Veikko Huuska

Meneekö presidentti Putin vihille ja milloin – ja kenen kanssa?

Meneekö presidentti Putin vihille ja milloin – ja kenen kanssa?

Spekulaatiot Venäjän pitkäaikaisen presidentin puolisotilanteesta vellovat

*

Kuka on Venäjän ”ensimmäinen mies” - siitä ei ole mitään epäselvyyttä.  Ei ole ollut pitkään aikaan; ei itseasiassa tämän vuosituhannen puolella.

Mutta kuka on Venäjän ”ensimmäinen nainen”?  Sepä onkin jo hieman kinkkisempi kysymys. Venäjän Federaation ensimmäisenä naisena on itseasiassa ollut neljä vaihetta: kolme rouvaa ja sitten tämä nykyinen rouvaton aika.  Katso: https://en.wikipedia.org/wiki/First_Lady_of_Russia

Jo kuudes vuosi on tätä ”ensimmäisen naisen” puutetta on kestänyt..

*

Kansainvälisillä johtajilla on lukuisia näyttäviä tapaamisia, ajatellaanpa vaikka Helsinki2018 –tapaamista, jossa Trum ja Putin tapasivat Suomessa, aurinkoinen (ulkoisesti) summit oli hieman klenkkapuoli, tai ainakin jossain määrin epäsymmetrinen, kun toisella suuvaltajohtajalla ei ollut osapuolta muassaan. 

Sittemmin muun muassa tiiviisti kokoustavien BRICS-maiden huippukokouksessa Etelä-Afrikassa oli bilateraalisia tapaamisia, joissa puolisot olivat mukana, ja nähtiin muun muassa miten Peng Liyuan – Kiinan presidentti Xi Jinpingin puoliso kohtasi diplomaattisessa tapaamisessa tri Tshepo Motsepen, isäntämaa Etelä-Afrikan ensimmäisen rouvan.

Niinpä erityisesti Etelä-Afrikan lehdistö kyseli, onko Venäjällä ”a first lady”?  Ei ole ollut yli viiteen vuoteen, siis sen jälkeen kun mr. Putin juhlallisesti valtiollisen television lähetyksessä paljasti kansakunnalle, että he ovat ”yhteisestä päätöksestä” päättäneet erota, ja että he ”näkivät tuskin toisiaan” ankarien työvelvoitteiden takia. Yhdessä he olivat ehtineet olla about 30 vuotta.

Voisiko Putinin tytär – toinen heistä – olla first lady?  Maria tai Katerina.  Mariasta ei tiedetä paljoan, mutta Katerinalla on merkittävä rooli Moskovan valtionyliopiston julkisessa laajentamisessa.  Hänen ja miehensä Kirill Shamalovin arvioitu nettovarallisuus on 2 miljardia dollaria.

Niinpä hänellä on businessakokemuksen lisäksi tuntumaa valtiollisin hankkeisin.  Silti hän ei koskaa ole siirtynyt liiketoiminnan parista diplomatian saralle.  Näyttääkin siltä, että tyttäret ovat nykymenoon tyytyväisiä, eikä kumpikaan ole ottamassa askeleita isänsä ammatin suuntaan.

Paitsi että:

Huolimatta huolellisesti kuratoidusta mysteeristään Katerina debytoi joulukuussa 2018 Venäjän valtion television ohjelmassa biotekniikan asiantuntijan ominaisuudessa.  Merkitsikö se jonkinlaista uutta avausta?

*

Voisiko uusi rakkaus iskeä?

Kreml on kieltäytynyt vahvistamasta pitkään velloneita spekulointeja, että Putinilla olisi vakavasti otettava tyttöystävä.  Näin on siis virallisesti.  Mutta miten on faktisesti, lasketaanko olympiagymnastikko Alina Kabajeva tähän taulukkoon mukaan? Epävirallisesti kaiketi, ovathan he esiintyneet – takavuosina – päämies ja Alina, yhdessä.  Sochin olympikisojen seremonioissa yhdessä – noin miljardin katsojan silmien alla.  Muun muassa rouva Jeltsina oli merkittävästi vähäisemmän huomion kohteena, yleensä Boris esiintyi ja ”toikkaroi” ihan yksin, mutta julkisesti kylläkin.

Ms Kabajeva pystyi ottamaan aseman ensimmäisen naisen tapaan, menemättä naimisiin Putinin kanssa.  Mutta sittemmin hän on vetäytynyt/vetäytytetty sivummalle, ja näyttää että Kabajeva pysyykin mielellään varjoissa. 

*

Jarmo Koponen selvitti ansiokkaasti Putinien eroa kesällä 2013, ja siihen liittyviä aspekteja, muun muassa väitteitä siitä, että jo tuolloin presidentillä olisi ollut kaksi poikaa neti Kabajevan kanssahttp://jarmokoponen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142031-putinit-erosivat-kabaeja-olympialaisiin

Jarmo myös totesi käytännöllisen tosiasian:

”Toki perhearvot ovat tärkeitä, mutta toisaalta tiedämme, että venäläiset osaavat solmia käytännön avioliittoja. Ortodokseille avioero on aivan mahdollinen vaihtoehto. Venäjällä mennään edelleen nuorena naimisiin, eroja tapahtuu paljon.”

Mitään erillissyitä Putinilla ei siis ole ollut solmia uutta avioliittoa, ehkäpä hän on vain laskenut, että ”yksinäisen ratsastajan” (katso kuvaa Jarmo Koposen blogissa, alla) rooli on kokonaiskatsannossa sittenkin edullisempi vaihtoehto kuin virallistaa suhde jonkun naisen kanssa.  Mene ja tiedä, hän lienee oikeassa tässä asiassa.  Mutta nyt ”viimeisen” presidentuurin jo ollessa hyvässä vauhdissa, noilla mahdollisilla näkökannoilla ei ole entistä merkitystä? Eli voimme perustellusti kysyä, meneekö Putin toiseen avioliittoon, ja jos menee, milloin ja kenen kanssa?

*

Brittiläinen Express.co.uk kirjoitti 1.10.2016 Putinin vätetyn rakastetun Alina Kabajevan ”salaisesta perheestä” – kahdesta pojasta.  Julkisuuteen saatettu kuva vauhditti huhuja siitä, että valtionpäämiehellä saattaa olla ”salainen perhe”.

Seuranta on selvästi päällä, sillä Kabajeva oli nähty luistinradalla lastensa kanssa.  https://www.express.co.uk/news/world/716512/Vladimir-Putin-lover-secret-family-rumours-children-ex-gymnast-Alina-Kabaeva

Express.co.uk palasi aiheeseen viime kesänä 16.7.2018 ja vielä myöhemminkin.

*

Torstaina 20.12.2018 presidentti Putin sanoi, että ”kunniallisena henkilönä hänen täytyy tehdä se jossakin vaiheessa”. 

Mutta hän ei kertonut, kenen kanssa.  Tämä tapahtui Putinin vuotuisessa tiedotustilaisuudessa, jossa Reutersin toimittaja sai tilaisuuden esittää yhden kysymyksen. (tämä tuskin oli polttavin ja primäärein, mitä hän halusi kysyä, mutta ehkä kynnyskysymys, kuitenkin?)

Reuters 20.12.2018; https://www.reuters.com/article/us-russia-putin-marriage/a-new-russian-first-lady-putin-hints-he-may-marry-again-idUSKCN1OJ29G

*

Asian tekee vaikeaksi – mutta samalla ”kiihoittavaksi” – juuri se, että Putin on mustasukkaisesti varjellut yksityiselämäänsä, tai ainakin osia siitä. Kurjella lennot ja karhulla ratsastukset – no, nehän ovat osa hänen virkatyötään?

Putineilla on kaksi tytärtä.  Heistä ja heidän edesotoistaan on kirjoitettu metsälön verran tekstiä, mutta vain osa tuntuu todelta tai mahdolliselta.

Mutta se tarina kahdesta pojasta? Kahdesta tuntemattomasta, salassa visusti pidetystä pojasta, sehän on kuin vanhasta venäläisestä ruhtinastarusta.  Milloin he astuvat esiin, minkä ikäisiä he ovat, onko heillä kullankeltainen, hartioille leiskahtava tukka? Onko heissä ritariainesta? Pitääkö tsaarinomaisesti käyttäytyvä Vladimir Vladimirovits heidät tietoisesti piilossa, ja kun päättää/haluaa/joutuu luopumaan kruunustaan, taluttaakin nämä prinssit avaralle näyttämölle, kirkkaiden valojen alle?  Ovatko he perintöprinssejä, kumpi vai kampi?  Kaksi heitä pitäisi olla, yksi olisi orpo piru, kaksin aina kaunihimpi, sadunomaisempi: jos toiselle kävisi jotain, toinen olisi kuitenkin (pelissä mukana). Voisiko heistä ajatella suoraan presidenttiä! Tuskin, mutta jonkilaisen jatkuvuudentakaavan sijaishallitsijan (Medvedev?) tai suorastaan oikean holhoojahallituksen tukemana.  Hyvinkin. Kaikki on mahdollista Venäjällä, kaikki on niin väljää, myöskin perustuslaillinen kysymys korkeimman vallan haltuunotosta ja hallussa pidosta.

*

Kiinatar

Putinin romanttinen suhde on erään median mukaan ”vakava”

Романтические отношения Путина с китаянкой СМИ назвали "серьезными"

Näin otsikoi ARD:n Aasiasivusto 1.4.2016.  http://asiarussia.ru/news/11834/

Tuolloin esitettyjen tietojen mukaan presidentin tunteiden kohde on amerikankiinalaiset juuret omaava, lehtimoguli Rupert Murdockin ex-puoliso.

ARD:n lähde oli nykyään Mongoliasta operoiva mediasivusto ”medee.mn”, joka kertoi että "Putin on valinnut itselleen uuden aasialaisen naisen".

Sivusto huomautti, että sekä Venäjän presidentti että amerikkalainen Wendi Deng – kumpainenkin ovat tätänykyä vapaita ihmisiä: omilla tahoillaan eronneita ja tuntevat keskinäistä sympatiaa ja jopa vielä enemmän.  Samalla Mongolian originaalijutun toimittaja E. BҮҮVEY mainitsee, että presidentin ex-puoliso Ljudmila Putina – on jo uusissa naimisissa.

Tästä seurapiirikohinasta kirjoitin kauan sitten, 15.7.2016;

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220027-mita-presidentti-putin-todella-teki-julkisuuspaastonsa-aikana

Jossain määrin arvailtavaksi on jäänyt, toimiko vauhdikas Deng vain ovien avaajana Kiinaan, vai oliko tilanteessa myös romanttisempi puolensa?

*

Jarmo Koponen kirjoitti 7.6.2013; ”Sitten on tarina pojista

Poikamies Vladimir voinee piankin taluttaa alttarille uuden nuorikon, mutta onko hän kansanedustaja ja kilpavoimistelija Alina Kabajeva, jonka kanssa presidentillä väitetään olevan kaksi poikaa.

Venäjällä aihe on tabu. Suomessa viikolla vieraillut Anna Arutunjan kertoi Toimittajat ilman rajoja järjestön perustavassa kokouksessa, ettei kaikista aiheista kirjoiteta Venäjällä, vaikka ennakkosensuuria ei Venäjällä ole. Anna Arutunjan sanoi Helsingin Sanomille: En varmasti uskaltaisi kirjoittaa Putinin yksityiselämästä.

Tilaisuudessa Arutunjan muotoili asian niin, ettei Venäjällä ole järkevää kirjoittaa jotain sellaista, jonka joku voi tulkita henkilökohtaiseksi loukkaukseksi.

Putinin suhteista kirjoittavat rivit ovat harvenneet, mutta yksi näyttää pitävän yllä tarinaa. Leningradskaja Pravda nimisen nettijulkaisun suosituimpien juttujen esittelyssä lapsista on kerrottu amerikkalaisiin lähteisiin viitaten. Kyseessä on siis samanlainen ilmiö kuin Suomessa, jossa Kekkosen aikaan uutiset kierrätettiin Ruotsin kautta.

Lasten saaminen rakastajattaren kanssa ei tietenkään ole tavaton asia, mutta tasa-arvon kannalta se on sopimatonta. Eroamista sinänsä ihmetellään. Miksi ilmoitus tehtiin juuri nyt?”

*

”Putinin poika Dmitri”

Hieman varhemmin (6.4.2013) Antti Rautiainen kirjoitti:

 ”Kun vuonna 2008 Moskovski Korrespondent -lehti kirjoitti Putinin ja Kabajevan häiden olevan suunnitteilla, ensin päätoimittaja joutui kuulusteluihin ja sitten lehden omistanut oligarkki lopetti koko julkaisun.

Sobesednik-lehden mukaan Kabajeva oli raskaana vuonna 2009 ja Ekspress Gazeta -lehden mukaan hän synnytti pojan. Molemmat lehdet poistivat uutisen verkkosivuiltaan.

13. helmikuuta Kadyrov möläytti uudestaan Twitterissä ja kehui Putinin ja Medvedevin olevan niin hyvää pataa, että Putin nimesi poikansakin Dmitriksi. Virallisesti Putinilla on vain kaksi tytärtä.

Kadyrov ei tietenkään ole luotettava lähde, ja vihjailemalla presidentin moniavioisuudesta hän ennen kaikkea alleviivaa islaminuskoaan. Puhumalla asioista, joista kukaan muu ei uskalla puhua, hän todistaa oman korvaamattomuutensa.” http://anttirautiainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/137254-putinin-naisasioista-vaietaan-venajalla

Olisiko nimi enne?

Venäjällä on perinteitä Dmitreistä, ja suorastaan ”vale-Dmitreistä”.  Itsekin olen laajaa Venäjää taivaltaessani osunut Uglitš`iin, jossa aistikkaan kaupunginmuseon erikoisuuksiin kuuluu vanha mutta ikäisekseen hyvin säilynyt ja siisti kantolaite, jolla sanotaan Iivana Julman pojan Dmitrin kuolleen ruumiin tuodun kaupunkiin silloin kauan sitten.  Vainaja sai sitten useampia vale-hahmoja..

Annetaanpa prof. Timo Vihavaisen kertoa;

”(Toki] Uglitš tunnetaan historiassa nimenomaan yhden ainoan tapahtuman johdosta. Siellä tsaarinpoika Dmitri (tuohon aikaan käytettiin vielä arkaaista muotoa Dimitri) yllättäen kuoli epäilyttävissä olosuhteissa, kuulemma veitsellä leikkiessään.

Ikävä kyllä, tämä merkitsi sitä, että Rurikin suku sammui. Nyt ei Venäjän valtaistuimelle enää ollut laillista perijää. Alkoi sekasorron aika eli smuta (smutnoje vremja).”  http://timo-vihavainen.blogspot.com/2017/09/volga-matushkan-varrelta.html

*

Moskovski Korrespondent –lehden ylläpitäjä oli suurmoguli ja entinen KGB-vakooja Alexander Lebedev. 

Naamioituneet poliisin miehet tekivät 2, marraskuuta 2010 ratsian Lebedevin pankkiin vieden asiapapereita liittyen erään pankin asiakkaan toimiin, ja Lebedev oli itse samaan aikaan pankissa. https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Lebedev  &  https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Lebedev

Neiti Kabajeva on nähty toistuvasti julkisuudessa vihkisormus sormessaan.

Kuka kertoo totuuden?

https://fi.wikipedia.org/wiki/Moskovski_korrespondent

Reuters ilmoitti 2016, että liikemies, joka on sidoksissa Putinin liikemieskumppaneihin, on siirtänyt kiinteistöjen omistusoikeuden Alina Kabajevan sisarelle ja isoäidille.

Lähde: Reuters, 20.12.2018; https://www.reuters.com/article/us-russia-putin-marriage/a-new-russian-first-lady-putin-hints-he-may-marry-again-idUSKCN1OJ29G

*

Businessinsider/Pat Ralph kirjoitti viime kuussa (7.12.2018):

Putin has 2, maybe 3, daughters he never talks about — here's everything we know about them

Putinilla on kaksi, ehkäopä kolme, tytärtä, joista hän ei koskaan puhu – tässä kaikki mitä tiedämme heistä:

”He has specifically made a concerted effort to shield his children from any spotlight, prompting many to even question whether he has any kids at all.

Rumors have swirled for years that Putin has two daughters with his ex-wife, and that his reported girlfriend may have had another daughter in 2015.

Here is what we know about the mysterious lives of Putin's secret kids.”

 

ja sitten seurasi tarkka selonteko kuvineen. 

Katso täältä: 

https://nordic.businessinsider.com/putin-kids-names-ages-secret-daughters-2018-6?r=US&IR=T

*

Nainen punaisissa

Expressen jatkoi raportointiaan: https://www.express.co.uk/life-style/life/859945/Vladimir-Putin-wife-russia

Punaisen laukun mysteeri

Heinäkuussa 2017 kohistiin pienehköissä piireissä Putinin auton penkillä olleesta punaisesta käsilaukusta, siinä pieni mysteeri.

The lady with the red bag 

The most recent woman to be linked to Vladimir Putin has this very mysterious name, as only her bag has been exposed to the world.

A video that appeared online in July showed Putin speaking to a woman in the back of a car.

He opened the door for the woman, but quickly shut it again, leaving viewers wondering, just who is the women? Is she a lover, or one of the women listed above? Or could she simply be a friend or colleague? 

Putin appears to be preparing for war as troops have lined up on the North Korea border just one day after Vladimir Putin’s nation fired a ballistic missile.

https://www.rt.com/viral/396326-putin-red-bag-patriarch/

*

Patriarkan sihteeri kertoi RT:lle;

“The president arrived driving his car, opened the back door, behind which there was a security service officer (which is logical), holding a red [bag] with an icon inside,” the press secretary, Aleksandr Volkov, wrote on his Facebook page.

“I held this [bag] 10 minutes later myself, so I can assure you that it was a heavy icon, and the president would have hardly been comfortable with carrying it himself to the cathedral,” Volkov added.

His post follows a day of media hype over the “mysterious passenger” that Putin was driving on his trip to the Valaam Orthodox monastery in northwest Russia. The video instantly caused gossip of a possible “woman in a red dress,” who has Putin for a driver and can wave him away as she pleases.

However, the passenger was really a member of Putin’s security staff, according to Kremlin spokesman Dmitry Peskov. The president opened the door to “get something” from the back seat, he said, and apparently it was a suit jacket that Putin is later seen wearing.”

https://www.rt.com/viral/396164-putin-mercedes-mysterious-passenger/

*

Kremlologit ja putinologit, jotka ovat vuosia seuranneet presidentin toimintaa tietävät, että hän toimii yllättävästi, se kuuluu strategiseen etenemiseen, mutta yllättävästi hän kuitenkin on aina tai ainakin lähes aina sanonut, yleensä jopa varsin selvästi, etukäteen, mitä hän tekee, siis tulee tekemään jatkossa ja mihin hän tähtää. Tämä on itseasiassa poikkeavaa monen muun valtionpäämiehen toimintaan nähden, hän on perin uskollinen valitsemalleen linjalle.  Sitä ei ole aina oivallettu, eikä seurattu hänen polun varteen jättämiä leivän muruja, vaan omia tarkkailijan ajatuskulkuja, ja ne Putin on onnistunut tyrmäämään melkein poikkeuksetta.  Mutta omaa tietään hän on käynyt.

Siksi onkin syytä ottaa vakavasti hänen ilmoituksensa tulossa olevista häistä.

*

Milloin?

Milloin tapahtuu tämä eittämättä melkoisen mediahuomion synnyttävä vihkimistoimitus – niin, ja kuka onkaan sen toinen osapuoli, siinäpä kysymys.

Venäläistä joulu (ven. рождество Христово, roždestvo Hristovo, sananmukaisesti "Kristuksen syntymä") suikahti jo eilen maanantaina, 7.1.2019.  Ehkäpä se ei varsinaisesti mikään avioliiton vihkimissuosikkipäivä olekaan?  Mutta mikä voisi olla seuraava päivä, mikäli sattuu ns. merkkipäivälle?  Ellei satu, voi  hyvinkin olla, että ns. ”hiljaiset häät”, joista presidentinhallinnon kuuluisa tiedottaja Dmitri Peskov ehkä antaa tiedotteen?

*

Yli 300 vuotta sitten ihmiset uskoivat, että koristamalla uudenvuodenkuusen he muuttavat pahat voimat hyviksi. Jo ammoin Venäjän kansan keskuudessa kerrottiin tarinoita Pakkasukosta - pahansisuisesta, ilkeästä lumisten peltojen ja metsien haltijasta, joka toi maahan kylmän, lumen ja tuiskut. Ukkoa pelättiin ja kunnioitettiin. Pietari Suuren aikoina Pakkasukon luonne muuttui. Hänestä tuli hyväntahtoinen valkoiseen pitkään turkkiin ja vakoiseen karvahattuun pukeutunut kepin ja säkin kanssa liikkuva pitkäpartainen Joulupukin kaltainen mies, joka jakeli lahjoja lapsille. Mukanaan Pakkasukolla on lapsenlapsensa Lumityttö. (Wikipedia)

Venäläis-ortodoksisen perinteen mukaan juliaanisesta kalenterista eli vanhasta luvusta johtuen vietetään 14. tammikuuta uuttavuotta, vanhaa uuttavuotta ja loppiaista (ven. богоявление, bogojavlenije, sananm. "Jumalilmiö") puolestaan 19. tammikuuta.

Voisiko uuden käänteen, perhetapahtuman, ajankohdaksi valikoitua jompikumpi näistä?  Onhan vaihtoehtoja.

Venäjän juhlapäivät: https://fi.wikipedia.org/wiki/Ven%C3%A4j%C3%A4n_juhlap%C3%A4iv%C3%A4t

*

”Kyllä.  Mutta se ottaa aikaa”

Kuten blogeissani olen kertonut kesällä 2017 presidentti Putin kävi Venäjän omanatuntona tunnetun, sittemmin viime joulun alla tuonaikaisiin siirtyneen ihmisoikeusaktivistin 90-vuotissyntymäpäivillä (päivänsankarin kotona), ja lupasi ei lahjana, vaan inhimillisenä pyyntönä esitetyn toivomuksen mukaisesti vapauttaa erään pitkään vankeustuomioon määrätyn ihmisoikeusaktivistin.

Lupasi katso hänen asiansa. (siis armahtaa)

”Mutta se ottaa aikaa”, Putin sanoi. Ja hän piti ainakin lupauksen sen osan, joka koskia ”aikaa”. Sitä kului yli vuosi. Toivomuksen esittäjä kuoli. Vangittu jatkoi vankilassa.

Ehkä Putinin tämänkin lupauksen laita on samoin.

Se ottaa aikaa.

*

Kuvahaku:

Hakusanat:

Putin first lady: https://www.google.fi/search?biw=1536&bih=768&tbm=isch&sa=1&ei=gbg0XJ3gAYm4swGy6beABQ&q=putin+first+lady+&oq=putin+first+lady+&gs_l=img.12..35i39j0i30.45284.45284..47346...0.0..0.51.51.1......1....1..gws-wiz-img.LR6dDN4kAxg

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

https://www.metro.us/news/is-putin-married

Metro kirjoitti kesällä:

Venäjän media on raportoinut että pariskunta Kabajeva ja Putin on avioitunut salaa ja heillä on ainakin yksi yhteinen lapsi.

Brittiläinen Sun kirjoitti syyskuussa 2017, että Kabajeva on tunnistettu Italiassa sormessaan sormus, jonka on arvioitu olevan vihkisormus.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset