Veikko Huuska

Kuka tai ketkä ovat vastuussa Libyan valtion romuttumisesta? Kuka maksaa viulut?

Joku sanoi autoradiossa aamulla, että meidän pitää paremmin kantaa vastuumme Libyan pakolaisista.

Muistelin, miten Libyan pakka oikein meni sekaisin. NATO pommitti sitä lujasti. Että meidänkö pitäisi paikkailla NATOn ja sen suurimman tekijän, Yhdysvaltojen, aikaansaannoksia?

Miksi emme vaadi niitä – ja heidän liittolaisiaan tekemään sitä? Kantamaan vastuuta pommeistaan?

Miksi emme vaadi, että presidentti Obama haastettaisiin Haagiin Libyan pommitusten vuoksi?

*

Obama puolusti Libyan siviilikohteiden pommituksia

” Sotilasliitto Nato on pommittanut perjantain vastaisena yönä Libyan pääkaupungin Tripolin sekä Al Khumsin ja Sirten kaupunkien satamia. … Libyan hallitus on tuominnut Yhdysvaltain presidentin torstaiset puheet harhaisiksi. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama puolusti torstaina Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan tilanteesta pitämässään tv-puheessa kansainvälisen liittouman toimia Libyassa.

Obama sanoi, että Gaddafin lähteminen tai pakottaminen pois vallasta on vääjäämätöntä. Tätä hän piti edellytyksenä maan demokratiakehitykselle.

- Ei se ole Obama, joka päättää, lähteekö Muammar Gaddafi Libyasta vai ei. Sen päättää Libyan kansa, maan hallituksen tiedottaja Mussa Ibrahim totesi.”

YLE/AFP, Reuters, 20.5.2011; https://yle.fi/uutiset/3-5362693

*

Länsimaiden sotatoimet Libyassa

”Libyan operaatioon osallistuvista valtioista on mediassa käytetty yhteisnimitystä liittoutuma.

19. maaliskuuta Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi Ranskan hävittäjien olevan Libyan ilmatilassa estämässä Gaddafin hyökkäystä Bengasin kaupunkia vastaan. Vähän aiemmin länsi- ja arabimaat olivat pitäneet kokouksen, jossa ne keskustelivat toimista Gaddafia vastaan. Saman päivän aikana myös Britannian hävittäjät osallistuivat operaatioon, ja Yhdysvallat ja Britannia laukaisivat Välimereltä käsin yli sata risteilyohjusta Libyan ilmapuolustusta vastaan. Operaatioon osallistuu joukkoja viidestä maasta: Yhdysvalloista, Ranskasta, Britanniasta, Kanadasta ja Italiasta. Myöhemmin operaatioon on liittynyt muitakin maita, muiden muassa Tanska ja Norja.

20. maaliskuuta Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mike Mullen sanoi, että lentokielto on asetettu voimaan ja Gaddafin hyökkäys Bengasiin pysäytetty. Reutersin toimittaja näki Bengasiin johtaneella tiellä kymmeniä tuhottuja sotilasajoneuvoja, joukossa ambulanssi. Libya sanoi ilmaiskuissa kuolleen 48 ja loukkaantuneen 150 ihmistä. Näihin aikoihin Libyan hallitus väitti aseistavansa noin miljoona maansa kansalaista.

21. maaliskuuta uutisoitiin, että liittouma oli iskenyt ohjuksilla Gaddafin hallintorakennukseen tarkoin vartioidulla hallintoalueella Tripolissa. Liittouman mukaan rakennus tuhottiin, koska se oli yksi Gaddafin komentokeskuksista. Gaddafia ei liittouman mukaan pyritä tappamaan, koska YK:n päätöslauselma ei oikeuta sitä.”

Lähde: Wikipedia: Libyan sisällissota: https://fi.wikipedia.org/wiki/Libyan_sis%C3%A4llissota

PS.

Ollakseen Libyan sisällissota, tähän sotaan osallistui aika monta ulkopuolista valtiota, länsivaltoja. 

Osaa-ottaneista valtioista on mediassa käytetty yhteisnimitystä ”liittoutuma”. 

Ei siis "terroristit" tai edes "hyökkääjät".

Liittouman ensimmäisenä/korkeimpana komentajana mainitaan Anders Fog Rasmussen, Tanskan entinen pääministeri.  Suomalainen Wikipedia-artikkeli Fog Rasmussenista ei edes mainitse Libyaa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Anders_Fogh_Rasmussen  

Mr. Fog Rasmussen sai 18.3.2003 protestoijalta maalia niskaansa Irakin toimien johdosta, mutta hän ei ottanut siitä opikseen; https://

*

Johan Galtung väitti, että Yhdysvallat oli suunnitellut Libya-operaatiota pitkään, jo kauan ennen kevättä 2011. https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/2525871-galtung-yhdysvallat-valmisteli-libyan-sotaa-pitkaan

”Rauhantutkimuksen veteraani Johan Galtung kuvaa Libya-operaation raadollisuutta ja luotaa tulevaa.

Hyökkäys Libyaan on ollut pitkään työn alla. Yhdysvallat on suunnitellut Muammar Gaddafin kaatamista siitä asti, kun tämä vuonna 1969 syrjäytti kuningas Idrisin sotilaskaappauksella.

CIA perusti vuonna 1981 Libyan kansallisen pelastusrintaman (NFSL) ja aseisti sen sotajoukon, joka teki useita iskuja 1980-luvulla. NFSL:n edustaja Ibrahim Sahad käynnisti helmikuussa 2011 mielenosoitukset, jotka johtivat nykyiseen kriisiin. Toisin kuin Tunisiassa ja Egyptissä, Libyan protesti muuttui nopeasti aseelliseksi.

Britit ja ranskalaiset sopivat marraskuussa sotilasyhteistyöstä ja alkoivat viimeistään tammikuun lopussa suunnitella hyökkäystä Libyaan.”

Joudumme kohtaamaan Libyan toimien seuraukset.

Miksi emme kysy niiden syitä?  Miksi emme kaiva niiden pohjimmaisia syitä esiin?  Kerrankin voisimme etsiä ihan syyllisiä! Emme vain keräillä hylsyjä - ja maksaa pelin hintaa.

*

Tosiasia on, että:

Yhdysvalloissa osa kongressin jäsenistä nousi presidentti Barack Obaman aloittamaa sotaretkeä vastaan. Kongressiedustajien mukaan presidentillä ei ole valtuuksia sotilasoperaatioihin ilman kongressin lupaa ja kustannukset veronmaksajille ovat kovat.”

Ole hyvä ja pane merkille:

15. kesäkuuta (2011) kymmenen kongressimiestä molemmista puolueista haastoi Obaman oikeuteen perustuslain rikkomisesta. Vietnamin sodan aikaisen lain mukaan presidentti saa lähettää joukkoja ilman kongressin lupaa 60 päiväksi ja 30 päivän ”vetäytymisajaksi” ilman kongressin suostumusta tai sodanjulistusta. Aiemmin edustajainhuone oli evännyt budjettivarojen käytön tarkoitukseen.”

Lue lisää: https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_2011_sotilasinterventio_Libyassa

*

Jo maaliskuussa 2011 esitettiin varsin pätevää ja perusteltua kritiikkiä koostumassa olevan ”Liittouman” toimista Libyassa.  Strategian laitoksen pääopettaja komentaja Juha-Antero Puistola kysyi aiheellisesti, mikä on – silloin kärjessä edenneen Ranskan – näkemys intevention tavoitteista ja sellaisesta olennaisesta asiasta, kuin siviilien turvallisuus.  Molemmat olivat varsin epämääräisellä tolalla.

US/Teemu Kammonen avasi ansiokkaasti Puistolan blogi-kirjoitusta 26.3.2011;  https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/110608-suomalainen-huolestui-libya-tiedosta Linkin takaa löytyy suora linkki alkuperäiseen artikkeliin.

*

Leikkaan tähän yhden näkökulman:

”Glenn Greenwald, joka julkisti Edward Snowdenin paljastuksia Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n massiivisesta vakoiluohjelmasta ja siirtyi The Guardian -lehdestä vuonna 2014 perustetun The Intercept -verkkojulkaisun toimittajaksi, tarjoaa asiaan oman näkökulmansa. Hän toteaa, että nykypäivän Yhdysvalloissa ihmisiä syytetään ”Kremlin myötäilijöiksi” yhtä hanakasti kuin konsanaan mccarthyismin aikana. Lojaalisuutta Yhdysvalloille mitataan jatkuvasti sillä, kuinka voimallisesti yksilö tuomitsee Venäjän toimet. Greenwaldia itseään syytetään jatkuvasti siitä, että hän kiinnittää liikaa huomiota Yhdysvaltain ja muiden länsimaiden toimien kritisoimiseen. Sama kritiikki on kohdistettu mm. tunnettuun toisinajattelijaan Noam Chomskyyn. Greenwald irvailee:

”No joo, me juuri pommitimme sairaalaa Afganistanissa, tapamme viattomia ihmisiä jatkuvasti lennokeilla ja aseistamme Saudi-Arabiaa sen teurastaessa jemeniläisiä, mutta älä nyt välitä siitä. Mikset puhu enemmän Venäjästä?” ” Lähde;  https://vastavalkea.fi/2015/11/07/arvio-saara-jantusen-lukijakirjearviosta/

*

Libya ennen sotaa

Libyan tilanteesta ja länsisuhteista ennen sodan syttymistä

”Ennen sotaa libyalaisten keskimääräinen elintaso oli korkea. YK:n inhimillisen kehityksen mittarilla (Human Development Index) Libya sijoittui vuonna 2010 sijalle 53, luokkaan ”korkea inhimillinen kehitys”, selvästi maailman keskiarvon yläpuolelle.¹ YK:n lapsikuolleisuus- ja elinajanodotetilastoissa Libya sijoittui tuolloin korkeimmalle Afrikan mantereen maista.²,³ Myös vankien osuus väestöstä oli moninkertaisesti alhaisempi kuin Yhdysvalloissa ja alempi kuin mm. Baltian maissa.⁴ Koulutus ja terveydenhuolto oli ilmaista, polttoaine ja sähkö halpaa, ja valtio tuki aviopareja ensiasunnon hankinnassa. Vuonna 2007 julkaistun teoksen (Otman ja Karlberg: The Libyan Economy) mukaan libyalaiset työntekijät kuuluivat erilaisine tukineen ”maailman suojelluimpiin”5.”

Linkit: Lähdeviitteet

 1. United Nations Development Programme (2014). Libya: Human Development Indicators.
  http://hdr.undp.org/en/countries/profiles/LBY
 2. United Nations (2013). Infant mortality rate (both sexes combined) by major area, region and country.
  http://esa.un.org/unpd/wpp/Excel-Data/EXCEL_FILES/3_Mortality/WPP2012_MORT_F01_1_IMR_BOTH_SEXES.XLS
 3. The World Bank (2010). Life expectancy at birth, total (years).
  http://data.worldbank.org/indicator/SP.DYN.LE00.IN?order=wbapi_data_value_2010+wbapi_data_value+wbapi_data_value-first&sort=asc
 4. International Centre for Prison Studies (2010–2013). World Prison Brief.
  http://www.prisonstudies.org/world-prison-brief
 5. LookLex Encyclopedia (luettu 6.5.2015). Libya.
  http://looklex.com/e.o/libya.htm
  Otman W. & Karlberg E (2007). The Libyan Economy: Economic Diversification and International Repositioning. E-lähde

Lue lisää: https://vastavalkea.fi/2015/05/19/libyan-sodan-valheet-ja-seuraukset/

*

Mihin romutettu valtio päätyy?

- Tässäkö Libyan tulevaisuus? (yksi skenario 2017)

”Venäjän varaulkoministerin Mikhail Bogdanovin ja itäisessä Libyassa valtaa pitävän kenraalin Khalifa Haftarin lähettilään tapaaminen herättää Washingtonissa huolta Venäjän aikomuksista. Suurin osa Libyan ulkomaille myydystä öljystä kulkee maan itäosan kautta.

Venäjän on uutisoitu siirtäneen erikoisjoukkoja Egyptissä lähellä Libyan rajaa sijaitsevaan lentotukikohtaan. Tätä ennen aseistettuja venäläisiä turvallisuuspalvelun työntekijöitä oli toiminut Haftarin joukkojen hallitsemilla alueilla — virallisesti miinanraivausoperaatioissa.

EU-diplomaattien kerrotaan pelkäävän, että Haftar saisi Venäjän tuella valtaansa yhä suurempia alueita maasta. Yhdysvaltain tiedustelupalvelut tosin olivat tukeneet Haftarin kaksi vuosikymmentä kestäneitä yrityksiä kaataa Libyan johtaja Muammar Gaddafi, mikä lopulta onnistui vuonna 2011 Ranskan, Britannian ja Yhdysvaltain tukemassa hallinnonvaihdossodassa, joka ajoi Libyan edelleen jatkuvaan kaaokseen.

Foreign Policy -lehti katsoo Venäjän yrittävän täyttää YK:n, Euroopan ja Yhdysvaltain jättämää tyhjiötä maassa huomauttaen, että Venäjä myös tekee kaupallista yhteistyötä Tripolissa valtaa pitävän hallituksen kanssa. Jos Libya siirtyy Syyrian tavoin yhä enemmän Venäjän vaikutuspiiriin, se liittyy Yhdysvalloista etääntyneiden Filippiinien, Turkin ja Egyptin seuraan.”

Siis Venäjän syliin(kö)?

*

Jälkiluku:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Todellisuuden_sosiaalinen_rakentuminen

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tuon Youtuben teksti:

Julkaistu 28.8.2011

''Blood'' on NATO's Rasmussen (March 18, 2003)

This video turns out to be old, namely from 2003 when Rasmussen was prime minister. The incident happened after Denmark decided to support the invasion of Iraq.

"18th March 2003:
The then Prime Minister Anders Fogh Rasmussen and Foreign Minister Per Stig Moller gets poured red paint over them by activists from (the leftist) Global Roots (organisation). It happens after the two have briefed the Foreign Policy Committee and the Danish participation in the Iraq War."

It looks good on him though, I have to admit. Think about all the deaths that NATO has caused by backing the Islamists in order to get rid of Gaddafi.

This week they killed a Libyan Al-Qaida member in Pakistan, while they crowned another Libyan Al-Qaida member in Tripoli - http://waterput.yolasite.com/english/...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Muammar Gaddafi ja hänen hallintonsa, tai niin kuin kirjallisuudessa mainitaan Gaddafin klikki, oli yksi pahimpia oman maansa terroristeja, joka tappoi ja raiskasi omia kansalaisiaan. Kukaan ei ollut turvassa Gaddafin joukkojen terrorilta. Gaddafi itse oli pahin sika mitä maa voi päällään kantaa.

Kannattaa lukea ranskalaisen toimittajan Annick Cojeanin moneen kertaan palkittu kirja Gaddafin Haaremi. Cojean vietti vuoden 2011 sisällissodan jälkeen useita kuukausia Libyassa ja keräsi tietoa Gaddafin joukkojen terrorista.

Asiat Libyassa ovat tällä hetkellä aivan yhtä huonosti kuin Gaddafin aikana. Heimot tappelevat keskenään, ISIS on vallannut alueita ja perustanut tukikohtia, maahan saapuu muualta Afrikasta Eurooppaan pyrkiviä maahanmuuttajia, joita Libyalaiset ryöstävät, orjuuttavat ja raiskaavat. Lopuksi heidät ahdetaan kumiveneisiin ja lähetetään hukkumaan Välimerelle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

" oli yksi pahimpia oman maansa terroristeja, joka tappoi ja raiskasi omia kansalaisiaan"

Mihin tuo väite raiskauksista perustuu?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Roskaa. Todellisuudessa hän jakoi ilmaisia asuntoja, maksoi huomattavia summia lipsilisänä jne. Juuri siitä syystä, että heimot muuttaisivat kiinteisiin asuntoihin ja niide´n välinen eripura pikku hiljaa lantuisi.
Varmasti on totta että hän myös kovalla kädellä yhdisti maataan. Ja kun ns. sisällissota alkoi hän empi käyttää 'liiallista' voimaa - empi liian pitkään.

Sarkozy on ollut poliisitutkinnassa siitä (n. vajaa vuosi sitten), että hän lainasi ulkomailta, eli Gaddafilta miljoonia oman vaalikampanjaan. Ja se oli tämä velka, joka oli synä että Ranska (lue: Sarkozy) oli niin innokas pommittamaan Libyaa (lue: Gaddafin hengiltä).

Youtubessa on paljon videoita, joissa muut Afrikan johtajat (varovasti) miettivät tilannetta. Gaddafin ehdottama Afrikan kultadinaari oli myrkkyä USAn dollarille.
Man Made Riverkään ei olisi saanut onnistua jne. jne.
https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Man-Made_River

https://www.youtube.com/watch?v=K1GK9KhooTY

Mulla ei ole nyt aikaa kaivaa esiin erilaisia videoita, mutta riittänee kun kysytään, mikä oikeus valkoisella miehellä on pommittaa mitään maita, varsinkin sellaisia maita, jotka eivät uhkaa muita maita muulla kuin hyvinvoinnin rakentamisella.

Henry

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Gaddafin testamentti antaa monella tasolla ajattelemisen aihetta:

”Tämä on testamenttini. Minä, Muammar bin Mohammad bin Abdussalam bi Humayd bin Abu Manyar bin Humayd bin Nayil al Fuhsi Gaddafi, vannon, että ei ole muuta Jumalaa kuin Allah, ja että Muhammed on Jumalan profeetta. Rauha olkoon hänen kanssaan. Vakuutan kuolevani muslimina.

Jos minut surmataan, haluaisin tulla haudatuksi Sirten hautausmaalle perheeni ja sukulaisteni viereen, islamilaisten perinteiden mukaisesti. Haluaisin tulla haudatuksi pesemättömänä, samoissa vaatteissa, joita kannoin kuollessani.

Toivon, että perhettäni, etenkin naisia ja lapsia, kohdeltaisiin hyvin kuolemani jälkeen. Libyan kansan tulisi vaalia kansallistuntoaan, saavutuksiaan, historiaansa, sekä esi-isiensä ja sankariensa kunniallista perintöä. Libyalaisten ei tulisi luopua vapaiden ja hyvin ihmisten tekemistä uhrauksista.

Kehotan kannattajiani jatkamaan vastarintaansa ja taistelemaan mahdollisia ulkomaisia hyökkääjiä vastaan tänään, huomenna ja tulevaisuudessa.

Antakaa maailman vapaiden ihmisten tietää, että olisimme voineet luopua päämääristämme neuvotteluissa ja saada henkilökohtaiseksi vastineeksi turvatun ja tasaisen elämän. Meille tarjoutui tähän monia mahdollisuuksia, mutta päätimme sen sijaan pysytellä taistelun etujoukoissa merkkinä velvollisuudesta ja kunnioituksesta.

Vaikka emme heti voittaisi, annamme näin tuleville sukupolville esimerkin siitä, että kansansa suojeleminen on kunniallista. Maansa myyminen olisi sen sijaan kaikkein suurin petos, joka muistettaisiin läpi historian, vaikka jotkut yrittävätkin vakuuttaa asian olevan toisin." (IL)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Me suomalaiset otamme vastaan tyytyväisyyden tuntein, kun toistuvasti saamme kuulla, että Suomi pärjää hyvin YK:n Inhimillisen Kehityksen mittarein arvioituna. Emme juuri aseta tuloksia kyseenalaisiksi.

Miksi asettaisimme vastaavanmittauksen kyseenalaiseksi Libyan kohdalla?

Libyan mitattu Inhimillisen Kehityksen Indeksi on merkittävästi pudonnut sen kaaoksen ja valtiollisen romahduksen seurauksena, jonka toteutumista raskaasti myötävaikutti Lännen sotilaalliset iskut 2011.

Harri Roussi

Pari päivää sen jälkeen kun ulkoministeri Mrs. Hillary Clinton vieraili Libyassa, käynnistyi Muammar Gaddafin ajojahti. Gaddafi suojautui pommituksilta maantien viemäriputkeen. Hänet kiskottiin sieltä verissäpäin esiin ja ammuttiin, ts. teloitettiin siihen paikkaan. Sen jälkeen G:lle ystäväliset joukot vetäytyivät eteläiseen Libyaan, Nigeriin ja muihin keskisen Afrikan maihin. G:n likvidointi aloitti levottomuudet lähes koko Pohjois-Afrikassa. Ilman Ranskan, Englannin, USA:n ja muiden läntisten sotilasmahtien hyökkäystä olisi Libya ja sen naapurimaat
pysyneet vakaampina. Suurvaltain väliintulon jälkeen Välimerelle purjehti kokonainen pakolaislaivojen armada. Samoin Lähi-Idän konflikti sai yhä tappavampia muotoja Syyriassa ja sen naaurimaissa. Nyt näitä pakolaisia koitetaan jahdata pois Euroopasta, vaikka tämän katastrofalisen konfliktin Libyaan aiheuttaneiden maiden olisi korkein aika tunnustaa syyllisyytensä siihen ja kantaa vastuunsa mm. auttavammalla pakolaispolitiikalla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset