Venäjän energiatalouden tila vuoden 2019 alussa – päivitys

Venäjän energiatalouden tila vuoden 2019 alussa – päivitys

Venäjän vesienergiateollisuuden pääjohtajan Nikolai Shulginovin  ja federaation energiaministeri Alexander Novakin vuodenvaihteen raportit presidentti Putinille viime viikon lopulla (10.1.-11.1.2019) valottavat, missä Venäjän energiasektori juuri nyt menee niiden oman arvion mukaan.  Saattaa kiinnostaa suomalaisiakin.

*

Venäjän johtavan vesienergiayhtiön RusHydron hallituksen puheenjohtaja ja pääjohtaja Nikolai Shulginov antoi viime viikon lopulla presidentti Putinille vuodenvaihteen päivitysraportin yhtiönsä toiminnasta, resursseista ja suunnitelmista.

Julkinen osakeyhtiö Federal Hydro-Generating Company RusHydro on venäläinen energiayhtiö, joka omistaa suurimman osan Venäjällä sijaitsevista vesivoimaloista. Se on samalla yksi maan suurimmista tuottajayrityksistä.

RusHydro-konserni on osoittanut jatkuvaa kasvua, pääjohtaja Shulginov totesi.  Koko konsernin ja kunkin erillisen vesivoimalaitoksen tuotanto oli korkeampi kuin vuonna 2017, vaikka sekin vuosi oli myös ennätyksellinen.

Konsernin vesivoimalaitosten kapasiteetti kasvoi 335 MW:iin sen jälkeen kun uusi Vladivostokin voimalaitos avattiin.  Kyseessä on 140 MW:n Vostochnaya CHPP-laitos. 

Muutama päivä sitten saatiin päätökseen kolmannen hydrauliikkayksikön avaaminen Ust-Srednekanskayan HPP:ssa Magadanissa Kolyman joella. 

Lisäksi kokonaiskapasiteetti kasvoi vesivoimaloiden nykyaikaistamisen seurauksena vielä 50 MW.

Taloudellinen tulos oli hyvä: liikevaihto oli 407 miljardia ruplaa.  Käyttökate noin 102 miljardia ja nettotulos noin 30 miljardia ruplaa.

Vieläkin parempi tulos olisi ollut saavutettavissa, jos tulosta ei olisi painanut ns. devalvoituminen (devaluation), toisin sanoen hankkeet Kauko-Idässä.   Tuloksemme ovat kuitenkin korkeammat kuin vuonna 2017.

Odotamme myös, että osingot kasvavat noin 35 prosenttia edellisestä vuodesta. Tällaista aiomme raportoida federaation hallitukselle.  Tämä on 50 % liikevaihdosta IDRS-standandien mukaisesti.

Me maksamme korkeimpia veroja kaikista budjetin piirissä olevista yhtiöistä, eli noin 78 miljardia ruplaa.  Uskon, että saamme valmiiksi Sakhalin GRES-2:n ja Nizhni-Bureiskaya-HPP:n rakentamisen.  Saamme myös valmiiksi Sovetskaya Gavanin CHPP:n ja Pohjois-Ossetian alanian Zaramagskaya HPP-1:n.

Olemme pitäneet hallituksen kokouksen ja hyväksyneet liiketoimintasuunnitelman vuodelle 2019.  Valitettavasti kustannuksemme ovat nousussa, koska polttoainekorin kokonaishinta nousee vuonna 2019 10,5 miljardia ruplaa eli 17 %, johtuen merkittävästi hiilen laskutushinnan 9,5 %:n noususta.

Jatkamme 2019 kuluessa vanhentuneiden voimalaitosten korvaamista Kaukoidän lämpöteollisuuden uudistamiseksi.  Olette (presidentti Putin) hyväksyneet Kaukoidän uudistushankkeet, jotka johtuvat olemassa olevien laitosten huonosta teknisestä tilasta.

Tähän liittyvää päätöstä ei ole vielä virallisesti hyväksytty, mutta nykyaikaistamisohjelmaa ja lain muutoksia koskevaa hallituksen päätöstä valmistellaan.  Haluamme varmistaa teidän tukenne eräille hankkeen osa-alueille.

Toiseksi haluaisimme, että näiden ohjelmien täytäntöönpano annettaisiin RusHydron toimiville yrityksille eli Far-Eastrn Generating Companylle, Far Eastern Distribution Grid Companylle ja RAO Energy Systems of East –organisaatioille.  

Ensinnäkin meille annettiin ohje lisätä osuuttamme Kaukoidän vesivoimayhtiöissä 100 prosenttiin.  Siksi meidän pitäisi olla vastuussa myös näiden ohjelmien täytäntöönpanosta.  Tämä on meidän haasteemme.  Haluaisimme tukenne siten, että kannattavuutemme saavuttaisin saman tason kuin Euroopan puoleisen osan, Siperian ja Uralin nykyaikaistamisohjelmassa, eli 14 prosenttiin.

Mainittuja nykyaikaistamisohjelmia olisi rahoitettava myös kuluttajien tukkukaupan toimesta.  Tätä mallia on onnistuneesti sovellettu Kaliningradissa.

Haluaisimme saada vamistuksen tuestanne.  On myös muita aiheita, joista haluaisin kertoa yksityiskohtaisemmin.

(väliverho – loppu raportista on ei-julkinen).

*

Venäjän federation energiaministeri Alexander Novak raportoi Putinille Venäjän polttoaine- ja energiakompleksin toiminnasta vuonna 2019.

Alkuun Venäjän polttoaine- ja energia-alan suorituskyvystä.

Polttoaine- ja energiasektori on keskeinen toimiala.  Se vastaa 25 prosentista bruttokansantulosta ja lähes 45 prosentista federation tuloista.

Vuonna 2018 polttoaine- ja energiakompleksin toimialat toimivat tasaisesti, mikä varmisti kansallisen ja alueellisen energiavarmuuden sekä luotettavan tarjonnan kaikille polttoaine- ja energiakompleksin palveluille ja tuotteille.

Miten sektori on toiminut syksy-talvikauden haastavissa oloissa? Mitkä ovat viimeisimmät tapahtumat? Onko nähtävissä kysymyksiä, jotka edellyttävät federaation hallituksen ministerien erityistä huomiota? (Kysymyksen taustalla lisääntynyt kritiikki ja napina kylmistä huoneista yms. – sekä paljon porua herättänyt hallituksen ratkaisu korottaa eläkeikää yms. vh)

Tämä on alalle erittäin tärkeä kysymys.  Tähdentää täyty, että sen varmistaminen, että energiatarjonta sujuu turvallisesti syksyn ja talven välisenä aikana on meille keskeinen prioriteetti.

Pidämme itsemme ajantasalla kaikessa asiaa koskevasta kehityksestä.  Yhdessä alueellisten työryhmien, hätätilaministeriön sekä asunto- ja apuohjelmien  ministeriön kanssa seuraamme tarkasti, miten talvikausi käynnistyy.  Tähän mennessä kaikki on sujunut vakaasti.  Kaikki tarvittavat työt talvikauteen valmistautumiseksi on tehty, mukaa lukien huolto ja korjaustyöt sekä polttoainetarvikkeiden ylläpito.

Erityistä huomiota on kiinnitetty sellaisiin alueihin, kuten Krimin, Kaliningradiin sekä Jakutskin sähköverkkoon, sekä Venäjän Kaukoitään ja Siperiaan, joissa lämpötilat voivat olla hyvin alhaiset. ”Älä tee virheitä” on meille hyvin tärkeä ohje.

Tällä hetkellä kaikki toimii normaalisti.

Tietenkin katkoksia tapahtuu; tästä ei päästä pois.  Kuitenkin aina, kun häiriöitä esiintyy kaikki (vara)järjestelmät otetaan nopeasti käyttöön.

Olemme muodostaneet tarvittavan määrän vastuu-tiimejä, joissa on yhteensä lähes 120.000 henkilöä.  Tarvitsemme myös erikoisjärjestelmät ympäri vuorokauden. On hätätilanteista vastaava hallintaryhmä ja tilannehuoneet.  Voidaankin todeta, että sähkönsiirtoverkkojen onnettomuuksien määrä on nykyään laskenut 5 prosenttia energiakompleksin osalta.

Kuluneen toimintavuoden tuloksista haluaisin esittää joitakin lukuja, sekä video-esityksen, jota voimme katsoa, mikäli se on mahdollista.

Öljyteollisuus

Kaikenkaikkiaan energiateollisuutemme sektorit ilmoittavat ennätyksellisen korkeista tuloksista sekä kasvattivat vientimahdollisuuksiaan.

Vuonna 2018 valmistimme 556 miljoonaa tonnia öljyä, joka on 10 miljoonaa eli 1,6 % enemmän kuin vuonna 2017.

Aloitimme 54 öljykentän hyödyntämisen, mukaan lukien useita suuria, kuten Russkoye, Tagulskoye ja Kuyumbinskoye  Krasnojarskin alueella sekä Yamal-Nenetsin autonominen alue.

Kaasusektori

Kaasusektori rikkoi 2018 aikana 18-vuotiaan ennätyksen, tuottaen 725 miljardia kuutiometriä maakaasua.  Tämä on viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Kaasun vienti nousi 20 miljardilla kuutiometrillä, arvoltaan lähes 225 miljardiin ruplaan.

Kaasuputkien toimitukset nousivat 4,1 %. 

Uusien kaasukenttien avaamiseen liittyen: kaksi junaa, joiden vuotuinen kapasiteetti on 5,5 miljoonaa tonni Yamalin LNG-kankkessa.  Nesteytetyn maakaasun kokonaisvienti kasvoi 70 prosenttia lähes 26 miljardiin kuutiometriin kaasua.  Toisin sanoen alan kehitys etenee myönteisesti.

Olemme käynnistäneet Bovanenkovon öljy- ja kaasukondensaattikentän kolmannen vaiheen, joka on tuonut kapasiteetin 115 miljardiin kuutiometriin kaasua.  Se on valtava lähde kaasujärjestelmän laajentamiseen ja vientipotentiaalin kasvattamiseen.  Rakennamme aktiivisesti kaasuinfrastruktuuria kuten Siperian Voima ja TurkStream.

Putin: Emme saa unohtaa uusien kotimaisten käyttäjien liittämistä kaasutoimitusjärjestelmään, josta keskustelimme monta kertaa Gazpromin kanssa.  Meidän on edistettävä näitä ohjelmia yhdessä alueiden kanssa, varmistaaksemme, että kaasua toimitetaan kaikille loppukäyttäjille eli kotitalouksille ja perheille.

Ministeri Novak: Yksi merkittävä tehtävä putkilinjainfran rakentamisen lisäksi on uusien järjestelmään liittyvien käyttäjien liittäminen kaasuntoimitusjärjestelmään, kuten sanoitte.

Viime vuonna 2018 tähän järjestelmään liitettyjen käyttäjien määrä kasvoi 68,5 prosenttiin eli noin 0,5 prosenttia.  Kaasuntoimitusverkkoon on liitetty lähes 500 kattilalaitosta ja kokonaista kaupunkia ja lähiötä.  Meidän on tietenkin nopeutettava tämän hankkeen toteuttamista ottaen huomioon putkijärjestelmien kehittäminen.

Ohjeiden mukaan valmistelemme ohjelmaa keskustelua varten polttoaine- ja energia-alan strategisen kehittämisestä presidentin asettamassa komissiossa.

Sähköverkon infrastruktuuri

Sähköverkkoinfraan ja koko energiateollisuuteen liittyen voin ilmoittaa, että olemme tuottaneet 1,6 prosenttia enemmän sähköä vuoden 2018 aikana (kuin 2017).

Kulutusasteet ovat ylittäneet ovat ylittäneet yhden prosentin rajan ensimmäisen kerran viime vuosien aikana.  Tämä tarkoittaa, että uusia asiakkaita ja uusia tuotantolaitoksia syntyy edelleen.

Me tilasimme 4.500 megawatin edestä sähkötuotantolaitoksia, mukaan lukien 2,2 gigawatin edestä ydinvoimareaktoreita ja ydinvoimalaitoksia.  Niinpä Leningradin ydinvoimalaitos käynnisti 1.200 megawatin reaktorin ja 1.000 megawatin reaktori käynnistyi Rostovin ydinvoimalassa. 

Jatkamme uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoa, mukaan lukien 370 megawatin kapasiteetilla toimiva aurinko- ja tuulivoimalaitokset viime vuonna.  Tämä on hyvä indikaattori, ja ohjelma saavuttaa huipputason.

Kivihiiliteollisuus on myös tehnyt hyvän tuloksen: vuonna 2018 tuotimme 433 miljonaa tonnia kivihiiltä, joka ylittävät vuoden 2020 tavoitteet jotka olivat 430 miljoonaa tonnia.  Viime vuoden tapahtumista totean toimintanne presidentinvaltuuskunnan kokouksessa Komorovossa, jossa osallistujat kartoittivat uusia tehtäviä, joilla laajennettiin kivihiiliteollisuutta, pääradan infrastruktuuria, ja satamainfran kehittämiseen investoidaan pian noin 1.500 miljardia ruplaa.

Putin: Meidän on saatava päätökseen Komorovo-sopimuksemme, muotoiltava ne ohjeiksi ja aloitettava niiden toteutus presidentin toimeenpanoviraston kanssa.  Muistutan eräistä huolenaiheista, jotka liittyvät alan  mahdolliseen uudistamiseen ja verkostojen  nykyaikaistamiseen ja siihen liittyviin muutoksiin.  Meidän on kuitenkin ymmärrettävä, mihin olemme menossa, arvioimme kehitystämme ja mahdollisia investointimääriä, mukaan lukien ne, jotka liittyvät rautatieliikenteen kehittämiseen hiilen toimittamiseksi kuluttajille.

Novak: Tällä hetkellä teemme työtä yhdessä liikenneministeriön ja Venäjän rautatielaitoksen kanssa ottaen huomioon keskipitkän aikavälin globaalin markkinatilanteen. 

Asiaankuuluvat tilastot on saatettu päätökseen, ja ohjelma synkronoitua siten, että otetaan huomioon kivihiiliteollisuuden ja rautatieinfrastruktuurin kehitys.

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu