Veikko Huuska

Miten voimakas Vladimir Vladimirovits Putin todella on?

Miten vankka on tätänykyä se palli, jolla presidentti Putin istuu?

Miten voimakas Vladimir Vladimirovits Putin todella on.

*

Suomen presidentti S. Niinistö tapaa ensi viikon tiistaina 9.4. Arktisen toiminta-alueen puitteissa naapurimaamme Venäjän presidentin V. Putinin. https://yle.fi/uutiset/3-10717047

Suomessa pidetään seuraavana sunnuntaina 14.4. eduskuntavaalit. Tapaamisen ajankohta on mielenkiintoinen. On aika miettiä, mikä on Putinin asema isänmaassaan juuri nyt.

*

Jotkut tarkkailijat sanovat nyttemmin, että Venäjän federaation presidenttipitoisuus on voimakkaasti liioiteltua, sekä hallinnon että kansalaisten keskuudessa.  He sanovat, että presidentin ote, kädensija, Venäjän asioista ei ole niin luja kuin on ajateltu, ja mitä se on takavuosina ollut.

*

Eräs ehkä vahvasti indikoiva tapaus ja eräänlainen ilmapuntari on tanskalaisen Dennis O. Christensenin tapaus. Christensen on jehovantodistaja, joka 19 kuukauden tutkintavankeusajan jälkeen odottaa venäläisessä vankilassa oikeudenkäyntiä, jossa häntä syytetään ”osallisuudesta ääriliikkeen toimintaan” (for ”extremism”). Hänen kohtalonsa sai odottamattoman käänteen presidentti Putinin viime vuoden lopulla pitämästä puheesta. - YLE, 6.2.2019; https://yle.fi/uutiset/3-10633337 HS, 5.2.2019; https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005989895.html

Presidentti, vuotuispuheessaan Kremlissa joulukuussa, julisti että väitetyt syytteeseenpanot ihmisten uskonnollisen vakaumuksen perusteella olivat ”täydellistä hölynpölyä” ja moisten leimaavien puheiden oli paras loppua.

*

Mutta sen sijana, että olisi puheellaan hillinnyt Jehovan todistajia vastaan eri puolilla Venäjää käytävää kampanjaa, presidentin puhetta seurasi entistä enemmän pidätyksiä; seurasi myöskin hra Christensenin tuomitseminen kuuden vuoden vankeusrangaistukseen; ja uudessa vapaudenloukkauksia kartoittavassa raportissa helmikuun lopulla 2019 kerrottiin Siperiassa väitetyistä uskovien kidutuksista.

Kuilu sen välillä, mitä Putin sanoo ja mitä Venäjällä tapahtuu synnyttää perustavan kysymyksen siitä, mikä on hänen hallintonsa luonne yli 18 vuotta kestäneen autoritäärisen järjestelmän huipulla:

onko Putin todella kaikkivaltias johtaja, ”tsaari”, jota vastaan hänen kriitikkonsa hyökkäävät ja jota käsitystä hänen oma propagandakoneistonsa kerkeästi tukee? 

Vai eikö hän (enää) istu sen valtion huipulla, joka vaikuttaa olevan järkyttävässä hajoamisen tilassa, ja jota ohjailevat enemmänkin keskenään kilpailevat byrokratiat ja arvaamattomien ja korruptoituneiden eturyhmien laskelmat, kuin Kremlin diktaattori.

*

Presidentti Trumpin kriitikoiden laajalle levittämä väite, että Venäjä toimimalla läheisessä yhteistyössä Trumpin kampanjaorganisaation kanssa auttoi hänet Valkoiseen taloon, on pitänyt Amerikassa yllä Putinin mainetta kyvykkäänä ja pystyvänä valtiomiehenä.  Mueller-raportti, jota toistaiseksi ei ole julkistettu, voi julki tullessaan auttaa ymmärtämään paremmin, miten Venäjä toimii ja miten se toisaalta ei toimi.

  – Putin SPF, 3.6.2017; https://

Mutta jo yhä useampien Putinin kanssaeläjien silmissä Putinin loiste, hänen otteensa valtaan näyttää vähemmän tiukalta, kuin usein kuvitellaan.

Ekaterina Schulmann on politiikan tutkija Moskovasta ja presidentin Kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuksien neuvoston (Council for Civil Society and Human Rights) jäsen, haastoi presidentin joulukuu tapaamisessa Kremlissä jehovan todistajien vainoamisesta.  Hän sanoi, että sekä kannattajat että vastustajat ovat liioitelleet Putinin niskaotetta maasta.  https://www2.stetson.edu/~psteeves/relnews/181217d.html

Tämä ei ole henkilökohtaisesti hallittu valtakunta, vaan valtava ja vaikeasti hallittava byrokraattinen kone, jolla on omat sisäiset säännöt ja periaatteet”, hän sanoi.  ”Presidentti sanoo jotain uudestaan ja uudestaan, eikä sittenkään tapahdu mitään, tai tapahtuu mutta päinvastaista”.

Tutkija Jekaterina Schulmann; https://en.wikipedia.org/wiki/Yekaterina_Shulman & Polygraph, 19.12.2018: Tietääkö Putin, mitä jehovantodistajille Venäjällä tapahtuu?; https://www.polygraph.info/a/putin-jehovahs-witnesses-in-russia-fact-check/29663600.html & Jarmo Koponen, blogi: http://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/251607-russofobia-venajan-valtionuskonto

*

Yletön määrä byrokraatteja ja poliittista voimaa täydentää ja voimistaa presidentin  valtaa; turvallisuuspalvelu, Venäjän Ortodoksinen kirkko, miljardöörien oligarkia, paikalliset viranomaiset ja muut, joilla on toisinaan keskenään kilpailevia intressejä, joskus yhteneviä etuja. Putinin täytyy hallita niitä kaikkia mahdollisimman hyvin, mutta hän ei hallitse kaikkea sitä, mitä kukin tahollaan tekee.

Muuan analyytikko on vieläkin  suorasukaisempi Putinin ja hänen presidentöimän valtion suhteen. ”Järjestelmä on häiriintynyt”, sanoo entinen Britannian Moskovan-suurlähettiläs Andrew Wood, joka johtaa nykyisin Lontoossa toimivaa Chatham House –yhtiön tutkimusorganisaatiota.  ”Kukaan ei voi hallita kaikkea”.

 -  https://www.chathamhouse.org/expert/sir-andrew-wood & Andrew Wood: Putin and Russia 2018-20124. What Next? https://www.chathamhouse.org/research/publications/putin-and-russia-2018-24-what-next

*

Useimmille länsimaisille, jotka ovat tottuneet näkemään mr. Putinin kävelevän tv-kameroiden eteen ja heijastavan vaivattoman komennon auraa, tällaiset lausunnot voivat  kuulostaa uskomattomilta.  On totta, että merkittävissä valtion toteuttamissa spektaakkeleissa, kuten olympiakisojen tai jalkapallon MM-turnauksen tai Krimin sillan rakentamisessa Putin on pannut järjestelmän toimimaan tasan hänen käskyjensä mukaisesti.  Sama pätee asioihin, jotka varmistavat hänen otettaan vallasta, kuten tottelemattomien oligarkien tai poliittisten vastustajien kuriinpaneminen.

Alusta alkaen, kun hän tuli valtaan vuoden 1999 lopulla, hän varsin tehokkaasti tukahdutti häiriöt ja meluisat mielenilmaukset, ja toiminnan vaikuttavuutta vain tehosti se kaoottinen tila, johon hänen edeltäjänsä presidentti Jeltsin Venäjän jätti, valtio tuskin kykeni toimimaan tuolloin.

Mutta monet hankkeet, joita hän on tukenut, kuten kritisoitu siltahanke Amur joen yli Venäjän ja Kiinan rajalla ja korkeanprofiilin hankkeet, jotka hän on ottanut vetääkseen, kuten valtatien rakentaminen Moskovan ja Pietarin välillä, ovat tyssänneet ja hiipuneet.

On olemassa rajoja sille, miten paljon aikaa ja poliittista pääomaa Putin voi investoida korruptoituneiden ja epäpätevien virkamiesten ja urakoitsija-gruppien tekemisten valvontaan siinä mitassa, mitä hänen kerrotaan tehneen.

*

Putinin ”yksi nykyajan suurimmista ja kunnianhimoisimmista hankkeista” on uuden rakettien laukaisukeskuksen rakentaminen Venäjän Kaukoitään.  Sen toteuttamien vie vuosia pidempään kuin on suunniteltu.  Korruptio hidastaa etenemistä. Palkkaa vaille jääneiden työntekijöiden lakot ja muut takaiskut varjostavat hanketta. 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_rocket_launch_sites & https://en.wikipedia.org/wiki/Vostochny_Cosmodrome & http://www.spacedaily.com/reports/What_You_Need_to_Know_About_Russias_Vostochny_Cosmodrome_999.html

Moskovan pääsyyttäjänvirasto sanoo, että hankkeesta on varastettu yli 150 miljoonan dollarin edestä rahaa ja tarvikkeita.  Lisäksi se totesi, että yli 1.000 ihmistä on syyllistynyt 17.000 oikeudelliseen rikokseen.   

Putinin sanojen ja järjestelmän toimien välinen jyrkkä epäjohdonmukaisuus näkyi jälleen viime kuussa (helmikuu 2019), kun Moskovan poliisi pidätti Michael Calvey´n, joka on yhden vanhimmista ja  suurimmista Venäjälle keskittyneen investointirahaston perustajan, syytettynä petoksesta, sen jälkeen kun säätiö joutui riitaan Venäjän pankin valvonnassa olevan kilpailijansa kanssa.

Mr. Calvey´n pidätys, syytettynä teoista, joista voidaan tuomita jopa yli 10 vuodeksi vankeuteen, oli ristiriidassa Putinin toistuvien lausuntojen kanssa siitä, että Venäjän on houkuteltava ulkomaisia sijoittajia ja estettävä lainvalvontaviranomaistensa sekaantuminen liike-elämän sisäisiin kiistoihin.

Bloomberg, 28.2.2019; https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-28/russia-court-leaves-u-s-investor-calvey-in-jail-on-fraud-charge & https://www.bloomberg.com/opinion/articles/2019-02-18/arrest-of-baring-vostok-s-michael-calvey-is-a-message-from-russia

*

Kremlin presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov väitti kivenkovaan, että Putinilla ei ollut ennalta tietoa Calveyn pidätyksestä, mutta kukaan presidentin sisimmän piirin ulkopuolella ei voi olla varma asiasta.

Putinin Pietarin-kauden aikainen työtoveri ja hänen entinen valtiovarainministerinsä, liberaalisti ajatteleva vanha ystävä Aleksei Kudrin valitti, että pidätys ”jättää täysin huomiotta presidentin ohjeen” ja arvioi sen aiheuttaneen ”hätätilanteen taloudelle”.

Kudrinin suorasukainen arvio herätti laajasti hämmennystä.  Putinin arvostelijat syyttivät entistä ministeriä siitä, että hän pyrki harhauttamaan, että presidentti ei ollut vastuussa mr. Calveyn ongelmista ja lukuisista muista ylitsekäymisistä, joista Venäjän lainvalvonnassa on viljalti esimerkkejä.

Jotkut muistuttivat, kuinka 1930-luvulla repression kaudella murhattujen määrän noustessa huippuunsa, monet Stalinin uskollisista tukijoista kieltäytyivät uskomasta, että Neuvostoliiton diktaattori tiesi mitä tapahtui – minkä seikan hän totisesti tiesi, koska hän itse allekirjoitti teloitettavien ihmisten luettelot, ja sysäsi syyt omille alaisilleen.

*

Mutta nykypäivän Venäjällä Schulmann sanoo, Venäjä ei muistuta niinkään jäykän ankarasti valvottua Stalinin hallintoa, kuin Venäjän rappeutunutta yksinvaltaa 1800-luvun alkuvuosikymmenten aikana. Noina aikoina maata hallinnut tsaari Nikolai I, hallitsi korruptoitunutta siviili- ja sotilasbyrokratiaa, jotka laajensivat Venäjän aluetta, johtivat maan tuhoisaan sotaan Krimillä ja ajoivat maan talouden pysähtyneisyyden umpikujaan.

Nikolai tiesi voimansa rajat: ”En minä hallitse Venäjää”, hän valitti.  ”Sitä hallitsee 30.000 reviisoria”.  Ainoa ero Nikolai I:n ajoista nykyhetkeen on että reviisoreita, tai byrokraatteja, on lukumäärältään nykysin yli miljoona tai puolitoista. 

”On kerrassaan suuri harhakuva, että maa tarvitse johtajan, jota totellaan, ja kaikki muuttuu”, hän jatkoi.  ”Ei se niin mene”.

Illuusio on kuitenkin suurelta osin seurausta Kremlin omasta, vuosikausi jatkuneesta propagandasta miehestä hierarkian huipulla, miehestä, joka hallitsee ”vallan vertikaalia”.

*

Vuotuinen päämiehen vastaustunti, joka lähetetään valtion televisiokanavilla, esittää presidentti Putinin ottamassa tuntikausia vastaan  yleisön esittämiä kysymyksiä ja valituksia.  Rituaalia seuraa aina valtillisten tiedotusvälineiden raportit siitä, kuinka murenevat koulut, särkyneet lämmitysjärjestelmät, jättimäiset kuopat ja muuta soittajien esille tuomat ongelmat ja epäkohdat kiinnittyvät Putinin käskyihin.

Dennis Christensen, joka on ollut vangittuna toukokuusta 2017 lähtien, toteaa, että hän on edelleen toivonut, että Putin voisi samalla tavoin ohjata oikeuslaitosta tuolla joulukuun lausunnollaan siitä, että ”voimme olla ja meidän jopa täytyy olla liberaalimpia” Jehovan todistajia kohtaan.

Olin varsin rohkaistunut tästä lausunnosta, Christensen totesi viime kuussa haastattelussa, jonka hän antoi kalterien takaa, ollessaan Oriolin piirituomioistuimen käsittelyn yhteydessä videoyhteydessä haastattelijaan.  Oriol sijaitsee noin 350 km Moskovasta etelään.  Toivon että Venäjän presidentti kertoi totta ja puhui rehellisesti, hän sanoi.

Herra Putin, hän jatkoi, on lähettänyt selvän viestin, että ”tätä ei saisi tapahtua 2000-luvulla.  Me emme elä enää keskiajalla”.

Christensenin, joka on entinen puuseppä, todettiin osallistuneen raamatun lukemiseen ja rukoustilaisuuksiin Oriolissa helmikuussa, ja siten sitoutuneen ”vakavaan, ennakoimattomaan rikokseen, joka kohdistui perustuslaillista järjestystä ja valtion turvallisuuden perusteita vastaan”.  Hänen vaimonsa Irina, joka on venäläinen, osallistui tuomioistuimen istuntoon, jossa miehen asianajaja pyysi, että mies vapautettaisiin kotiarestiin, kunnes hänen vakaumuksensa oli todettu.  Hän sanoi, ettei hän tiedä, oliko Putin esittänyt Kremlin kommenttinsa vain pr-tahdon ilmaisuina, vai oliko hän kumartanut järjestelmän muille voimille, jotka suosivat ankaraa linjaa.

Venäjän ortodoksinen kirkko on kampanjoinut vuosia jehovan todistajia vastaan.  Tämä vihamielisyys on selkeästi turvallisuuspalvelun viranomaisten etujen mukaista, sillä neuvostovuosien jälkeen jehovan todistajien toiminnan lainmukainen nimitys on ollut ”kumouksellinen toiminta, koska sen maailmanlaajuinen päämaja sijaitsee Yhdysvalloissa ja sen jäsenet kieltäytyvät vakaasti ilmiantamasta toisiaan.

Jotta Christensen voitaisiin vapauttaa syytteistä ja vankilasta, hänen asianajajansa Irina Krasnikova totesi tuomioistuimsessa, että tapauksen käsittelyssä aikaisemmin mukana olleet tuomarit eivät ole ilmeisesti lukeneet presidentin lausuntoa. 

”Putinin kultti, joka on voimakas, vertikaali, on myytti.  Sitä ei ole olemassa”, sanoi brittiläinen Venäjä-asiantuntija Mark Galeotti, joka on kirjoittanut kirjan ”Meidän pitää puhua Putinista: Miten Länsi tajuaa hänet väärin” (”We Need to Talk About Putin: How the West Gets Him Wrong”.

Galeotti katso, että Putin on kuin ”harmaa kissa hämärässä, mikä sallii meidän luoda itsekukin oman Putinimme”, joka on ”joko voimakas ja Machiavelliläinen johtaja, tai mies joka kamppailee ainoastaan pitääkseen läpikotaisen ryöstöjärjestelmän kasassa”.

Tämä joskus kaoottinen asetelma on osoittautunut erityisen edulliseksi Venäjän turvallisuuselimille, erityisesti federaation turvallisuuspalvelulle, tai Neuvostoliiton aikakauden KGB-Putin, itsekin KGB:n entinen johtaja, on pitkälti antanut vallat FSB:lle.

Mark Galeottin teos Voima ja Valta. Venäjän  Mafia Kremlin suojeluksessa, ilmestyi aivan äsken suomeksi:

https://www.docendo.fi/voima-ja-valta-venajan-mafia-kremlin-suojeluksessa-mark-galeotti.html

*

Putin on usein puhunut esimerkiksi siitä, miten Venäjän tulee kehittää pieniä ja keskisuuria yrityksiä, mutta jättänyt mafia-tyylistä suojelujärjestelmää ylläpitävän FSB:n rauhaan.

Viime kuussa  kansakunnan vuosikertomuksessa hän korosti jälleen tarvetta antaa liikemiehille lisää vapauksia toiminnassaan.  Huomattuaan, että hän oli esittänyt saman vaatimuksen jo edellisessä painoksessa, presidentti Putin myönsi, että ”tilanne ei valitettavasti ole parantunut paljoakaan”.

Dennis Christensen syytti FSB:tä, joka toimii hänen näkemyksensä mukaan ortodoksisen kirkon avustuksella, omasta oikeudellisesta ahdingostaan.  Putin voi ajatella, että Christensenin kaltaisille ihmisille on täyttä mielettömyyttä istua vankilassa.  Mutta hän odottaa silti.  Äskettäin hän liittyi erääseen toiseen Oriolissa vankeudessa olevaan uskovaan, Sergey Skrynnikoviin, jolle syyttäjä vaatii kolmen vuoden vankeustuomiota osallisuudesta ”ääriliikkeeseen”, extremismiin.

- https://www.jw-russia.org/en/prisoners/skrynnikov.html

 ”Oikein todellinen diktatuuri näyttää perin erilaiselta kuin tämä”, tutkija Mark Galeotti arvioi.

*

Niin.  Mitä me tiedämme Venäjän yhteiskunnan muutoksesta? 

Muutoksen alaisena se nyt kuitenkin on.  What do we know about how Russian society is changing by Ekaterina Shulman;

In conversation with Ekaterina Shulman, Russian political scientist and member of the Presidential Council for Civil Society and Human Rights.

The covered topics will vary from social trends in modern Russian society, behavioural changes and new moral values. At the end of the talk there will be a Q&A session

https://www.tabernaclew11.com/events/2019-03-15-what-do-we-know-about-how-russian-society-is-changing-the-tabernacle

Yekaterine Schulman; Putin files, 2017 https://

*

Lähde/lue: Andrew Higgins; The Wall Street Journal, 23.3.2019; Miten vahva Putinin valta oikeasti on? https://www.nytimes.com/2019/03/23/sunday-review/how-powerful-is-vladimir-putin-really.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä kollasi tuli tuplana. Meni sen verran minuutteja, eikä blogia näkynyt, että ounastelin sen kadonneen jonnekin Siriuksen taakse..
Pahoittelen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

No, jos joku sattuisi tämän lukemaan, ja mahdollisesti kommentoimaan, voisin toivoa, että kommentoisit tuohon toiseen kappaleeseen, etteivät kommentaarit suotta jakautuisi kahteen kohteeseen?
Elä siis tähän, vaan tuohon toiseen. kiitos!
(siis jos se nyt yleensä näkyy...=)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset