Veikko Huuska

Wallenberg-suvun SEB hankki liikenneministeri Bernerin lobbaamaan Jas Gripeniä

Miksi ruotsalainen Wallenberg-mahtisuku hankki Suomen liikenneministerin hallinnoimansa SEB-pankin hallitukseen?

Jokin syy siihen oli. Mutta mikä?

"Seuraa rahaa" on hyvä ohje.

Se on kuin piparkakun murot tai leivänmurut polun varrella.

Mikä on suurin kauppa lähivuosina? Suomen hävittäjähankinnat. Hintalappu 7-10 miljardia euroa. Koko elinkaarikustannus ehkä circa 30 mrd.

Puhumattakaan turvallisuuspolitiikan ja puolustusvoimayhteistyön kokonaisuudesta niin rauhan kuin sodan aikana.

Näin isoa lohta kannattaa pilkkiä, vaikka ei saisikaan.

Iso virta puhuu puolestaan.

Trumpin Amerkikka on vaikea ystävä. Jostain syystä, joka kuuluu alitajuntaisiin sfääreihin, Suomi on vieronut NATOa, jossa on enemmän ystäviä, kuin epästabiilissa Yhdysvalloissa, jonka erityisystäväksi Suomi on änkeytynyt, vaikka USA:n todellisuus ei tunne tuollaista ystävyyden lajia.

Tämä kuuluu sarjaan vaikeastiselitettävissä olevat valinnat.

Jos et pysty selittämään suurta elämänratkaisua pipooäiselle potentiaaliselle äänestäjälle Siwan aukiolla, kahdella lyhyellä lauseella, luultavasti olet erehtynyt.

Anyway, nyt kun Trumlin toinen kausi, kaikkine collateral damagesineen, näyttää yhä useamman silmissä ei ainoastaan mahdollisena, vaan todennäköis-väistämättömänä, niin panee miettimään, mihin koriin ns. munat panee.

Amerikandemarien kaksi näkyvintä poliitikkoa ovat isoisä- ja -äiti-ikäiset Sanders ja Pelosi, joiden parasta ennen päivämäärä oli kauan sitten.

Joutuu pakostakin miettikää sellaisia käsitteitä kuin kauppasota, pakotteet, blokit, kohtalokkaat nurkkaukset yms. Ei voi ottaa riskiä, että joku kaasuputki tai Hanhikivi tai muu kompastuskivi tulisi väliin, ja meille ilmoitettaisiin meidän ajatelleen jossain vaiheessa väärin.

Näin uskon ajatuksen kulkevan Pohjanlahden takana.

Ja siksi markkinoiden kovin tuulispää napattiin ajamaan tätä näkyä. Jas Gripen.

Bernerin vahvuuksiin ei kuulu markkinoiden finessien tunteminen tai laskentatoimi, eikä

varsinkaan kansantalouden kokonaisfinanssien tunteminen.

Vahvuudet ovat muualla, ja niitä on, ja niiden vuoksi SEB-kutsu. Iso peli. Ei huono siirto, mutta riippuu näkökulmasta.

​Taustalla häämöttää iso kauppa ja kaikki se, mitä siihen liittyy.

Wallenberg ajaa selvästi Wallenberg-konsortion intressiä, mutta ei olisi ensimmäinen kerta, kun Suomi liittyisi intensiivisesti siihen .

Wallenbergien pyrkimykset toimittaa Suomelle ydinvoimala ja sähköveturit -sekä edellinen hävittäjähankinta eivät johtaneet tulokseen.

Ehkä neljäs kerta suurhankintarintamalla johtaa tulokseen?

Bernerin ansiosta tai hänestä huolimatta?

*

​Wallenbergit Suomen kohtaloissa -aiheesta lisää blogissani täällä. Huomaa pitkähkön tekstin jälkeen Kommentir-osiossa kommenttini numero 5. Siinä hieman taustatietoa isosta kuvasta! http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/200860-marcus-wallenberg-suomen-kohtaloissa-fragmentteja

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

10Suosittele

10 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Berner-Vanhanen-Heinäluoma-Rinne-Andersson akseli on vahva vaikuttaja seuraavallakin hallituskaudella. Rinne ja Andersson ovat seuraavassa hallituksessa lobbaamassa JAS-hävittäjää. Bernerille kiitollisuuden velassa oleva Vanhanen lobbaa sitten taustalla.

Wallenbergeillä on ollut aina hyvät suhteet Suomen politiikan huipulle. Mannerheim seurusteli vanhalla iällään Markus ja Jacob Wallenbergin siskon kanssa. Markus Wallenberg maksoi sitten Mannerheimin muistelmien suomentamisesta aiheutuneet kustannukset. Markus Wallenberg, Kekkonen, Saab-Valmet ja Kone oy olivat ihan oma lukunsa Suomen teollisuushistoriassa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Arvio saattaa pitää hyvinkin paikkansa. Ruotsi ja Wallenbergit ovat lobbanneet Gripeniä erityisesti poliitikkojen kautta käyttäen niitä perinteisiä kyökin kautta tapahtuvan kauppaamisen menettelyjä. Tapa itsessään on omiaan herättämään vahvoja epäilyksiä kaupattavan tuotteen kilpailukelpoisuudesta. Se kun on lisäksi konstruktiona joukon vanhin, hävinnyt jo kertaalleen nyt vanhenevalle Hornetin mallille, eikä sitä ole onnistuttu myymään yhdellekään sellaiselle maalle, joka täytyisi varautua käyttämään sitä tositoimissa Venäjän tasoista maata vastaan.

Journalistit ovat otsa syvissä huolen rypyissä kirjoitelleet siitä, kuinka ulkopuoliset tahot saattavat pyrkiä vaikuttamaan meidän vaaleihimme. Saapas nähdä, aktivoituuko tutkiva journalisti tutkimaan tapausta, jossa on näinkin vahvat oireet ja intressit. (Minulla on kyllä omat pienet epäilykseni)

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Politiikkaa ja kansainvälisiä suhteita pitkään seuranneena, tunnistan, miksi ministerimme Berner on kutsuttu SEB:n hallituksen jäseneksi. Voin todeta, että kutsu saattaa sisältää yhtälön Jas Gripen kauppoihin.

Toisaalta, Suomessa tapahtuva liikenteen ja autokannan uudistaminen voivat olla myös intresseinä.

Berner ehti jo ilakoimaan sillä, miten hienoa on, että suomalainen nainen kelpuutetaan arvostetun ruotsalaispankin hallitukseen.

Ajankohta ja ministeri Bernerin asema, Suomen valtion hallituksessa, nimenomaan liikennepoliittisten uudistusten edeskäypänänä, ei voi olla vähiten nimitystaustan kiinnostavuuden markkerina.

Tärkeintä olisikin, että nyt tapahtuvalla, suomalaisen ministerin tiedollisella hankinnalla, olisi positiivisia seuraamuksia Suomen valtiolle ja suomalaisille.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Avaisana: Liikenneministeri.

Liikenne ilmassa, maalla ja merellä.

Hävittäjät. Matkustajakoneet ja reitit.

Pohjoinen jäämeri, murtajat, nlg.

Autouudistus kaikkineen, akkuteollisuus, motopanssarit, kanuunat..

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Niin alkukantainen, kuin suomalainen kansa onkin, ei kai tämmöinen 'linssiin pissaminen' mene enää läpi.

Toisaalta, kun maamme pääministeri suojelee omaa valintaansa, olisi hänenkin hyvä tiedostaa, että kaikkea ei voi saada samassa paketissa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #5

Wallenbergin sfäärin omaisuuden markkina-arvo on noin 1.800 miljardia kruunua eli 170 miljardia euroa.
Tuo 170 miljardia euroa on 30-35 prosenttia koko Tukholman pörssin arvosta.

Wallenbergin sfääri on valtio valtiossa. Se on euromääräisesti yli kolme kertaa Suomen valtion budjetin loppusumman kokoinen.

Jollain tapaa voin ymmärtää että Berner on omista lähtökohdistaan turhautunut. Neljässä vuodessa hän vaikutti paljon Suomen yhteiskunnalliseen ilmapiiriin, lähinnä polarisoivasti. Hän osoitti, että myös markkinavapauksien rintamalla voidaan soveltaa vihreän aatteen aivan eri kontekstissa esittämää lauseketta, unelmoi ja tavoittele mahdottomia. Käytännössä enin osa Bernerin Programmia jäi toteutumatta ja jumittuu, mutta kannattajiinsa hän loi uskoa, ja vastustajiensa hän antoi tuta miten härskiä ja piittaamatonta kaiken saalistamisen salliva markkinallistaminen käytännön tasolle vietynä on, vieläkin monen niskavillat ovat valkoisina ja kuurassa..
Silloin Pohjanlahden eri puolilla voi herkästi syntyä idea yhteistyöstä, meillähän on selvästi yhteisiä intressejä, pohjalta. Enkä sano tätä pelkästään kriittisessä mielessä.

Jos ja kun me ajamme tiivistyvää turvallisuus- ja sotilaspolitiikkaa, kyllähän meillä on yhteistä turvattava ja puolustettavaa!
Harvemmin sanomme suhteistamme Ruotsiin, että maantieteelle emme voi mitään, mutta näinä aikoina on syytä noin sanoa, täysin perustein.

Matti Simonaho

Osa asioista joilla JASsia mainostetaan ovat nykyään vanhentuneita. Yritys päivittää kone nykyaikaa vastaavaksi tekee siitä hutaran "pappa-tunturin". JASsin historiaan kuuluu monenlaista ja tasoista rikollisuutta, josta Suomen kannattaa pysyä erossa.

JAS Gripenin historia teollisuusvakoiluineen ja korruptiokauppoineen on mielenkiintoinen. Myös se, että Ruotsi on pakotettu tukiostamaan JAS Gripeneitä on mielenkiintoinen. Varaosien saanti ja NATO yhteensopivuuden ylläpitäminen voi olla tiukassa jos SAAB AB tekee konkurssin. Asiaa ei ole virallisesti vahvistettu - ja tuskin vahvistetaan - mutta Thaimaassa 2017 maahan syöksyneestä JAS Gripenistä on kerrottu että "Jotain vikaa ohjauslaitteistossa";

https://www.youtube.com/watch?v=Q7u4cJLN-Xg

Matti Simonaho

Puolustukseen kuuluu myös sellainen strateeginen osatekijä, että pitää hyvät välit naapurin kanssa niin ei tarvitse sotia.

Venäjän mukaan Suomen ja Venäjän välit ovat samat kuin ennen Ukrainan kriisiä, mutta Venäjä on uhannut lakkauttaa diplomaattiset yhteydet Ruotsin kanssa ellei räksyttäminen lopu;

- Ruotsin pääministeri osoittaa aina Venäjän pahimmaksi viholliseksi ilman minkäänlaisia todisteita. Nyt olemme väsyneet siihen. Ei ole väliä, oletko pääministeri, paavi tai Jeesus Kristus, perusteettomia syytöksiä ei saa esittää. On ymmärrettävä että perusteettomiin syytöksiin vastataan. Toivottavasti seuraava hallitus muuttaa Venäjän politiikkaansa. Ruotsin ja Venäjän väliset suhteet ovat niin pahat, etteivät ne enää pahemmat voi olla, Venäjän suurlähettiläs Viktor Tatarintsev sanoo. " (Expressen : https://www.expressen.se/nyheter/almedalen/ryska-a...)

Edellä mainituista asioista, Bonniersin omistamat lehdet jotka "ei vastaa sivujen sisällöstä, oikeellisuudesta, täsmällisyydestä tai luotettavuudesta eikä tietojen käytön välittömästi tai välillisesti aiheuttamista vahingoista" ei Suomessa kerro. Kai siksi että Ruotsalaisella räksyttämisellä on vahvat perinteet; "Saksan (jolla oli hyökkäämättömyyssopimus Nevuostoliiton kanssa) lehdistö arvosteli Talvisodan alettua Joulukuun alussa 1939 Ruotsia Suomen yllyttämisestä sotaan Neuvostoliittoa vastaan."

Ei aleta turhaan vouhottamaan. Suomalaisten ei tarvitse muuta tehdä kuin katsella kun Sukhoit ynnä muut suuntaavat Ruotsiin. =)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

En halua millään muotoa ylireagoida, mutta on vain seikkoja, jotka joudumme huomioimaan, halusimme tai emme.

Näitä huomioitavia seikkoja on muun muassa se, että Trump saattaa jatkaa toiselle kaudelle, mikä voi merkitä, että meillä on Yhdysvalloissa ystävä nimeltä DJT aina vuoteen 2025 saakka.
Jos Trumpin nykyinen kausi syystä tai toisesta päättyy kesken nykyisen virkakauden, presidentiksi nousee vp Pence.
Kun kuunteli vp Pencen viestitystä suoraan meille(kin) tällä viikolla, niin viesti on on niin tankeaa tavaraa, että sitä ei yksinkertaisesti voi kuitata merkityksettömäksi, saati jättää täysin huomiotta.
Hän suoraan sanoen uhkaili kovilla toimenpiteillä "pullikoitsijoita". Sinänsä käsittämätöntä puhetta ja jyrkästi tuomittavaa toimintaa. Siinä kajastaa Bush nuoremman retoriikka, mutta par astetta kovennettuna.
Olennaisen turvallisuusjärjestelmän hankkiminen noin vihamielistä viestintää lähettävältä taholta on mietittävä asia. Miten voimme luottaa toimitus varmuuteen, jos jo etukäteen tulee ultimaa viestiä rajoitus- ja estotoimista? Ruotsi tulee tuomaan tätä synvinkeliä esiin.

Pencen viesti on kova juttu, ominaislaadussaan jopa paljo kovempaa, kuin jos puhuttaisiin Naton 5. artiklan sisällön vesittämisestä joitakin tiettyjä maita kohtaan.
Lisään, että tunnetusti Suomi olematta jäsen, on Naton globaalistrategiassa paljon olennaisempi, suorastaan ratkaiseva, pala, kuin monet jäsenvaltiot!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä taatusti kiinnostaa.

Enää vajaa 4 kuukautta.

Suomen Ilmailuliiton 100-vuotisjuhla.
Mukana kaksi Jas Gripeniä.

https://www.airshowturku.fi/index.php?option=com_c...

Suomen pääilmailunäytös 2019. Taatusti toppia. Mukana yt-kumppanit. Finavia. Rajavartiolaitos. Jälkipolttomoottorijyrinää.
Varaa lippusi ajoissa ja eturiviin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

MTV3/Jaakko Loikkanen, 27.2.2019:

"Ministeri Berner oli loppuvuodesta päättämässä pankkialaan vaikuttavasta lakiesityksestä"

Rva B. kieltäytyy kertomasta, milloin neuvonpito SEB-pankin hallitusjäsenyydestä käynnistyi.

Menivätkö lakiesityksen käsittely ja SEB-neuvottelu päällekkäin? Oliko Berner sittenkin jäävi?

Maikkarin setti kestää 3.45 min. Kannattaa kuunnella:
https://www.mtvuutiset.fi/video/prog1056437#gs.bO1...

Köysi kiristyy...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset