Veikko Huuska

VAKE - Sipilän hallituksen suurin virhe?

Ideologisen talouspolitiikan paluu on ollut tosiasia Sipilän hallituksen koko elinaikana.

Työmarkkinapolitiikkaan se ujuttautui jo aikaa sitten elämänkokemuksesta viisautensa ammentaneiden sopimuskonkareiden vetäydyttyä hyvin ansaitulle eläkkeelle, vain Lasse Laatusen jatkaessa ihailtavalla sinnikkyydellä viivyttävän sissin taistelua.

Valtavirran talous- ja finanssipolitiikkaan ideologismi lähtökohtaisine valmiine patenttiratkaisuineen tuli Sipilän myötä, hänen nujerrettuaan hämmästyttävällä tavalla Keskustan vanhan alkiolaisen rintaman.

Messiaanisen pääministeripuolueeksi noston lumoissa tämä järkirintama oli niin pöllämystynyt, ettei se pystynyt, eikä taktisestikaan halunnut, järjestäytymään kunnolliseen taistoon, hei pojat, mitä täällä oikein tapahtuu -hengessä.

Markkinaideologismin läpimurron kruunasi Sipilän hämmästyttävä ja enennäkemätön troijalainen; rouva Bernerin ujuttaminen markkinalismin keihäänkärjeksi.

Tällä liikulla Sipilä pääsi toteuttamaan ikiomaa politiikkaan astuneen missionistin tarkoitustaan. Roheinta tässä on se, että näin Keskusta koukkasi Kokoomuksen kauppakamarikaartista oikealta ohi.

Lähetystehtävän ydinsanoma tiivistyy sloganiin: "Pannaan tase töihin".

Tämän lausekkeen toteutuksena synnytettiin Sipilän hallituksen ilmeisesti suurin munaus, Valtion kehitysyhtiö, Vake.

Keskustan suurin virhe oli kumartaa liian syvään Sipilälle. Mutta oman veriruskean vastuun puolue saa kantaa myös Vaken perustamisesta. Vakeen on siirretty kahdessa vuodessa valtion omaisuutta nyt noin 2,5 miljardin euron edestä. Se tekee noin 500 € jokaista suomalaista kohden.

Perusteltu kysymys kuuluu: Onko tämä järjellistä ja hyvää veronmaksajien rahojen käyttöä?

Ja mihin muuhun nuokin rahat olisi voinut vastuullisemmin, tuottavammin ja vaikuttavammin käyttää?

Harvoin, josko koskaan, on Suomessa noin isoa pottia "pantu töihin" niin köykäisin perustein ja niin riskialttein ehdoin.

Sanalla sanoen ideologisen uskonvarmuuden varassa! Ja mikä kylmäävintä: Hallituspuolueiden rinnalla koko "kriittinen" oppositio oli hankkeen takana.

Paitsi yksi: Vasemmistoliitto ainoana vastusti eduskunnassa Vaken perustamista.

Tämä on huomionarvoista. Yleensä vasemmistopuolueet kannattavat valtio-omistusta - ja porvarit vastustavat.

Mutta tässähän onkin kupletin juoni. Koko markkinauskon sokaisema poliittinen sekametelikenttä ei olekaan kansallisen omistuksen ja kansallisuusvarannon varjelemisen työssä, vaan uhkapelaamassa yhteisellä, työn sukupolvien luomalla ja kokoonraatamalla kruunun kirstulla.

Vain Anderssonin porukka saa vastuuvapauden kaikelle sille, mitä tässä keississä on jo tähän mennessä tehty - ja jatkossa tuleekaan tapahtumaan.

Sunnuntain Aamulehdessä (24.3.2019) pääomasijoittaja ja omistajuuskirjailija Tero Luoma toteaa Vake:sta muun muassa seuraavaa:

"Valtion kehitysyhtiö Vake on mielestäni mittakaavaltaan Sipilän hallituksen suurimpia virheitä. Isoa vahinkoa ei vielä ole onneksi saatu aikaiseksi, mutta riskit ovat suuret ja ne olisi poliittisten päättäjien hyvä tunnistaa."

"Vake on malliesimerkki siitä, miten Suomessa ei osata omistajuutta ja markkinataloutta."

"Meillä on jo valtion organisaatioina Tesi (Teollisuussijoitus), Solidium, Valtioneuvoston omistajuusohjaus, Business Finland, Finnvera ja Sitra osittain samalla kentällä, joten peruskysymys kuuluu, miksi tarvitaan vielä Vake?"

"Jos valtiojohdossa olisi ymmärretty pääomamarkkinoiden toimintaa, olisi valtio voinut listata Tesin pörssiin. Teollisuussijoitus olisi voinut ottaa listautumisessa osakeannilla noin miljardi euroa uutta yksityistä kotimaista ja kansainvälistä pääomaa sijoitettavakseen siten, että valtiolla olisi säilynyt yhtiöissä yhä enemmistö. Euroakaan veronmaksajien rahaa ei olisi tarvittu, ja organisaatio on jo valmiina."

Luoman päätelmä on tyly:

"Näen merkittävän riskin siinä, että toiminnalla tuhotaan veronmaksajien varallisuutta. .. Vaalien jälkeen tämä virhe kannattaa korjata."

Tähän on helppo yhtyä. Mutta löytyykö tuollaiselle oikaisevalle työlle tekijöitä?

Vaalikeskusteluissa Vake:a ei ole mainittu Blogeissa Vakea on ansiokkaasti kritisoitu. Onko yhdessäkään vaalikoneessa käsitelty kysymystä tästä jättimunauksesta? Kaikenlaista soopaa kylläkin.

Mutta asialla ovat olleet blogistit, ei niinkään virallinen talouspapisto. Media vaikenee. Painetta ideologisen uhkapelin vastustamiselle ei ole noussut.

Sokeita olemme kaikki melkein. Kalliita ovat laulujen lunnaat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Ylipäätään valtion pitäisi mielestäni pysyä kokonaan erossa riskisijoittamisesta. Valtion tehtävänä on tuottaa vakautta, joten riskien tietoinen ottaminen on edesvastuutonta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.
Tuo on kestävä periaate, jota tulee noudattaa. Ovat seireenilaulut sitten miten vetoavia tahansa ja tilaisuus kuinka "herkulliselta" vaikuttava hyvänsä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pääomasijoittaja ja omistajuuskirjailija Tero Luoman edellä siteerattu kolumni on kokonaisuudessaan luettavissa Aamulehden sivuilta, su 24.3.2019:
https://www.aamulehti.fi/a/aff2de39-a7c3-461d-91ad...

Luoma on toiminut Aamulehden kolumnistina vuoden alusta lähtien. Varsin lyhyessä ajassa Luoma on kyennyt luomaan itsestään erittäin pätevän ja harkitsevan talousanalyytikon profiilin. Hänen kolumnejaan kannattaa aktiivisesti seurata.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Hyvoä kirjoitus. Vaikka Vasemmistoliiton ideologia on kaukana omista ajatuksistani olen huomannut saman:

- Vasemmistoliitto vastusti vakea, ainoana
- Vasemmistoliitto vastusti Fortumin sähköverkkojen myyntiä, ainoana
- Vasemmistoliitto vastusti kaivoslakia
- Vasemmistoliitto on johdonmukaisesti vastustanut kansallisomaisuutemme myyntiä

"Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku" lausui eräs suurista Valtiomiehistämme. Nyt pitää tunnustaa tosiasiat, vasemmistoliitto on ollut ja on oikealla asialla. Kiitos siitä.

Vasemmistoliittoa en kuitenkaan voisi äänestää mutta kantani on pehmenemässä, olisiko ikääntymisellä osuutta asiaan...

Käyttäjän sepposimonen2 kuva
Seppo Simonen

Esa Heikkiselle tuohon Vasemmistoliitton vastustuksiin seuraavaa olisin kyllä vastustanut ministerinne ehdottamaa Yle pakkoveroa.

Blogisti on erinomainen historian kirjoittaja ja ehkä aikanaan joudut kirjoittamaan että Esko Ahon ja Juha sipilän hallitukset nosti Suomen talouden nousuun.
Tuosta Vakesta senverran että idea on hyvä toimiala perustaa, omistaa, hallinnoida jakehitfää toisia osakeyhtiöitä siis kuka tätä voi vastustaa muut kuin punavasemmisto.

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Seppo Simoselle senverran että Vasemmistoliitossa ei ole yhtään "ministeriäni", kuten sanoin kommentissani heidän aatoksensa ovat liian kaukana omistani.

Vake- lakia säädettäessä vietiin eduskunnalta budjettivalta joka lain mukaan kuuluu sille eli Suomen kansalle. Hallitus myy valtion omaisuutta, osin kysymättä eduskunnan mielipidettä ja hallitus päättää mitä saaduille miljoonille tai miljardeille tehdään.

Omituisinta on mielestäni se että eduskuntapuolueet menivät hyväksymään oman valtansa pois luovutuksen joka perustuslain mukaan kuuluu niille.

Jos Vake kerran oli niin loistava idea niin mitähän virkaa sitten esim Solidiumilla on? Kuinka monta näitä valtion sijoitus -ja kehitysyhtiöitä tarvitaan? Eli kyseessä ei ollut kehitysyhtiön synnyttäminen tarpeeseen vaan lainsäädännön muutos vastoin perustuslakia jotta saadaan "taseet töihin" eli päästään huseeraamaan pienessä piirissä ilman raportointivelvollisuutta - kaikki ostojen ja myyntien taustat luonnollisesti salataan vetoamalla liikesalaisuuksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset