Veikko Huuska

”Ole hyvä, Eurooppa, ja herää!” sanoo George Soros, miljardööri monikasvo

”Ole hyvä, Eurooppa, ja herää!” sanoo George Soros, miljardööri monikasvo

Miljardööri ja filantrooppi George Soros – josta on esitetty lukuisia muitakin määreitä – ilmoittaa olevansa huolissaan Euroopasta.  Näin hän liittyy meidän yhä sakenevaan joukkoomme, jotka murehdimme ”Vanhaa mannerta” sen marssiessa päättäväisin askelin kohden loppuaan.

*

”Euroopan ihmisten täytyy herätä, ennen kuin on liian myöhäistä”, Soros kirjoittaa.

Sorosin mukaan Euroopan johtajat  ja kansalaiset ovat unessa.  He eivät näytä ymmärtävän, että Euroopassa on meneillään vallankumouksellinen hetki, jonka mahdolliset vaikutukset ovat hyvin laajat ja epävarmat.

Tullaan jo pelottavan lähelle Kommunistisen manifestin avauslausetta: ”Euroopassa kulkee haamu, vallankumouksen haamu”.

Soros katsoo, että elämme tällä hetkellä radikaalin epäjärjestyksen aikakautta.

”Jos he eivät herää, Euroopan unioni kaatuu samalla tavalla kuin Neuvostoliitto vuonna 1991.”

Tuossa toteutuisi Niall Fergussonin teesi Imperiumien tuhosta pitkäaikaisena prosessina ja  huipennuksena: Kukaan ei näe sitä, harvat havaitsevat, se tulee aina yllättäen.

Jälkeenpäin katsoen kaikki näyttää kuitenkin vääjäämättömältä, selvältä ja loogiselta.

Mutta nyt, sanoo Soros, keskellä kaikkea, mahdollisuuksien valikoina on hyvin laaja, eikä mahdollinen tulos ole tunnettu, vaan se on epävarma.  Hyvin epävarma.

*

EU:ta ei voida pelastaa muuttamatta poliittista puoluejärjestelmää

”Useimmat meistä olettavat, että tulevaisuus muistuttaa enemmän tai vähemmän nykyistä, mutta tämä ei välttämättä ole niin.  Pitkässä ja tapahtumarikkaassa elämässäni olen nähnyt monia aikoja, joita kutsun radikaaliseksi epätasapanoksi.  Elämme tällä hetkellä tällaista aikaa”, kirjoittaa Soros.

Vanhentunut puoluejärjestelmä haittaa niitä, jotka haluavat säilyttää arvot, joille EU on perustettu, mutta auttaa niitä, jotka haluavat korvata nämä arvot jollain radikaalilla tavalla.  Tämä tosiasia pätee niin yksittäisiin maihin kuin Euroopan-laajuisiin liittoumiin saakka.

Seuraava käännekohta tulee olemaan Euroopan parlamentin vaalit toukokuussa 2019, joissa Euroopan vastaiset voimat saattavat nauttia kilpailuedusta, Soros varoittaa.

Syitä Eurooppa-vastaisuudelle on useita:

  1. Vanhentunut puoluejärjestelmä, joka on voimissaan useissa Euroopan maissa.

  2. Laillisten työkalujen puuttuminen, joilla voitaisiin rangaista jäsenvaltioita, jotka rikkovat Euroopan Unionin periaatteita.

  3. Britannian brexit-tilannetta.

  4. Ranskan levottomuudet.

  5. Italian hallituksessa istuvat oikeistopuolueet.

  6. Saksan äärioikeiston herääminen.

  7. Itä-Euroopassa soveltamat maahanmuuton ja demokratian vastaiset käytännöt.

  8. Entisten Itä-blokin maiden, kuten Unkarin ja Puolan päätyminen EU:n kuritoimiin.

  9. Eurooppa-myönteisten puolueiden voittoon on hyvin vaikea uskoa, jos ne eivät laita Euroopan intressejä omiensa edelle (eivät laita). Ja lopuksi, eikä vähäisimpänä;

  10. ”Nykyinen johto muistuttaa lähinnä politbyroota, jollainen oli Neuvostoliiton kaatumisen aikana. Se jatkaa vain ukaasien jakamista, aivan kuin ne olisivat yhä oleellisia”, Soros tylyttää.

”Ensimmäinen askel Euroopan sisäisiltä ja ulkoisilta vihollisilta puolustautumiseen on tunnistaa sen uhan suuruus, jota ne edustavat. Seuraava askel on herättää nukkuva Eurooppa-myönteinen enemmistä ja mobilisoida se puolustamaan arvoja, joille Euroopan unioni on perustettu”, Soros kirjoittaa.

”Muuten unelma yhtenäisestä Euroopasta muuttuu painajaiseksi.”

*

Euroopan luokkapuolueet historian kahleissa

Soros analysoi ravistelun kohteeksi joutunutta Euroopan jäykistynyttä puoluejärjestelmää sinänsä olennaisen Työn ja Pääoman ristiriidan kautta:

Yksittäisten eurooppalaisten valtioiden puoluejärjestelmät heijastavat eroja, jotka 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella olivat relevantteja, kuten pääoman ja työvoiman välinen ristiriita.

Mutta nykyisin puoluekentän tärkein jakolinja kulkee pro-Eurooppa ja anti-Eurooppa –voimien välillä, sanoo Soros.

Hänen mukaansa EU:n vahvimman maan, Saksan, poliittinen järjestelmä toimi niin kauan, kuin CDU-CSU puoluekombinaatin oikealla puolella ei ollut huomionarvoista poliittista voimaa.  Nyt siellä on parlamenttiin noussut Vaihtoehto Saksalle (AfD).

AfD veti maton CSU-CSU:n jalkojen alta, liitolta poistui olemassaolon tarkoitus.  Nykyinen koaliitio ei voi olla yhtä vahvasti pro-Eurooppalainen, kuin se on ollut ja olisi edelleenkin ilman että AfD uhkaisi sen oikeaa laitaa.

Myös Britannian poliittinen kenttä on rakenteeltaan vanhentunut ja estää kansan tahtoa löytämästä oikeaa kanavaa ja oikeita painotuksia.  Sekä Työväenpuolue että konservatiivit oat sisäisesti jakautuneet, mutta niiden johtajat, Jeremy Corbyn ja Theresa May, ovat päättäväisesti kumartaneet Brexitille niin syvään, että ovat sopineet tietystä yhteistyöstä sen saavuttamiseksi, vaikka noin puolet kansakunnasta vastustaa sitä, ja vaikka kyseessä on maan keskeisin ratkaisu vuosikymmeniin.

Italia on samanlaisessa ahdingossa.

Sorosin mukaan EU teki vuonna 2017 kohtalokkaan virheen hirttäytymällä tiukasti Dublinin sopimukseen, joka rasittaa epäoikeudenmukaisesti sellaisia eturintaman maita, kuin Italia, jossa maahanmuuttajat tulevat ensimmäisenä EU:hun.   Tämä ratkaisu ajoi eniten Eurooppa-henkisimmät ja maahanmuuttomyönteisimmät äänestäjät Eurooppa-vastaisen kansanpuolueen ja Viiden tähden liikkeen riveihin vuonna 2018.   Tämän seurauksena merkittävällä osalla äänestäjistä, jotka ovat edelleen ”eurooppalaisia”, ei ole enää puoluetta äänestää. 

Samanlainen puoluejärjestelmien mannerlaattojen liike on tapahtunut Ranskassa, Puolassa, Ruotsissa ja nähtävästi muuallakin.

*

Tässä Soros päästää kovaa puhetta

Yleiseurooppalaisten puolueiden tilanne on vielä kamalampi.  Siinä missä kansallisilla puolueilla on juurensa edes jossain määrin menneisyydessä, Euroopan kattavat puolueliittoumat ovat täysin puheenjohtajiensa henkilökohtaisten intressien vietävissä.

Euroopan kansanpuolue (EPP) on pahin rikoksentekijä (the worst offender), Soros lataa armotta.

EPP on lähes täysin vailla periaatteita, kuten osoittaa sen halukkuus sallia Unkarin pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puolueen jäsenyys EPP:ssä, jotta se säilyttäisi enemmistönsä Europarlamentissa ja hallitsisi parhaiden työpaikojen jakamista EU:ssa.

Anti-European voimat saattavat näyttää jopa hyviltä tähän menoon verrattuna: ainakin niillä on eräät periaatteensa, joskin hieman kummalliset.  

*

 On vaikea nähdä, miten pro-European –puolueet voisivat nousta voittoisiksi toukokuun EU-parlamenttivaaleissa, elleivät ne aseta Euroopan etua oman etunsa edelle.

Nykyinen johtajuus EU:ssa muistuttaa viimeisillään olleen Neuvostoliiton politbyroon  johtamistapaa juuri 1990-luvun alussa tapahtunutta romahdusta:

Jatketaan ukaasien lähettelyä, ikään kuin niillä olisi vielä jotain merkitystä.

*

Soroksen lopputeesi on kohtalaisen suora:

Ensimmäinen askel Euroopan puolustuksessa sen sisäisiä ja ulkoisia vihollisia vastaan on tunnistaa uhkan suuruus.

Toinen askel on herättää nukkuva eurooppalainen enemmistö ja mobilisoida se puolustamaan niitä arvoja, joille EU on perustettu.

Muuten unelma yhdistyneestä Euroopasta voi muuttua 21. vuosisadan painajaiseksi.

Näin siis George Soros varoituksessaan, jonka hän maanantaina 12.2.2019 Project Syndicatessa julkaistussa mielipidekirjoituksessaan, jossa hän herätteli nukkuvaa Eurooppaa.

*

Lähde: alkuperäisenä:   https://www.project-syndicate.org/commentary/political-party-systems-undermining-european-union-by-george-soros-2019-02

Lue lisäksi tekstin kokoamisessa hyödyntämäni Talouselmän, 14.2.2019, artikkeli: Suursijoittaja Sorosilta synkkä varoitus Euroopan johtajille: "Jos ette herää, Euroopan unioni kaatuu samalla tavalla kuin Neuvostoliitto"  https://www.talouselama.fi/uutiset/suursijoittaja-sorosilta-synkka-varoitus-euroopan-johtajille-jos-ette-heraa-euroopan-unioni-kaatuu-samalla-tavalla-kuin-neuvostoliitto/d9004576-4396-30f4-83ed-759b2e4b3b6e  

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kummallinen ajatussilmukka tulee siitä, kun mr. Soros pelottelee Neuvostoliiton ja sen toimintakyvyttömän politbyroon lopulla Euroopan Unionia, joka alkoi laajentua terhakasti siinä vaiheessa kun Neuvosto Unioni sortui.

Historiallisessa perspektiivissä Euroopan - ja samoin koko teollisen maailman ("Lännen") - keskeinen ongelma, finanssivallan haltuunsa ottama ylivaltainen asema, kuristaa kansakuntia ja kansalaisia, kehkeytyi nykyiseen määräävään asemaansa juuri tuolloin, Neuvostoliiton sortumisen aikoihin.

Kun Lännen liberaalilta vapauksien maailmalta katosi vastapooli, sparraaja ja pelottava uhka, karkasi Lännen poliittinen ratio ja hallinta tuhkana tuuleen.

Syntyi vapauksien sijasta kahleista raskain, rahan ja finanssien valta.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Entäs jos ongelmien lähteenä onkin itse Soros, suunnattoman rikas ulkoparlamentaarinen vaikuttaja?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soroksella on varmaan kuplansa niin kuin meillä kaikilla. Raha ei tee miehestä välttämättä viisasta.

Käyttäjän SuneKristerSahlstedt kuva
Sune Sahlstedt

"Saksan äärioikeiston herääminen jne..." Eurooppa herää ja siitä Soros on huolissaan. Ja Eurooppa herää puolustamaan juuri oikeita arvoja niin kuin Puola, Unkari ja muut jo tekevät.
Haluankin kysyä EU:n kannattajilta, että onko Euroopan teoissa enää mitään logiikkaa? Ollaan Afghanistanissa puolustamassa jotain, en tiedä mitä, mutta samaan aikaan Euroopan lähiöt luovutetaan juuri näille samoille jihadisteille ja talibaneille.
Saksa murhasi miljoonia juutalaisia, katui tekojaan ja jatkaa kutsumalla tänne miljoonittain juutalaisten pahimpia vihamiehiä Lähi-Idästä! Onko tässä järkeä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sorosin persoona ja jalanjälki ovat kompleksisia ja vaikeatulkintaisia.

Just eilen selvittelin amerikkalaisten kanssa tuoretta väitettä, jonka mukaan Soros oisi viime viikolla vangittu Sveitsissä epäiltynä hämäriin yhteistökuvioihin terroristisiksi määriteltyjen tahojen kanssa.
Illalla sain viestin, jonka mukaan aktantarkastajat olivat selvittäneet kaksi asiaa:

Sorosta eu Ole vangittu Sveitsissä.
Fake Newsin oli laukaissut muuan rikoksista aiemmin tuomitu henkilö, joka on ennenkin laavannut Soroksen suuntaan vastaavantyyppisiä kompromettoivia uutisia, ja jonka nimeö en Tässä viitsi julkaista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

A-Talk -ohjelmassa käsiteltiin tätä teemaa. Hyviä pointteja ohjelmasta: Minne hävisi sosialidemokratia ja onko Euroopassa ollut kuinka vallalla liberaalidemokratia.

George Soroksen demonisointi on ihmejuttu. Sille ei löydy asiallisia perusteita, ellei asiallisina lähteinä pidä illuminaati-hömppää tai RT:tä. Mitähän kaveri on tehnyt, että on saanut vihat päälleen, muuta kuin keinotteli hieman markoilla ja punnalla aikoinaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Soros joko tietää tai ainakin ymmärtää Euroopan asioita paremmin kuin muut. ... keskimäärin ..... tai sitten ei.

Sillä ei ole merkitystä jos yrittää ymmärtää mitä Soros tahtoo.

Luultavasti Soros haluaa kirjoituksellaan vaikuttaa Euroopan kehitykseen tavalla joka on suotuisa hänen bisnestensä kannalta.

-------------

Onko se sitten hyväksi tai pahaksi Euroopalle että Eurooppa muuttuu Sorosin bisnesten kannalta paremmaksi paikaksi?

Sitä minä en ainakaan kovin äkkiää pysty nyt arvioimaan, mutta ainakin Sonorsin kannalta katsottuna se on yhdentekkevää.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sorosilla ei ole, enää, vuosikymmeniin ollut kummempia bisnestavoitteita. Hänellä on tarpeeksi. Häntä kiinnostaa, mitä sillä rahalla voi tehdä.

Soros on unkarilainen, eurooppalainen ja Karl Popperin oppilas, joka rahoittaa pyrkimyksiä avoimeen yhteiskuntaan, etenkin Euroopassa. Joskus onnistuen, joskus ei. Ennustajana hän on joskus oikeassa, joskus väärässä, kuten me kaikki.

https://www.georgesoros.com/2019/01/24/remarks-del...

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

#8. Viisaita ajattelet... Vertaa Kankaanniemen EU-arvioihin aiemmin:

http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

MUTTA Soros unohtaa visusti itse kertoa omasta toiminnastaan, mitä hallitsematon maahanmuutto on aiheuttanut koko Euroopan laajuisesti.

Herää ydinkysymys: onko Soros itse koetun kaaoksen kummisetä ja moottorimies?

https://www.talouselama.fi/uutiset/suursijoittaja-... (LUE kommentit)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Ällistyttää, että jopa Talouselämän kommentoijissa alkaa olla natsienemmistö. Tarkoitan tätä kirjaimellisesti. Korostaa Sorosin havaintojen tärkeyttä ja kiireellisyyttä.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

RT ja anti-EU ryhmä repii tästä Sorosin ulostulosta kaiken propagandahyödyn, mikä vain on revittävissä. Oi, tuota riemua. Kristus on vähintään uudelleen syntynyt. Ennustajat ovat olleet oikeassa. Ja paskat ovat!

EU-veneen keikuttajat ovat nyt onnensa kukkuloilla Euroopan ollessa vaikeuksissa. Ikään kuin ongelmat olisivat EU:n synnyttämiä. Kyse on vain puhtaasta rintamakarkuruudesta.

Soros varoittaa siitä, mikä on nyt jo nähtävissä. Omaan napaan tuijottaminen ei kannata. Se tulee olemaan juuri tätä mitä nyt tapahtuu kymmenen kertaa pahempana, jos EU murenee ja maat pääsevät harjoittamaan "oma maa ensin" -politiikkaa ja optimoimaan etujaan muiden kustannuksella. Kukaan ei uhraa mitään kenenkään puolesta. Jokainen on oman onnensa seppä. Eli ei yhtään mitään. Vahvin vie ja heikot vikisee.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Hyvin joutaa kaatumaan EU ja paluu omiin valuuttoihin ja itsenäisyyteen.Olen alkanut ymmärtämäänn entisen Neuvostolitton alaisia maita, nyt kun itsekin olemme täysin samanlaisessa asemassa Eu-diktatuurin ja tyrannian alaisena.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset