Veikko Huuska

Eduskuntavaaleihin tarvitaan tasauspaikkajärjestelmä - Nyt

​Kristillisten ja Perussuomalaisten tekninen vaaliliitto Varsinais-Suomen vaalipiirissä tulevissa eduskuntavaaleissa 2019 on herättänyt jossain määrin kohinaa, kritiikkiä ja paheksuntaa.

Enemmän kuin kivittää teknisen vaaliliiton osapuolia, tulisi kovistella Eduskuntaa, siellä istuvia kansan edustajia ja puolueita siitä saamattomuudesta ja harrastuksen täydellisestä puutteesta, jota ne ovat osoittaneet Suomalaisen kansanvallan, ja vielä tarkemmin ilmaistuna, äänestäjävallan parantamisen suhteen.

Oltakoon sitten mitä mieltä tahansa neljän vuoden välein toistuvien vaalien roolista demokratian toteuttajana, niin kohtuullisen lujasti voimme vaatia, että vaaleissa ilmennyt äänestäjien tahto mahdollisimman kraavina myös ilmenisi Eduskunnan koostumuksessa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä merkitsee sitä, että puolueen (listan) saama ääniosuus hyväksytyistä äänistä osoittaa suoraan puolueen saamien edustajapaikkojen määrän.

Eli jos puolue saa 20,0 % äänistä niin se myös saa 40 kansanedustajaa. Ja vastaavasti kun joku puolue saa 4,8 % äänistä, saa se Arkadianmäelle 9 jakarandatuolillista kansanvaltaa.

Yksinkertaista. Selkeää. Johdonmukaista. Oikein. Demokraattista!

Mutta mahdotonta.

Koska isot puolueet.

Puheet ja teot eivät kohtaa.

Tarvitaan valtakunnalliset tasauspaikat. Niillä oikaistaan mösjöö d'Hontin mallin valuvikaa. Ei kokonaan, mutta sen verran kuin se tässä vajavuuksien maailmassa on mahdollista.

*

Kun Ps ja Kd 11.10.2018 julkistivat tämän teknisen vaaliliittonsa, puolueiden edustajat perustelivat vaaliliittoa syin, joista ilmenevät keskeiset pulakohdat nykyisessä vanhassa vaalijärjestelmässämme.

Tekninen vaaliliitto on demokratian työkalu. Pienten puolueiden yhteenliittymä haastaa eduskuntapuolueet. Tällä haastetaan vaalipiirien piilevät äänikynnykset, jotka ovat huimasti korkeammat kuin joidenkin maiden valtakunnalliset kynnykset. Tekninen vaaliliitto ei ole ideologinen vaan käytännöllinen yhteiskuvio, joka kuitenkin edellyttää, että kuitenkin suunnilleen samalla kartalla ollaan.

Asetelma sisältää osapuolien - jollainen äänestäjä ilman muuta on - riskimomentin. Mutta ensimmäisen kiven heittäköön se, joka näkee nykymenon jotenkin riskivapaana!

Varsinais-Suomessa Ps asettaa 14 ehdokasta ja Kd 3. Vaaliliiton tavoite on 4 edustajaa. Ilman vaaliliittoa tulos olisi ehkä +- 3. Todennäköisin tulos olisi 1 Kd ja 3 perussuomalaista.

Kristilliset ovat eteviä keskittämään. Voisiko vaaliliitto tuoda ekstraa, kokonaisuuden edun ohella?

*

Puheenjohtaja Essayah sanoo: Nykyinen vaalijärjestelmä suosii suuria puolueita. (Olen) kannattanut vaalijärjestelmän muuttamista sellaiseksi, joka olisi antanut puolueille täsmälleen ääniosuutta vastaavan paikkamäärän. Tätä tarkoittanut vaalilain muutos tasauspaikkoineen hyväksyttiin jo yksillä valtiopäivillä, mutta sen annettiin raueta. (AL 12.1.2019).

Raukeamisesta Essayah syyttää perussuomalaisten jytkyä, sillä ennen sitä vaalilain muutosta oli kannattanut myös perussuomalaisten silloinen puheenjohtaja Timo Soini (sin.).

*

Siis laskiko Soini jytkyn jälkeen PS:n jo päässeen pysyvästi isoksi isojen joukkoon? Siis sinne elyseymiin, missä tasauspaikkajärjestelmän perään ei enää nau' uta!Omat koirat purivat?

Päivänselvää on että isot eivät tasaista rakasta. Se on pienten puolueiden, ryhmittymien ja kansan huki oikaista tämä kansanvallan mutka.

Miksi näin tärkeä asiaa ei ole viety eteenpäin kansanäänestysaloitteen muodossa ?

Niin miksi?

https://www.suomenuutiset.fi/perussuomalaiset-kristillisdemokraatit-vaaliliittoon-varsinais-suomessa-slunga-poutsalo-perinne-jatkuu/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kyllä, perinne jatkuu ja niin jatkuu myös se millä tätä vaaliliittoa on ennen kutsuttu, ja on syytä kutsua edelleen veijareiden ja pyhimysten vaaliliitoksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Veijareita ja pyhimyksiä ei ole liikkeellä, kun 0,5 - 2,0 % gallup-kannatusta nauttivan ihokkaansa repäissyt puoluepuolikas hallitsee viiden ministerin voimalla Suomea puoli vaalikautta?

Malli Suomi 2017-2019.

Eli; onko yleensä mahdollista yrittää parantaa maailmaa joidenkin ilmiselvien korjauskohtien suhteen?

Mikään systema ei ole perfekt, täydellinen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ruotsissahan on tasauspaikkajärjestelmä.

On siellä paljon muutakin, sellaista, minkä perään en haikaile. Kuten blokkimuuri ja hallituskriisi.

Perjantaina kun jo melkein poksauteltiin Löfvenin uuden hallituksen synnyn kunniaksi, ja media toitotti että Ruotsissa on vihdoin päästy hallitussopuun, ainakin yksi proffa levitti jäähilettä näppäimistöilleja sanoi, homma ei ole viimeistä solmua myöten paketissa.

Kuin eräänlaisena rinnakkaistodellisuytena Teema alkoi pyörittää uusintana tanskalaista huippupolitiikan huippusarjaa, Vallan linnake. Yippe!

Ainakin ajoitus osui kohdalleen!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Myönnettäneen, että Essayah sanoi osuvasti eduskuntavaaleista:

"On muistettava, että meillä käydään 12 erilaiset vaalit, koska vaalipiirejä on 12.

Siksi keskikannatusprosenttia ei kannata niin paljon katsoa vaan nähdä, millaiset kamppailut käydään vaalipiirien sisällä."

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Nykyjärjestelmässä on vaalipiirisysteemin johdosta mahdollista, että Eduskunnan suurimmaksi puolueeksi tulee puolue, joka on saanut ääniä vain toiseksi eniten - tai kolmanneksi!

Me olemme nayreskelleet Yhdysvaltain presidentinvaaleja. Siellä kun kakkonen voi voittaa. Ja on voittanutkin.

Junan päivänä meillä itsellämme, voi olla suurimpana puolueena kakkonen! Niin tai kolmonen. Sille nauraisivat jo Naurismaan aidatkin.

Pääministeripuolueeksi takaa..

Kyllä tämä on korjattava.
Ykköspuolue se, joka saa eniten ääniä.
Äänet ratkaisevat.

"Jokainen ääni on tärkeä. Mutta jotkut äänet ovat vielä tärkeämpiä".

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Katsaus;

Vuoden 2015 vaaleissa Varsinais-Suomessa
PS sai 50.813 ääntä = 3 paikkaa
Kd sai 6.319 ääntä = 0 paikkaa.

Ääniosuudet: 19,36% ja 2,4%.

Jos nyt 2019 ääniosuudet olisivat vaalipiirissä likipitäen valtakunnallisia gallup-lukuja vastaavia, uhkana olisi (ilman vaalilittoa) että pahimmillaan Ps saisi vain Elomaan läpi, eu muita.
Teknillisellä vaaliliitolla varmistetaan varmuudella toinen paikka (Tavio), - ja lisäksi luodaan seitinohut mutta todellinen mahdollisuys saada jopa 3 paikkaa.
Kaksi on varmoja Ps:lle ja kolmas potentiaalinen, elleivät kristilliset saa jotain ylläriehdokasta listoilleen.
Kolmen edustahan saanti vaatii vaaliliitolta about 16% saalista, vaalimatematiikasta riipouen ehkä hieman enemmänkin?

Mutta listalta läpimennyt on pois muilta, vaikka eu itselle tulisikaan.
Tässä teknisen vaaliliiton idea kaikessa matematikassaan..

Selvä on, että Kd ei noin 3% kannatuksellaan koskaan saa yksin ketään läpi, nyt se voi ehkä olla hilkulla.

Ps:n riskivaraus on siinä, että jos saisi succee-jytkyn joka toisi 3 paikkaa, mutta siitä ei taida ehtiä edes uneksia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset