Konsensuksen loppu? – Jotain kallisarvoista Suomessa menee rikki juuri nyt

Konsensuksen loppu? 

Tähän on tultu: perinteisesti pragmaattisen politiikan Suomi on ajautunut hallituksen ja ay-liikkeen dogmaattiseen vastakkainasetteluun, ja tämä niin vähäpätöisen asian kuin pienyritysten irtisanomissuojaa koskevan lakihankkeen takia. 

Tilanne on lähtökohdiltaan absurdi ja seurauksiltaan surullinen. Syitä on sysissä ja sepissä”.

Näin kirjoittaa professori ja pitkän linjan talousvaikuttaja, Suomalainen auguuri Sixten Korkman tämän aamun päivälehdessä (HS, 16.10.2018).

Sixten I Viisas päättää artikkelinsa:

”Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat.

Laiha sopu on perempi kuin lihava riita.  Mutta kenties juna meni jo tämän hallituksen osalta.  Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää koota sirpaleet ja luoda uudistusten edellyttämälle yhteisymmärrykselle uutta pohjaa.

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Hallituksen kannalle on perusteensa, mutta onko valittu tie viisas?  Eikö viisas ole se, joka osaa tarvittaessa perääntyä?

Nyt voi vain toivoa, että ay-liikkeellä on viisautta myötävaikuttaa vastakkainasettelun laantumiseen pikemmin kuin sen kärjistymiseen”.

*

Viisaita sanoja.  Muuta ei voi todeta.

Mutta eihän edunvalvontajärjestöllä ole viisautta.  Ei se tarvitse viisautta.  Se tarvitsee lujat pakaralihakset ja voimaa.  ”Kun lyödäkään ei voi, ja kun sopua ei muuten löydy, ei auta muuta kuin lyödä persettä penkkiin”, nämä kaimani Veikon ikimuistoiset sanat kaikuvat nyt eduskunnan suuren salin holvistossa.

Viisas on se, joka ei tee samaa virhettä kahtakertaa.  Viisas tekee aina eri virheet eri kerroilla.  Nykyinen pääministeri tekee juuri niin.

Tuleva (pontential) pääministeri istuu kahareisin kahdella suppalaudalla ja sestoo kuin heinämies. Ei hän nyt vain yksinkertaisesti pysty helpottamaan kumpaakaan jalkaa kummaltakaan suppalaudalta, muuten hän kastuu.  Siis ymmärtäkää nyt tämä, mutta ymmärtäkää myös se viisaus, jota Rinne voisi esittää, jos voisi esittää.

Kenenkään ei olisi pitänyt ajaa tilannetta tällaiseen hakaukseen.  Joku sanoikin että kyseessä on kahden monisakaraisin sarvin varustetun hirvaan otatus, jossa sarvet solmussa, järki jäässä ja tahto kovana.

Ei tule mitään.

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu