Veikko Huuska

Miksi Pariisi on liekeissä? - Suomi vasta muhii

Pariisi palaa!

Tänään neljännen kerran.

Keltaisiin huomioliiveihin yhdenmukaisesti sonnustautuminen on nerokas liike. Huomioarvo maksimaalinen.

Epäpoliittisena, puolueisiin ja ammattiliittoihin sitoutumattomana alkanut jokamiehen, homme de la rue, protesti on räjähtänyt käsiin, lieskahdus on tapahtunut pimeän räntäisen loppusyksyn kaduilla ja tajunnassa.

Kapinan lämpöön ovat rynnänneet kaikki normaalisti havaittavat bandwagonistit.

Mielenilmaisuketju, kapina ilman johtajia, uhkaa kiehua kattilasta pihalle.

Tämä on kaikkien katukapinoidentyttären tytär, la petit Marianne.

Alkuun sanottiin, että nyt on mitta täysi, dieselveron nosto 4,5 centillä oli liikaa! Siksi raivo.

Yritys mitätöidä protestin syyt ja sytykkeet melkein onnistui, mutta nuotion alla oli polttoainetta enemmän kuin eliitti luuli ja uskoi.

Protestin tulessa monet idut ja juuret, syyt ja lähteet alkavat paljastua.

Miksi kapina? Pariisin protestiaallon patologia, lyhyt avoleikkaus: Macron tuli sosialidemokratian housunpuntista ja esiintyi pulmusena messiaana, joka uudistaa maailman.

Nyt kun pettymys on täyttä totta, hän lähettää kasvottomat ministerinsä, lähettiläänsä, selittämään, mutta itse lymyilee vallan linnakkeessa.

Dieselveron 6,5 centin korotuksen peruminen, "Sipilä", tuli liian myöhään ja väärin sammutettuna. Vuodessa dieselin hinta on noussut 1,20stä 1,45een. Mutta tämä on tietysti vain piikki autoilijoiden reidessä.

Kapinan aloittavat olivat kirjavaa väkeä, otos moottoritien kilometrijonosta. Mutta syntyi road movie. Suotuisten olosuhteiden vallitessa mikä tahansa kipinä olisi ottanut tulta.

Vanhat kumousmiehet tiesivät tämän, siksi puhe kapinan edellytysten kehittymisestä, vallankumouksellisen tilanteen kypsymisestä ja - siksi alinomaan juoksutettiin tulta yltympäriinsä.

Koskaan ei voinut tietää, milloin kumouksen kiima on saavuttanut huippunsa. Siksi koskaan kukaan vallankumouksellinen ei ole synnyttänyt kapinaa, eikä edes tarttunut raivosta vaahdokkaiden hevosten suupieliin, vaan ainoastaan ruoskinut niitä yhä kiihtyvään ja sokeaan menoon.

Niin nytkin. Mutta kuten aina kumouksella on - jos vaikka ei johtoa eikä isää - kummisetänsä. Niin tälläkin, vaikka media ei sitä näe, eikä osaa katsoa käsiä, vaan tulta jota väki heittää muka omasta tahdostaan ja ikiomana sydäntyönään. Mutta takana käsi, joka ruoskii lisää, lietsoo, palkeita lyö..

Luettelo näennäisistä syistä:

Nuoret, joutilaat miehet. He pyörittävät ruletin kaikki tai kuolema -asentoon. Pariisissa pidätetyistä on 20-40 vuotiaita miehiä, kertoo poliisi. Osa poliisin tuttuja.

Mutta mukaan on liittynyt hanakasti monenkirjavaa, yhdenasian omistajia, dieselkapinallisista eläkekitkuttajiin ja maaseutupostin lakkauttamisesta suuttuneisiin.

Nämä originaalit protestoijat ovat jo olleet keltaliiveissä vähemmistönä;

kaikenkirjavaa porukkaa on työntynyt joukkio mukaan ovista ja ikkunoista.

Ranskassa pitkät esiintymisperinteet omaava globalisaatiokriittinen setti, josta 1990-luvulla käytettiin kaunista nimitystä "maapalloistumisen kriitikot", on vahvasti mukana, katutaistoissa ja kummipyörien polttajaisissa parkkiintunutta väkeä.

Se on osin sulautunut vasemmiston tiukkojen tekijäryhmien rakenteeseen, omien sieltä tuttuja kivikylän audiovisuaalisen protestitehosteet, tulineen ja keppibanderolleineen.

Kun tähän joukkoisaan kinkeristöön yhyttäytyy vielä multiorientoituneet kaikkia mahdollisia auktoriteetteja vastustavat, keinoja kaihtamattomat anarkistit, heidän liepeillään heiluvine seikkailijoineen.

Avoimesti on tiedossa, että mielenosoitusvideoista on tunnistettu lukuisia Ranskan oikeiston tunnettuja tekijätyyppejä, osa ei halua piilotella, osan tiedetään piilottelevan.

Lehdistön haastattelema poliisi on todennut mukaan lyöttäytyneen myös lähiöiden ja muiden "kadun varjoisan puolen" nuorukaisten lähteneen liikkeelle. Ranskassa näitä autonpolttajina ja kauppojen "muuttomiesten" miehiä kutsutaan nimellä casseurs (autohajottamon omistaja; huligaani, paikkojen hajoittaja, slangissa: murtovaras).

Heitä ja muita tornadon imuun tempautuvia yhdistää auktoriteettiraivo, jonka primääristi taistelutilanteessa kohdistuu väistämättä mellakkasikoihin (poliisiin), tavallisten kansalaisten vetäytyessä raivokkaiden taisteluhuutojen lähestyessä suljettuihin tiloihin, lukkojen ja verhojen taakse.

Tähän sekameteliin uppoaa patologisia tuhoamisfantasioita keitteleviä hämyjä.

Tällainen keitos kuplii Pariisin kaduilla ja aukioilla jälleen tänä iltana.

Se sekoitus on jo melko kaukana sitä viileästä yhteiskunta-analyysistä, joka pettyi poliittiseen systeemiin, ja joka teoretisoi vaihtoehtojen muodoista ja keinoista. Sille Macron tarjosi jotain, mutta pettymys oli jälkeen kollektiivinen ja täysi.

Macron halusi muutoksia aidosti, mutta eteni ehkä liian nopeasti, ilman orgaanista yhteyttä kansaan ja sen lähiyhteisöihin.

Näin maa loppui Macronin jalkojen alta. Muta kun juurisyyt möyrivät maaperässä; ihmisten tyytymättömyys johtuu siitä, että heidän elintasonsa on vähitellen heikentynyt.

Hyvässäkin tapauksessa elämän ämmeet ovat kaikesta kehityksestä ja pinnistelusta huolimatta jumittuneet paikallaan teputteluksi - samaan aikaan, kun talouseliitti on nauttinut silmittömästä pääomien läjäytymisestä.

Tämä "sokeri" pohjalla. Tämän freskon edessä kansan presidentiksi maalautumaan pyrkinyt Macron on kunnostautui erityisesti ISF-omaisuusveron poistamisessa tämän vuoden alussa! Macron suosii varakkaita, ja toisalla samaan aikaan korottaa köyhien veroja!

Mahdoton yhtälö. Mahdoton, tuo yhtälö ei sulkeudu vaikka enkelit kaipaisivat.

Siksi Pariisi on liekeissä nyt.

- Entä Suomi?

Suomi elää samassa maailmassa, samojen ilmiöiden ja todellisuuksien maailmassa, kuin Pariisi.

Mutta kummallinen Suomi menee raiteiltaan, kun kolme nimeltä mainitsematonta miestä pujottaa Saksan edesmenneen Kolmannen valtakunnan valtiolipun kepin nokkaan ja yrittää kävellä iltahämärän kaupungin halki.

poliitikot huutavat itseään kiristämään lakia. Tämä on heidän diplomityönsä zeit geistin ja eurooppalaisen kriisin statuksesta tänään.

Saksa, joka taisteli tuon kirotun lipun alla, sentään pelasti Suomen 1944. Sen jälkeen kun Stalin oli suorastaan selästä työntäen ajanut Suomen Saksan kainaloon .

Suomi parka, kun se joutuu kohtaamaan tulevat vaikeat ajat tällaisten näkemyksettömien tyyppien johdolla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

14Suosittele

14 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (43 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ranska ei muutu, eikä Ranskaa muuteta, ennen kuin se käy läpi sen tilanteen, jolloin velkaantuminen ei ole enää olemassa oleva optio, vaan alijäämät täytyy hoitaa julkisten menojen leikkauksin.

Verojen korottamisen tie julkisten menojen lisäämiseen on lienee Ranskassa jo käyty loppuun.

Rakennemuutoksen sijaan maassa on velkaannuttu viimeisen vuosikymmenen aikana yli biljoona euroa lisää, joka on ollut koko tuon ajan räikeästi alkuperäistä rahaliiton vakaussopimusta vastaan.

Macron liittyy seuraavana sarjaan 2000-luvun ranskalaiset pellehermanni presidentit. Thatcheria tuskin Ranskasta tulee löytymään koskaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mainitsemasi seikat ovat olennainen osa Euroopan kriisiä, jonka olemassaoloa ja kriittistä tilaa EU ja Suomi päättäväisesti kieltäytyvät näkemästä.

Tämä kauhea kollektiivisen itsepetoksen makeus!

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Miksi eivät kieltäytyisi...osana "hirviötä". Kansalaiset ovat hyvän ja pahan välissä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Jukka Kemppinen kirjoitti eilen 7.12.2018 tästä meidän ikiomasta historiastamme kahden punaisen lipun katveessa:

"Olimme Saksan sylissä. Stalin tyrkkäsi meidät sinne. Itsekin hän käsitti sen. Irti rimpuilimme itse."

Kati Aho

Onko muuten kukaan ajatellut, että ei se unelma "euroopan ja maailman hallitsemisesta" saksalta mihinkään kuollut sinne bunkkeriin. -Unelma on vaan muuttanut muotoaan, ja jos ei aseilla sitä saavuteta, niin sitten se saavutetaan rahalla. Vai eikö kukaan muu ole ihmetellyt Merkkelin kukkoilua joka julmetun EU-kissanristiäisissä, vaikka rouvalla ei edes ole mitään virallista EU-virkaa, Hän on tässä vuosien saatossa käyttäytynyt kuin itse Eu:n johtaja de-facto??? Merkkelillä on ollut suurin suu koko EU:n päätöksenteossa, vaikka hän todellakaan ei ole mikään muu kun Saksan Kansleri. -Eli taidamme kuitenkin olla siellä Saksan sylissä jälleen kerran, ihan huomaamattamme.

Brexitin osa syy oli muuten Brittien tämä huomio Saksan vahvistumisesta. (enkku-ukko, joten olen todella paljon tekemisissä englantilaisten kanssa)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aamulehti kertoo tänään Ranskasta:

"Protestiliikkeen neljäs mielenilmaus on tänään, ja siihen varaudutaan poikkeuksellisen järein turvatoimin. Ympäri maata jalkautuu 89.000 poliisia.

Heistä 8.000 turvaa Pariisia, jossa partioivat myös sotilasajoneuvot. Pääkaupungissa on 14 paikkaa, joita viranomaiset kehottavat erityisesti karttamaan."

Siis mitä?

Pariisi on sekaisin.
Poikkeustila.
Paljonko sotilaita? Lomat peruttu. Viikonloppuvapaat palaneet.

Media on kuin mitään ei olisi..

Armeijakunnallinen järjestysvoimia ryhmitetty asemiin..

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Ne jotka Suomessa ovat ehkä kaikkien heikoimmassa asemassa ovat vanhukset. Turha on Veikko Huuskalla yllyttää Suomessa Ranskan tapaisia mellakoita.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Haloo, hetkinen?
Kuka täällä yllyttää ja mitä? En taatusti minä!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paljonko Helsingissä oli 6.12.2018 poliiseja ja sotilaita?

Kukaan ei kerro.
Joku sanoi, että 400 poliisia, eri tahoilta ja erilaisin, hätätilaa silmälläpitäen rakennetuin yhtymin ja kombinaatioin. Tämä otetaan koulutus- ja kertausharjoitusmallin mukaan. Reserveinä valmius, ja eteläistenbosastojen hälytyskomennuskuntia. Näin se toimii ja kuuluu toimia. Ehkä kansakunta kestäisi kuulla enemmän?

Kun 1970-luvulla oli näitä silloisia tapahtumapäiviä maalaispoliiseja istui busseissa hälytysportailla, helsinkiläiset komisariot johtajinaan kenttäkomentajan kuulolla odottaen. Rynkyt oli jaettu miehille, mikä kohotti tunnelmaa, vakavan ja totisen asteikolla.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

https://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/266575-tuhansia-...

Kieltäisivät hirviöt ja keltaiset liivit.
Tilanne olisi ohi eikä mitään nähtävää

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Heh, miten kieltävät keltaiset liivit, kun laki vaatii, että sellaiset pitää olla joka autossa. ;)

Henry

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Vaihdetaan autoihin oranssit.

Keltaiset edustaa pahuutta ja anarkiaa.

Käyttäjän PeterLindberg kuva
Peter Lindberg

Varsin tyhjentävä ja tarkkanäköinen arvio ilmiöstä. Kuinkahan joku oman hallituksemme vastuuhenkilöistä saataisiin tuota vilkaisemaan. Eräänä päivänä sitten kun Eurooppa on rikottu lopullisesti, vastaavia arvioita kirjoitetaan menneessä aikamuodossa ja vallitsee yleinen ihmetys siitä miten emme tienneet...

Käyttäjän TimoAunio kuva
Timo Aunio

6 miljardia ihmistä tekee alle 1€ tunti palkal töitä . Kun nämä janat lähestyy , vyöt kiristyvät ja elintasot tulee yltäkylläisyydessä eläneillä laskee .

Mutta antaa Ranskalaisten sekoilla . Sehän on Suomen kilpailu etu . Kunhan täällä Suomes ei aleta sekoilee omaa taloutta kuralle .

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Suomi ei ole mikään irrallaan oleva satelliitti, vaikka kansa onkin armollisen tietämätöntä, politikoista puhumattakaan.
Vaara on juuri siinä, että kun rikkaiden veroja ja velvollisuuksia 'kevennetään', joudutaan vähävaraisten veroja ja maksuja nostamaan. Kun nämä on vedetty tappiin, on vuorossa keskiluokan kuihduttaminen (kuten USAssa ja Länsi-Euroopan maissa). Jos samaan aikaan romutetaan hyvinvointi kautta linjan, on edessä kaaos.

- Kommarit eivät tajua, että peli on voitettu juuri sinä päivänä kun keskiluokka marssii. Ja vain silloin, tai okeammin siitä muutama vuosikymmenen eteenpäin.

- Keskiluokka ei tajua (vielä), että sitä ei mitkään turvaverkot koske. Ensin pitää myydä auto, vene ja kesämökki. Kun vihdoin heräävät, on heidän vaistonvarainen raivonsa rajaton. Ja heidän huutonsa on edelleen "Minä, minun, minulle", eikä koskaan "Me". Ja tämä järjestäytymätön raivo on todella pelottavaa.

- Alempaa keskiluokkaa ja vaistonvaraisia duunareita ohjataan sivu-uomiin, jotta pato kestäisi. Rasismi, näennäinen ekologia jne.. Kaikki nämä eri haarat helpottavat painetta, vaikka näennäisesti lisäävät sitä. Heille tarjotaan kullekin omat leikkipuistot, jossa voi näperrellä yhden asian liikkeessä.

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Sammakko hellalla. Keittovesi lämpiää aste asteelta, sammakko ei huomaa, ei tiedosta. Ei ennen kuin on myöhäistä.
Fiksu keskiluokka on hitaalla tulella kypsyvä sammakko.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ansaintalogiikka on siirtynyt työnteosta sijoittamiseen. Ennen suuri osa yrityksen tuloksesta siirtyi työntekijöille palkan muodossa. Samanaikaineny yrityksien pörssiytyminen ja globalisaatio muuttaa kaiken. Nyt pyritään maksimoimaan kvartaalin tulokset sijoittajille. Tulos siirtyy työntekijöiden sijasta sijoittajille.

Nyt poliitikot yrittävät mukautua sijoittajien lobbareiden vaatimuksiin. Niistä ensimmäinen on kahden kerroksen työvoima, joka on yksi nykyisen maahanmuuttopolitiikan syy. Löytää keinot luoda mahdollisimman edullista työvoimaa käyttäen vipuna siirtolaisia.

Toinen vaatimus on sellaisen järjestelmän luominen, joka mahdollistaa sijoitusten verovapauden. Ja se on järisyttävä muutos. Ajatus siitä, että päästessäsi siihen varallisuusluokkaan, että voit sijoittaa muutut nykyajan aateliseksi. Veroista vapaaksi.

Tulevaisuuden yhteiskunnassa on siis kaksi luokkaa. Sijoittajat ja työntekijät. Orjat ja aateliset. Orjat tekevät työn ja maksavat verot yhteiskunnan pyörittämiseen. Tämä on kuin paluuta keskiaikaan. Ja tämä talouden murros on Ranskankin mellakoinnin takana.

Pekka Pylkkönen

Tällä hetkellä Suomessa noin 70% yritysten arvonlisästä menee palkansaajakorvauksiin. Lopuilla pitäisi sitten hoitaa ne investoinnit ja sijoittajien voitot. Ja huomataan nyt vielä että duunareiden eläkerahastot saavat yhtä paljon Pääomatuloja kuin kaikki suomalaiset yhteensä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Niistä "duunareiden eläkerahoista" ei vain näy jälkeäkään. Pidetään visusti yhtiöiden hallussa ja invetoidaan näiden toimesta pääosin ulkomaille. Ja kierrätetään veroparatiisien kautta.

Henry

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen Vastaus kommenttiin #35

#34/35

Kyllä tulee sekin päivä kun tekään ette enää noita eläkerahastoja hauku, vaan alatte pitää niitä jopa hyvinä ja toivotte niiden jopa kasvavan.

Pekalta kysyisin.

Onko se raha kuitenkin oikeassa osoitteessa, kun se on sen pussissa joka sen tuotteen valmistaa(työntekijä) vai vai siellä pussissa joka käärii työn tuoton istumalla jalat pöydällä (sijoittaja)?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

Raha on oikeassa osoitteessa jos 70% jalostusarvosta syntyy yrityksessä tehtävästä työstä. Kemianteollisuus on esimerkki alasta joka on ns. Pääomavaltainen, eli vaadittavat investoinnit esimerkiksi jalostamoon ovat valtavat ja lopulta ne pyörivät varsin pienellä henkilöstöllä. Silloin pääoman osuuden jaossa pitäisi olla isompi - kuten se onkin, tällä hetkellä noin 50%.

Vastaavasti palvelualalla on melko tyypillistä että palkansaajakorvaukset vievät yli 90% arvonlisästä, sillä investoinnit ovat usein hyvin pienet ja tulos voidaan lukea aika suoraan tehdyistä työtunneista.

Neljässäkymmenessä vuodessa tehdasteollisuuden tuottavuus on viisinkertaistunut ja rakentamisen pysynyt ennallaan. Siinä esimerkki tilanteesta jossa palkkakehityksen olisi pitänyt erkaantua rajusti kahdella duunarialalla.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #38

Pylkkösellä on oma versionsa persukieliopista. Siinä, missä persut kirjoittavat "suomalaisen" aina isolla, Pylkkönen kirjoittaa "pääoman".

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid Vastaus kommenttiin #36

"Kyllä tulee sekin päivä kun tekään ette enää noita eläkerahastoja hauku, vaan alatte pitää niitä jopa hyvinä ja toivotte niiden jopa kasvavan."

Miksi näin? Kysyn koska olemme vain saaneet olla maksajan roolissa, eli emme tule niitä rahoja näkemään oli summat kuinka suuret tahansa.

Henry

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Ei tuo 70% ole suora mittari sille mihin maailma on menossa. Puhuin aivan eri asiasta. Ei kai missään, ellei päästä monopoliasemaan, voida kuvitella pörssiyhtiöiden pääsevän esim. 50% voittoihin. Tai ettei palkkakulut olisi suurimpia kulueriä. Ei todellakaan. Maailma on globaali. Muutamista voittoprosenteista taistellaan. Ja se etu tullaan saavuttamaan laskemalla palkkoja. Ja siirtämällä verot palkanmaksajien kontolle. Suurin osa palkasta mitataan ulos erilaisten maksujen ja verojen muodossa, eli se 70% onkin todellisuudessa jotain balttiarallaa 20%. Systeemi vie loput.

Mutta sijoittajien kannalta kun yritykset ovat suuria ja sijoitukset vivutetaan korottomilla vivuilla, se muutaman prosentin voittokuvio muuttuukin aivan toiseksi. Esim. jos sijoittaa 100ke ja vivuttaa sen 500ke:n asti ja tuotto on hyvä 9%, tienaakin 45ke vuodessa. Ja sitten kun tuottokuvio menee paratiisisaarten kautta, vastaakin tuo verottomana saatu tulo jo melkein 100ke:n tuloja. Eli tavallaan bruttotulot ovatkin miltei 100% sijoitetulle pääomalle. Vielä 5%:n tuotollakin päästään noin 40% bruttotuloihin sijoitetulle pääomalle. Toki pienet sijoittajat eivät pääse tuosta verottomuudesta nauttimaan samalla tapa kuten isot kalat. Ja ainahan sijoittamisessa on riskinsäkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paavo, pyrkimys ei tosiaan ole kannustaa "kadun valtaan", vaan täysin päinvastaiseen. Siis rauhanomaiseen ja järjestelmälliseen olosuhteiden ja elinehtojen parantamiseen. Mutta suurissa kansainvälisesti keskenään riippuvissd oloissa se näyttää olevan erityisen vaikeaa.

Yhtenä esimerkkinä Suomessakin toteutetut eläkeleikkaukset ja työttömien etuisuuksien leikkaukset. Kuten varmasti muistat ns. Kiky-sopimuksen runttaus vei hallituksen löhe eron partaalle, isot väen määrät toreille.. Ja millä noita alimpiin tulonsaajiin kohdistuneita "toimenpiteitä" perusteltiin?
Kansainvälisellä kilpailukyvyllä!
Sen kansainvälisen kilpailukyvynehdot taas on rakennettu globaalin kaupan ja alipalkatun työn betoniselle kivijalalle.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Varsin moni ajattelee Paavon lailla. Ikään kuin tosiasioiden esille tuominen olisi negatiivinen asia. Että ongelmien syntyminen on seurausta niistä puhumisesta, ymmärtämättä lainkaan että se puhuminen on seurausta ongelmista.

Pidetään siis parempana sitä asiaintilaa että valehdellaan ja uskotellaan kaiken olevan hyvin uskoen sillä tavalla ongelmien katoavan, kuin että puhuttaisiin totta ja kohdattaisiin ja korjattaisiin epäkohdat koska se kirpaisee.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jotkut meistä ovat eläneet jo vähän kauemminkin kuin Ranskan 60-vuotias presidenttivaltainen puoliparlamentarismi. Veikko ja me muut vanhat käävät tajuamme kulttuurieron, joka ei muutu yllyttämisestä sinne tai tänne.

Ihan vilpittömästi odotin, että Macronin suhteellisuudentaju olisi kestänyt hiukan pitempään kuin kaikkien edeltäjien näiden 60 vuoden aikana, mutta ei sitten.

Presidentin olisi tietenkin pitänyt vastata mellakoihin toteamalla, että polttoaineverojen korotuksia ei peruuteta eikä jäädytetä missään tapauksessa, mutta saisiko olla jotakin muuta.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Olemme kyllästyneet katsomaan kun toiset rikastuvat jaä toiset köyhtyvät.
HS, äsken, haastattelulausunto Pariisista.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Näin siis maassa, jonka julkiset menot ja veroaste ovat Euroopan korkeimmat.

Obelixkin muutti kansallisuutensa venäläiseksi Ranskan ultrakireän tuloja tasaavan verotuksen takia.

Totuus kuitenkin on, että Ranskassa on heikennetty yhteiskunnan vähäosaisimman osan toimeentuloa ja parannettu yli 20.000 euroa vuodessa tienaavien asemaa palkkauksessa ja sosiaaliturvassa. Tämä on omitusta siinä mielessä, että joka ikinen ranskalainen on velkaantunut ja velkaantuu edelleen julkisin velanotoin n. 100 euroa kuukausittain.

Rahoja on nähtävästi lisätty maan valtavan kokoisen julkisen sektori työntekijöiden etuisuuksiin ja leikattu vastaavasti yhteiskunnan huono-osaisimmilta.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ranskassa on kansa tullut kaduille aina v. 1789 suuresta vallankumouksesta lähtien, siis ei mitään uutta Pariisin taivaan alla.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Missä on nyt ne jotka sanovat olevansa eurooppalaisi?!?

No istuvat hiljaa kotonansa kusi sukassa ettei vaan eurooppa tulisi omille kulmille.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Minä kannatan Euroopan unionin omaa armeijaa, joka nojaa viime kädessä Ranskan ydinaseeseen. Kaduilta sen pitäisi kuitenkin pysyä poissa.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ei mitään tekemistä eurooppalaisuuden kanssa.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Hallitsevien väkivaltakoneisto ei koskaan pysy pois kadulta.

Henry

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ennen pariisinmallia poliitikkomme saattaisivat herätä kun siirretään leipäjonot kauppatorille ja Sibeliuksen patsaalle.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

...ja Ståhlbergin patsaalle. ;)

Henry

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

New York Review'n uudessa numerossa Mark Lilla kirjoittaa ymmärtävästi ja syvällisesti Ranskan nuorista katolisista konservatiiveista:

https://www.nybooks.com/articles/2018/12/20/two-ro...

Lilla ennustaa, että Marion Maréchal, Jean-Marie Le Penin lapsenlapsi, on tulevaisuudessa ehdokkaana presidentinvaaleissa. Hahmona Marion on lähempänä Pekka Vennamoa kuin Donald Trumpia, mutta muistettakoon, että Fillonkin sai edellisten vaalien ensimmäisellä kierroksella 20% äänistä.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kiitos Veikko hyvästä analyysistä.

Henry

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#24.
Onpa valaiseva artikkeli.
Perin ajankohtainen nyt ja varmasti pitkään mys jatkossa! Kiitokset!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pieni yhteenveto mielenilmausten taustatekijöistä:

YLE/Annastiina Heikkilä, 8.12.2018:
Kuusi syytä miksi keltaliivit osoittavat mieltä:
1. Hidas talouskasvu ja veronkorotukset.
2. Verohelpotukset hybäosaisille (Macron).
3. Macronin viestintä on ollut kömpelöä.
4. Alueellinen epätasapaino ja keskiluokan epävarmuus.
5. Luottamus päättäjiin ja instituutioihin.
6. Ranskalaiset ovat vallankumouskansaa.

*

IS, 8.12.2018:
Kolme syytä:
1. Minimipalkka 7,83 €/h.
2. Diesel 1,51 €/litra.
3. Demokratian puutteet;kansalaisten ääni ei kuulu.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Matti Virtanen US-blogi 11.12.2018 ja Kauppalehti:

”Sosiaalisessa mediassa levisi viikonloppuna teorioita siitä, mitä voimia on keltaliivien takana. Ranskalainen turvallisuusanalyytikko Elliot Alderson selvitti Twitterissä verkostoanalyysin avulla, että keltaliivit-aihetunnistetta (#GiletsJaunes) käytti ahkerasti kymmenkunta englanninkielistä twitteristiä, jotka levittivät siten kapinahenkeä Ranskan ulkopuolelle. Kaikki olivat Aldersonin mukaan enemmän tai vähemmän äärioikeistolaista alt-right-liikehdintää edustavia henkilöitä tai (vale)uutispalveluja.

Toinen teoria keltaliivien taustoista oli tietysti se, että liikettä tuetaan Moskovasta. Sosiaalisessa mediassa liikkui huhuja, että joidenkin keltaliivien oli kuultu puhuvan venäjää. Levittipä joku myös kuvia, joissa keltaisiin liiveihin pukeutuneet miehet kantavat Itä-Ukrainan kapinallisen "Donetskin tasavallan" lippua.”

Lue Matti Virtasen koko artikkeli: http://mvirtanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/...
Talouselämä, 10.12.2018; https://www.talouselama.fi/uutiset/tama-paperi-rep...
*

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Itsestään selvästi niin läntinen alt-right (Steve Bannon erityisesti) kuin Euraasian ideologit (Aleksandr Dugin erityisesti) ilahtuvat tapahtumista ja pyrkivät nopeasti hyödyntämään niitä. Vähänkään Ranskan poliittista historiaa tuntevat ymmärtävät kuitenkin, ettei liikehdinnän syntyyn ulkoisia syyllisiä tarvita.

"Vaatteet on meidän aatteet" on Ranskan autoritaarisen kumouksellisen perinteen huolestuttavin piirre. Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että sini- tai punaliiviset kärrätään giljotiiniin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset