Ilkka Herlin 60-vuotishaastattelussa: Sähköautoilu on katastrofi

​Aikamne kolme megahaastetta: Ilmastonmuutos, väestöräjähdys ja biodiversiteetin menetys.

Tri Ilkka Herlin täytti perjantaina 25.1.2019 arvokkaat 60 vuotta. Aamulehti/Mikko Pulliainen julkaisi poikkeuksellisen syntymäpäivähaastattelun – päivän post festum, mutta sitäkin antoisamman, kerrassaan näkemyksellisen.

Ilkka Herlinin mukaan maailmaa muokkaa juuri nyt kolme suurta voimaa – eikä yksikään niistä ole Kiina tai Trump.

Kolme suurta muokaaja:

Ilmastonmuutos.

Väestönkasvu.

Eliökunnan monimuotoisuuden supistuminen.

*

Herlin pitää Suomen velvollisuutena kehittää menetelmiä, joilla ongelmien vaikutuksia voidaan hillitä. Suomessa menee nyt paremmin, kuin missään muualla. Meillä ei ole oikeutta jättää käyttämättä kykyämme tehdä yhteistyötä. Emme aina tee oikeita asioita.

Meidän tulisi löytää ratkaisuja globaaleihin ongelmiin. Herlin on osallistunut metsäkeskusteluun siitä näkökulmasta, että meidän pitää pystyä säilyttämään sekä maan ylä- että alapuolisen eliöstön ekosysteemi, sillä kaksi kolmasosaa hiilestä sitoutuu Maan alle.

Nyt Suomessa väitellään siitä, montako kuutiometriä voidaan hakata tai olla hakkaamarra puuttumatta perussyihin. (vert. publiikki Rinne/sijaisensa Marin).

Samoin peltomaahan voidaan sitoa merkittäviä määriä hiiltä, mikäli maanviljelyn menetelmiä muutetaan radikaalisti.

Tämä liittyy siihen, miten meillä kauhistellaan Kaliningradin ja Puolan kieltämättä massiivisia päästöjä.

Mutta, Herlin sanoo, per capita -vertailussa kärjessä on Lounais-Suomi, maa-ja metsätalouden seka lihantuotannon vuoksi. Siis Suomi! Ensin on hoidettava kotipesä.

​Herlin ajattelee, että jos biodiversiteetti (eliöiden monimuotoisuus) Itämeressä toimisi kunnolla, meri sitoisi itseensä enemmän hiilyä ja ravinteita, jolloin todennäköisesti nähtäisiin vähemmän monotyyppistä kulttuuria Eli vähemmän sinilevän ylivaltaa!

​*

Sähköstä vedyksi.

Herlinin kehittelemässä metodissa uusiutuvien energialähteiden ylijäämäsähköllä tuotetaan vetyä, joka yhdistetään bioreaktorissa hiilidioksiidiin, ja lopputuloksena on metaania.

Herlin uskoo biokaasun olevan paras vaihtoehto myös tieliikenteen polttoaineeksi.

Sähköautot pois!

Tieliikenteen sähköistämisen unohtaisin. Pohjoismaissa sähköä tuotetaan verratn päästöttömästi, mutta Kiinan ja intian kaltaisissa suurissa valtioissa sähkö tuotetaan hiilellä .

Jos sähköautoilu yleistyy, se on katastrofi.

Akkuteknologian laajamittaisen kyttöönoton esteenä on myös materiaalipula.

Koboltti ei missään tapauksessa riitä. Jo nyt ollaan repimässä auki maisemia Oulangan ja Riisitunturin kansallispuiston seuduilta, ja koboltin hinta on kolminkertaistunut kahdessa vuodessa.

Pitäisi saada enemmän hiilidioksidia pois taivaalta ja yhdistää se vetyyn, siinä näen suurimmat mahdollisuudet, sanoo tri Ilkka Herlin, 60 v.

​Viisas mies on puhunut.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu