiedotustilaisuudessa: Aktivointimallin sanktiot poistetaan.  Sekä: Kaikki maat ottavat nykyisin velkaa, se on normaalia, niin mekin teemme. 

Vain epätoivoiset ja toivorikkaat lähtevät tämän miehen matkaan, talousrealisti Kokoomus jäi (tässä vaiheessa) kapteeni Rinteen romantica-risteilyltä laiturille..

Silti nyt, ainakin hetken, vaikuttaa siltä, että syntymässä olisi Puna-vihreä hallitus, Keskustan tahto- ja intressipoliittisesti tukemana. 

*

Jos Rinteen I hallitus suostuu syntymään, sen takana on puna-vihreä rintama, jolla on yhteensä 76 edustajaa. (SDP 40, Vihr. 20 ja Vas. 16).  Elämänsä selkäsaunan Sipilän-Bernerin hallituksen toimenpiteistä saanut Keskusta aikoisi jatkaa hallituksessa ”kuin ei mitään”, ja – kai sopeutua ”uuteen aikaan”. 

"Vasemmisto" vs.  "muut" voimasuhteet Rinteen I:ssä olisivat 76 – 41 punavihreän rintaman hyväksi. Miten tämä mahtaa toimia? No, eihän se toimi mitenkään.

Nimenomaan Keskustan käytännössä yhdenyön lehmänkännös vetää jo vertoja poliittisen taituruuden parhaiden työnäytteiden verroille.  Sen hinta lienee Rinteen neuvottelukarusellissa ollut maakuntahallinnon ns. köyhän miehen mallin perustaminen. Sikäli Keskusta osoittaa uskollisuutta yhdelle pitkään haudutetulle unelmalleen.  Mutta muuten sen liikkeet herättävät kummastusta.  Alkupuolueen, Maalaisliiton, perustajaisä, Santeri Alkio ehti pyöriä haudassaan neljä pitkää vuotta, kun Sipilän-Bernerin liikemieshallitus teki tekojaan.  Nyt se aikoo – aikomus se vasta toki on – ”luoda nahkansa” ja ryhtyä ”samaan sänkyyn” (erään tv:ssä eilen kommenttinsa esittäneen asiantuntijan kielikuva) punavihreän, ilmastokatarriaan potevan punavihreän rintaman kanssa.

Onko tämänkaltaista lehmänkäännöstä koskaan nähty, mitä tulee oppositioon suuntautumisen kääntymiseen hallituskipeyden sokaisemaan vallantäyteisyyteen?  Onko tämänkaltainen aattellis-käytännöllinen poukkoilu Sipilän-Bernerin hallitustoimien ja Pentikäisen yrittäjämielisyyden perästä suoraan poliittisen kentän vastakkaiselle laidalle ensinnäkään mahdollinen, ja mitenkä sitten sulateltavissa.  Kyllä odelmikkoon karannut lehmäkin puhaltaa aikansa, ennenkuin alkaa uudella laitumella aidosti pärjätä.

*

Mikä sai Keskustan Rinteen pöytään säätytalolle?

Ensimmäinen syy oli Sipilän hallituksen myötä kuihtunut kannatus.  Viimeinen varsinainen palvelus, jonka Sipilä katsoo voivansa puheenjohtajana katastrofiin johtamalleen puolueelle tehdä, on, jättää sille hallituspuolueen mantteli selkään.

Tappio ja sitä seurannut korpivaellus opposiition jumalhämäräissä, oli liian kova tulevaisuuskuva Sipilälle.  Siitä olisi tullut liian pitkä keski-ikäisen uuden johtajapolven Keskustalle, siksi tämä halu.

Keskustan käyttämät tutkimuslaitokset ovat pikaisesti tuottaneet dataa Keskustan tappion konkretiasta. Siitä ilmenee, - se sama, jonka kommentaattorit jo vaali-iltana osasivat kertoa – että Keskusta vuoti ikävällä tavalla Perussuomalaisiin.  Lähes yhtä pahasti kuin Rinteen demarit.  Mutta maakunnissa PS:n saanto vei suoraan Keskustan paikkoja, ja siksi Sipilä ja puolueen strategit huomasivat hetkensä: olisi ollut todella rankkaa jäädä oppositioon yhdessä PS:n kanssa, sillä kaikki tietävät, kumpi puoli huutaa kovempaa, ja vie äänet.

Eduskunnan istumajärjestys oli Rinteen, väliaikaisen puhemiehen, operaatio, testi, jonka hän häikäilemättä viritti ja junaili läpi.  Kaikesta sen maksamasta hinnasta huolimatta.  Hallituskipeys mitattiin.  Piti siirtää Rkp, ja siirrettiin myös PS.  Eihän siinä ollut mitään järkeä, ja tätä varapuhemies Risikko aivan oikein uskalsi kummastella, ja eräät muut.  Hallituskipeimmät pitivät suut supussa ja alentuivat Rinteen käsikassaroiksi.  Mutta mahtoivatko kaikki nähdä pelin läpi; miten valmis tuleva pääministeri oli pelaamaan omaa peliään, hinnasta riippumatta ja mustelmmista huolimatta?  Aivan ehtaa työmarkkinapuheenjohtajan toimintamallia, se on verissä (20 vuoden kokemus, niin kuin hän on jaksanut toistaa).

*

Ministerisalkkujen jaossa Rinne lupasi Keskustalle 5 salkkua

Se on enemmän kuin suhdeluku muuten antaisi perään. (”Kansanrintamahallituksen” edustajien mukainen suhdeluku 17 ministerin hallituksessa menisi näin: Sd 5,81; Kesk 4,504; Vihreät 2,91; Vas 2,32 ja Rkp 1,45.)  Tällä jaolla SDP saa 6 salkkua, Keskusta 5, Vihreät 3, Vas 2 ja Rkp 1 = 17.

Ministerit ovat kokonaislukuja, joten eniten jaossa suhdelukuunsa nähden kärsivät Rkp ja Vas.   Eniten hyötyy juuri Keskusta. 

Viidellä ministeripestillä Keskusta saa mukaan puheenjohtajan ja 2 varapuheenjohtajan (Kulmuni ja Heikkinen)  lisäksi eduskuntaryhmän puheenjohtajan A. Kaikkosen, ja A. Saarikon. (2 M + 3 N).  Siinähän se terävin pää onkin, se jonka johdolla opposition harmaus kirkastuikin hallituksen parrasvaoiksi. Ellei sitten sote-ministeripestiä jaeta jälleen (viimeksi Rehula/Saarikko), esimerikiksi malliin Mattila/Saarikko. 

*

MTV3;

Saako Suomi kansanrintamahallituksen? Mikael Jungner uskoo, Pertti Salolainen ihmeissään: "Keskusta kärsi dramaattisen vaalitappion – Eihän tässä ole mitään järkeä!"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/saako-suomi-kansanrintamahallituksen-mikael-jungner-uskoo-pertti-salolainen-ihmeissaan-keskusta-karsi-dramaattisen-vaalitappion-eihan-tassa-ole-mitaan-jarkea/7395874#gs.aj52rq

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mtv3:

Jan Vapaavuori kypsyi keskustan asemaan: ”On Suomi ihmeellinen paikka – Kokoomukselle oppositio voisi tehdä hyvääkin”

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/jan-vapaa...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Saimme jälleen yhden oppitunnin aiheesta: Mitä on politiikka?

*

Se on;

Politiikassa täytyy oppia nousemaan periaatteiden yläpuolelle. (Amerikkalainen sanonta)
Politiikassa ei mikään ole korvaamatonta. (Jean Anouilh)
Ihminen on poliittinen eläin. (Aristoteles)
Politiikka ei ole mikään eksakti tiede ("Die Politik ist keine exakte Wissenschaft"). (Otto von Bismarck)
Politiikka ei ole tiedettä, vaan taidetta ("Die Politik ist keine Wissenschaft sondern eine Kunst"). (Bismarck)
Politiikka turmelee luonteen. (Bismarck)
Politiikka on hahmottumassa olevaa historiaa. (Roger Garaudy)
Inhottava laulu! Hyi! Poliittinen laulu! ("Ein garstig Lied! Pfui! Ein politisch Lied!". (J. W. von Goethe)
Politiikka on kuin huora; jos epäonnistut rakastellessasi sitä, se puree sinulta pään poikki. (Adolf Hitler)
Politiikka on lupauksien taidetta. (V. A. Koskenniemi)
Politiikka? Troijan puuhevosten kilpajuoksua. (Stanislaw Jerzy Lec)
Politiikassa on jatkuvasti valittava kahdesta pahasta. (John Morley)
Poliittista viisautta: nuole ennen kuin tipahtaa. (Jaakko Okker)
Meidän aikamme poliittinen teksti koostuu lähes yksinomaan valmisosafraaseista, joita ruuvataan yhteen kuin lasten mekanosarjan osia. (George Orwell)
Ulkopolitiikka menee sisäpolitiikan edellä. (J. K. Paasikivi)
Politiikka on sanojen hallitsemista. (Erno Paasilinna)

Jos oikeisto tekisi kuten se puhuu, se olisi vasemmisto. Jos vasemmisto puhuisi kuten se tekee, se puhuisi kuten oikeistolle sopii. (Samuli Paronen)

Politiikka ei tarjoa minulle mitään. En pidä ihmisistä, jotka suhtautuvat välinpitämättömästi totuuteen. (Boris Pasternak)
Politiikan paradoksi: ihminen on samalla kertaa päämäärä ja väline. (Jarno Pennanen)
Kaikki politiikka perustuu enemmistön välinpitämättömyydele. (James Reston)
Politiikasta on tullut niin kallista, että paljon rahaa menee jo häviämiseenkin. (Will Rogers)
Kaikki moraalin vastainen on sitä myös politiikassa. (Jean-Jacques Rousseau)
Politiikka lienee ainoa ala jolle ei vaadita mitään koulutusta. (Robert Louis Stevenson)
Mikään ei ole vieraampaa meille kristityille kuin politiikka. (Tertullianus)
Politiikka on keino estää ihmisiä puuttumasta heitä koskeviin asioihin. (Paul Valéry)

Suuri Sitaattisanakirja. Toimittanut Jarkko Laine. Helsinki: Otava, 1989.
Lähde: https://fi.wikiquote.org/wiki/Politiikka

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

”Nyt on ihmisen vuoro”.

"Suomalaisten sydämiä tavoitellaan ennakkoluulottomilla ministerivalinnoilla. Paikat jakautuvat suosimalla porvaripuolueita, sdp (5), keskusta (5), Vihreät (4), Vasemmisto (2) ja RKP (2). Mukana on avainpaikoilla yrittäjyyttä ymmärtävät Matti Vanhanen (VM) ja Ville Skinnari (TEM). Nuorehkoja naisia nähdään ministereinä enemmän kuin koskaan: Annika Saarikko, Eeva Kalli, Sanna Marin, Maria Ohisalo ja Li Andersson kärkiniminä. Ensimmäistä kertaa Suomen historiassa enemmistö ministereistä on naisia. Tuon kaiken kruunaa komissaariksi nimitettävä Jutta Urpilainen. Helsingistä ja Uudeltamaalta on poikkeuksellisen vähän ministereitä.

Hallitus nimitetään toukokuun aikana. Vauhdikkaan alun ja viestinnällisesti vahvan empaattisen perusvireen kautta hallituksen suosio kasvaa gallupeissa syksyyn mennessä 7 prosenttiyksiköllä. Hallitus alkaa puhua "uudesta alusta" ja "toivon trendistä"."

Mikael Jungner, 15.4.2019

http://mikaeljungner.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2744...

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

Kansa on saanut tarpeekseen kepistä, se kaipaa porkkanaa ja hunajaa.

-Talouskasvusta viis,nato suhteista samoin,,suhteet usaan menee jäihin,,-tässä on länsieuroopan vasemmistolaisin hallitus tekeillä,,eikä maailmanmitassakaan ole monta vasemmistolaisempaa"rahaa seinästä"hallitusta !

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näin se on nähtävä, valitettavasti.
Olen seurannut Suomen hallitusten syntyä Reino Lehdon virkamieshallituksen nimittämisestä lähtien, ja sanoisin omana arvionani, että koskaan ei ole syntymässä olevan hallituksen tilannekuva ja toimintaorientaatio ollut niin vastakähnässä olemassa olevan todellisuuden kanssa, kuin nyt.

Tarkastelujaksoon mahtuu sentään vuoden 1991 hallituskuviot, jolloin hallitus ja sen kärki eivät lainkaan käsittäneet, millaiseen lamajorpakkoon maa oli menossa, - ja se menosuunta oli sentään syyskuun alusta 1990 ollut nähtävissä (niille jotka näkivät).

Kohta voidaan ruveta veikkaamaan, milloin hallitus joutuu laatimaan ensimmäiset leikkauslistansa.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Ihan mielenkiinotista nähdä mihin nämä vasemmanpuolen politiikot nyt pystyvät! Mitä tulee tapahtumaan jne. Tuleeko asiat olemaan niin pahoja kuin pelkään, vai kuvittelenko liikoja, ja Suomi ampaiseekin tästä super nousuun?

Nyt on nimittäin tulossa sellainen vasemmanlaidan hallitus ettei tälläistä ole miunu elinaikana nähty. Nyt ei kukaan ole sotkemassa heidän suunnitelmiaan tai ideoitaan.

Pelastetaanko Suomi? Pelastuuko Maailma? Se jää nähtäväksi!
Ja ennenkaikkea nouseeko ihmisten hyvinvointi?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Hajanainen ja keskenään riitainen keskustaoikeisto mahdollistaa sen, että kaksi vasemmistopuoluetta ja vihreät (varauksin vasemmistoa) ovat hallitusneuvotteluissa.

Montako keskustaoikeistolaista puoluetta ja ryhmää on? Kuusi ainakin. Luku 124 ei merkitse mitään kun ollaan keskenään kykenemättömiä sopimaan asioista. Kaikkien olisi vain tarvinnut vastata Rinteen kyselyyn että ei käy ja se olisi ollut siinä. Sellaista yksimielisyyttä ei tietenkään tuolta porukalta löydy.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Niin, meillä ei ole kansanäänestystä hallituksesta ja hallituspolitiikasta.

Meillä edusuntavaalit ovat erikoinen tutti frutti:

Ei ensinnäkään ole yhtä eduskuntavaalia, vaan 13 erillistä vaalipiiriä, joissa (FACT 12:ssa) käydään aluevaalit, joiden tuloksena syntyy eduskunta.

Toisekseen on hybridi-rakenne eduskuntavaaleissa; primääristi annetaan ääni puolueelle, mutta sekundääristi kuitenkin yksittäiselle ehdokkaalle, ja tuloksena on ehdokkaista leipoutuvia ja pikakypsytettyjä edustajia.

Sitten 8 puoluetta ja Nyt ry. kokoontuvat. He edustavat Suomen kansaa.

Muutaman tuhannen äänen enemmistön voimin yksi pystyy ryhtymään ruletinhoitajaksi, ja 199 ihmettelee demokratian jäykistäminä ja konventioiden halvaannuttamina, mitä tämä peli sylkäisee ulos.

JOs mitä, niin poliittisten puolueiden ja poliittisten dimensioiden hämärtymistä, tämä nyt rullaava kuvio ilmentää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyllä tässä nyt SDP ja Kesk. pelaa niin kovaa sököä, että oksat pois.

Näkemättä vain on, kumpi lopulta voittaa. Sökössä ei tunneta tasapelejä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Poliittisen teorian ja käytännön kannalta todella hämmentävä ja hämmästyttävä tapaus.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ehdotan, että seurakunta kaiken muun tohinan ja räikkeen keskellä kiinnittäisi huomiotaan mm. sellaiseen seikkaan, kuin

MITEN Sipilän-Bernerin Keskusta syvämuokkautuu Kokoomuksen EK- ja kauppakamari-poikiakin oikeistolaisemmasta markkinahurmoksesta ja -ehtoisuudesta punavihreän ryppään kanssa saumattomasti toimivaksi uus-Keskustaksi.

Lukitse tämä tarkkailukulma,
se kannattaa.
Opit politiikan taiteesta jotain, ja paljon!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Nykyisin Liike Nytissä ja viestintätoimisto Kreabissa vaikuttava Mikael Jungner arvioi, että Suomeen on syntymässä Antti Rinteen unelmahallitus. Tämä nimitys olisi sdp:n ex-puoluesihteeri Jungnerin mielestä osuvin nimitys sdp:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja rkp:n hallitukselle."
US/Jenni Tamminen, 8.5.2019: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/279513-tulossa-an...

"Tulossa Antti Rinteen Unelmahallitus - lysti rahoitetaan lainarahalla ja veronkiristyksillä."

No, niinpä. Kerankin olen samaa mieltä Miksun kanssa.

Kapteeni Rinteen romantica-risteily...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Huuska, et sitten ole lukenut Ilta-Sanomien teettämää tutkimusta puolueiden osuudesta Suomen velkaantumisessa viimeiseltä kolmenkymmenen vuoden ajalta. Porvaripuolueet kärjessä, Kokoomus ykkösenä, vasemmistopuolueet hännillä. "Tiukan talouskurin Kokoomus" suuri kupla, jopa valhe jota Huuskakin omalta osaltaan ylläpitää

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Arto, toki olen lukenut, enkä sen tietämiseen edes IS:ia tarvitse.

Olennaista on analysoida, minkälaisessa tilanteessa velkaa on otettu. Miten polttavaan tarpeeseen miljardit on lainattu. Mihin lainaraha on käytetty.

Esimerkiksi 1990-luvun lainanotolla Suomen kansantalous pidettiin pystyssä, ja siinä ohessa ns. hyvinvointiyhteiskunta - ja yhteiskuntarauha.

Ihan näin juhlavia kohteita ei joka vuosikymmeninä ole ollut.

Vuorollaan kukin puolue on ollut kahvoissa, mutta hallituskaudet ovat ovat osuneet erilaisiin suhdannesykleihin. Se on olennainen muuttuja, joiden merkitystä ei saa jättää huomiotta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kansa on saanut tarpeekseen kepistä, se kaipaa porkkanaa ja hunajaa."

- Eikä siinä vielä kaikki. Taivaasta saa kaikin mokomin sataa mannaa.

"31Suomalaiset antoivat sille ruoalle nimeksi manna. Se muistutti korianterin siemeniä mutta oli valkoista ja maistui hunajaleivältä. 32Antti sanoi: »Näin on Herra käskenyt: säilytettäköön täysi omer-mitallinen mannaa sukupolvesta toiseen, jotta tulevat polvet voisivat nähdä sen ruoan, jolla Herra ruokki teidät autiomaassa, kun hän toi teidät Porvareiden maasta.» 33Antti sanoi Juhalle: »Ota ruukku, pane siihen täysi omer-mitallinen mannaa ja talleta se Herran eteen säilytettäväksi sukupolvesta toiseen.» 34Juha teki, kuten Herra oli Anttia käskenyt, ja asetti mannan liitonarkun eteen säilöön.35Suomalaiset söivät mannaa neljä vuotta, siihen saakka, kun he tulivat Federaation alueelle. He söivät sitä, kunnes tulivat yhteisvaluutan rajoille. 36Omer on eefa-mitan kymmenesosa."

Sitaatti ei ole ihan yks-yhteen Raamatun kanssa, mutta ei paljon muutakaan.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Kansa ei ole vielä keppiä nähnytkään. Se tulee aikanaan troikan muodossa ja tulemista nopeuttaa tuleva kansanrintamahallitus.

Tälle hallitukselle toimivat ”kuninkaantekijöinä” Liike Nyt ja Perussuomalaiset.

Liike Nyt vei juuri ratkaisevan määrän ääniä Kokoomukselta ja esti Orpon tulon pääministeriehdokkaaksi.
Perussuomalaiset taas käynnistivät omasta puolestaan tietämättään tekotoimet jo Jyväskylän puoluekokouksessa kesällä 2017. Jyväskylässä aikaansaatu ”värisuora” heikensi luottamusta muiden eduskuntapuolueiden silmissä. Sitä heikensi entisestään yhteydenotto Matteo Salviniin Italiassa, joka tunnetaan äärioikeistolaisista kannanotoistaan ja lämpimistä suhteista Putiniin. Viimeksi mainitun vuoksi Ruotsidemokraatit jättivät huhtikuun alussa Italiassa pidetyn kokouksen väliin, mutta eivät Perussuomalaiset. Tätä taustaa vasten Perussuomalaisten siirto istumajärjestyksessä äärioikealle on täysin ymmärrettävää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jatkuva velkaantuminen, ja vieläpä taloussyklin huippuvaiheessa sen todistaa, talouskuri ei ole pitänyt.

Mutta ei äänestäjien protestikaan tyhjästä ole syntynyt; moni vain tuntee ja kokee, että heitä on kepitetty.

Siis ei tämä, että porvarilliseen Suomeen syntyy Euroopan vasemmistolaisin hallitus ja punavihrein hallitusohjelma, ole tyhjästä syntynyt.

Kyllä taustalla on aitoa tunnetta ja vihlovaa tuskaa. Ja niiden takana kyllä selvästi ja kiistatta on takana ihan reaalielämän todellisuus, ja sen synnyttämä vaikutelma. Tässä vaikutelmassa yhtyy suloisessa emootiovyöryssä faktinen todellisuuskokemus, oman suhteellisen aseman heikkenemisen havainto ja projektiivinen tunne-elämys.

Näiden takana olevasta reaalitodellisuudesta noukin kaksi seikkaa:
Globalisaatio ja Sipilän-Bernerin hallintotyyli.

Tätä taustaa vasten on snsaatiomaista, että Sipilän pohjamutia kolunnut Keskusta keekoilee nyt Rinteen "Dream Teamin" rintamassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jussi Kärki/Mtv3 arvoi Kokoomuksen neuvottelutaktiikkaa:

""Kokoomus oli takki auki"

Kärjen arvion mukaan kokoomus lähti hallitustunnusteluihin melko varmana siitä, että SDP tarvitsee heidät mukaan hallitukseen. Vasta viime päivinä alkoi valjeta, että myös vaihtoehto keskustasta hallituksessa on oikeasti mahdollinen.

– Kokoomuslaiset olivat ehkä liian takki auki siellä tunnusteluissa. He kiristivät talouspoliittista siimaa niin kireälle, että se Antti Rinteellä lopulta katkesi."
Mtv/9.5.2019: http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/kokoomus-...

Olen valmis näkemään toisenlaisenkin taktiikan: Kokoomus näki Rinteen talousnäkemyksen eikä halunnut lähteä mukaan.

Kimmo Salomaa

Kyllä Huusko on katkera,jos Rinne tekee hallituksen on sillä selvä enemmistö.kokkarit ovat näyttäneet taitonsa yli 50 miljardia velkaa lisää.Demarit ovat aina harjoittaneet tiukkaa linjaa budjetissa vaikkei Huusko aivopestynä ymmärrä tai ei halua ymmärtää.Jos pieniä eläkkeitä nostetaan se elvytystä talouteen joka sentti menee kulutukseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset