Veikko Huuska

Miten Suomi toimii Venezuelan kriisissä?

Miten Suomi toimii Venezuelan kriisissä?

Venezuelasta uhkaa tulla uusi Syyria

*

Venezuelan rakenteellinen ja pitkään muhinut valtiollinen kriisi puhkesi avoimeksi mallakoinniksi ja väkivaltaiseksi taisteluksi tällä viikolla. Eilen kuulin jostain sähköisestä mediasta, että Suomi tukee presidentti Micolas Maduron syrjäyttämiseen pyrkivää ja väliaikaiseksi presidentiksi itsensä julistanutta parlamentin puhemiestä Juan Guaidóa Venezuelan legitiiminä valtionpäämiehenä.  Etsin tätä uutista tarkempaa tarakastelua varten, mutta en aikaikkunan puolesta saanut siitä kiinni.

Niinpä on kysyttävä: Miten Suomi toimii Venezuelan kriisissä?

*

"Venezuelan parlamentin puhemiehen Juan Gauidòn julistautuminen presidentiksi ja ilmoitus maan sekasortoon syösseen presidentti Micolás Maduron syrjäyttämisestä oli merkittävä voimannäyttö Venezuelan oppositiolta, mutta ei valtataistelun päätepiste", kirjoittaa Kari Huhta (HS 25.1.2019).  Huhta on enemmän kuin oikeassa.

Huhdan kolumni on otsikoitu: ”Yhdysvaltain innokas tuki on hankala asia”.  Niin on. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005976360.html

Venezuela on Kiinan ja Kuuban ohella maailman viimeisiä kommunisti-mohikaaneja, noin yleisesti luonnehtien, kaikista huomattavista eroavuuksistaan huolimatta.  Venezuelan ajautuminen yhä syvemmälle korruptoituneen vasemmistonationalismin mujuihin Hugo Shávesin ja tämän seuraajan, ensimmäisen 6-vuotiskautensa istuneen presidentti Maduron aikan on syössyt Etelä-Amerikan yhden kehittyneimmistä ja luonnonvaroiltaan rikkaimman valtion köyhyyteen ja sekasortoon. Samalla pinnan alla vaikuttaneet globaalit intressit ja väännöt ovat pelmahtaneet maailmanpolitiikan otsikoihin.  Venäjä ja Kiina tukevat, Yhdysvallat ja EU yrittää kampittaa; siinä Maduron valtioraunioiden peliasetelma.

*

Venezuelan öljyvarat ovat maailman suurimmat.

Sillä on öljyä enemmän kuin Saudi-Arabialla ja koko Afrikalla yhteensä.  https://www.hs.fi/hstv/art-2000002950604.html

Öljy ja valta ovat kuin tuli ja bensa: missä nämä kohtaavat kipinöiden merkissä, siellä palaa – takuuvarmasti. Niin myös Venezuelassa.

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on saanut vallassa pysymiselleen tukea ja kannustusta hallintonsa perinteiseltä tukijalta.

Venäjän presidentti Vladimir Putin soitti Madurolle "ilmaistakseen tukensa Venezuelan laillisille viranomaisille kotimaisessa poliittisessa kriisissä, joka on provosoitu ulkopuolelta", ilmoitettiin Kremlistä.  https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venezuelan-kriisissa-valittiin-puolia-venaja-tukee-maduroa-yhdysvallat-ja-britannia-guaidoa-kylla-tassa-on-ainekset-isompaankin-soppaan/7255294#gs.rnfUK8bM torstaina 24.1.2019 illalla.

Yhdysvallat lisäsi samalla painetta toiselta suunnalta. Ulkoministeri Mike Pompeo varoitti Maduroa käyttämästä voimatoimia mielenosoituksia vastaan ja vaati tukea Guaidolle.

– Keskustelun aika on ohi. Entisen presidentti Maduron hallinto on laiton, Pompeo julisti Amerikan valtioiden järjestön OAS:in kokouksessa Washingtonissa.

Lähes samaan aikaan presidentti Trumpin onnittelut Guaidólle tulivat julki lähes samaan aikaan kuin Guaidó ilmoittautui presidentiksi.

”Tuki demokratialle poikkesi Trumpin aiemmasta linjasta, jossa hän on kehunut autoritaarisia johtajia”, tuikkasi Kari Huhta HS:ssa. 

Mutta nyt onkin kyse öljystä, se muistettakoon.  Se, miten demokraattista on ”ilmoittautua presidentiksi”, on valtio-opillinen kysymys, jossa tulee huomioida menettelytapojen lisäksi luonnollisesti perustuslain säädökset. Venezuelan perustuslain mukaan jos vaaleilla valitun presidentin asema kyseenalaistuu, väliaikaiseksi presidentiksi voidaan valita parlamentin puhemies, enintään 30 päiväksi. Uudet presidentinvaalit tulee järjestää nopeutetulla aikataululla.

Tuonkaltaisessakaan menettelyssä puhemiehen siirtyminen va. presidentiksi ei ole läpihuutojuttu, ”ilmoitusasia”.

Nopeasti edenneessä vallanvaihdoksessa oli Latinalaisen Amerikan poliittisen historian kannalta yksi vakava valuvika, ja se oli Yhdysvaltojen tiivis tuki oppositiolle. Se on aiemmin ollut myrkytetty malja mantereella, joka on katkerien kokemusten myötä yliherkkä suurvaltojen väliintuloille.” (Huhta).

*

Suurvaltojen tuenilmaisut globalisoi Venezuelan valtataistelun suurvaltojen nelikentäksi

Näin valtataistelu Venezuelassa muuttui mittelöksi maailman liberaalien demokratioiden ja autoritaaristen hallintojen leirin välillä, eikä voittajasta ole tässä vaiheessa varmuutta.

Opposition asemaa vahvistaa se, että Yhdysvaltojen tunnustuksen myötä oppositio voi saada käyttöönsä Yhdysvaltojen jäädyttämiä varoja. Se voi olla yksi houkutus myös Venezuelan asevoimille, jonka johto on tähän asti pysynyt ainakin julkisuudessa Maduron puolella
.” (Huhta).

Venezuelan armeijan ylijohdon lojaalisuus Madurolle on ehdoton – ainakin niin kauan kuin se on taloudellisesti ja muiden etujen puolesta turvattua.  Everstit ovat jo alttiimpia lähtemään toriliikkeisiin, ja sitä alempi upseeri- ja aliupseerikaarti epäilemättä kuulostelee herkällä korvalla ”kansan ääntä” kaduilla ja verkostoissa. 

Jo pelkkä Yhdysvaltain jäädyttämien varojen saanti väkevöityneessä tilanteessa kapinaa rajoittavien asevoimien käyttöön antanee lisäaikaa ja puhtia oppositiovoimille.  Mutta tilanne on kaikin puolin ”kintaalla”. Nähtäväksi myös jää miten Kiina ja Venäjä saavat mobilisoitua ja voimaannutettua maassa toimivat verkostonsa.  Tuleeko niille suoraa aseellista tukea ja missä vaiheessa?

*

Tukensa Guaidólle

ovat antaneet myös Amerikan valtioiden järjestö OAS sekä useat Etelä-Amerikan maat Kuubaa, Boliviaa ja Meksikoa lukuunottamatta. Guaidóa ovat ilmoittaneet tukevansa Argentiina, Brasilia, Guatemala, Kanada, Kolumbia, Costa Rica, Paraguay, Peru, Chile ja Ecuador.

Myös EU puhui:

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk kirjoitti Twitterissä toivovansa, että Eurooppa tukee demokraattisia voimia Venezuelassa.

Toisin kuin Madurolla, maan parlamentilla ja sen puhemiehellä Juan Guaidólla on demokraattinen mandaatti Venezuelan kansalta, Tusk kirjoitti.

EU-parlamentin italialainen puhemies Antonio Tajani vaati vuorostaan Maduroa eroamaan välittömästi.

Muut EU:n edustajat asettivat sanansa maltillisemmin. Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi Ranskan tukevan demokratian palauttamista, ja luonnehti Maduron uusintavaalia laittomaksi.

Hän ei kuitenkaan asettunut suoraan tukemaan Guaidoa.

Jo näistä esimerkeistä voidaan päätellä, että EU ei suinkaan ole yksimielinen tässäkään asiassa. Miksi sitten pj Tusk julkaisee yksiselitteisen tuen rapautuneen valtion toiselle osapuolelle?

https://yle.fi/uutiset/3-10611668

*

Mitä tekee pieni Suomi?

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) kommentoi tilannetta todeten, ettei Madurolla ole oikeutta olla vallassa, koska presidentinvaalit eivät olleet vapaat ja demokraattiset. Venezuelan ainoa kiistaton ja legitiimi vallan keskus on perustuslaillisesti valittu parlamentti, Soini kommentoi.

– Kiistaton toimivaltainen elin on parlamentti ja sen puhemies, mutta kestää varmaan aikaan ennen kuin tilanne selviää, Soini arvioi STT:lle puhelimitse Davosista Sveitsistä.

Lähde: YLE 24.1.2019; https://yle.fi/uutiset/3-10611668

*

Suomen Ulkoministeriön sivuilta ei etsimälläkään (pe 25.1. klo 10:00) löydy kannanottoa Venezuelan tilanteeseen. UM:n matkustajaohjeetkin Venezuelaan ovat jostain viime vuoden syyskuulta.  https://um.fi/matkustustiedote/-/c/VE

Ehkä hyvä näin.

*

Mitä me tiedämme ja tunnemme Venezuelan oppositiosta ja sen tämänhetkisestä kärkinimestä Juan Guaidósta? Mihin mahdollinen tuki presidentiksi ”ilmoittautuneelle” miehelle perustuu?

Suomalaisen Wikipedian tiedot ovat niukat: https://fi.wikipedia.org/wiki/Juan_Guaid%C3%B3

Jani Parkkari/YLE 24.1.2019 valotti hieman miestä nimeltä Juan Guaidó: https://yle.fi/uutiset/3-10612493 Mutta siitäkään emme saa juuri muuta irti, kuin ”keskiössä on Maduron vastutaminen”. 

Emme oikein tiedä, minkä PUOLESTA HÄN ON?

En.Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Juan_Guaid%C3%B3

Kannattaisiko Suomen odottaa ja katsoa – ja tukea mm. Venezuelan demokratiakehitystä, sikäli kuin sellaista on havaittavissa, eikä suinpäin rynnätä Soinin tavoin osapuolikiistan keskelle? Miten tarkkaan kansainvälisten raportoijien näkökannat tukevat oletusta, että Venezuelan parlamenttivaalit olivat ”vapaat ja demokraattiset”?  Miten ne saattoivat lukitussa diktatuurissa olla sellaiset, ehkä ensi kertaa historiassa?

Pidättyvyys on kultaa. 

Kaikki ainekset pahalle monikansalliselle koitokselle ovat ilmeiset.

 Venezuelasta uhkaa tulla uusi Syyria.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilta-Sanomat 20.5.2018 kertoi Venezuelan lykätyistä ja lopulta suoritetuista vaaleista, jotka olivat korni kabaree;

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005688444.html

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) mukaan Venezuelan presidentillä Nicolas Madurolla ei ole oikeutta olla vallassa, koska presidentinvaalit eivät olleet vapaat ja demokraattiset.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ulkoministeri-...

Siis Suomi: tuomari vai lääkäri?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE kokosi eilen 24.1.2019 tiiviin tietoiskun Venezuelan rajusta alamäestä:

Kuinka kaksi itsevaltaista johtajaa saivat öljymahdin 20 vuodessa polvilleen – Mistä Venezuelan kaaos kumpuaa?

Venezuelalaiset pakenevat nälkää ulkomaille ja maalla on kaksi kilpailevaa presidenttiä. Miten Venezuela romahti öljymahdista kerjäläiseksi?
https://yle.fi/uutiset/3-10612526

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mielestäni ex-suurlähettiläs suhtautuu tarpeettoman kevyesti tilanteeseen, joka on vakava.
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/venaja-ja-yhdy...

"Venäjä ja Yhdysvallat ovat asettuneet tukemaan vastakkaisia osapuolia Venezuelassa: Voisiko tilanne laukaista myös suurvaltojen välisen konfliktin? – Asiantuntija: "Venäjä lähinnä kiusoittelee".!

*

Tilanteessa on "tosi päällä". Nyt jaetaan luonnonvaroja ja asetelmia Etelä-Amerikan ytimessä; Venäjä ei kiusoittele. Se on tosissaan.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Vaihtaisiko Putin Venezuelan Ukrainaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eipä vaihda, miksi tekisi niin? Hänhän katsoo, että Ukraina kuuluu poliittisen historian ja valtiollisen yhteyden kautta Venäjän etupiiriin, eikä ole "oikeutettu" tekemään mitään länsisiirtoja.

Mitä tulee Venezuelaan, niin Zavesin jäljiltä se on niin tukevasti (muuta tukevaa siinä ei sitten taida ollakaan) entisen kommunistisen varjoyhteisön liitännäisjäsen, ja jotkut toimijat laskevat sen siksi jälkikommunistisen varsin monenkirjavan kansainyhteisön piiriin.

Venezuelassa "Itää" (Venäjä, Turkki, Kiina etc.) kiinnostavat monet seikat:
Öljyvarannot ja muut luonnonvarat ja niiden hyödyntäminen ja käyttö öljynhinnan säätelyssä (sinänsä Venäjällä ei näytä olleen mitään sitä vastaan, että Venezuelan öljyntuotanto on romahtanut edellä olevan linkin takana olevan graafin mukaisesti).

Venezuelan tietynlainen strateginen asema Etelä-Amerikan epävakautta tuottavana tekijänä; kaikenlainen vakautta horjuttavat toiminta ja tilanne näyttää toimivan tehokkaasti Lännen rintaman hajoittajana ja keskinäisen koheesion murentajana. Lisäksi edellä jo mainittu USA:n kerrassaan ikävä maine valtionpäämiesten kaatajana ja tukenauttivien uushallistusten perustajana myös E-Amerikassa.

Kiinan rooli tässä nimenomaisessa Venezuela-keississä ei ole vielä ainakaan minulle täysin auennut, muuta kuin tunnetun läsnäolo myös Etelä-Amerikassa tuoman luonnollisen kiinnostuksen myötä, sekä muun muassa - unohtamatta - Kiinan pyrkimyksiä heikentää Yhdysvaltain asemaa myös sillä hankkella, jolla se tähtää Panaman kanavan kanavamonopolin korvaamiseen Kiina-hankkeistetulla Väliamerikan kakkos-kanavalla.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Otetaanpa tähän UM:n Venezuela –matkustustiedote, pvm 17.9.2018;
17.9.2018 ; https://um.fi/matkustustiedote/-/c/VE
Venezuela: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Vältä tarpeetonta matkustamista
Muut turvallisuustason tiedot
Venezuelassa esiintyy paljon rikollisuutta. Vältä mielenosoituksia ja pimeällä liikkumista.
Yleinen turvallisuustilanne
Yleinen turvallisuustilanne on heikko.
Vältä väkijoukkojen kokoontumisia ja mielenosoituksia. Caracasissa ja muissa suurissa kaupungeissa on paljon poliittisia mielenosoituksia, jotka voivat muuttua nopeasti väkivaltaisiksi. Niiden hajoittamiseen käytetään usein aseita ja kyynelkaasua.
Rikollisuus
Rikollisuus ja aseelliset ryöstöt ovat yleisiä etenkin suurissa kaupungeissa (Caracas, Valencia, Maracaibo, Maracay), turistikohteissa ja rannoilla. Henkirikosten osalta pääkaupunki Caracas kuuluu Etelä-Amerikan vaarallisimpien kaupunkien joukkoon. Väkivaltaisen rikollisuuden ja kaappausten uhreiksi on joutunut myös matkailijoita. Noudata erityistä varovaisuutta etenkin Caracasissa liikkuessasi. Myös muualla maassa ryöstöriski on suuri, eikä pimeän tultua ole syytä liikkua kävellen. Rikolliseen toimintaan ja muun muassa matkailijoiden ryöstöihin on syyllistynyt myös poliisin virka-asuihin pukeutuneita henkilöitä.
Isla de Margaritan saarella on tapahtunut useita vakavia ryöstöjä. Ryöstön vastustus voi johtaa uhrin ampumiseen. Syrjäisillä rannoilla ja paikoilla liikkumista tulee välttää eikä rannoilla tule oleskella pimeään aikaan.
Venezuelan rannikkovesillä liikkuu merirosvoja.
Caracasin vanhassa keskustassa ja länsiosissa ryöstöriski on suuri myös päivällä. Vältä slummialueita ("barrios"). Arvokkaiden korujen, kellojen, kameroiden ja matkapuhelimien käyttö julkisesti voi houkutella ryöstäjiä. Pidä omaisuudesta ja matkatavaroista huolta koko ajan.
Tuntemattomilta ei tule ottaa vastaan ruokaa tai juomaa. Ryöstöissä saatetaan käyttää burundanga-nimistä huumetta. Nopeavaikutteinen huume voidaan sekoittaa ruokaan tai juomaan. Se johtaa usein tajunnan menetykseen.
Matkailijoita on joutunut ryöstöjen kohteeksi rahannostojen yhteydessä pankkiautomaatilla tai pankista poistumisen yhteydessä. Matkailijoita on myös kaapattu. Luottokortti voidaan kopioida ja tyhjentää pankkitili. Vältä suurien käteissummien mukana pitämistä. Pienennä päivittäistä nostorajaa matkan ajaksi.
Passin ja maahantuloleiman kopioita on hyvä pitää aina mukana. Myös luottokorttien tiedot on hyvä kirjata muistiin. Toimenpiteet helpottavat asioiden selvittelyä mahdollisissa varkaus- tai katoamistapauksissa.
Maiquetían lentokentän alueella liikkuu varkaita sekä virkailijoiksi tekeytyneitä henkilöitä, jotka ovat huijanneet tai anastaneet matkailijoilta rahaa. Vältä epävirallisia rahanvaihtajia ja pimeitä takseja.
Venezuela on kansainvälisen huumekaupan kauttakulkumaa. Muun muassa Isla de Margaritan saarella on paljon huumeita. Matkailijoita yritetään värvätä salakuljettajiksi. Älä ota toisten matkatavaroita kuljetettavaksi.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Liikenne on ruuhkaista ja vaarallista huolimattoman ajotyylin vuoksi. Ajoneuvot ovat usein huonokuntoisia. Kaikkien liikennevälineiden käyttöön liittyy ryöstöriski. Ryöstöjä tapahtuu niin kulkuneuvoissa kuin asemilla ja niiden läheisyydessä.
"Motorizados" eli mopo- ja moottoripyörälähetit sekä bussit ovat liikenteen suurimpia vaaratekijöitä. Ole erityisen varovainen katuja ylittäessäsi.
Caracasissa matkailijoiden on turvallisinta liikkua virallisella taksilla. Taksi kannattaa tilata aina taksipalvelun kautta. Hotellien ja kauppakeskusten taksit ovat myös yleensä luotettavia. Takseissa ei ole taksamittareita, joten hinta on syytä sopia aina etukäteen. Moottoripyörätaksien käyttöä ei suositella.
Maiquetían kansainvälisellä lentokentällä on mustia farmari-mallisia autoja, jotka ovat virallisia lentokenttätakseja. Lentokenttäbussien käyttöä ei suositella. Lentokenttämatka on turvallisempaa tehdä valoisaan aikaan tai alkuillasta. Maanvyöryt voivat hidastaa lentokentälle matkustamista etenkin sadekaudella. Varaa riittävästi aikaa lentokentälle siirtymiseen.
Autoillessa on syytä varmistaa, että kaikki auton asiakirjat ovat kunnossa. Ovet tulee pitää lukittuina, eikä autosta kannata poistua syrjäisillä teillä. Yöllä ajamista ei suositella. Teiden varrella on useita kansalliskaartin (Guardia Nacional) ja poliisin tarkastuspisteitä, joissa tulee pysähtyä, jos siihen kehotetaan. Kuljettajalta saatetaan pyytää tietarkastuksissa rahaa tai hänelle voidaan määrätä sakkoja väärin perustein. Pyydä näissä tapauksissa kirjallinen selostus, josta käyvät ilmi virkailijan nimi, virka-asema ja yhteystiedot.
Luonnonolot
Luonnonolot vaihtelevat alueittain Maracaibon lahden kostean kuumasta ilmastosta Andien vuoriston viileyteen.
Venezuela on maanjäristysherkkää aluetta.
Sadekausi kestää toukokuusta joulukuuhun. Rankkasateet voivat aiheuttaa tulvia ja maanvyöryjä sekä vaurioittaa teitä.
Karibialla tuhoa aiheuttavat hurrikaanit eivät normaalisti ulotu Venezuelan rannikolle.
Margaritan saaren rannoilla uitaessa tulee noudattaa varovaisuutta vahvojen merivirtojen ja meressä olevien meduusojen takia.
Lisätietoja paikallisten viranomaisten sivustoilta:
Venezuelan seismologinen instituutti http://www.funvisis.gob.ve/
Meteorologian laitos http://www.inameh.gob.ve/web/
Terveys
Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.
Sairaanhoitokulut on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Hoito yksityissairaalassa on usein kallista, mutta hoitoon pääsee kohtalaisen hyvin. Julkisen sairaanhoidon taso on heikko. Maan talousongelmien vuoksi lääke- ja materiaalipula on yleistä.
Matkustettaessa maan sisäosissa on syytä huomioida, että ambulanssi- tai sairaalapalveluita ei välttämättä ole nopeasti saatavilla.
Venezuelassa esiintyy hyttysten levittämiä virustauteja kuten malariaa, denguekuumetta ja chikungunya- sekä zika-viruksen aiheuttamia kuumetauteja. Hyttysten pistoilta kannattaa suojautua peittävillä, vaaleilla vaatteilla ja käyttämällä hyttyskarkotteita ja hyttysverkkoa.
Muita maassa esiintyviä tauteja ovat keltakuume, A- ja B-hepatiitti sekä lavantauti.
Lisätietoja Venezuelan tartuntatautitilanteesta löytyy maan terveysministeriön sivuilta: http://www.mpps.gob.ve/
Hygieniaolot vaihtelevat alueesta riippuen ja ovat monilla alueilla melko huonot. Kannattaa huomioida elintarvikehygieniaan liittyvät riskit esimerkiksi ravintoloissa syödessä. Vesijohtovesi on suhteellisen puhdasta, mutta sitä ei suositella käyttämään juomavetenä.
Caracasissa sijaitsevien yksityissairaaloiden yhteystietoja:
Clínica el Avila
Av. San Juan Bosco con Sexta Transversal, Altamira
+58 212 276 11 11
http://www.clinicaelavila.com/
Hospital de Clínicas Caracas
Av. Panteón con Calle Alameda, San Bernardino.
+58 212 508 61 11
http://www.clinicaracas.com/
Clínica La Floresta
Av. Ppal de la Floresta, calle Santa Ana.
+58 212 209 61 22
http://www.clinicalafloresta.com/
Centro Médico Docente La Trinidad
Av. Intercomunal, La Trinidad, El Hatillo.
+58 212 949 64 11
http://www.cmdlt.edu.ve/
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja...
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu
Maan lait ja käytännöt
Venezuelassa on voimassa valuuttakontrolli. Kaduilla tapahtuva valuuttakauppa on Venezuelassa rikos. Epävirallinen valuutanvaihto on sattumanvaraista ja riskialtista. Huumelait ovat ankaria, ja huumerikoksista seuraa pitkät vankilatuomiot. Rangaistus esimerkiksi huumeiden salakuljetuksesta tai huumekaupasta voi olla jopa 25–30 vuotta vankeutta.
Maahantulosäännökset
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Bogotan-suurlähetystö
https://um.fi/matkustustiedote/-/c/VE

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#7.
Kuten tuosta maakuvastakin näkyy, on Venezuela surkuteltavaan tilaan päätynyt, pitkän poliittis-hallinnollisen halpuutuksen jälkeen, maa.

Jotta emme olisi aivan yksipuolisen tiedotusvirran varassa, lainaan tähän entuudestaan ainakin allekirjoittaneelle tuntemattoman groupin "#HandsOffVenezuela" tägäämän vietin:

Syitä, miksi Yhdysvaltain hallitus tahtoo heittää Nicolas Maduron syrjään:

1. Venezuelalla on maailman suurimmat tunnetut öljyvarat.
2. Venezuela sallii Venäjän kaivaa kultaa maassa.
3. Venezuela torjui Yhdysvaltain tarjouksen liittyä "Free Trade" -kauppasopimuksen piiriin.
4. Venezuela lakkasi hyväksymästä dollaria öljykaupassaan vuonna 2017.

*
Wikipediasta löytyy tämänkaltainen, hieman vanhahko selonteko tuosta mainitusta yhteisöstä. Sillä (#HOV) mahtaa olla useampia toimijayhteisöjä, joista ainakin jotkin ehkä uudelta pohjalta ovat nyt virkistäytyneet toimintaan?

"Hands Off Venezuela is a political lobby group based in the United Kingdom and with branches in many other countries.[1] The campaign was established in December 2002, following the Venezuelan coup attempt of 2002, with the aim of increasing public and political awareness in the UK and elsewhere of the Chávez government's social and political reforms[2] and to counter what Hands Off Venezuela sees as a "US-funded propaganda campaign" in the west to paint Chávez as a dictator and a threat to democracy."
Linkki: https://en.wikipedia.org/wiki/Hands_Off_Venezuela

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä yksi peruste Venezuelan coup d'etat 22.1.2019;

There is a lot more going on between the USA and Venezuela than meets the eye.
https://twitter.com/search?q=Venezuela&src=typd

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tästä voi seurata Venezuela -casen herättämiä kommentteja;

https://twitter.com/search?q=Venezuela&src=typd

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venezuelan uskomaton talousromahdus –
"Taloutemme on Zimbabwen tasolla, vaikka öljyä on kuin Saudi-Arabialla"

Valtavien öljyvarojensa avulla Venezuela onnistui tuhoamaan maansa talouden. Kuinka se on edes mahdollista? Taloustieteilijä selittää.

Antti Kuronen/YLE,
tiivisti erinomaisesti Venezuelan kriisin alkusyyt artikkelissaan runsas vuosi sitten.
YLE, 20.9.2017;

"Venezuelan talousromahdus on nimittäin uskomaton tarina ahneudesta, vallanhimosta ja typeryydestä.

Aluksi muutama esimerkki:

Kahdessatoista vuodessa Venezuela onnistui tuhlaamaan BILJOONAN DOLLARIN ÖLJYTULOT. Se vastaa KYMMENTÄ Yhdysvaltain toisen maailmansodan jälkeen Länsi-Euroopalle myöntämää Marshall-apupakettia.

Silti Venezuelan bruttokansantuote kansalaista kohden on VUODEN 1951 tasolla.

Maan inflaatio on viisi vuotta peräjälkeen ollut maailman korkein ja ylittänee tänä vuonna 1000 prosenttia. (VUONNA 2018/2019 JO YLI MILJOONA PROSENTTIA, VH)

Kymmenen vuotta sitten Venezuelassa myytiin puoli miljoonaa uutta autoa. Tänä vuonna pari tuhatta (n. 2000 kpl).

Aikamoinen saavutus maalta, jolla on maailman suurimmat todennetut öljyvarannot.

– Itseäkin nolottaa kertoa näistä, tuhahtaa taloustieteilijä Sutherland. Tuhlasimme biljoonan, ja onnistuimme samalla raunioittamaan maan talouden. Taloutemme on Zimbabwen tasolla, vaikka öljyä on kuin Saudi-Arabialla."

https://yle.fi/uutiset/3-9841702

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Rauhanpuolustajat" näki talvella 2015
Venezuelan tilanteen ja Yhdysvaltain paineen sitä kohden tällä tavalla:

2/2015

Yhdysvallat kokee Venezuelan demokratian uhaksi intresseilleen

Teksti VTM Sami Laaksonen

Etelä-Amerikan luonnonvaroiltaan rikkain maa ja maanosan vasemmiston esikuva Venezuela herättää pelkoa Yhdysvalloissa.

Maaliskuussa presidentti Barack Obama julisti ”kansallisen hätätilan Venezuelan tilanteen Yhdysvaltojen kansalliselle turvallisuudelle ja ulkopolitiikalle aiheuttaman epätavanomaisen ja poikkeuksellisen uhan takia”.
Melkoinen saavutus maalta, joka ei ole millään tavoin uhannut maailman suurinta sotilasmahtia. Julistuksen taustalla ovatkin lähinnä maailman suurimmat öljyvarannot ja Venezuelan geopoliittinen asema.
Maan nykytilanteesta puhuttaessa on huomioitava useita tekijöitä kuten tiedotusvälineiden asennoituminen, viimeaikainen poliittinen kehitys, Valkoisen talon intressit, kansainväliset reaktiot ja tämänhetkinen taloustilanne.
Lue koko artikkeli:
https://www.rauhanpuolustajat.org/rapu-artikkeli/y...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hieman lisätieto va. presidentistä, jonka Suomi siis näyttää tunnustaneen legitiimiksi viranhaltijaksi - ilman vaaleja;

Englanninkielinen Wikipedia kertoo Venezuelan väliaikaiseksi presidentiksi eilen ilmoittautuneen Juan Guaidón lähtökohdista ja opinnoista näin:

Early life and education

One of eight children, Guaidó was raised in a middle-class home by his parents who were an airline pilot and a teacher.[16] One grandfather was a sergeant of the Venezuelan National Guard while another grandfather was a captain in the Venezuelan Navy.[7]

After living through the Vargas tragedy of 1999 which left his family temporarily homeless, Guaidó earned his high school diploma in 2000.[2][17] The tragedy, according to his colleagues, influenced his political views after the then-new government of Hugo Chávez allegedly provided ineffective response to the disaster.[18]

Guaidó later earned his professional license as an industrial engineer after graduating from the Andrés Bello Catholic University in 2007. Guaidó also did postgraduate studies at George Washington University in the United States and at the Instituto de Estudios Superiores de Administració

*

Hän valmistui siis teollisuusinsinööriksi (DI) 2007.

Tutkinnon suoritettuaan Guaidó opiskeli Geroge Washington Universityssä (GWU), Washington D.C. Yhdysvalloissa.

Wiki ei kerro, miten pitkään ja tekikö sen tutkintotavoitteisesti; muusta asiayhteydestä ilmenee, että kyseessä olivat täydentävät lisäopinnot, ilman suoritettua jatkotutkintoa.

*

Wikipedia kertoo, keitä politiikan hahmoja on valmistunut GWU:sta, kuten:

Main article: List of George Washington University alumni

George Washington alumni include many current and past political figures. Six alumni currently serve in the United States Senate and ten in the House of Representatives. These include former Senate Majority Leader Harry Reid and former House Majority Leader Eric Cantor. Alumni have been governors of eighteen states and one territory, including current US Senator and former Governor of Virginia, Mark Warner, as well as former Governor of Guam, Frank Freyer. Other renowned figures of the higher echelons of the United States government include Senator J. William Fulbright, former Secretary of State Colin Powell, former Chairman of the Joint Chiefs of Staff General Peter Pace, former FBI Director J. Edgar Hoover, former CIA Director Allen Dulles and his brother, former Secretary of State, John Foster Dulles. In addition, the former Mayor of the District of Columbia, Vincent Gray, and Edward David Burt, the youngest ever Premier of Bermuda, were GW alumni.
Other notable alumni and former students include HH Prince Talal Arslan, Anwar al-Awlaki, Ralph Asher Alpher, Red Auerbach, Alec Baldwin, Dana Bash, Chris Burnham, Preston Cloud, Kellyanne Conway, Larry Craig, Jack Edmonds, Philip Emeagwali, Mary Anne Frey, Jason Filardi, John Flaherty, Ina Garten, Glenn Greenwald, Todd B. Hawley, Erica Hayden, Harold Hersey, David Holt (politician), L. Ron Hubbard, Soh Jaipil, S. M. Krishna, Lee Kun-hee, Roy Lee, Theodore N. Lerner, Randy Levine, Carl Lutz, David McConnell, T. J. Miller, Billy Mitchell, Darla Moore, Jared Moskowitz. former First Lady Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis, Shahid Khaqan Abbasi, Syngman Rhee, Gregg Ritchie, Leslie Sanchez, Daniel Stanton, Chuck Todd, Clay Travis, Margaret Truman, Kerry Washington, Ashani Weeraratna, Sandiaga Uno, Scott Wolf, Irvin Yalom, and Rachel Zoe.
*

Siis poimintoina mainiten:

Ulkoministeri Colin Powell,
FBI:n pitkäaikainen johtaja J. Edgar Hoover,
CIA:n johtaja Allen Dulles ja veljensä,
ulkoministeri John Foster Dulles – ja
Valkoisen talon ensimmäinen nainen, Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. https://en.wikipedia.org/wiki/George_Washington_Un...
*

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Suomella on valitettavasti ollut muutamia möläyttelijöitä ulkoministereinä.

Timo Soinin lisäksi tulee mieleen Erkki Tuomioja, joka sanoi julkisuudessa joulukuussa 2011 Pohjois-Korean johtajan Kim Jong Il'in kuoltua, että tuskin kukaan tulee häntä kaipaamaan.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Venezuela ei ole millään mittapuulla kommunistinen valtio. Se on bolivaarinen tasavalta. Maassa toimii kyllä kommunistinen puolue ja sillä on pieni parlamenttiryhmä.

Venezuelan hallintoa johtaa vaaleilla valittu presidentti ja hallitus. Vuoden 2015 jälkeen sosialistinen puolue PVSU on voittanut kaikki 4 järjestettyä valtakunnallista vaalia.

Yhdysvaltojen ja Kolumbian yhdessä suunnittelema ja järjestämä vallankaappaushanke on räikeä YK:n peruskirjan ja kansainvälisen oikeuden rikkomus. Siinä ei ole mitään uutta.

Yhdysvallat ja sen ulkomaan tiedustelu CIA on järjestänyt toisen maailmansodan jälkeen ympäri maailmaa kymmeniä verisiä vallankaappauksia. Samaa yritetään nyt Venezuelassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomen ulkoministeri ilmoitti kokolailla yksiselitteisen tuen ilmoittautuja-varamiehelle.
Tämä on kieltämättä selkeä etappi Suomen ulkopolitiikan monivaiheisesa historiassa.

Suomi tulee Venezuelan kahdesta presidentistä sitä, jota ei Ole vaaleilla presidentiksi valittu.
Eikä häntö Ole myöskään parlamentti virkaan asettanut.
Hän on yksinkertaisestu ilmoittautunut.

Maikkarin uutisissa klo 22 kerrotaan, että Venäjä on lähettänyt satoja palkkasotureita Venezuelaan turvaamaan istuvan päämiehen Maduron asemaa.

Tämä on täysin odotettua ja kuvioon kuuluvaa. Heitä on ollut maassa valmiina varautuneina tämänkaltaisiin tilanteisiin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ensiuutisten mukaan Venäläisiä palkkasotilaita Venezuelassa, vallan linnakkeessa.
Siis tiettävästi Gruppa Wagnera eli Ryhmä Wagner.

GRU:n ohjauksen alaisen, nyt jo reippasti yli 10.000 sotilaan ryhmän yksiköitä ja muodostelmia.

Eivät siis esiinny Venäjän federaation armeijan ryhmittymänä vaan yksityisenä komennustyöläisinä.

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Ryhm%C3%A4_Wagner

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Syyriassa Wagner Group otti nekkuun, mutta vaikuttaa siitä, ettei tule toistumaan..

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/25132...

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Venezuela on hyvä esimerkki siitä miten valta turmelee ihmisen,.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Natinal G-kanavalla ohjelma etelä-Amerikan kuumat rajat: Venezuelainen mies kantaa 2 lasikuituista jätesäkkiä, joiden sisältö alumiinisia tölkkejä. Tullimies brasilian rajalla käännyttää ympäri, syynä romumetallin tuontikielto???? "Muuli" voivottelee, mistä nyt rahat lasten ruokiin jne... Mitähän Brasiliassa maksetaan alumiiniromusta?

Koko maanosa on sekaisin. Suomessa ei tiedetä tarkkaan, mitä siellä tapahtuu. Trumpin muuri taitaa sittenkin välttämättömyys joko hänen tai seuraavan presidentin aikana. Jo nyt meksikolaiset kartellit hallitsevat huumekauppaa, prostituutiota, naisilta passi pois rajanylityksestä ja pariksi vuodeksi hetekalle makoilemaan. Harvoin näkyy vanhaa tai rumaa naista kiinnijääneissä rajanylittäjissä.

Juha Manninen

Veikko Huuska, tunnut olevan pihalla kirjoittamastasi aiheesta.
Ensin kopioit valtamediasta (HS, YLE, IS jne.) tekstiä ilman kritiikkiä.
Se on turhaa, koska ihmiset voivat lukea nuo tekstit suoraan valtamediasta.
Sitten kommentissa olit löytänyt esim. #HandsOffVenezuela ryhmän. Tuollainen lähde olisi hyvä tutkimuksen kannalta, muttet ottanut sitä itse artikkeliin mukaan. Metrien mittainen lista kommentteja on raskasta luettavaa eikä selkeytä asiaa.
Jos oikeasti tahdot olla "historianharrastaja" ja "tanakasti ajassa" niin sinun pitäisi tehdä vähän enemmän tutkivaa journalismia.
Valtamedia ei harrasta sitä enää. Viime aikoina olen tajunnut miten paha tilanne on. Elämme virtuaalitodellisuudessa.
Tutkiva journalismi on nyt siis asian harrastajien tehtävä.

Etsi ristiriitaisuuksia missä virallinen tarina ei täsmää.
Nyt sellainen on suurilla öljyvaroilla varustetun valtion köyhtyminen noin pahasti. Syy ei selvästikään ole vain huonossa johdossa. Tutki missä se on...

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Viitaten otsikkoon:

Jos saa pyytää arvon ministereitä, niin nyt ei tarvita yhtään lupausta majoittaa kotitaloon Venezuelasta Suomeen tulijoita.

Käyttäjän HaMi kuva
Hannu Rautomäki

Suomen toimintamahdollisuudet Venezuelan kriisissä jäävät ulkoministerin sanailuun.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen, joka on erityisesti paneutunut Etelä-Amerikan asioihin sanoi tänä aamuna YLE R1:ssä, että
kun hän lukee Venezuelan perustuslakia, johon Media maailmalla ja myös Suomessa on vedonnut siihen, että nykyisessä tilanteessa Maduron vanhan presidenttikauden päättyessä hänen statuksensa on asetettu vaalivilpin vuoksi kyseenalaiseksi, parlamentin puhemies olisi oikeutettu ilmoittautumaan presidentiksi, niin Teivainen katsoi, ettei perustuslaki hänen lukemanaan tällaista järjestelyä salli, ei ainakaan itsestään selvyytenä.

Eli vähintäinkin kysymyksenalainen tuo Juan Guaidòn "ilmoittautuminen" väliaikaiseksi presidentiksi.

Itsekin alusta lähtien olen katsonut, että ainakin Parlamentin käsittely ja ratkaisu asiassa tulee olla. Näin ollen valtataistelussa on kohtalaisen selvästi oikaistu ja käytetty "suoraa toimintaa".-

Oma kysymyksensä on myös tämä:
Jos (ja kun) yleisesti asetamme kyseenalaiseksi toukokuiset presidentinvaalit ja niiden lopputuloksen, niin miten sitten suhtaudumme edellisiin parlamenttivaaleihin?

Nekö olivat läpinäkyvät, avoimet ja demokraattiset? Kuka uskoo?

Mitä tämä JUan Guaidón oikein edustaa? Mikä on hänen puolueensa? Minkälainen poliittinen asema sillä on poliittisella kartalla? Miten se asemoituu Venezuelan poliittiseen historiaan, lähihistoriaan ja nykypäivään?

Radiossa oli keskustelua siitäkin, mutta kovin selkeää kuvaa ei näytä asiasta olevan, pikemminkin päinvastoin. Miten avoimeksi arvoimme ylimalkaan viime parlamenttivaalit? Eivät ne tosiaankaan olleet avoimet ja vapaat? Miksi sitten hyväksyä opportunistisesti niiden vaalien tulos, mutta kiivaasti kieltää toisten vaalien tulos?

Tässä selvästikin pelataan isoa peliä, jossa Guaidón on jos ei puppet niin ainakin jonkinalaisen nosteen ja suunnitelman tulos? Vai mitä arvelet?

Käyttäjän JuhaniTanski kuva
Juhani Tanski

”Internationalistista” politiikkaa toteuttava Trumpin Yhdysvallat ja noita-akka Theresan Mayn Britannia katsovat, että Venezuelan kansalaiset ovat jäävejä valitsemaan maansa presidenttiä.
Jääviys koskee erityisesti merkittäviä öljyntuottajavaltioita.
USA on aiemmin valinnut Irakin, Libyan, aiemmin Iranin sekä monen muun öljymaan presidentit ja hallitukset.
USA on pyrkinyt äänestämään viime vuosina myös Iranin ja Syyrian vaaleissa.
Monet Etelä-Amerikan valtiot peesaavat USA:ta Venezuelan vaaleissa.
Meksiko, Kuuba, Bolivia, Venäjä, Turkki ja Kiina katsovan Maduron olevan laillinen presidentti.
Vatikaani tiedotti, että paavi ”seuraa tilannetta tarkasti”.
Paavin ääni saattaa ratkaista vaalin, ja Venezuelan vallankaappausyritys saa merkittävää kansainvälistä tukea.
* * *
Missä USA ja Nato, siellä Timo Soini.
Ulkohuusiministeri liittyi kansainväliseen kokoomukseen Venezuela-vallankaappausyrityksessä.
* * *
Maduroa kannatti vaaleissa enemmistö venezuelalaisista. Soinin kannatus on 2 % haminoilla kyselyjen mukaan.
Mikähän oikeus Soinilla on valtaan?
* * *
https://www.facebook.com/649251851/videos/10155732...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset