Veikko Huuska

Vasemmistoliitto avasi Caruna-kaupan salat – raju paljastus

Vasemmistoliitto avasi Caruna-kaupan salat – raju paljastus

US/Jenni Tamminen, 5.2.2019: https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/271151-salatut-ca...

Salatut Caruna-pöytäkirjat” julki – Vasemmistoliitto syyttää: ”Pekka Haavisto ja Jan Vapaavuori vastuussa

"Vasemmistoliitto on julkaissut kokonaisen nettisivun, joka käsittelee Fortumin sähköverkkokauppaa Carunalle vuonna 2013. Puolue myös julkaisi sivulla ministerivaliokunnan pöytäkirjoja, jotka vasemmistoliiton mukaan ovat olleet aiemmin salattuja.

”Koska Caruna-kaupoista on julkisuudessa esiintynyt monenlaista tietoa, pyysimme ministeriöstä aiemmin salatut ministeriövaliokunnan kokouksen pöytäkirjat. Pöytäkirjoista käy ilmi, kuinka päätös kaupoista tehtiin”, puolue kertoo Facebookissa.

Vasemmistoliitto oli mukana hallituksessa, kun kauppa tehtiin. Puolue on pitänyt jatkuvasti esillä sitä, että silloinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) vastusti kauppaa. Arhinmäki on myös itse toistuvasti palannut asiaan julkisuudessa."

*

Vasemmistoliitto julkaisi Caruna-kaupan salatut sivut:

https://vasemmisto.fi/caruna-kaupan-salat-julki/

"Caruna-kaupan salat julki

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta teki joulukuussa 2013 suomalaisille kalliin virheen, kun se poisti Fortumilta strategisen tehtävän ylläpitää sähköverkkoa. Tämä päätös antoi luvan myydä Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle.

Koska Caruna-kaupat puhuttavat suomalaisia edelleen, kokosimme tälle sivulle kaikki olennaiset tiedot ja asiakirjat Caruna-kaupasta. Sivua päivitetään, kun uusia käänteitä asiaan tulee."

*

HYVÄ!
Kansa maksaa.
Maksajalla on oikeus tietää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

20Suosittele

20 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä "parhaat palat":

Aihe nousee esiin myös eduskunnan kyselytunnilla 12.12.2013. Muun muassa kansanedustaja Jari Myllykoski (vas) luonnehtii ratkaisua katastrofaaliseksi ja kysyy, mikä on Fortumin tie tästä eteenpäin.

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan kauppa ei nosta sähkönsiirron hintaa asiakkaille, “koska sähkönsiirtoa ja sen hinnoittelua säädellään tarkasti”.

Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vakuuttaa, että Fortumin sähkönsiirtoliiketoimintojen myynti on ”turvallinen ratkaisu Suomen energiapolitiikan kannalta”. Myös Vapaavuoren mukaan on turha pelätä kaupan johtavan sähkön siirtohintojen korotuksiin:

”Sähköverkkotoiminta on säänneltyä ja luvanvaraista liiketoimintaa, jota valvoo Suomessa Energiamarkkinavirasto. Verkkoyhtiöille on määrätty tuoton yläraja, joten mitään hintapiikkiä ei pystytä edes rakentamaan. Hintojen kohtuullisuutta myös valvotaan neljän vuoden mittaisilla valvontajaksoilla. Lisäksi verkkoyhtiöiden edellytetään tehostavan toimintaansa ja alentavan toiminnasta aiheutuvia kustannuksia kuluttajien eduksi.”

Vapaavuori toteaa myös, ettei valtion olisi kannattanut panostaa sähkönsiirtoverkkoon, sillä se ei tuota uusia työpaikkoja eikä verotuloja.

Omistusohjausministeri Pekka Haavisto puolustaa kauppaa ja toteaa, että sähkönjakeluverkko ei ole sellainen infrastruktuurin osa, johon valtion olisi kannattanut lähteä sijoittamaan.

”Tässä ei pääse vapaasti hinnoittelemaan, ja vastapainoksi toimijalla on paljon velvoitteita verkon huollosta, korvausvastuusta asiakkaalle ja niin edelleen.”

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eduskunnan pöytäkirja tässä:

Fortumin sähköverkkojen myynti; Alaston totuus Eduskunnan pöytäkirjan sivuilta

Huuskan blogi kolmen vuoden takaa, 3.2.2016: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21116...

Fortumin sähköverkkojen myynti käsiteltiin Eduskunnan täysistunnossa torstaina 12.12.2013.

On aika julkaista istunnon pöytäkirja Fortum-kaupan osalta. Jokainen suomalainen saa omin silmin lukea, miten edustajamme asiaan suhtautuivat tuolla "kriittisellä hetkellä."

Pöytäkirja esitetään alla sellaisenaan, vain eräät "herkut" olen itse vahventanut (VH).

Kiinnitän huomiota siihen, että edustaja Timo Soini kysyi istunnon kestäessä kahteen kertaan vasemmistopuolueiden edustajilta näiden näkemyksiä. Sosialidemokraateilta ei vastausta tullut. Eero Heinäluoma puhemiehen tontilta ilmoitti päätteeksi, ettei tulekaan, vaan hallitus seisoo vähän niinkuin yhdestä puusta veistettynä Jyrki Kataisen hallituksen ja esityksestä vastanneen vihreiden valtioyhtiöiden silmäilijäministeri Pekka Haaviston esityksen takana.

Ministeri Haavisto ei ollut käsittelyn aikana läsnä eduskunnassa, vaan oli silloin Brysselissä, eli Soinin sanoin ilmaistuna "Niin, sielläpä siellä!"

Siispä arvoisa yleisö,

Lukekaa ja ihmetelkää!

Teksti on verkossa, tämän linkin takana: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/sivut/trip.aspx?...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Leikkaa tästä ja ota tämä pätkä mukaan Torille, kun menet vaalikojulle:
*

SANAT:

"Lisäksi Haavisto toivoo, että Fortum investoisi myös kotimaisiin kestäviin kohteisiin, kun se etsii kohteita kaupasta tuleville rahoille. ”Toivottavasti myös uusiutuvaan energiaan.”

"Haaviston lisäksi myös pääministeri Katainen puolustaa kyselytunnilla kauppaa uusiutuvalla energialla:

”Sen sijaan kun Fortum saa tuloja, se pystyy investoimaan uuteen ja tulevaan, vaikkapa uusiutuvaan energiaan. Minä uskon tähän energiateollisuuden uuteen mahdollisuuteen, cleantechin uusiin kasvuihin ja teknologian kehitykseen.”

*

TEOT:

"Toisin kuin silloinen pääministeri Katainen puhui, ei Fortum ole investoinut sähköverkkojen myynnistä saamiaan tuloja uusiutuviin energiamuotoihin, eivätkä varat ole suuntautuneet ministeri Vapaavuoren korostamaan suomalaiseen työllisyyteen. Sen sijaan Fortum on panostanut miljardeja erityisesti saksalaiseen hiili- ja kaasuvoimaan."
*

Tosi on!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kaiken tämän keskellä on syytä muistaa, miksi Fortumin piti luopua jakeluverkostaan. Se oli yksi niistä EUn siunauksia (s.o. määräyksiä).

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Entä Kemiran lannoitteet ja Digitan kohtalo? Kuka näistä on vastuussa?

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Onko kokoomus tekemässä nyt "Carunat " myös SOTElla ?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Jokaisen tulisi lukea ja jakaa myös tämä Pekan antama linkki.

Henry

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Haavisto, vieraileva ylioppilas, lyhyt aika uupua vihreällä tunkiolla. Muumilaakson professori, onneksi olkoon vihreät.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tällaiset kirjoitukset pitäisi ehdottomasti laittaa karuselliin.

Uudella Suomella on kirjoittajissa valtava materiaaliresurssi muutenkin. Toivon että Usari siirtyy enemmän tutkivaan journalismiin.

Henry

Harri Roussi

Yleensähän kansa maksaa. Sellaisia maita joisa kansalla on oikeus tietää, mitä ja mistä se maksaa, pidetään demokraattisina. Suomi ei lukeutune em. maihin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset