Veikko Huuska

Yritysmaailma ja politiikka ovat ajautuneet erilleen

​Olemme viettäneet vaaleja.

On loppulitviikin aika. Mikä on politiikan tila ja näkymät? Meneekö politiikalla hyvin? Vetääkö politiikka puoleensa parhast kyvyt? Miltä tämä nyt oikein näyttää.

Tero Luoma vastaa. Luoma on tammikuussa 2019 Aamulehden kolumnistina aloittanut sijoittaja, yritysmaailman tuntija ja kirjailija, jolla on myös kokemusta politiikan sisäpiirien parissa. Eipä ihme, että hän on lyhyessä ajassa hankkinut mainetta maan yhtenä terävimmistä säännöllisesti kirjoittavista kolumnisteista.

"Olen kyllästynyt politiikkaan ja huolissani siitä. En katsonut ainuttakaan vaalikeskustelua, koska eu sellaista mölinää jaksa seurata", Luoma lataa ja niin tehdessään ilmentää valtavan, tosin monenkirjavan, kansalaisjoukon tuntoja. Sitäpaitsi hän kävi äänestämässä, demokratian kunnioituksesta. Mutta 28 % äänioikeutetuista visusti kiersi "uurnalehdot".

"Yrityselämässä politiikka ei kiinnosta oikeastaan ketään", hän toteaa. Ehkä liioittelua, mutta pääpiirteissään totta. Ehkä jotain ilmentää sekin, että eniten yrittäjäehdokkaita meni ehdolle ja läpi protestipuolue PS:n lippujen alla.

"On paradoksaalista, että yritysten yhteiskuntavastuu ja vaikuttavuus ovat ilmiöinä voimistuneet, mutta suhde yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen on heikentynyt". Luoma ihmettelee, kauanko esimerkiksi Elina Lepomäki jaksaa uhrata parhaita vuosiaan politiikassa, kun ottajia olisi muuallakin.

"Miksi menestynyt yritysihminen lähtisi politiikkaan? Ehdolla taisi olla jopa enemmän rikollisia kuin menestyneitä yrittäjiä tai yritysjohtajia."

Mitään lähtökohtaisia etuja yrittäjyys ei kuitenkaan anna: "Juha Sipilä ja Anne Berner yrittivät johtaa hallitusta kuin yhtiön hallitusta ja kulttuurierot synnyttivät kitkaa".

"Vetääkö politikkka puoleensa eri alojen parhaita kykyjä? Kun katsoin listoja sillä silmällä, hyvin harvan olisin valmis rekrytoimaan töihin. Moni poliitikko tuskin pärjäisi yksityisellä sektorilla."

Miten mahtaisi sujua rocken roll Antti Rinteeltä yksityisellä sektorilla?

Sektorien liian selkeä erkaantuminen johtaa tilanteeseen, jossa enemmistö päätöksentekijöistä saa palkkansa julkiselta sektorilta ja yhdessä päättävät mikä on julkisen sektorin laajuus ja mitkä yksityisen sektorin harteille sälytetyt verot ja muut kuormitukset. "Brexit on ikävä ja kallis parodia siitä, mitä tapahtuu kun politiikasta tulee populistinen protesti."

Niinpä "yrityselämän poissaolo politikkasta tulee silke itselleen kalliiksi", yrityselämän asiantuntija Tero Luoma varoittaa.

Jonkinsortin tasapaino asioissa tulee olla, ja roti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Ehkä yritykset ovat enemmän vasten muita vaikuttavia tekijöitä. On yrittäjiä, jotka siis toisaalta mukana politiikassa.

Ehkä yrittäjissäkin on eroa, tosin kahtiajakautuneisuus näkyisi myös tässä kohden.

Yrittäjiä ei voi täysin laittaa samaan kategoriaan, vaikka jotain samaa olisi. Jos tilanne muuttuu muutenkin, niin entistä vähemmän.

Suuryritykset ja kansainväliset sellaiset, ovat oma lukunsa. Niillä on lobbaristo, eli ehkä eivät tarvitse niin vaikeaa välinettä, kuin eduskunta. Melko pitkälliseksi menisi rakentelu.

Voi arvailla, kun ei paljoa tietoa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Periaatteessa kaikki puoluert vakuuttavat yritysystävällisyyttään, mutta kun tullaan ohjelmatasolle, käytännön toimenpidetasolle ja lakiesityksiin, erilaiset tulokulmat ja näkemykset selkiytyvät.

Voimakkaasti pelkistäen jako menee siinä, miten esitys/päätös vaikuttaa sen paljon puhutun kakun kasvattamisen kannalta, ja toisaalta kakun jakamisen suhteen;
kannustaako ja edellyttääkö kyseinen siipaleenjako tekemään jotain hyödyllistä, vai meneekö vain sukkana ulos?
Ympäristövaikutusten arvion (YVA), lisäksi yhä useammassa nytkin luvatussa menoerässä ja lainmuutoksessa tulee valmisteluvaiheessa suorittaa Kansantalousvaikutusten arviointi (KVA).
Kansantuotteen yllä leijuu hyvien aikojen välinpitämättömyyden huntu, ja huonojen aikojen karma.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pasi Sillanpään bogissa käytiin tähän teeman - business vs politics - liittyvää senverta hyvää keskustelua, että linkkaan tähän.
Aiheena näiden osapuolten välinen ikuinen ja väistämätön jännite, ajankohtaisten Suomi on saari - liikennevisioiden ja Tallinnan tunneli -hankkeen kuvioista aina kiinnostavaan Guggenheim-hankevainaaseen asti. Sipilä, Berner, Westerbacka, Vapaavuori, Kiinan kom.puolueen keskuskomitea ja One Way-One Belt!
http://pasisillanp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/271326...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset