Veikko Huuska

Valta ilman Valtiota – kunnes palokunta polttaa kylää

Valta ilman Valtiota – kunnes palokunta polttaa kylää

eli

Nuoret vihaiset miehet – näkymätön todellinen uhka ja tuho. Miten ilmiö voidaan katsoa ohi.

*

Vuonna 2016 OECD arvioi, että viidesosa 20–24-vuotiaista suomalaismiehistä oli vaarassa syrjäytyä. Sisäministeriö nimesi vuonna 2017 syrjäytymisen maan vakavimmaksi turvallisuusuhaksi. Eduskuntavaalien alla siitä asiasta ei ole kuitenkaan juuri keskusteltu.” - Saska Saarikoski, HS 7.4.2019.

*

...vaalit ovat ihmisen parasta aikaa, etenkin orientoituneen ja paikkansa löytäneen kannalta, mutta outsiderille tai backsiderille ne ovat yhdentekevät. 

Vaaleissa puhuvat, pääsääntöisesti, menestyjät ja selviytyvät omaa kyllä-ei –kieltään toisille vielä menestyneemmille ja vielä selviytyneemmille. Sikäli vaalit, vaikka ovatkin, prosessina, puhuntana ja ääntenlaskentana eräänlainen ilmapuntari, eivät ole todellinen mitta siihen nähden, mikä on Yhteiskunnan tila ja Valtion pulssi, kansakunnan ääni. Kun 30 % vaikenee, vaikenee iso lohko populationia, vaikenee kuin muuri, ei kerro, ei pukahda, antaa liemien olla. Vaikenee se kansa, joka kipinän syttyessä herkimmin on tulessa, tulenkantajana ja tulen tuojana. Siksi, jos tahdot parin tunnin sisäluvulla ottaa selkoa, missä Suomi menee – tänään – lue vaalikoneita.  ja olethan sinä lukenut, mutta oletko ymmärtänyt mistä vaalikone puhuu? 

*

Yhdysvalloissa maailman murjomien miesten vaikeuksiin havahduttiin vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen. Sen jälkeen duunarimiesten ahdingosta on tullut yksi politiikan suurista kysymyksistä.”    -    Saska Saarikoski, HS 7.4.2019.

*

Vaalikoneet ja vaalikonekysymykset, vastauksineen, esittelevät – tai ovat esittelevinään – kansanedustajaehdokkaiden käsitystä tästä ajasta ja tulevasta, sekä siitä mitä he itse toivovat siltä ja mitä eivät. 

Vaalikoneet kertovat myös jotain Suomesta, kyllä ne ovat melkoinen avoleikkaus Suomen henkisestä tilasta.  Niin kysymysten kuin vastaustenkin osalta. Siinä on politiikan ilmikuva, poliittisen ”eliitin” itseilmaistu käsitys maailmasta ja ajasta, mutta samalla myös – taudinkuva. (Tosin tulee todeta: poliittisen eliitin rintamajoukot tässä ovat, vakinaisten joukkojen kärki ja reservit, mutta ehdokaslistoilla on paljon, itseasiassa enemmistö harrastelijoita ja satunnaisia kesäteatterilaisia. Todellinen kaaderit ovat taustalla, he eivät koskaan asetu kansanvaalin puntariin, sillä heidän ei tarvitse, heillä on politiikan rakenteessa roolinsa, itse hankitut ja otetut, heidän ei tarvitse vaivautua.)  Oireet itsekirjoitettuina, auki levitettyinä, tässä puhuu zeit geist ja alitajunta.  Toimittajat ovat tähän hengitysilman välittäjiä, mutta myös sakolampia; tulos on kroisi ja vino. Ehkä se on heidän vikansa, he korostavat huttua, eivät pengo syviä, eivät pysty tuomaan tulevaisuuden mammutinluita ja muuta rankaa esiin.  Tulevaisuutta pitää haravoija ja kuopia kuin arkeologi haravoi ja kuopii menneisyyttä, intohimolla ja tuntosarvin. Nyt keitetään likovesiä, psyykkisiä liemiä ja puuteria.

Vaalikoneet esittelevät asioita ja tuntoja, joita NYT-toimituksilla ja pintamedialla on ”kielen päällä”.  Mutta mikään kansakunnan sosiologinen analyysi, poliittinen työlista, saati tulevaisuuden insinöörien rationaalis-eleginen plani ne eivät ole. Siellä on paljon pintaa ja töyhkää. Vähemmän pinnanalaista ja yhteiskuntaruumiin tulevaisuustreeniä ja kunto-ohjelmaa.  Omanlaisia personal-trainereita nämä konekysymysten rustaajat.  Parempaan pitää pystyä ja parempaan pitää pyrkiä. Nyt on liikaa itse-ilmaisua ja identiteettipolitiikkaa.  Liian vähän, jos kohta lainkaan, kovaa tulevaisuusbetonin valusuunnitelmaa, rakenneoppia ja lujuuslaskelmaa.  Siksi harhaa, harhaa vain.

*

Yhteiskunnallisten erojen kasvu on kyllä nostettu yhdeksi maan suurista ongelmista. Sillä ei ole kuitenkaan tarkoitettu jakoa muutosmyönteisiin naisiin ja muutoskielteisiin miehiin, vaikka ilmiö näkyy nykyään politiikassa kaikkialla länsimaissa.” - Saska Saarikoski, HS 7.4.2019.

*

Elämä sen todistaa ja tulevaisuus alleviivaa.

Tulevaisuus rakentuu olemassa olevan eväillä, mutta sen suunta ja sisältö on se, mihin voidaan vaikuttaa, tietenkin edellyttäen, että on käsitys siitä, mihin pyritään ja kyetään ilmaisemaan toiminnan tasolla, miten siihen suuntaan edetään. Juuri aamulla joku Orimattilasta sanoi, että megatrendeille emme sinänsä voi mitään, mutta kysymys on siitä, vauhditammeko valtion toimin liikettä, vai luodaanko vaihtoehtoja ja ruokitaanko niitä.  Jotenkin tuntuu, että nyt elämme isoja aikoja, paljon on liikkeessä, laatat liikkuvat ja rakenteet nitisevät, rauta ja betoni on juoksevassa muodossa: nyt valetaan seuraavaa 100 vuotta.  Huomaammeko, näemmekö, ymmärrämmekö?  Jos emme, emme tiedä mitä teemme, emme tiedä miten kaikki tämä mitä nyt toimitamme, vaikuttaa tulevaan uuteen järjestykseen. Emmehän edes tiedä, milloin viimeksi oli tämänkaltainen aikakausi; oliko se 1991, 1945, 1931, 1917 – vai joskus 1850-luvulla? Nyt pitää kysyä isosti ja vastata isosti.

Onko tällaista edes ollut sitten valtion synnyn? Ja siitä on pitkä aika, ja se vei pitkän aikaa. Nyt kaikki käy nopeammin. Valtiot murenevat, taitavat osin kuollakin, korinaa on jo ilmassa. Mutta aina meillä on herramme ja mestarimme, minkä lipun alla he ratsastavatkaan, ja minkälaisella jalustalla seisovatkaan. Ei se nimi, vaan valta. Vallankäyttö. Tällä kertaa taitaa tulla sellainen yksinäisten valta, jossa valtaa ja vallanpitäjiä ei hevin vaihdeta. Olemmeko sokeat tälle liikkeelle, osittain olemme remuavia idiotteja,  jotka painavat kaasua omilla yksityismoottoreillamme.

*

Joillekin meistä vähemmistöt ja erikoisryhmät, poikkeukset, ovat kaikki.  Jakamalla ja eriyttämällä me kaikki olemme vähemmistö, yksilöiden tarha, mutta mitä sitten? Joukossa, ryhmässä ja populaatiossa on hyvä, sittenkin ja kaiken uhalla, nähdä isoja, erottaa pääsääntöjä ja yleisyyksiä.  Maailma kuitenkin toimii niin olennaisella tavalla yleisten säännönmukaisuuksien varassa, joet eivät virtaa missä tahansa, vuoret pysyvät, ja tuulten suunnassa on valtavirtaisuuksia.

Hipsterit ja höpsterit eivät tunne, eivät tunnista, eivätkä tunnusta tämän kansanryhmän olemassaoloa. He eivät ainoastaan ole näkemättä ja havaitsematta sitä, vaan aktiivisesti kieltävät sen.  Kieltävät ja mitätöivät sen olemassaolon, sen ongelmat, sen muodostaman paineen ja tietenkin sitten myös sen merkityksen ja uhan. Sitä ei ole heille.

*

Suomessa sukupuolten jako kahteen näkyy selvimmin uudemmissa puolueissa. Vihreiden äänestäjistä noin 70 prosenttia on naisia, perussuomalaisten tukijoista yhtä iso osa on miehiä.”  - Saska Saarikoski, HS 7.4.2019.

*

Peiliprofiili

”Nuoret miehet ovat tärkeä osa niin nykyisiä kuin historiallisia yhteiskuntia. Oikein opastettuina he kykenevät urotekoihin, mutta yhtä helposti voidaan heitä hyväksikäyttää suurten tuhojen aiheuttamiseen. He elävät muutosvaihetta elämässään ja ovat ikään kuin risteyksessä, jossa pyrkimys oman identiteetin muodostamiseen on keskeinen ja jossa he kohtaavat standardisointien tulvan. Euroopan lähiöiden nuoret miehet ja jotkut naisekin, joiden vanhemmat ovat muualta, vieraantuvat yhteiskunnistaan ja ovat siten haavoittuvaisia taitavasti tehdylle ISIS-propagandalle, joka käyttää hyväkseen ulkopuolisuuden tunteita ja tarjoaa elämälle uuden tarkoituksen Levantin maissa. Tässä on se positiivinen puoli, että nuoret tosiaan etsivät autenttista identiteettiä kulutuskeskeisen, amerikkalaistuneen ja juurettoman yhteiskunnan tuolta puolen, sen saman yhteiskunnan, jota mekin halveksumme pitkälti samoista syistä. Vähemmän positiivinen puoli on itsestäänselvästi se, että nämä lähiönuoret ovat manipuloitavissa seuraamaan äärimmäisimpiä ja kieroutuneimpia tulkintoja, joita heidän uskollaan ja kulttuurillaan on tarjottavana.” JOHAN P.   (suomentanut Alarik Notis) https://sarastuslehti.com/2016/04/12/nuoret-vihaiset-miehet-vastaan-isis-soturit/

*

Kun Suomessa seuraavan kerran ammutaan ja räjäytellään tiesminkälaisissa pajoissa viriteltyjä käsipommeja, niin mitä silloin tapahtuu?  Ketkä silloin vievät maata? Tähän on helppo vastata, ne voimat ja ne ryhmät, jotka keskeisesti ovat mukana kaikissa räyhinöissä, nuoret vihaiset miehet.

Nythän nuoret miehet ovat Suomen aliarvostetuin ja mitätöidyin ryhmä.

Kaikki muu nostetaan ja kipataan heidän ylitseen. Mikään porukka, puolue, ryhmäkunta, eliittiliuske, media, mikään ajan näkyvä ilmaisin, ei nosta nuoria livenneitä miehiä, mutta niin moni tönii, alentaa, halveksii, sylkee, polkee, mitätöi, nauraa, heille. Mutta ei loputtomiin.  Mikään kohtuuttomuus ja mauttomuus ei jatku lakkaamattomasti, vaan vastavoima syntyy ja syntyy aina. Mitä vaikeamman kautta, sitä rumempana ja raivorikkaampana. Mitä kovemman kuoren läpi voiman täytyy purkautua, sitä väkevämpi ja likaisempi syntymä, voiman synty.   Nyt näyttä pahalta. Kaikki sekä rakenne että noyhtä vetävät yhtä köyttä, ja jälki on sen mukaista. Marginaalissa, marginaaleja on monta ja erilaisia, elävät nuoret miehet, ja heitä on paljon, todella, eläviä nuoria miehiä, heidän tilaansa, ei noteerata: mutta noteerataan kohta.  Heitä ei näy, he ovat näkymättömiä, mutta eivät kohta. Pian he ovat kaikkien huulilla.

*

”Monet hyvin koulutetut tuntuvat ajattelevan, että asiat sujuisivat paremmin, jos hyvin koulutetut ihmiset päättäisivät asioista. Kun talo on tulessa, silloin on toimittava! Muilla voi kuitenkin olla siitä asiasta omat ajatuksensa.
Jos valta ei ole kansalla, kenellä se silloin on?” – Saska Saarikoski, HS 7.4.2019.

*

Kun ruuti ja kitsoniitti käryävät, peli nostaa uudet voimat harjalle.  Ympärilleen katsomalla voi nähdä osan heistä, lepäämättömiä energiittejä, mutta suurin osa on jossain piilossa, ikään kuin maan alla, mutta uusi aika nostaa heidät aina pintaan, niin käy joka kerta, ihan oudot tyypit, joita ei näe eikä heistä tiedä mitään, heräävät ajan kutsuun, ja itselleenkin yllättäen löytävät kummat kykynsä, he toimivat kuin kyborgit, tappavat ja polttavat, tunnonvaivoitta, tehokkaasti, ja heistä tulee johtomme.  Katsokaa historiaa.

Löykkäperseisten takataskusta purkautuu pommeja ja voimaa. Tyylipisteitä ei tipu, mutta niitä ei kysytäkään, vaan uuden ajan taipumuksia ja tammiston kyöstejä, mouruajia. Tunnen heitä.

*

Asennetutkimusten valossa pahin uskottava skenaario on, että koulutetut viehättyvät yhä enemmän elitistisestä teknokratiasta ja vähemmän koulutetut autoritaarisesta populismista.” – Tutkija Juha Ylöstalo: Demokratia ok, muukin käy. (2017) cit. Saska Saarikoski, HS 7.4.2019.

Epäilemättä tärkein ja painavin teksti Suomen eduskuntavaalien aikaan 2019.

Lue Saarikosken artikkeli täältä, ilahduttavasti ei maksumuurin takana:               https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006061738.html

*

Kemppinen

Saska Saarikosken kirjoitukset on syytä lukea, koska ne ovat hyviä. Nyt en tiedä hänen käyttämäänsä lähdettä, mutta taannoin hän kertoi jo menestyneen, nousevan yläluokan alkaneen epäillä demokratiaa, joka tuntuu heistä tarpeettomalta. Asiantuntijat voisivat päättää ja päästäisiin vaalien vaivasta.

Eduskuntataloa voitaisiin vuokrata hotellina. Edullinen sijainti.”

Kemppinen, blogi ”Päättämisen asiantuntijat”, 10.4.2019; http://kemppinen.blogspot.com/2019/04/paattamisen-asiantuntijat.html

> https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2017/06/eva_raportti_populismi_4_ylisalo.pdf

*

Sanottu mutta ei kuultu

Merkittävä mutta mitätöity

Nähty mutta peitetty

Liian ilmeinen mutta hylätty

Valtio ilman valtiota, voima ilman lupaa.

sitten palokunta ryntää ja polttaa kylää

(Huuska)

*

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*Asennetutkimuksen kertomaa:

* Tällä vuosituhannella aikuistuneiden demokratia-asenteet poikkeavat varttuneempien asenteista. Alle puolet 18–35-vuotiaista suomalaisista pitää ehdottoman tärkeänä elämistä demokraattisesti hallitussa maassa.

• Nuorten aikuisten asenteita voivat selittää viime vuosien talouskriisit, jotka ovat muun muassa vaikeuttaneet kiinnittymistä työmarkkinoille.

• Yli 45-vuotiaista ehdottoman tärkeänä demokratiaa pitää 60–70 pro¬senttia. Kansainvälinen demokratian vastainen liikehdintä näyttää myös lisänneen merkittävästi vanhempien ikäluokkien demokratian arvostusta.

• Nuoret ovat muita valmiimpia siirtämään hallituksen päätösvaltaa asiantuntijoille. Väestötasolla 55 prosenttia kannattaa asiantuntijavaltaa ja 18–25-vuotiaista jopa 66 prosenttia.

• EU-Suomessa kasvaneet nuoret aikuiset ovat sosiaalistuneet teknokraattisempiin politiikkakäsityksiin. Heille politiikka näyttäytyy hallinnollisena, sillä suuret poliittiset projektit, kuten hyvinvointivaltion rakentaminen, ovat olleet pitkälti valmiita.

• Asennetutkimusten valossa pahin uskottava skenaario on, että koulutetut viehättyvät yhä enemmän elitistisestä teknokratiasta ja vähemmän koulutetut autoritaarisesta populismista. Molemmat ovat ristiriidassa demokratian perusperiaatteen kanssa, jonka mukaan näkemyserot ovat oikeutettuja ja päätökset seulotaan riittävän julkisen keskustelun avulla.

” EU-aikana aikuistuneet arvostavat demokratiaa muita vähemmän”

Juha Ylisalo
https://www.eva.fi/wp-content/uploads/2017/06/eva_...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen, 10.4.3019:

"Tutkijat:
Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen"

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/tutkijat-...

Perussuomalaisten nousutrendi näkyy myös Alma Median gallupissa, joka julkaistiin maanantaina. Tuorein gallup on Helsingin Sanomilta, ja se ilmestyi tiistaina. Siinä perussuomalaiset ylsi 15 prosentin kannatukseen.

"Perussuomalaisten nousu suurimmaksi puolueeksi ei ole mitenkään mahdoton skenaario, kun katsoo kannatuslukuja, mutta on siinä kuitenkin vielä aika paljon kirittävää", Vuorelma sanoo Talouselämälle.

Johtaja Karina Jutila e2 Tutkimuksesta sanoo, että juuri tänään hän uskoo sdp:n voittavan vaalit.

"Sipilän hallitus on varsin epäsuosittu ja silloin oppositiosta perinteisesti haetaan vastavoimaa. Nykyisistä oppositiopuolueista vahvoilla ovat tässä mielessä sdp ja perussuomalaiset. Mielenkiintoisinta on nähdä, mihin saakka loppukiri ja äänestysaktiivisuus vie perussuomalaiset."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset