Veikko Huuska

Mitä peliä pelataan nyt Yhdysvaltain sijoitusmarkkinoilla?

 

Mitä peliä pelataan nyt Yhdysvaltain sijoitusmarkkinoilla? 

Moni maksaisi miljoonan, jos saisi tietää. Pitää vain olla se miljoona tai sen verran huimapäinen, että hankkii lainamarkkinoilta sen tai monta.

Kiitospäivän ja Naistenpäivän välillä yleensä tapahtuu. 

Finanssimarkkina-analyytikko, se joka ennusti ihan oikeasti ennalta sekä 2008 romahduksen että IT-kuplan puhkeamisen neuvoo nyt ihmisiä suojaamaan sijoituksensa.  ”Koska 6.000 miljardin myrsky on ennaltamäärätty tuhoamaan kaiken mikä sen eteen osuu – mukaan lukien myös (ja erityisesti) Yhdysvaltain talouden”.  Näin kertoo lähde.

Tietty avaintaho on FED, joka viimeksi oli mykkä.  Se ei kertonut aikeistaan, eikä selittänyt, mitä se tekee, ja niin se toimi niin kuin toimi.  Temppuna on selvittää etukäteen FED:n toiminta. Mutta toiminta on valtiosalaisuus, joka ei vuoda.  Paitsi oikeisiin kohteisiin, sisäänpäin.

En puhu henkilöstä nimeltä Dr. Doom, Henry Kaufman, mutta häntäkin voi tietysti lukea, kuunnella, noudattaa.  https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Kaufman  Tulee olla viikkotieto, päivätieto ja näkemys; niiden tulkinta.

*

Pääsääntö on älä taistele Keskuspankkia vastaan. Tunnista ystäväsi; The trend is your friend.  Ui oikeaan suuntaan.  Tiedä keskuspankki, tunnista suunta, ui sinne.

Tällä hetkellä ei tarvitse arvailla, mitä FED on tekemässä.  FEDin on pakko irrottautua aiemmasta politiikastaan, mutta se ei välttämättä ilmene sen julkisista lausunnoista.  Politiikka jatkuu kovana, jos kurssit nousevat äkisti ja paljon, kuten viime maanantaina, FED vetää markkinoilta 50 miljardia dollaria kuukaudessa.  Ja jatkaa sitä niin kauan kunnes markkinat romahtavat ja rahan lähteet sen mukana.  FEDin pääjohtaja Powell on arvioinut markkinoita, että nykytilanne "voi olla mukava, mutta se on myös kestämätön".

Periaatteessa Jerome Powell on keskitien mies, ei kyyhky eikä haukka, mutta ehkä se panee hänet ylivoimaisen tehtävän eteen, juuri siksi, että toisaalta – toisaalta.  Hänen ei odoteta reagoivan osakemarkkinoiden laskuun, ennen kuin on ”selvää näyttöä vakavasta talouden supistumisesta”.  https://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_Powell

*

FEDin Powell sanoo, että hän ei näe ”vaarallisia kohtuuttomuuksia” osakemarkkinolla:  CNBC.com 28.11.2018;  https://www.cnbc.com/video/2018/11/28/feds-powell-says-he-does-not-see-dangerous-excesses-in-stock-market.html

FEDin Powell kertoo, mikä sai kurssit pinkaisemaan; CNBC Youtube; 29.11.2018; https://

Onko FEDin Powell regoinut Trumpin kritiikkiin? FoxBusines, youtube; 29.11.2018: https://

*

Keinulauta

“With just two words on Wednesday, the Federal Reserve’s chairman sent stocks surging by raising hopes that the central bank might be closer to ending its push to drive up interest rates.

The chairman, Jerome H. Powell, said the Fed’s benchmark interest rate was “just below” the neutral level, meaning the central bank was close to the point where it would not be tapping on the brakes or pressing on the gas. Only last month, Mr. Powell had said it was “a long way” from neutral, leaving investors worried that the rate increases would crimp growth.”

New York Times, keskiviikkona 28.11.2018, https://www.nytimes.com/2018/11/28/business/federal-reserve-rate-jerome-powell.html

Tarkoittaa: kun puhut puhut liian hienosäikeisesti, tai liikaa.  Viestinnän ensimmäinen sääntö: se epäonnistuu aina. Etenkin jos kukaan ei tiedä linjaa, suuntaa.   Pääjohtaja ei joko joudu painamaan jarrua tai kaasua, tai sitten ollaan kaukana siitä keskiviivasta, jossa näin on.

Vaikka joulukuun kurssikehitys on laajalti odotettavissa, FEDin tuleva linjaus ensi vuodelle on epävarmempi; ainakin vielä lokakuussa sijoittajat ja tarkkailijat odottivat kahta tai jopa kolmea koron nostopäätöstä vuoden 2019 aikana. Nyt kaikki on jälleen epävarmempaa.

Koko puhe: https://www.cnbc.com/2018/11/28/federal-reserve-jerome-powell-full-speech-transcript.html

*

Kiristyvät markkinat eivät ole vain päättämättömän FEDin aiheuttamia, vaan tuhoisan Trump-hallinnon harjoittaman politiikan.  Siinähän tunnetusti iskettiin kuumaan markkinaan rajuja vaaleissa luvattuja verohuojennuksia, jotka kohdistuivat isoon rahaan, ja siksi kuumille kiville aina vain lisäryöppyjä löyhää, ahnetta rahaa.  Taloushistoriasta ei löydy vertaa tälle hullutukselle.

Nyt hallinto on budjettinsa kanssa sukset ristissä uuden kongressin kanssa.  Joku voi pitää sitä toivon hienoisena kipinänä, mutta itseasiassa se tietää ankaraa uhkaa niille ongelmatilanteille, joita suurtaloudessa on väistämättä edessä aivan lähiaikoina.

Valtion velkakirjojen voimallinen markkiointi on sekoittanut lisää markkinoita.  Vähää ennen viimeisimpiä vaiheita valtion bunttaus johti jo osakemarkkinoiden epävakautumiseen.  Pörssikursseista hermostunut Wall Street työskenteli raivoissaan vetääkseen puoleensa huomion ja rahat.  Uhka oli todellinen, koska kaikki käytettävissä olevat kassat suuntautuivat pitkällä aikavälillä Treasury-markkinoille.  Mutta onpahan tämä joukkovelkakirjojen kauppa kokolailla mieltä vailla.  Ostoaallot johtavat kysyntätyhjiöön ja lopulta ehkä markkinoiden huojuntaan joukkovelkakirjamarkkinoilla, kuten eräillä tahoilla pelätään.

*

Tämä taisto on onnistuneesti haudannut markkinoiden huomion marraskuussa, niin että TBAC:in (Treasury Loan Advisory Committee) lokakuun lopussa julkaisema neljännesvuosikatsauksen ilmoittama tieto jäi monilta kansainvälisiltä seuraajilta vaille huomiota.  https://home.treasury.gov/data/most-recent-quarterly-refunding-documents

Katsauksen mukaan US valtio pyrkii keräämään peräti  780 miljardin dollarin nettovirrat joukkovelkakirja-ohjelmansa puitteissa vuoden 2018 neljännen neljänneksen (Q4) ja vuoden 2019 ensimmäisen neljänneksen (Q1) aikana. Emme välttämättä pysty havaitsemaan sitä vuositasolla, sillä huhtikuu on verokuu, jolloin 15.4.-15.5. välisenä aikana tulee tulopiikki.  Mutta arvellaan ohjelman vaikutuksen olevan noin 150 miljardia/kk mainittujen neljännesten kuluessa. 

Kaikkiaan eräät johtavat tarkkailijat arvioivat, että liikkeellelaskun kokonaisvolyymi vuositasolla voi kohota jopa 1.500 miljardiin dollariin tulevien 12 lähikuukauden aikana. 

Valtion velkakirjojen raivoisa hyökkäys ei tule loppumaan, eikä missään tapauksessa nopeasti.  Mikä on tietysti katastrofi.

*

Olemme jo nähneet pari esimerkkiä samanaikaisesta heikkenemisetä sekä osakerintamalla pörssissä, että joukkovelkakirjoissa, josta monet kriitikot ovat pitkään varoittaneet.  Varoitussignaalit tulevat talven mittaan kiihtymään.

Viime viikkojen aikana joukkolainarintamalla on nähty hienoista nousua, joka liittynee vuodenkulkuun.  Nyt pätevimmät analyytikot suosittavat velkakirjoista luopumista, niin kauan kuin se on mahdollista saamatta pahemmin näpeilleen. Irtautuminen tapahtuu tässä vaiheessa melko hiljaa, mutta viesti leviää.  Ei ole mitään syytä pitää salkussa kohteita, joihin liittyy kasvavia uhkia.

Summaarisesti voisi todeta, että melko harvoin on mitään laskuvaihetta pohjustettu näin laajasti, hartaasti ja romahduksen rumuutta varmistellen.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei siellä muuta tehdä, kun lisätään rahanpainantaa ja syvennetään tulevaa hallitsematonta inflaatiota.

Sitä samaa tehdään toki muuallakin.

Kiinan yksityisten lainojen määrä on jo 550 % suhteessa BKT.

Maailman raha- ja talousjärjestelmllä ei ole olemassa nykyisenlaista tulevaisuutta.

Sijoituksena turvallista on maa. Sitä ei enää ihminen voi tehdä lisää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Rytinä tulee nopeasti Eurooppaan, mutta olisiko tätä länsimaiden massiivisen velkaantumisen romahdusta voitu millään tavalla välttää?

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Olisihan se voitu. Mutta tuo syklisyys kuulunee asiaan. Sen avulla voidaan tehdä hyviä kauppoja ja mahdollistetaan omaisuuden uusjako.

Yksityishenkilö voisi suojautua tekemällä käytännössä kaiken päinvastoin kuin mitä sanotaan. Eli silloin kun meille aletaan tarjota edullisia lainoja pitkällä maksuajalla, rohkaistaan kuluttamaan ja aktivoitumaan pitääkin toimia seuraavasti:

- Ei osta yhtään mitään, korkeintaan säilykkeitä, kultaa tai metsämaapohjaa jos rahaa on enemmän kuin mitä uskoo pankin säilyttävän
- Pyrkii omavaraistalouteen
- Ei ota velkaa ja pyrkii eroon vanhoistakin keinolla millä hyvänsä
- Pyrkii saamaan kiinteät kulut nollaan. Eli eroon vuokrasta, vesimaksuista, vakuutusmaksuista jne ja vaikka autiotönö korvesta mieluummin kuin kalliin ylläpidon vuokrakämppä tai omistusasunto hyvältä paikalta

Noilla eväillä sitten muutaman vuoden viettää hiljaiseloa, minkä jälkeen talous taas kasvaa kohisten.

Koska kukaan ei noin tee, onnistuu omaisuuden uusjako yhä uudelleen ja uudelleen. Jos se ei meinaa onnistua, laitetaan lihoiksi sellaisetkin lainat joita lyhennetään täysin normaalisti sillä verukkeella, että lainan vakuudet ovat menettäneet arvoaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Eli eroon vuokrasta, vesimaksuista, vakuutusmaksuista jne ja vaikka autiotönö korvesta mieluummin kuin kalliin ylläpidon vuokrakämppä tai omistusasunto hyvältä paikalta"

Suomen hallitus on pyrkinyt tasan päinvastaiseen politiikkaan eli siirtämään maaseudun halvallaeläjät siirtymään kaupunkeihin ja ostamaan asunnon tai asumaan Kelan tuella uusissa asunnoissa. Lopettamalla kaikki palvelut maaseudulla saadaan ainakin vanhukset kaupunkeihin ja tämä maksaa taas maltaita.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama Vastaus kommenttiin #8

Keinopaletissa löytyy: omavaraisuuden kieltäminen tai hankaloittaminen (eläintenpito- ja maanviljelybyrokratia, rakennusmateriaalien ce-hyväksynnät), puun polton hankaloittaminen, oman polttoaineen valmistuskielto, pakkoliittyminen vesi- ja viemäriverkkoon, pakolliset jätemaksut jätteen määrästä riippumatta, korkeat sähkömaksut kulutuksesta riippumatta, kiinteistöveron korotukset, postin siirtäminen naapurikuntaan jotta on pakko omistaa auto jne...

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tässähän näyttää toteutuvan entisen presidentin toive, jonka mukaan amerikkalaisten pitäisi olla "Less like the Simpsons and more like the Waltons". Waltonit kun elivät 30-luvun lamassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Koskaan ei seuraavaa lamaa ole alustettu tällaisella ylpeydellä, massiivisuudella ja perinjuurisuudella kuin tätä next.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kun se kasvu töppää, niin seurauksena on lama.

Seuraavava lama on kaikkien lamojen äiti.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Malisen haastattelu on selkein ja kattavin kokonaisesitys globaalista velkatilanteesta johon olen törmännyt. Erittäin tylyä kuunneltavaa.

Kiitos vinkkaamisesta Seppo!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vielä edellisen finanssikriisin herkeämishetkellä, 080808 Georgian sodan, päivinä Bejingin olympialaisten avajaisjuhlissa venäläinen delegaatti kysyi kinalaisilta, ovatko he valmiita ravistelemaan amerikkalaisia, nyt olisi suopea hetki panna jenkki konttaamaan. Puolen tunnin kuluttua Kiina ilmoitti, että ei nyt, heillä on liian paljon bisneksiä vaiheessa.
Nythän tilanne on sikäli muuttunut, että Putin, joka eilen G20:ssä esiintyi jälleen "posket vaihdettuna", ei enää kysy keltään, vaan tekee, kun hetki lyö, ja tietää, mitä tekee. Agenda selvä, se on vakio nyt, vaikka isäntä välillä onkin kuin nälkäinen kettu, välillä taas runsaat kermat saanut kissa.
Mutta siili ei koskaan, parhaat kaverit tekomiesten ksken, kamera todisti kohtaamisen Salmanin kanssa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Tämähän tässä huolestuttavaa on kun Putin mellastaa miten lystää.

Ja sen lisäksi vaikka sitä parjataan niin sillä kyllä tuntuu olevan pallo tiukasti hanskassa ja tietää mitää tekee.

Venäjä näyttää käyttävän hajoita ja hallitse strategiaa mikä on hyvin toiminut vuosituhansien ajan ja se tekee sitä "maltillisesti" että ei halua muuta sotaa kuin sellaista nopeaa millä saadaan tavoitteet läpi heti ja muun aikaa sitten pyritään nakertamaan yhtenäisyyttä muista.

Tehtaat jauhaa ohjuksia ja tankkeja ja kerran kymmenessä vuodessa sitten kyykyttää jotain.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Toisin, kuin SOS-hallitus yrittää selittää, Suomen talous ja töllisyys on totaalisen alisteinen sille, mitä @merikassa tapahtuu, - ainoa linjapoikkeama on alaspäin, omien virheiden ja kyvyttömyyden vuoksi.
Suomen talousviestit heinä-syyskuulta (Q3) ovat masentavia. Lännessä mennään vieläkin 3,5 % kasvuluvuissa.
Mutta Suomen ote vetokoukusta on jo kirvonnut.
Suomen bkt kasvoi mainitulla kvartaalilla enää + 0,4 %.
Karmeaa.
Kukaan poliitikko ei puhu tästä, kellokkaat vain kyhäävät uusia menoreikiä.
Vuositavoite 2018 eli BKT +2,5 % sulaa käsiin. Peli meni siinä. Loppuminuutteina täysi läski, ihan kuin aina meillä.. Koripallossa äsken.

Mutta yhtä vakavaa kuuluu kauppataseen puolelta:
Vienti kutistui edelliseen vuosineljännekseen nähden 1,8 %. (vuoteen 2017 nähden -1,3 %).

Mutta tuonti porskutti +0,5 %. (viime vuoteen nähden +2,2 %!)
Hit to!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Olemme pitkän velkasyklin loppupäässä, jota keskuspankit yrittävät epätoivoisesti vielä venyttää nollakoroilla ja velkakirjojen tukiohjelmilla (QE, LTRO).

Fed on nyt näköjään peruuttelemassa koronostoaikeitaan ja sen lisäksi USA on huimasti lisännyt julkista alijäämäänsä/elvytystä mikä on suhdannehuipulla totetutettuna täysin edesvastuutonta.

Todennäköisesti keskuspankeilta tullaan vielä näkemään lisää eksoottista temppuilua ennenkuin velkakupla repeää jostain saumasta (yritysvelat?)

Tai sitten esim. Italia vetää tylysti euro-tulpan irti ja aiheuttaa dominoefektin.

--

+ Eliitti vaikenee visusti ongelmista, kuten aiempienkin romahdusten edellä: subprime, eurokriisi.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Pitäisi keksiä jokin mekanismi syömään velkoja pois.

Ainakin ensialkuun jos saisi sen inflaation 4%:n sen 2%:n sijasta auttaisi paljon. Veloille pitäisi saada fiksummin vanhenemisprosessit että jotkut roskalainat alkaisi kuolla pois.

Voisi semmoinenkin toimia, että jos lainan ottanut on mennyt jonkinlaiseen maksukyvyttömyyteen niin korot pois, menee sitten luoton myöntäjän korkotappioksi.

Pääasia olisi, että se velkakasa saataisiin jotenkin hallintaan ennenkuin räjäntää silmille. Olennaista olisi että mekanismi olisi tiedossa ja prosessi olisi tasainen, ennakoitavissa ja tekisi taloudelliset päätökset sen mukaan.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Huonojen velkojen pitäisi purkautua taantuman aikana ts. tapahtua "velkapuhdistus".

Keskuspankit eivät kuitenkaan anna näin tapahtua, vaan venyttävät ns. luottosykliä eteenpäin kaikenlaisin kepulikonstein, mistä seuraa entistä suurempi "pammaus" lopussa.

Malisen haastattelu on valaiseva katsaus tilanteeseen:

https://areena.yle.fi/1-4532222

--

Velkasyklit on selitetty Ray Dalion ilmaisessa kirjassa:

"Big Debt Crises"

https://www.principles.com/big-debt-crises/

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #17

Lainsäätäjät eivät ole hereillä. Suomi on malliesimerkki maasta missä velkojen hallinta on ihan kuralla. Puuttuu esimerkiksi henkilökohtainen konkurssi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset