Sananvapauden miekat luovutettu Jarno Liskille ja Aisha Zidanille

Sananvapauden miekka ja tutkivan journalismin pinnepuu

Sananvapauden stipendit ja miekat luovutettu Jarno Liskille ja Aisha Zidanille

*

Journalistiliitto on palkinnut Jarno Liskin ja Aishi Zidanin Sananvapauden kunniastipendeillä. Stipendit ja niihin liittyvät Sananvapauden miekat luovutettiin palkituille valtuuston juhlaillallisella torstai-iltana Helsingin Paasitornissa. Sananvapauden kunniastipendin saa liiton jäsen, joka on ”toiminut journalistina erityisen ansiokkaasti ja esimerkillisesti”. Stipendi on 5000 euron arvoinen.

Freelancetoimittaja Jarno Liski tunnetaan muun muassa pääministeri Sipilän, verohallinnon ja Nuorisosäätiön tekemisiä selvittävästä työstään. Liski on työskennellyt Ylessä määräaikaisessa työsuhteessa ja nyttemmin freelancerina. Jarno Liski on palkittu myös Vuoden 2015 freelancerina.

Ylen ulkomaantoimittaja Aishi Zidan on välittänyt suomalaisille tietoa kriisialueilta Gazasta ja Mosulista, joille hän on hankkiutunut sinnikkäästi ja epäröimättä.

Lue lisää täältä:

Journalistiliitto/Manu Haapalainen, 17.12.2018: https://journalistiliitto.fi/fi/sananvapauden-miekat-jarno-liskille-ja-aishi-zidanille/

*

Tässä hieman lisää palkitun journalistin, Jarno Liskin, työstä ja työn tuloksista:

Näin on kirjoitettu

Nuorisosäätiön rahavirrat, pääministerin hämärät diilit, verotuksen porsaanreiät ja Yleisradion julkinen kriisi. Jarno Liski on tullut tunnetuksi rohkeana journalistina, joka tekee työnsä intohimolla ja tinkimättömällä otteella.

*

Näin on kirjoittanut Liski

Katso

https://suomenkuvalehti.fi/jutut/author/jarnoliski/  (Linkin takaa näkyy otsikko ja ingressi; koko artikkelin lukeminen vaatii kirjautumisen)

Vakuutuskuoria armahdetaan: Laki muuttumassa, päästäisi epäiltyjä veronkiertäjiä pälkähästä. SK, 8.11.2018

MTV:n uutisyhtiön johtajan saama vakava varoitus havahdutti ministeriön – asia syyniin ennen miljoonatuen maksua. SK, 31.10.2018

MTV:n toimitusjohtaja: Uutisten johtajalle annettu vakava varoitus. SK, 26.10.2018

Nuorisosäätiö-vyyhti: Matti Vanhasen avustajan viranomaisille toimittamia asiakirjoja epäillään väärennetyiksi. SK, 19.10.2018.

Finanssivalvonta tutkii Afrikan jättikaupoilla ratsastaneen Loudspringin tiedottamista. SK, 25.9.2018

Viron Danske Bankin rahanpesuskandaali – jälleen kerran jättisotku, jolla on juuret Suomessa. SK, 21.9.2018

Sijoitussäästötili vie veroeuroja ulkomaille – pääministerinkin suosimat vakuutuskuoret säästyvät suurelta remontilta.  SK, 31.8.2018

Keskusrikospoliisi tutki juttua vuosia, vasta loppumetreillä epäillyksi oma päällikkö – ”Ketsuppipullo aukesi”.  SK, 23.8.2018

etc, katso lisää: https://suomenkuvalehti.fi/jutut/author/jarnoliski/

Siis: monta ketsuppipulloa on auennut… ja aukeaa.  Epäilemättä.

*

Kaupunkiuutiset antoi palaa otsikossaan kuukausi sitten

Jarno Liski on sohinut muurahaispesiä ja pöllyttänyt hilsettä valtakunnan korkeimmilla paikoilla – Mikä hän on miehiään?”

Tässä tiiviisti:

”Liski valittiin Vuoden freelanceriksi 2015. Maineen kasvaessa ovi aukesi kesätoimittajaksi Yleisradioon vuonna 2016.

Loppu on historiaa, joka on dokumentoitu Salla Vuorikosken, Jussi Erosen ja Liskin kirjoittamaan kirjaan Ylegate. Mediajättiläisen julkiseksi paisunut kriisi syntyi Terrafame-kohusta, mutta merkit olivat ilmassa jo aikaisemmin.

– Nuorisosäätiö oli se, mistä kaikki alkoi. Jyri Hänninen oli kaivanut aiheesta kovia uutisia, mutta niitä ei haluttu julkaista. Meille syntyi vaikutelma, ettei Keskustaa saa suututtaa ja talon keski- ja ylempi johto halusi, että lähin esimiehemme Jussi Eronen vetäisi meiltä maton jalkojen alta. Sen sijaan hän kiinnitti minut viemään juttuhanketta eteenpäin. Tämä alkoi hiertää Erosen ja vastaavan päätoimittajan Atte Jääskeläisen välejä. 

Vuorikoski oli saanut vihiä pääministeri Juha Sipilän sukulaisten omistamasta yhtiöstä, jolta Terrafame oli ostanut laitteita, mutta asiasta ehti ensimmäisenä kirjoittaa Kansan Uutiset.

– Teimme aiheesta Ylelle aivan arkisen pikku jutun, josta sitten Sipilä suuttui ja Jääskeläinen säikähti. Olin tutkinut jo aikaisemmin Sipilän liikemieshistoriaa ja löysin koko ajan lisää epäselvyyksiä, mutta niistä ei haluttu Ylellä kuullakaan. Ylegaten aikaan annettiin jopa määräys, ettei mitään Sipilään liittyvää saa julkistaa eikä edistää. Kun sitten sopimukseni päättyi tammikuussa 2017, kävi ilmi, ettei palveluksilleni ollut enää ole tarvetta.”

Niin aina!

Kaupunkiuutiset HML/AP Sarjanto, 14.11.2018;  Lue koko artikkeli: https://www.kaupunkiuutiset.com/jutut/jarno-liski-on-sohinut-muurahaispesia-ja-pollyttanyt-hilsetta-valtakunnan-korkeimmilla-paikoilla-mika-han-miehiaan-31152

*

Sipilä-gate

  Liski sai kuitenkin työnsä tulokset julkisuuteen kattavassa artikkelissa Seura-lehdessä. Otsikkona oli Juha Sipilästä tuli miljonääri valtion tuella ja härskeillä tutunkaupoilla.

– Jutusta tuli aivan käsittämättömän luettu ja se on kiinnostanut laajasti yleisöä, mutta ei muita tiedotusvälineitä. Kukaan ei ole sittemmin kysynyt Sipilältä niitä kysymyksiä, joita artikkeli nostaa esiin, Liski kertoi AP Sarjannon jutussa/Kaupunkiuutiset.

Seuran artikkeli/Jarno Liski, 8.6.2017, luettavissa kokonaisuudessaan täällä: https://seura.fi/asiat/seuran-selvitys-juha-sipilasta-tuli-miljonaari-valtion-tuella-ja-harskeilla-tutunkaupoilla/

*

Palkinnot ovat kohdanneet hyvät kohteet ja kohteet ovat epäilemättä ansainneet palkintonsa.

Juhlan hetkellä on hyvä muistaa isona freskona seikka, jota emme tietenkään koskaan unohda: Maamme, Suomi, on sananvapauden ja journalistisen liikkumatilan suhteen maailman ehdotonta eliittiä, parhaasta päästä.

Mutta tämä seikka ei saa kietoa meitä liian pehmeään hyrisevään tyytyväisyyden vaippaan.  Kun kuulee ja kuuntelee – muidenkin kuin nyt palkitun freelancerin Jarno Liskin kertomusta siitä, miten kivinen ja kuoppainen on tinkimättömän ja intohimolla tehtäväänsä omistautuneen huippujournalistin ura Suomessa, meidän kaikkien tulee jatkaa ponnisteluja tiedotuksen vapauden lisääjänä, yhteiskunnan salattujen kabinettien ja myhkäisten komeroiden avaajana ja mätäpaiseiden puhkaisijana.

Ilman vakituisen työsuhteen tuomaa turvaa Liski tekee monin paikoin riskialtista tutkivaa journalismia sinnikkäästi ja peräänantamattomasti”, stipendilautakunta toteaa tänään.

Onnittelut, Jarno Liski!

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu