Veikko Huuska

Brexitiä hierotaan… Samaan aikaan Moskovassa…

Brexitiä hierotaan… Samaan aikaan Moskovassa…

*

Samaan aikaan kun Brexit-solmua setvitään Brysselissähttps://yle.fi/uutiset/3-10699061

… Moskovassa vierailee Britannian kaupallisen yhteisön delgaatio, BP-ryhmän pääjohtajan Robert Dudleyn johdolla neuvottelemassa korkeimman tahon kanssa yhteistyön lisäämisestä.

Vierailu Kremlissä presidentti Putinin johtaman venäläisen isäntäryhmän luona toteutui eilen 20.3.2019.

Tässä joitain huomioita ja katkelmia puheenvuoroista.

*

Presidentti Putin totesi tervehdyspuheessaan brittiläiselle korkean tason liikkeenjohtajista koostuvalle delegaatiolle: ”Tervetuloa Moskovaan.  Tämä ei ole ulkomaalainen ja vieras kaupunki teille.  Monet teistä, luultavasti kakki, olette työskennelleet Venäjällä jonkin aikaa.  Haluan kiittää ensisijaisesti delegaation johtajaa mr. Dudleytä hänen aloitteestaan tavata tässä muodossa. Minun on sanottava, että tällaiset tapaamiset kumppaniemme,  Euroopan ja muiden maiden johtajien kanssa, ovat pysyvä käytäntö.  Tapaan säännöllisesti Ranskan, Saksan ja Italian liike-elämän edustajia.  Pääsääntöisesti tapaamiset auttavat meitä suunnittelemaan yhteistyötämme monilla alueilla, auttaa meitä ymmärtämään, keitä kumppanimme ovat, mikäli näin on, ja määrittelee lupaavimmat yhteistyömahdollisuutemme”.

Tämän jälkeen presidentti pahoitteli sitä, että Britannian ja Venäjän väliset suhteet eivät ole viime vuosina olleet parhaita.  Tämä on este niille, jotka tekevät hyvää työtä. 

”Valtioiden välisten suhteiden ongelmista huolimatta, ja tämä on syytä myöntää, että ongelmia esiintyy, kiitos ihmisten jotka ajattelevat positiivisesti, kauppamme kasvoi 2018 aikana 23 % vuoden 2017 tasosta, - niin oudolta kuin se saattaakin tuntua.”

Energian hintojen vakiinnuttua sektorin kauppa kasvoi viime vuonna 8 prosenttia  13,7 miljardiin dollariinBritannian investoinnit Venäjän talouteen ovat nykyään 23,8 miljardia dollaria, kun taas Venäjän investointien määrä Britanniassa ylittää 11 miljardia dollaria.  

(vrt. bofit 13.12.2018: Investoinnit 2018 Venäjällä;  https://www.bofit.fi/fi/seuranta/viikkokatsaus/2018/vw201850_2/ )

*

Putin jatkoi:

Maassamme toimii yli 600 brittiläisten liikeyritysten osaomistamaa yritystä toimii maassamme.  Se on melko suuri määrä.  Ne toimivat mitä moninaisimmilla aloilla, kuten konepajateollisuudessa sekä lääke- ja muissa innovaatiotoimialoilla.  Venäjän ja Britannian energiayhtiöt osallistuvat raakaöljyn ja kaasun tuotantoon ja jalostukseen, raaka-ainetuotantoon sekä sähköenergian tuottamiseen ja toimittamiseen. Ne toteuttavat yhdessä suuria hankkeita, kuten Nord Stream 2 ja Sakhalin 3.  Enkä edes puhu BP:stä, joka on johtavan öljy- ja kaasuyhtiömme Rosneftin suurin osakkeenomistaja.

Lontoon Cityn erikoisasiantuntijat osallistuvat kansainvälisen rahoituskeskuksen rakentamiseen Moskovaan, ja Lontoon Pörssi (London Stock Exchange – LSE) helpottaa pääomien virtaa Venäjälle.  Lähes kaikki julkiset venäläiset yhtiöt ovat listautuneet LSE:iin.

jatkoi:

”Haluaisin korostaa, että me Venäjällä teemme parhaamme varmistaaksemme, että ulkomaiset sijoittajat, yhteistyökumppanimme ja ystävämme tuntevat olonsa mukavaksi työskennellessään Venäjän markkinoilla ja että he eivät joutuisi liialliseen hallinnolliseen rasitukseen. Tiedoksenne voin kertoa, että Venäjä on nyt 31. sijalla Maailmanpankin Business Freedom Indexissä, noustuaan kymmeniä sijoja viimeisten viiden vuoden aikana.”  > https://www.heritage.org/index/ranking

Myönteinen dynamiikka jatkuu kaikissa keskeisissä makrotaloudellisissa indikaattoreissa.  Viimeisimpien arvioiden mukaan Venäjän BKT kasvoi viime (2018) vuonna 2,3 prosenttia.  Teollisuustuotannon kasvu oli korkeampi, jopa 3 prosenttia.  Satoja miljardeja dollareita investoidaan talouden kriittisille sektoreille sekä sosiaalisektorin hankkeisiin osana kansallista projektia. En erehtynyt, me puhumme todellakin satojen miljardien dollareiden investoinneista. Olen varma, että teidän yrityksenne voivat olla osa tätä työtä; markkinat ovat niin isot, että kaikille riittää tilaa.  Toivomme, että kun hankkeet ovat toteutuneet, niillä on kattava synergiavaikutus koko maan dynaamiseen kasvuun ja että ne avaavat merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia myös brittiläiselle liike-elämälle.

Haluan käyttää tilaisuutta hyväkseni kannustaakseni brittiläisiä yrityksiä, jotka ovat olleet laajasti edustettuina Pietarin talousfoorumissa, osallistumaan aktiivisesti tämänkin vuoden työhön. Foorumi järjestetään 6.-8. kesäkuuta.

*

Vastauspuheenvuorossaan brittiläisen delegaation johtaja, BP Groupin toimitusjohtaja Robert Dudley totesi mm.:

”Venäjän ja Britannian (UK) välinen suhde on hyvin historiallinen.  Sen ylläpito ja vaaliminen voi tuoda mielestäni vain suuria etuja molemmille osapuolille.  Maiden väliset suhteet ovat vanhat, alkujaan jo puolen vuosituhannen takaa, 15. vuosisadan vaihteesta, minkä jälkeen maiden välisiä siteitä on vedetty moniin eri suuntiin.  On ollut suurta uskollisuutta ja suurta jännitystä, mutta yhteys on aina kestänyt, eikä vähiten kaupankäynnin vuoksi”.

Kuten edellä mainitsitte, kaupan tilastot ovat melko vaikuttavia.  Kaupankäynti ylläpitää maiden välistä vuoropuhelua yllä.  Kauppa tukee kasvua ja vaurautta, ja se on myös tärkeä silta, kun muut viestintäkanavat sulkeutuvat.  Näinä aikoina olette aina ollut valmis/kykenevä puhumaan asioista löytääksemme yhteisen pohjan, mikä on välttämätöntä luottamuksen ja palauttamiseksi ja vahvistamiseksi.

British Petroleumissa me arvostamme syvästi sitä tukea, jota olette osoittanut meille vuosien varrella, kun rakensimme suhteitamme Venäjälle viimeisten 30 vuoden aikana.  Ja tänä aikana olemme kyenneet kasvattamaan investointejamme huomattavasti.  Arvostamme syvästi sitä luottamusta, jota Venäjä on osoittanut meitä työskennellessämme ja auttaessamme Venäjän luonnonvarojen hyödyntämisen parissa, ja tietenkin suhteissamme Rosneftin kanssa.  Teidän tukemananne, hra presidentti, olemme päässeet yksittäissuhteiden asemasta nykyiseen strategiseen kumppanuuteen Rosneftin kanssa.  Igor Ivanovits (Sechin) olemme kiitollisia mahdollisuudesta työskennellä yhdessä maailman suurista öljy-yhtiöistä ja nähdä yhteisen liiketoimintamme kasvavan yhä suurempaan arvoon, kun käytämme ammattitaitoa ja asiantuntemusta jonka meille synnyttää yhteinen kumppanuutemme. - https://www.rosneft.com/governance/board/ >> https://fi.wikipedia.org/wiki/Igor_Set%C5%A1in >> https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Sechin

Maailma on muuttunut syvällisesti sitten 1990-luvun, josta lähtien BP on toiminut täällä.  Meillä on nyt yli puolet Britannian Venäjälle suuntautuvista pääomavirroista.  Olen ylpeyden aihe BP:lle.  Se on myös osa sitä tärkeää seikkaa, jonka haluaisin esittää, nimittäin Britannia on Venäjän suurin yksittäinen suora ulkomainen sijoittaja, mutta suurin osa näistä investoinneista tulee omalta yritykseltäni.  Tämä tarkoittaa sitä, että yrityksellemme, mutta myös muille yrityksille Britanniassa, eri toimialoilla ja sektoreilla, brittiläisillä yrityksillä on valtavia mahdollisuuksia kasvaa ja monipuolistaa kauppayhteyksiä maidemme välillä.

Otan vain yhden esimerkin, te hra presidentti tunnette tämän, mutta Venäjän ja Saksan välillä on lähes 5000 yksittäistä kauppasuhdetta.  Ymmärsin, että mainitsitte 600 liiketoimintasuhdetta Britannian kanssa.  Tämä tarkoittaa sitä, että tuhannet brittiläiset yritykset voivat tehdä saman kuin nuo 600.  Mitä enemmän voimme tehdä molempia osapuolia hyödyttävää kauppaa ja yhteyksiä, sitä suurempi on mahdollisuus luoda luottamusta, vähentää jännitteitä, luoda joukkovelkakirjoja, synnyttää työtä, taloudellista kasvua.

*

Paikalla olivat mm. Glencore konsernin toimitusjohtaja Ivan Glasenberg ja Aggreko yhtymän toimitusjohtaja Chris Weston;

https://www.glencore.com/  &  https://www.glencore.com/world-map

https://fi.wikipedia.org/wiki/Glencore >> https://en.wikipedia.org/wiki/Glencore >> https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Glasenberg

https://www.aggreko.com/en-us >> https://www.aggreko.com/en >> https://en.wikipedia.org/wiki/Aggreko >> https://en.wikipedia.org/wiki/Chris_Weston_(businessman)

AstraZenecan toimitusjohtaja Pascal Soriot, BP Groupin toimitusjohtaja Robert Dudley; Venäjän ja Britannian kauppakamarin puheenjohtaja Roger Mannings;

https://www.astrazeneca.co.uk/ >> https://fi.wikipedia.org/wiki/AstraZeneca >> https://en.wikipedia.org/wiki/AstraZeneca >> https://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_Soriot

BP Group https://en.wikipedia.org/wiki/BP >> https://en.wikipedia.org/wiki/Bob_Dudley

Chairman of the Russo-British Chamber of Commerce Roger Mannings

Minister of Economic Development Maxim Oreshkin > https://en.wikipedia.org/wiki/Maxim_Oreshkin >> https://geohistory.today/maxim-oreshkin-profile/

CEO of the Russian Direct Investment Fund Kirill Dmitriev > https://en.wikipedia.org/wiki/Kirill_Dmitriev

>> https://rdif.ru/Eng_person_dmitriev_kirill/

>> https://thebell.io/en/friend-of-putin-s-daughter-banker-with-10-billion-kirill-dmitriev-a-possible-link-between-the-kremlin-and-trump/

>> https://www.cnbc.com/2019/01/23/cnbc-interview-with-russian-direct-investment-fund-ceo-kirill-dmitriev-from-the-world-economic-forum-2019.html

*

(ps.

WB/BFI 2018;

Russia: 98:s >  https://www.heritage.org/index/ranking >> https://www.heritage.org/index/country/russia  

Suomi sijoittui 20.:ksi.

Rank 2018:

Most of Europe’s economies rated either “mostly free” or “moderately free.” Five—Moldova, Russia, Belarus, Greece and Ukraine—are “mostly unfree.”  “)

*

Suomen sijoitukset Venäjälle?

Suorat sijoitukset Suomesta ulkomaille laskivat hieman vuonna 2017

Ulkomaille suuntautuvien suorien sijoitusten kannan arvo vuoden 2017 lopussa oli 102,7 mrd. euroa, josta oman pääoman osuus oli 114,5 mrd. euroa ja vieraaseen pääomaan luettavien sijoitusten arvo -11,8 mrd. euroa. Sijoituskanta laski 0,2 mrd. euroa edellisvuodesta. Vuonna 2017 Suomesta tehtiin suoria sijoituksia ulkomaille nettomääräisesti -0,3 mrd. euroa.

Maaryhmittäin tarkasteltuna sijoitukset Suomesta suuntautuvat pääosin EU:n alueelle, jonka yhteenlaskettu osuus sijoituskannasta vuoden 2017 lopussa oli 86 prosenttia. Euroalueelle kuuluvien maiden osuus ulkomaille suuntautuvien suorien sijoitusten sijoituskannasta oli 54 prosenttia.

Tilastokeskus, 31.10.2018; https://www.stat.fi/til/ssij/2017/ssij_2017_2018-10-31_tie_001_fi.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Niinpä. Venäjän USA:n kanssa käytävä kauppakin on kasvanut huolimatta sanktioista. USA ostaa edelleen rakettimoottoreita Venäjältä ja poraa öljyä yhdessä Venäläisten kanssa.
Mutta meidän pitää tehdä Suomesta Venäjän läntisille kauppakumppaneille etuvartioasemat Naton ydinaseiden avulla ja antaa isojen poikien hoitaa bisnekset kotiin. Osamme siis olkoon ikuisesti jonkun käskyttämä sotaväki.

Käyttäjän raimoylinen kuva
Raimo Ylinen

Pakotteet ovat pelkkää teatteria, jolla peitellään bisneksen tekoa ja pelotellaan kilpailijoita pois markkinoilta. Toisen maailmansodankin aikana amerikkalaiset ja brittiläiset kävivät kaikessa hiljaisuudessa kauppaa Natsi-Saksan kanssa, vaikka pakotteet olivat pahinta mahdollista laatua. Vain tyhmät ottavat pakotteet tosissaan.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Muistaakseni Sinuhessa mainitaan, jotta faaraon kuoltua suruaikana piti kapakkaankin mennä takaovesta, mikä oli kamalaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paras esimerkki pragmaattisesta asenteesta sodassa oli Ruotsi. Kävi kauppaa ja vaurastui.
Myöhemmin ruotsit alkoivat uskoa omaan peitetarinaansa puolueettomuudesta ja nuhteettomuudesta.

Ps.
Panitte varmaan merkille brittiläisen businessdelegaation korkeantason miehitykseen. Most hight.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Pact with the Devil, kuten Patarouvassa. Olikohan kreivi Saint-Germain mukana delegaatiossa?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä yksi Euroopan mielenkiintoisimmista hahmoista.
Kirill A. Dmitriev

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kirill_Dmitriev

Kannattaa tutustua jos ei ole jo havaittu

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska
Käyttäjän Lumedemokratia kuva
Esa Heikkinen

Samaan aikaan pitävät urheat kotirintamamme tiedotusvälineet etuvartiojoukkojemme taistelutahtoa yllä:

https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006042505.html

(Brittiläisen läntistenarvojenpetturidelegaation raukkamaisesta kauppamatkasta Moskovaan ei kerrota mitään koska se saattaisi laskea taistelumoraalia.)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset