Veikko Huuska

Venäjän sotilastiedustelu GRU täytti sata vuotta

Venäjän sotilastiedustelu GRU täytti sata vuotta

”Make GRU Great Again!”

*

Johdanto

GRU (ven. Главное разведывательное управление, Glavnoje razvedyvatel’noje upravlenije, suom. Tiedustelupäähallinto) on Venäjän federaation asevoimien sotilastiedustelun keskuselin. 

GRU perustettiin puna-armeijaan lokakuussa 1918, mutta sen olemassaoloa ei koskaan tunnustettu Neuvostoliitossa. 

Syitä salaukseen oli ainakin kaksi.  Jo lähtökohtaisesti kaikki tiedusteluun liittyvä tai siihen viittaava luonnollisesti pyritään salaamaan, ja erityisesti toimintaa toteuttava organisaatio. Silloin on paras kieltää kaikki.  Toinen olennainen syy oli se, että GRU:n – ja itseasiassa koko Puna-armeijan – perusti sotilasasiain kansankomissaari Leo Trotski, joka 1920-luvun jälkipuolella joutui epäsuosioon ja sittemmin vielä maanpakoon ja – maanpoveen.  Kaikki häneen viittaava deletoitiin ja retushoitiin tehokkaasti, niin myös GRU:n synty, olemassaolo ja pitkään jopa juhlapäiväkin.

 GRU:n tehtävänä oli kaikki sotilastiedustelu ja se jatkoi osana armeijaa, kun siitä 1946 tuli Neuvostoliiton asevoimat.

*

GRU 100 vuotta

Putin vaati GRU:n palauttamista takaisin GRU:ksi 

https://www.rt.com/russia/442972-gru-anniversary-putin-name/

The Independent havaitsi juhlapuheessa pienen särön: Vladimir Putin ei ole koskaan todennäköisesti kritisoinut hänen sotilastiedustelun virastoa sen syntymäpäivänä. Mutta huolellisesti rakennettuihin kommentteihin, jotka hän esitti tulituksen alaiseksi joutuneen organisaation 100-vuotisjuhlissa, mahtui pieni näpäytys, jos kohta hän antoikin vahvan tukensa - vielä.”  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-gru-military-intelligence-agency-putin-gu-name-syria-ukraine-a8615371.html 2.11.2018.

*

Presidentti Vladimir Putin osallistui armeijan tiedustelusektorin satavuotisjuhlaan.  Hän totesi puheessaan mm.:

”Haluan onnitella teitä tulevasta juhlapäivästä – Sotilastiedustelun päivästä, ja legendaarisen GRU:n satavuotisesta taipaleesta, GRU:n jota nykyisin kutsutaan ”Venäjän Asevoimien Pääesikunnan Pääosastoksi”.  On epäselvää, minne nimi ”Päätiedusteluosasto” on mennyt. Meidän pitäisi palauttaa se.” (Siis tiedustelu!)

Neuvostoliiton tiedustelupalvelu perustettiin vuosi bolshevikit valtaan tuoneen 1917 vallankumouksen jälkeen. Neuvostoliiton tiedustelupalvelu perustettiin vuona 1940 päätiedustelukeskukseksi eli GRU: ksi. Se sai pitää tämän nimen vuoteen 2010 asti, jolloin sen nimi muutettiin GU:ksi tai Pääosastoksi, osana uudistuksia, jotka puolustusministeri Anatoly Serdyukov toteutti. (pyyhkeet menivät hänelle, vh)

Näiden liberaalien uudistusten yleinen tavoite oli erottaa siviili- ja sotilasroolit. Ei ole yllättävää, että muutos istui hyvin huonosti sotilaskompleksiin. Suuri enemmistö virkamiehistä - ja yleisö - viittasi edelleen pääosastoon käyttämällä vanhaa nimeään - GRU. (Vertaa esim Salisburyn myrkytystapauksen uutisointia!)

Osoittaen, että hän jakaa ärsytyksensä "perusteettomasta" muutoksesta, Putin näytti tuovan välttämätöntä moraalivoimaa virastolle. – Sekä juhlan yleisölle, se taputti pitkään ja hartaasti.  https://www.independent.co.uk/news/world/europe/russia-gru-military-intelligence-agency-putin-gu-name-syria-ukraine-a8615371.html

"Tämä Putinin show oli  psykologinen ja poliittinen tuki GRU:lle", sanoo poliittisen analyysitoimiston R. Politikin toimitusjohtaja Tatiana Stanovaya. "Hän näytti heille, että hän tukee heitä loppuun asti, riippumatta epäonnistumisista ja tyrimisistä."

*

Putin ei puheessaan lähemmin tarkastellut alkuperäisen GRU:n syntyä, siis sitä, jonka syntymän 100-vuotisjuhlaa nimenomaisesti vietettiin, vaan veti vielä pidempiä historiallisia linjoja todetessaan:

Tiedustelu on olennainen osa sotilaallista toimintaa ja sotatieteitä.  Näin on tapahtunut vuosisatojen ajan kaikkialla.  Sotilaallisen tiedustelumme nykyinen vuosipäivä johtaa meidät luonnollisesti historian pariin, palauttaa mieliimme ne rohkeat ja lahjakkaat ihmiset jotka uskollisesti palvelivat Venäjää ja sen kanssa; vuoden 1812 sodan sankareita, Krimin sotaa (1853-1856), ensimmäistä maailmansotaa, pääesikunnan upseereita, ja sotilasasiamiehiä Venäjän Imperiumin diplomaattisten edustustojen palveluksessa, heidän usein riskeeratessa henkensä hankkiessaan arvokasta tietoa, jota tarvitaan maan puolustukseen ja sen kansallisten etujen suojaamiseen.”

Kaikki nämä ovat sotilastiedustelumme maamerkkejä, joista olemme ylpeitä, hän summasi.

*

Haluaisin todeta, että todelliset patriootit ja valtiollisesti orientoituneet henkilöt, monet Venäjän Imperiumin Armeijan upseerit ja virkamiehet olivat merkittävissä asemissa kansallisen sotilastiedustelun uuden rakenteen kehittämisessä.  He ymmärsivät, ettei ole suurempaa häpeää kuin pettää Isänmaa ja heidän toverinsa, ja toisaalta ymmärsivät perinteiden jatkumisen merkityksen vaikeiden aikojen ja vallankumouksellisten mullistusten keskellä.

Erityisesti presidentti painotti kiitollisuuttaan ja arvostustaan suuren isänmaallisen sodan (venäläisittäin vuosien 1941-1945 taistelujen) veteraaneja kohtaan. 

”Toisen maailmansodan aattona ja itse sodan aikana sotilastiedustelu loi ainutlaatuisen järjestelmän, joka keräsi ja hyödynsi arvokasta tietoa, joka vaikutti sodan isojen taistelujen lopputulokseen”. 

Edelleen hän halusi muistaa niitä, jotka ”palvelivat Afganistanissa (1979-1989), jotka puolustivat Venäjää kansainvälisen terrorismin aggressiolta.  Rohkeat operaatiot, kyky päihittää vahva ja kokenut vihollinen vaikeimmissakin olosuhteissa olkoon esimerkkinä uusille sukupolville”.

*

Venäjän asevoimien laadullinen kehittäminen on meille tärkeintä, Putin sanoi. 

”Olen maininnut tämän useammin kuin kerran.  Yksi tämän työn keskeisistä osa-alueista on vahvistaa henkilöstöresursseja ja sotilaallisen tiedustelun yksiköitten toiminnallista ja teknillistä valmiutta.”

Tämä tarkoittaa avointa lisäystä GRU:n käytössä oleviin voimavaroihin, niin rautaan kuin osaamiseen.

*

Syyrian operaatiot toivat GRU keskiöön FSB:n ja SVT:n rinnalle

Maailmantilanteen Putin näki synkkänä:

Valitettavasti konfliktien uhka kasvaa maailmassa.  Käytössä on provokaatioita ja suoranaisia valheita ja pyrkimystä häiritä strategista tasapainoa (disrupt strategic parity).  Kansainvälisen oikeuden järjestelmää heikennetään.  Kaikki tämä pelaa kortteja extremistien ja terroristien käsiin, jotka pyrkivät laajentamaan rikollista toimintaansa planeetan uusille alueille.  Tähän he pyrkivät Syyriassa – luomaan siitä kaaoksen ja väkivallan linnakkeen.

Mutta he eivät onnistuneet. Sotilaallisella tiedustelulla oli valtava rooli militanttien pääpukarien, heidän tukikohtiensa ja infransa tuhoamisessa, ja se mahdollisti ilmavoimiemme ja sota-alustemme toteuttamat kirurgisen tarkat tuho-iskut.  Meidän tiedusteluhenkilökuntamme toteutti järjestelmällisesti saamansa käskyt, eivätkä koskaan vetäytyneet, kuten Venäjän armeijan traditio edellyttää.

Lisään vielä, että sotilastiedustelumme epäilemättä ansaitsee merkittävän osan kunniasta rauhan palauttamisessa monille Syyrian alueille, jotta kyettiin pysäyttämään verenvuodatus ja avattiin polku tulitaukoon, ja viimeisenä muttei vähäisimpänä, johti murskaavaan iskuumme terroristeja vastaan, estäen heitä palaamasta hallussamme oleville alueille. 

Asevoimien ylipäällikkönä presidentti Putin vielä päätteeksi vakuutti tuntevansa tiedustelupalvelunsa, sen ainutlaatuiset ominaisuudet, myös erikoistehtävissä. 

Arvostan suuresti tietoja ja analyyttisia materiaaleja, jotka te Pääesikunnan Pääosastossa (GRU) tuotatte Venäjän johdon käyttöön”, Putin sanoi.

*

Sotilastiedustelu (GRU) on päättyvän vuoden aikana leimaantunut epäonnistumisten ja pilkkaamisen kohteeksi.

Sen sitkeät väitteet, ettei se ole ollut mukana Salisburyn hermosäteilyhyökkäyksissä, näyttivät naurettavilta jokaisessa lehdistötilaisuudessa. Ja omiaan pahentamaan asiaa se, kun iskuista epäiltyjen kahden miehen paljastuminen on ilmeisesti vaarantanut paljon suuremman aineiston tietokantoja. Useita satoja aiemmin salattuja identiteettejä oni tullut julkisesti.

Putinin tapauksessa nämä epäonnistumiset ovat toissijaisia, suhteessa paljon suurempaan kamppailuun lännen kanssa”, sanoo Stanovaya. 

Hän viittaa mm. Lähi-Idän asetelmiin, joissa Venäjä Syyrian-operaatioillaan on hankkinut erityisen aseman.

"Hän uskoo, että GRU on tämän tarinan uhreja ja on tehnyt hyvin selväksi, että ei pidä odottaa mitään radikaaleja muutoksia sen piirissä", Stanovaya sanoo.

"Jopa henkilöstön muutokset, jotka saattavat vielä tapahtua, eivät toteudu heti."

Myös Andrei Soldatov, The New Nobilityin ja Venäjän turvallisuuspalvelujen veteraanien tarkkailija näkee asian samansuuntaisesti. Presidentti halusi korostaa, että välit sotilastahoille ovat kunnossa, ja GRU:n roolin nostatus edistää tätä – vahvistaa sille merkittävän aseman Venäjän politiikassa.

Tuleen joutuneiden annetaan ottaa kaikki rapa päälleen, jotta itse organisaatio pystyy jatkamaan toimintaansa ”varjoissa”.

Kremlin huomion painopiste on nyt tietovuodoissa, joilla aktivistit paljastivat agenttien identiteetin. Tiedetään hyvin, että jopa arkaluonteisimmat hallintotietokannat ovat olleet saatavilla verkossa ja tietyillä markkinoilla. Kreml haluaa lopettaa tämän.

Rosbalt-uutistoimiston mukaan, joka säännöllisesti "rikkoo" turvallisuusviraston uutisia, pidätyksiä on jo tehty.

(Saa sitten nähdä, milloin Bellingcat yms. joutuvat tulilinjalle? vh  https://en.wikipedia.org/wiki/Bellingcat )

"On selvää, että Putin on antanut määräyksen, että vuodot on pysäytettävä", sanoo Stanovaya.

"Siinä hän näkee haavoittuvuuden. Hän ei halua purkaa GRU:ta, vaan haluaa, että organisaatiota saadaan entistä vahvemmiksi. "

*

Lisätietoa:

General Staff of the Armed Forces of the Russian Federation; https://en.wikipedia.org/wiki/General_Staff_of_the_Armed_Forces_of_the_Russian_Federation

*

Main Intelligence Directorate (GRU)  > https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Intelligence_Directorate

GRU:n synty 21.10.1918

The first Russian body for military intelligence was established in 1810 by the War minister Michael Andreas Barclay de Tolly who suggested to the emperor the creation of a permanent body for Strategic military intelligence. In January 1810, The Expedition for Secret Affairs under the War Ministry was formed. Two years later it was renamed the Special Bureau.

In 1815, the bureau became the First Department under the General Chief of Staff. In 1836 the intelligence functions were transferred to the Second Department under the General Chief of Staff. After many name changes through the years, in April 1906 the Military intelligence was carried out by the Fifth Department under the General Chief of Staff of the War Ministry.

Its first predecessor in Soviet Russia was created on October 21, 1918 (21.10.1918) under the sponsorship of Leon Trotsky, who was then the civilian leader of the Red Army; it was originally known as the Registration Agency (Registrupravlenie, or RU). Simon Aralov was its first head. In his history of the early years of the GRU, Raymond W. Leonard writes:

As originally established, the Registration Department was not directly subordinate to the General Staff (at the time called the Red Army Field Staff – Polevoi Shtab). Administratively, it was the Third Department of the Field Staff's Operations Directorate. In July 1920, the RU was made the second of four main departments in the Operations Directorate. Until 1921, it was usually called the Registrupr (Registration Department). That year, following the Soviet–Polish War, it was elevated in status to become the Second (Intelligence) Directorate of the Red Army Staff, and was thereafter known as the Razvedupr. This probably resulted from its new primary peacetime responsibilities as the main source of foreign intelligence for the Soviet leadership. As part of a major re-organization of the Red Army, sometime in 1925 or 1926 the RU (then Razvedyvatelnoe Upravlenye) became the Fourth (Intelligence) Directorate of the Red Army Staff, and was thereafter also known simply as the "Fourth Department." Throughout most of the interwar period, the men and women who worked for Red Army Intelligence called it either the Fourth Department, the Intelligence Service, the Razvedupr, or the RU. […] As a result of the re-organization [in 1926], carried out in part to break up Trotsky's hold on the army, the Fourth Department seems to have been placed directly under the control of the State Defense Council (Gosudarstvennaia komissiia oborony, or GKO), the successor of the RVSR. Thereafter its analysis and reports went directly to the GKO and the Politburo, apparently even bypassing the Red Army Staff.

The GRU was given the task of handling all military intelligence, particularly the collection of intelligence of military or political significance from sources outside the Soviet Union. The GRU operated residencies all over the world, along with the SIGINT (signals intelligence) station in Lourdes, Cuba, and throughout the former Soviet-bloc countries, especially in Lithuania, Latvia, and Estonia.

The first head of the 4th Directorate was Janis Karlovich Berzin, a Latvian Communist and former member of the Cheka, who remained in the post until 28 November 1937, when he was arrested and subsequently liquidated during Joseph Stalin's Great Purge.

The GRU was known in the Soviet government for its fierce independence from the rival "internal intelligence organizations", such as NKVD and KGB. At the time of the GRU's creation, Lenin infuriated the Cheka (predecessor of the KGB) by ordering it not to interfere with the GRU's operations.

Nonetheless, the Cheka infiltrated the GRU in 1919. That worsened a fierce rivalry between the two agencies, which were both engaged in espionage and was even more intense than the rivalry between the Federal Bureau of Investigation and Central Intelligence Agency in the US.

The existence of the GRU was not publicized during the Soviet era, but documents concerning it became available in the West in the late 1920s, and it was mentioned in the 1931 memoirs of the first OGPU defector, Georges Agabekov, and described in detail in the 1939 autobiography (I Was Stalin's Agent) of Walter Krivitsky, the most senior Red Army intelligence officer ever to defect.

 It became widely known in Russia, and the West outside the narrow confines of the intelligence community, during perestroika, in part thanks to the writings of "Viktor Suvorov" (Vladimir Rezun), a GRU officer who defected to Great Britain in 1978, and wrote about his experiences in the Soviet military and intelligence services. According to Suvorov, even the General Secretary of the Communist Party of the Soviet Union, to enter GRU headquarters, needed to go through a security screening.

The GRU continued as an important part of Russia's intelligence services, especially since it was never split up, unlike the KGB.

The KGB was dissolved after aiding a failed coup in 1991 against the then Soviet President Mikhail Gorbachev. It has since been divided into the Foreign Intelligence Service (SVR) and the Federal Security Service (FSB).

Linkki: Wikipedia; https://en.wikipedia.org/wiki/Main_Intelligence_Directorate

Suomenkielinen Wikipedia: GRU  https://fi.wikipedia.org/wiki/GRU

Suomenkielinen Wikipedia: FSB https://fi.wikipedia.org/wiki/FSB

Suomenkielinen Wiki: SVR https://fi.wikipedia.org/wiki/SVR_(tiedustelupalvelu)

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Secmeterin sivuilla tulkitaan asiaa niin, että Venäjän sotilastiedustelu on perustettu tsaarin aikaan 1903 imperatorin määräyskirjalla, ja 2004 tuli 100 vuotta täyteen.
http://www.secmeter.com/gru.html

Tällaista kytkentää ei ainakaan nyky-Venäjä tunnista. Vaan tuon lokakuisen 1918 ajankohdan (21.10.1018 tai jotain sinne päin).

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Aikovatkohan tehdä juhlan kunniaksi uuden myrkkyiskun?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näyttöä pukkaa?
Bellingcat?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

IS 5.10.2018:
Uusi iso GRU-paljastus: Epäillyn tiedustelu-upseerin Lada löytyi ajoneuvorekisteristä – tieto johti satojen nimien äärelle
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005854363.html

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Anatoly Serdyukov

suomeksi Anatoli Serdjukov

terv. dr. Besserwisser

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Joo, kiitos.
Pari syytä, miksi entistä tietoisemmin käytän verkossa kulloisessakin lähteessä esiintyvää nimimuotoa:
Ensinnäkin näitä blogeja luetaan entistä enemmän myös Suomen rajojen ulkopuolella, ja siksi ei aina ole korrektia "taivuttaa" ulkomaisten henkilöiden nimiä "suomeksi".
Toisaalta kaikki hakukoneet eivät tunnista yhteyttä suomennetun nimen ja verkossa originaalisti esiintyvän nimimuodon välillä; siksi formalointi meikäläiseen litterointitapaan vain mutkistaa ja hankaloittaa asiaan perehtymistä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

mns/Teppo Ovaskainen uutisoi hetki sitten, 22.11.2018 08:35;

Venäjän asevoimien tiedusteluelimen (GRU) johtaja, kenraali Igor Korobov on kuollut 62-vuotiaana. Venäläisviranomaisten tietojen mukaan hän kuoli pitkäaikaisen, vakavan sairauden seurauksena.

Sotilastiedustelupalvelu GRU yhdistettiin tänä vuonna Salisburyn myrkkyiskuun, joka on aiheuttanut jännitteitä etenkin Ison-Britannian ja Venäjän välille. Laitosta johtanutta Korobovia on väitetty operaation johtajaksi, ja hänen uskotaan joutuneen presidentti Vladimir Putinin ja muun Venäjän johdon kritiikin kohteeksi operaation epäonnistuttua, kertoo muun muassa BBC.

Lue: http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/putinin-...

*

Muutkin kuin konspiraatioteorioihin uponneet saattavat nyt kysyä, mikä on syy ja seuraus? Vai onko vain kaksi toisitaan sinänsä irrallista tapahtumaa, ilman kausaaliketjua?
Tieteellisen historiantutkimuksen perusteisiin kuuluu aksiooma, joka toteaa, että kahden erillisen asian tai ilmiön samanaikainen esiintyminen ei todista niiden välistä kausaliteettia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset