Veikko Huuska

Maailma varustautuu - Intia järeisti jalkaväen jokamiesaseensa

Talousvaikeuksissa painiskeleva Intia ostaa Yhdysvaltalaiselta yritykseltä 72 400 rynnäkkökivääriä korvaamaan armeijan entisen vakiintuneen jalkaväkiaseensa INSAS:in.  https://en.wikipedia.org/wiki/INSAS_rifle Sovitun asehankinnan arvo on noin 875 miljoonaa Euroa. 

*

Eilen julkistettu kauppa on ollut pitkään tekeillä.  Jo vuonna 2017 Intia ilmoitti luopuvansa INSAS-aseryhmän kalustosta. INSAS (lyhenne termistä INdian Small Arms System) on jalkaväkiaseiden rypäs, joka koostuu rynnäkkökivääreistä ja kevyistä konekivääreistä (LMG). Insas –rynnäkkökivääri on Intian armeijan jalkaväen normiase. Jo 2015 Intian hallitus korvasi keskuspoliisin käyttämästä kotimaisesta kalustosta venäläisperäisillä Kalasnikoveilla (AK 103) https://en.wikipedia.org/wiki/Central_Reserve_Police_Force  Vuoden 2017 alussa maa ilmoitti, että INSAS-kalusto siirretään reserviin ja korvaavaksi aseeksi on valittu malli, jolla pystytään ampumaan 7.62×51mm NATO –patruunoita. Nouseva Intia kilpailutti avoimesti Venäjää ja Yhdysvaltoja, ja ratkaisu kallistui siis läntisen vaihtoehdon kannalle.

Samalla jalkaväen tulivoima vahvistui, Insasin 5,56 natosoveltuvan patruunan sijasta Intia tulittaa jatkossa 7,62 kaliberisilla patruunoilla.

Viime vuonna hylättiin esitys, jonka mukaan hankitaan monikaliberinen kivääriaseistus.

Paikalliset lähteet kritisoivat Intialaista Orinance Factory Boardin toimittamia kivääreitä, ne eivät enää läpäisseet ampuma- ja kenttäkokeita.  Niiden todettiin avoimesti olevan ”maailmalla sovelletun vakiotason alapuolella”.  Sama pätee myöskin parannellun HAL lentokoneen suhteen: sen on todettu olevan ”sub-standard and more costly”.  Niinpä kaikkien Puolustusvoimien julkisen sektorin toimijoita vaaditaan ravisteltavaksi ja ”uudistettaviksi” (overhaul).  Ne kuormittavat kunniallisia veronmaksajia, kuten sanonta kuuluu.  They are a burden on the honest tax payer.

*

Intia hankkii uuden jv-aseistuksen nopeutetussa hankintamenettelyssä (FTP under the fast-track procurement procedure ).  Samaa asetta käyttävät Yhdysvaltain lisäksi useat Euroopan maat. Merkittävä aloituskauppa, joka nyt julkistettiin, käynnisti samassa spekulaatiota Intian asemasta NATOn täysjäsenenä. Intia on vuodesta 2011 ollut Naton kumppanuusohjelmien piirissä, ja osa ns. Global NATO-rakennetta.  https://en.wikipedia.org/wiki/Foreign_relations_of_NATO

*

Yhdysvaltalainen sopijaosapuoli on Sig Sauer Assault Rifles, joka nopean hankintamenettelyn mukaisesti toimittaa Intialle ensimmäiset 72.400 kivääriä 12.2.2020 mennessä – siis vuoden sisällä sopimuksen vahvistamista lähtien.  Kaupan julkistamisen yhteydessä osapuolet korostivat uuden 7.62X51 mm Assault Riflen ominaisuuksia; sen todettiin olevan ”kompakti, vankka, edustavan nykytekniikka ja olevan helppokäyttöinen kenttäolosuhteissa).

Intian puolustusministeri Mirmala Sitharaman ilmoitti aiemmin helmikuun alussa SSA-kiväärikaupasta; silloin aseet menivät Kiinan-vastaiselle 3600 kilometriä pitkälle rajalla palveleville rajajoukoille.  Lokakuussa 2017 hankki 44.000 kevyttä konekivääriä (LMG) lähes 600.000 euron arvosta.

*

Intian suhteet Pakistaniin  ja Kiinaan tulevat epäilemättä lähiaikoina tämänkin kaupan seurauksena yleisen tarkastelun alaisiksi. Viimeksi viikolla Nikkei Asian Review kertoi, että Kiinan presidentti Xi tulisi vierailemaan Intiaan vielä helmikuussa tai maaliskuulla.  Mutta Intialaiset lähteet ovat torjuneet tiedon alkuviikosta.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Idädssä on pian kolme ydinasein varustautunutta osapuolta, joista heikoin on myös reaalisin rintamaponnisteluin Venäjä.

Maailma muuttuu...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän 70.000 rynnäkkökivääriä yli miljardin ihmisen maassa ole aika mitätön luku, kun verrataan Suomen viiden miljoonan ihmisen 300.000 rynnäkkökivääriin?

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pieni korjaus lienee paikallaan: Suomessa on 500 000 rynkkyä, jos otetaan huomioon itäsaksalaiset ja kiinanlaiset kalasnikovit.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kehitys on kehittynyt. Kun itse olin intissä lykkäykseni jälkeen vuosina 1980-1981, niin meille korostettiin sitä, että vaikka jokaiselle varusmiehelle riittääkin oma rynnäkkökivääri, niin liikekannallepanon yhteydessä suurin osa reservistä saa tyytyä viidesti laukeaviin Pystykorviin ja Rokan Antin käyttämään Suomi-konepistoolimalliin. Siksi ne jouduttiin opettelemaan yhtä tarkkaan kuin rynkytkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#2.
Pieni kuin mikä.
Mutta pikatoimituksesta päätellen basta ensilämmittelyä.

Intiassa eu Ole yleistä asevelvollisuutta. Asevoimat perustuvat vapaaehtoisuuteen. Mutta sotatilan aikanna valtio voi julistaa yleisen asevelvollisuuden.

Silloin maasta polkaistaan miljoona-arneija tuossatuokiossa.Vanhoja kotinaisia ja Kalasnikoveja eu tietenkään sulateta.

Vuoden siisällä toimitettava kalusto riittää iskuvoimaisen armeijakunnan (niin puolitusinaa jv-divisioonaa) miehistön armatisointiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Etsin verkosta pikaisesti Intian asevoimien vuosibedjetin kokoa.
Tuorein löytämäni oli niinkin kaukaa kuin vuodelta 2013:

Niin 47 med $. Tuolloin jo Nato-tasoaeli yli 2 %/BKT.
Tuolloin mailman 9. suurin.
Nyt ehkä tid.näk. Merkittävästi suurempi.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Luettelo_valtioide...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

India's defence budget breaks into world's top 5: UK report

India overtook the UK as the fifth-largest defence spender in the world in 2017 at $52.5 billion, up from $51.1 billion in 2016, according to the 'Military Balance 2018' report by the International Institute for Strategic Studies (IISS).

https://economictimes.indiatimes.com/news/defence/...

“India was the world’s largest importer of major arms in 2013-17”

https://www.thehindu.com/news/national/indias-arms...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Skisäministeriön aserekisterissä on niin 1.620.000 asetta. Päälle muutama kymmenentuhatta luvatonta. Siis ehkä 1,7 miljoonaa tuliasetta - haulikot sun muut räppänät mukaanlukien.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Yhdysvaltalainen sopijaosapuoli on Sig Sauer Assault Rifles.

Mielenkiintoista, koska SIG on alunperin sveitsiläinen asevalmistaja, joka fuusioitui saksalaisen Sauerin kanssa. Sigsauer AG:lla on Yhdysvalloissa haarakonttori Sigsauer inc., joka nyt ilmeisesti on kaupan osapuolena.

Perinteisillä yhdysvaltalaisilla asevalmistajilla on melkoisen huonosti 7.62 x 51 kaliberin aseita tarjolla, joten ei ihmekään, jos valinta kohdistui "eurooppalaiseen" aseeseen.

Hauskaa sinänsä, jos intialaisvalmisteinen FN FAL kopio ei enää kelvannut intialaisille. Pakistanilaisia taas eivät ostaisi kirveelläkään.

Tämä tieto kannattaisi korjata.

"Lokakuussa 2017 hankki 44.000 kevyttä konekivääriä (LMG) lähes 600.000 euron arvosta."

Tuohon hintaan LMG-aseita ei saisi edes loppuun ammuttuina Gun Partsilta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hyviä täydennyksiä. SIGin lähtömaa tosiaan Alpeilla, yritin selvitellä, minkälaisten kuvioiden kautta tultu amerikkalaiseen Sigiin. Mutta eksyin SIGin komeille kotisivuille ja aika loppui.
Joo ei kevaria ihan kympilllä saa; pilkkuvirhe veisi ehkä jonnekin 1400 €/$ kappalehintaan?
Jäin miettimääm minkälaista elektroniikkaa ym. hienotekniikkaa noihin on kytketty?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Veikkaan, ettei intialaisten budjetilla juuri minkäänlaista elektroniikkaa.

Maassa, jossa poliisi hoitaa mellakoita rottinkikepeillä, ei aseissa tarvita muuta kuin rautaiset avotähtäimet.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset