Veikko Huuska

Konsensuksen loppu? - Jotain kallisarvoista Suomessa menee rikki juuri nyt

Konsensuksen loppu? 

Tähän on tultu: perinteisesti pragmaattisen politiikan Suomi on ajautunut hallituksen ja ay-liikkeen dogmaattiseen vastakkainasetteluun, ja tämä niin vähäpätöisen asian kuin pienyritysten irtisanomissuojaa koskevan lakihankkeen takia. 

Tilanne on lähtökohdiltaan absurdi ja seurauksiltaan surullinen. Syitä on sysissä ja sepissä”.

Näin kirjoittaa professori ja pitkän linjan talousvaikuttaja, Suomalainen auguuri Sixten Korkman tämän aamun päivälehdessä (HS, 16.10.2018).

Sixten I Viisas päättää artikkelinsa:

”Kiista irtisanomissuojasta ylittää kaikki järjellisyyden rajat.

Laiha sopu on perempi kuin lihava riita.  Mutta kenties juna meni jo tämän hallituksen osalta.  Seuraavan hallituksen tehtäväksi jää koota sirpaleet ja luoda uudistusten edellyttämälle yhteisymmärrykselle uutta pohjaa.

Tämä jupakka jää historiaan esimerkkinä jääräpäisyydestä ja kollektiivisesta tyhmyydestä.

Hallituksen kannalle on perusteensa, mutta onko valittu tie viisas?  Eikö viisas ole se, joka osaa tarvittaessa perääntyä?

Nyt voi vain toivoa, että ay-liikkeellä on viisautta myötävaikuttaa vastakkainasettelun laantumiseen pikemmin kuin sen kärjistymiseen”.

*

Viisaita sanoja.  Muuta ei voi todeta.

Mutta eihän edunvalvontajärjestöllä ole viisautta.  Ei se tarvitse viisautta.  Se tarvitsee lujat pakaralihakset ja voimaa.  ”Kun lyödäkään ei voi, ja kun sopua ei muuten löydy, ei auta muuta kuin lyödä persettä penkkiin”, nämä kaimani Veikon ikimuistoiset sanat kaikuvat nyt eduskunnan suuren salin holvistossa.

Viisas on se, joka ei tee samaa virhettä kahtakertaa.  Viisas tekee aina eri virheet eri kerroilla.  Nykyinen pääministeri tekee juuri niin.

Tuleva (pontential) pääministeri istuu kahareisin kahdella suppalaudalla ja sestoo kuin heinämies. Ei hän nyt vain yksinkertaisesti pysty helpottamaan kumpaakaan jalkaa kummaltakaan suppalaudalta, muuten hän kastuu.  Siis ymmärtäkää nyt tämä, mutta ymmärtäkää myös se viisaus, jota Rinne voisi esittää, jos voisi esittää.

Kenenkään ei olisi pitänyt ajaa tilannetta tällaiseen hakaukseen.  Joku sanoikin että kyseessä on kahden monisakaraisin sarvin varustetun hirvaan otatus, jossa sarvet solmussa, järki jäässä ja tahto kovana.

Ei tule mitään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (48 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

US/Jenni Tamminen kirjoittaa hetki sitten (16.10.2018);

Korkman kirjoittaa:
”Kollektiivista tyhmyyttä ja absurdi tilanne”

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/%e2%80%9d...

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Eikä siihen tarvita yhtään korkmannia sitä kertomaan, vaikka pätevä kaveri toi veli Korkman onkin.

Kyllä suomen kansa on asiantilan havainnut, eikä tule päästämään mitään osapuolta ilman rankaisua. Tulee eriskummalliset eduskuntavaalit. Halituspuolueet alas, pääoppositio ylös. Uusilla mahdottomaN HYVÄ SAUMA.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Korkmanin katsauksen tärkeä kohta:

"Suomen pitkä taantuma johtui enemmän muista ongelmista kuin työmarkkinoista. Voi ihmetellä, että Suomen työttömyysaste on näistä takaiskuista huolimatta vain prosenttiyksikön korkeampi kuin meitä onnekkaammassa Ruotsissa".

Ruotsi ei ole Eurossa. Ruotsissa on osin jouhevammat, työntekijöiden näkökohtia huomioivat käytännöt. osv.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

HS tekisi nyt kansallisen palveluksen laittamalla välittömästi Korkkisken kolumnin avoimeen verkkoon kaikkien halukkaiden luettavaksi!
Please.
Teksti sisältää siinä määrin rauhallista pohdintaa käytännön esimerkein ja ehdotuksin täydennettynä, että siitä kaikki saisivat kohennuspuita oman käsityksensä muodostamiseen ja viimeistelyyn.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asioita voidaan tarkastella monelta eri kantilta.

Tämä on ainoa hallitus, joka on selkeästi ja konkreettisesti pyrkimässä saamaan aikaiseksi jotain, mikä tukee pienyrittäjien tilannetta. Aiemmat porvarihallitukset ovat ennemminkin kuunnelleet EK:n "pääomapiirien" etuja ja vasemmistovetoiset hallitukset puolestaan yrittäjyyttä kirveellä huitovien AY-järjestöjen vyörytystä.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Totta tämäkin, josta Kiky on hyvänä esimerkkinä. Toisaalta voi kysyä, että onko viisasta yrittää muuttaa kaikki pelisäännöt kerralla. Mikäli näin on päätetty, niin kyllä silloin keskustelu osapuolien välillä on "rauhanehto". Nyt tulee väkisinkin mieleen toiminta viikonlopun nakkikoppijonossa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Asioita voidaan tarkastella monelta eri kannalta".

Juuri niin tulisikin tehdä.

Korkkari sanoo:

"Ja muutosvastarintaa on muuallakin kuin ay-liikkeessä – esimerkkinä keskustelu yritystuista."

Mitä sai Mauri Pekkarisen vetämä yritystukien "tukistamis"-ryhmä aikaan?

Muutama kampaviineri tuli syötyä, mutta siinä se.

Mitä se yritystukipotti nyt sitten kokonaisuudessaan onkin, ehkä sellainen pari kertaa vuoden 2019 Budjetin todellinen vaje, eli siis jossain 3-4 miljardin suuruusluokassa?

Ensi vuoden budjettivajeesta:
Kun budjetti luetaan niin kuin pitää (ja niin kuin ex budjetintekijä Erkki Virtanen meitä opettaa) niin Suomen Budjettivaje ylittää talous- ja vakaussopimuksen budjettivajeelle sallitun rajan.

Yhtä hyvin meillä Suomessa kikkaillaan ja puljataan näillä raja-arvoilla, kuin kastanjavyöhykkeellä.

Siitä ei saatu niistettyä senttiäkään.

Käyttäjän vheinonen802 kuva
Viljo Heinonen

Tämä hallitus ei tiedä, mitä se tekee. Esitys ei toteutuneenakaan parnanna mitenkään pienten yritysten asemaa. Siten ne vain eriytyisivät omaksi kummajaisryhmäkseen, jota useimmat vierastavat.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kaikki talousoppineet -ehkä muutamaa popolistia lukuunottamata- ovat sitä mieltä, että järjettömän irtisanomissuojan lopettaminen lisää joustavuutta työmarkkinoilla ja samalla työllisyyttä.

Kysymys ei oli mistään muusta kuin AY-liittojen vallasta. Siitä on tietysti vaikea luopua.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Alle puolet ekonomistikoneeseen vastanneista ekonomisteista oli sitä mieltä, että tämä kasvattaa työllisyyttä. Lisäksi hallituksen oman selvityksen pohjalta läpikäydyt tutkimukset eivät tue sen lisäävän työllisyyttä.

Joten ei pidä paikkaansa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juha Sipilän I hallitus on toistuvasti julkituonut Suomen uudistamista.

Mikä sitten on ollut viime vuosien MERKITTÄVIN uudistus?
Onko se Sipilän hallituksen saantoa ja tekoa?

Ei. Ei, ainakaan, jos kuuntelemme Sixten Korkmania. Ja miksipä emme kuuntelisi. Joten laitan tähän, mitä Korkman kirjoittaa:

"Tuore eläkeuudistus oli periaatteellisesti mielenkiintoinen. Hallitus määritteli uudistuksen reunaehdot, ja järjestöt sopivat valtiovarainministeriön edustajan Jukka Pekkarisen patistamina sen sisällöstä.

Näin syntyi viime vuosien TÄRKEIN UUDISTUS.

Porvarihallitus tuskin olisi kyennyt sitä tekemään, sillä se ei olisi voinut hyväksyä uudistukseen sisältyvää, asiallisesti perusteltua akateemisesti koulutettujen eläkkeiden suhteellista heikentämistä.

Työeläke uudistus oli sikälikin poikkeuksellinen, että se oli hyvin valmisteltu. Olisiko tässä yleisemminkin käyttökelpoinen malli?"

Näin siis kirjoittaa tänä aamuna aamunavauksessa prof. Sixten Korkman.

Hyvä!

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ans kattoo nyt. Yhteiskunnan käytäntöjä koeponnistetaan. Jos mielipidemittauksiin on uskomista, äänestävä kansanosa on tekemässä korjausliikettä vatulointiin SDP:n kautta.

Ei niin, että tässä asiassa olisin täydessä ymmärryksessä, mutta muistelen vaalien 2015 jälkeen toivoneeni SDP:tä hallitukseen juuri siksi, että työelämäuudistukset saataisiin optimaalisesti aikaiseksi ilman lakkokitkaa. Oletus: ammattijärjestöt luottavat SDP:n ajavan ammattiväen etuja, eikä lakkoja tule. Mainitun luottamuksen vuoksi SDP olisi voinut saada "myytyä" sellaisia uudistuksia, joihin ei pelkästään porvareiden ajamana luotettaisi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuollaista "pukki kaalimaan vahtijana" -periaatetta pyritään kyllä politiikassa yleisesti noudattamaan. Tämän hallituksen kohdalla Jari Lindströmin asema työministerinä on esimerkki sellaisesta. Mutta se ei oikein ole tarpeeksi painava punnus sittenkään tällä kertaa.

Paremmin sen periaatteen noudattaminen onnistui aikoinaan, kun Heikki Haavisto MTK:n johdosta asetettiin vastuuseen EU-sopimuksen neuvottelemisesta Suomelle. Suomen maanviljelijät ja MTK olivat alun alkaen olleet suurin kanto kaskessa EY:hun liittymisessä, ja sitten se valjastettiin ajamaan asiaa eteenpäin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Oletus: ammattijärjestöt luottavat SDP:n ajavan ammattiväen etuja, eikä lakkoja tule."

Hyvin muotoiltu kun ainakin Rinne, Heinäluoma ja Ihalainen tulivat SDP:hen ay-liikkeestä ja Lylykin oli SDP:n listalta Tampereen pormestariehdokas.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edelliseen liittyen.

Verkossa on laaja Eläketurvakeskuksen arvio eläkeuudistuksen vaikutuksista. Arvion laatinut Talousneuvosto /Jukka Rantala, 15.10.2014.
Siis neljä vuotta sitten.
Luepa:
https://vnk.fi/documents/10616/339615/Liitteet_1-4...

PS.
Ei siis Sipilän hallituksen saavutuksia.
Vaan edellisen hallituksen tekoja.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kumpikaan osapuoli ei voi perääntyä kasvojaan menettämättä.

Pahinta on, jos typerä riita johtaa vielä yleislakkoon.
Siinä ammattiliitot luovat seuraavalle hallitukselle mahdollisimman huonon lähtötilanteen. Eli karhunpalvelus tulevalle pääministeri Rinteelle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos se on karhunpalvelus Rinteelle, niin sittenhän ei ole lainkaan ihme, että keskusta ja kokoomus pitävät surutta kiinni hallituksen päätöksestä. Karhunpalveluksen aikaansaaminenhan on ennemminkin motivaatio.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Tai sitten Rinne syöksyy sankarina paikalle ja lopettaa lakkoilun?

Käyttäjän PerttiAaltonen kuva
Pertti Aaltonen Vastaus kommenttiin #13

Jos katsoo työtuomioistuimen tuomioita siltä ajalta kun Rinne oli Ammattiliitto PRO:n puheenjohtaja, niin tuskin näin tapahtuu. Rinteen puheenjohtajakautena Pro järjesti kymmeniä, ellei satoja laittomia lakkoja ja sai niistä roimat sakot. Pro:n lakot loppuivat kuin seinään, kun Malinen tuli Pro:n puheenjohtajaksi.

Ilmeisesti tästä laittomien lakkojen sarja Rinteen aikana alkaa http://finlex.fi/fi/oikeus/tt/2011/20110081 Sakkoja tästä lakosta tuli 4.500 euroa.

Nyt tosin nämä ilmoitetut työtaistelut ovat laillisia, mutta tuskin Rinne laillisia toimia kieltää, kun on ollut laittomiakin lakkoja järjestämässä.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Ihmettelen suuresti, että entisen EK:n työmarkkinajohtajan, kaiken kokeneen Lasse Laatusen näkemykset kaikuvat porvarileirissä kuuroille korville.

Pekka Pylkkönen

Vähiin kävi omien tuki silloinkin kun Sttk:n pääekonomisti, vasemmistoliittolainen Sund ilmoitti tukevansa aktiivimallia siksi että se parantaa työllisyyttä.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

No, paljonko se on parantanut työllisyyttä? Leikannut se on ainakin, kun yhdeksän kymmenenestä ei ole saanut aktiivisuusehtoa täytettyä. Sehän ei ole mikään leikkuri, jos yksi kymmenestä saa jopa ehdon täytettyä. Erikoista, kun niitä koulutuksia yms sekä lyhyitä töitä piti olla roppakaupalla tarjolla.

Tuo oli edellinen hallituksen surkeasti valmisteltu ja perusteltu laki. Nyt yritetään seuraavia, joista aktiivimalli kakkonen on ongelmia täynnä kuten tämä irtisanomisen helpottaminenkin.

Kummallisen hiljaa ollaan hallituksen taholta aktiivimallin toimivuudesta. Mediaakin kiinnostaa kovin vähän vaikka se on mennyt reisille.

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/vain-joka-kymme...

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #43

Ihme inttämistä. Asiaa tutkitaan. Ja kelan rahoilla olevat eivät ole koko työttömien joukko, lähinnä pahimmat pummit.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Nykytilanne on loogisen seuraus siihen, joka sai alkunsa Suomi-neidon liityttyä euroon. Ammattiliitojen vaikutusvalta palkkojen suhteen on nykyisin lähinnä kosmeettista luokkaa. Ainoa asia, johon yritetään vaikuttaa, on lainsäädäntö. Suuripalkkaiset ay-johtajat vähät välittävät aidosti ”tavallisesta tallaajasta.” Tämän jo kertoo kohteeksi valitut pienyrittäjät. Tarkoituksena on oman julkikuvan kiillottaminen ”tallaajien” kustannuksella, joka on verhottu sanan ”yhdenvertaisuus” valekaapuun.

13.10.2018 Hesarin artikkelista Jari Lindströmiin liittyen sai lukea mm. ”Työministerin viesti on se, ettei ay-liikkeen pidä suojella työntekijöiden etuja niin, ettei enää ole etuja, joita suojella.”

Luulisi, että nämä viisaat sanat herättäisivät ”tavalliset tallaajat” huomaaman asioiden oikean tilan.
Itse ymmärrän tämän sanoman sillä, mitä Valtiokonttorin velkatiedot kertovat. Ulkolaiset velkojat tuskin jättävät velkojaan saamatta.

Taloudellisen tilanteen mennessä hallitsemattomaksi, se tietäisi troikan (EU, EKP, IMF) tuloa Suomeen. Siinä silloin ay-vaikutusvalta nollaantuisi.

http://www.valtiokonttori.fi/fi-FI/Valtionvelka_ja...

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Totta on, että euroon liittyminen siirsi valtaa pois Suomesta. Suomen on otettava eurovelkaa liikepankeilta ja keskuspankin rooli on inflaatioon puuttuminen. Tarvitaanko Suomessa enää edes poliitikkoja? Mikä on pankkipolitiikan osuus euroalueella? Onko noita tahoja valittu demokraattisesti?

Ihmisten tulee paremminkin herätä siihen, että mikä meidän suomalaisten rooli on tässä europolitiikassa, maksaja?

Käyttäjän PekkaNrnen kuva
Pekka Näränen

Sipilää pidettiin jonkinlaisena Suomen pelastajana Kepun voitettua vaalit ja Sipilän koottua hallituksensa. Tuoreessa muistissa oli edellisen hallituksen saamattomuus monissa tärkeissä asioissa.

Tässä vaiheessa on pakko todeta, että Sipilä on osoittautunut täydelliseksi limboksi! Itsepäisyydellään hän on ehtinyt aiheuttaa jo monta kriisiä, joista tämä saattaa osoittautua hyvinkin pahaksi.

Ilmeisesti Vanhasen neuvosta hän keksi ryhtyä mittauttamaan hallituksen kannatusta julistaen pienten yritysten irtisanomislain ja sen valmistelun vastustamisen itse eduskuntainstituution vastustamiseksi. Tämä on suorastaan pöyristyttävä käsitys demokratiasta ja kansalaisten vaikuttamismahdollisuuksista kansalaisyhteiskunnassa. Eduskunta säätää lakeja hallituksen esitysten pohjalta ja järjestöillä ja kansalaisilla on oikeus tehdä mielenilmauksia niitä vastaan. Tätä suomalaisen yhteiskunnan "työnjakoa" Sipilä yrittää nyt romuttaa.

Ilman tätä manööveria luulen että nämä irtisanomisturvan heikennykset olisi ay-liikkeen ja vasemmiston taholta otettu vastaan tavanomaisella nurinalla. Sipilä halusi kuitenkin heittää taisteluhansikkaan ja ärsytetty ja loukattu vastapuoli vastannee omilla, itse asiaan nähden aivan liian ylimitoitetuilla toimillaan. Suomi kärsii.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

"Viisas antaa aina periksi, ja tähän perustuu idioottien maailman herruus."

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mielenkiintoinen paradoksi tuo toteamus. Sillä tokihan viisaalla oletettavasti on kyky toimia niin, että hyvä tulee.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Entä jos ajatellaan ihmissuhdetta, jossa toinen osapuoli on kontrollifriikki, persoonallisuushäiriöinen narsisti ja/tai psykopaatti, onko siinä viisaudella tai järjellä muuta mahdollisuutta kuin perääntyä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #26

Sellaisen ihmisen kanssa ei todellakaan kannata alkaa riidellä, jos argumentoivaa keskustelua ei ole mahdollista käydä. Viisainta olisi siis perääntyä niin kauan aikaa, kunnes pystyy hallitusti ja ongelmitta irtaantumaan siitä suhteesta.

Käyttäjän demoni kuva
Liisa Polameri

Että "hyvä tulee" sulle ja mulle - politiikalla?

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Tässä alla myös mielenkiintoista luettavaa, liipaten samaan asiakokonaisuuteen:

"Lähetettyjen työntekijöiden direktiivin uudistamisesta löytyi sopu"

https://tem.fi/artikkeli/-/asset_publisher/lahetet...

- -"Lähetettyihin työntekijöihin sovellettavien työehtojen alaa laajennetaan vaatimalla samojen palkkaussääntöjen soveltamista lähetettyihin työntekijöihin kuin työntekomaan työntekijöihin. Tähän pyritään muuttamalla vähimmäispalkan käsite korvaus-käsitteeksi. Laajennus ei aiheuta muutoksia Suomessa, vaan lähetetyn työntekijän työehdot määräytyvät jatkossakin lain ja yleissitovien työsopimusten mukaan. Jatkossa jäsenmaat voivat kuitenkin niin halutessaan soveltaa myös muita kuin yleissitovia työehtosopimuksia lähetettyihin työntekijöihin." - -

Katso myös (+ sivun videopätkä):

https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-rel...

---

Jos hallituksen aie "potkulaista" menee läpi, aiotaanko alle 10 henkeä työllistävien yritysten kohdalla sitä soveltaa lähetettyihin työntekijöihin - tai vaikka maahanmuuttajataustaisiin henkilöihin?

Vrt. Orpon tämän päiväinen kommentti tiedonantokeskustelussa "heikommilla kyvyillä" työllistettävistä työntekijöistä

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Korkman sanoo näin:

"Hallituksen nöyryyttäminen lisätoimilla johtaa poliittisen lakko-oikeuden kyseenalaistamiseen. Kansanvalta kun on isompi asia kuin järjestövalta."

Olen samaa mieltä, mutta kyllä neljän vuoden välein vaikuttaminen tietämättä esiin nousevaa agendaa on, sanoisinko, vähintäänkin haastavaa. Olen pettynyt usein toteutetun politiikan korreloitumista luvatun kanssa. Kun poliittista lakko-oikeuta käytetään "väärin", niin eikö silloinkin kansalaisten tule ilmaista mielipiteensä vaalien lailla. Mikäli kokee vääryyttä, niin on pyrittävä toimimaan vääryyttä vastaan. Teoista on kannettava vastuu.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Molemmat pitää kiinni naurettavasta asiasta jota ajavat.. Kumpikaan ei peräänny, hallitus ON se Joka on kansanvaaleilla valittu päättämään meidän asioista,joten hallitus voittaa ja Ay-liikkedt perääntykööt!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Vieläkun ihmiset ymmärtäisivät, että vaikka lainsäädäntövalta kuuluu eduskunnalle, kuuluu suomalaiseen yhteiskuntaan keskeisesti se, että kansalaisilla on oikeus yksin tai yhdessä vastustaa ja protestoida lainsäädäntövallan luomia lakeja. Ja sitä tämä lakkoilupuhe pohjimmiltaan on, yritys vaikuttaa lainsäätäjiin jotta nämä korjaisivat huonot esityksensä. Ainakaan itse en kävisi muuttamaan yhteiskuntaamme suuntaan jossa protestointi olisi tiukemmin rajattua.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Siis montako ihmistä tätä oikeasti vastustaa??

Eriasia olisi jos myös ei liittoon kuuluvat ynm. protestoisi vastaan jne.. Olisi tuhannet ja tuhannet mieltä osoittamassa helsingissä.. Mutta ku ei!

Ay-liitot ainoastaan eikä heistäkään jokainen?

Nyt hallitus tekisi vaan tämän teon ja thats it. Päästäisiin taas uusiin asioihin!

Pekka Pylkkönen

Nyt protesti ei ole mielenosoitus vaan taloudellisen vahingon aiheuttamista. Aivan sama kun anarkistit rikkomassa ikkunoita. Työehtosopimuksen yleissitovuuden keskeisimpiä argumentteja on aayyn lupaus työrauhasta.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi Vastaus kommenttiin #36

Anarkistit rikkomassa ikkunoita toimivat vastoin lakeja.

Lakkoilemalla mielenosoittaminen on täysin laillista tässä tapauksessa. Eduskunnan demokraattisesti ratifioimat EU:n ja ILO:n sopimukset näin takaavat.

Joten ei ole lainkaan sama.

Ilmeisesti ay-liikkeen pitäisi käyttää keinoja, joilla ei ole mitään vaikutusta eikä tehoa?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #42

Mikään vitun kansainvälinen sopimus ei takaa oikeutta ay-liikkeen poliittiseen lakkoon. Suomessakin se on kielletty virkamiehiltä ja monessa maassa paljon laajemminkin.

Ay-liikkeen pitäisi kannustaa jäseniään äänestämään eikä aiheuttamaan tarpeetonta tuhoa. Vitun sekopäät.

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Konsensuksen tärkein anti oli yhteistyön ja luottamuksen tärkeyden ymmärtäminen ja niistä kiinni pitäminen. Juuri näissä asioissa nykyinen hallitus on ollut historiallisen huono. Sen sijaan, että neuvotellaan, kuunnellaan eri osapuolia ja sorvataan kompromisseja, nykyhallitus riitelee, uhkailee ja luo kriisejä. Ja tämän päälle tekee esityksiä jotka osoittautuvat huonoiksi ja joita turhan usein joudutaan korjailemaan uusilla lakiesityksillä samaisen hallituksen toimesta, tai jotka kaatuvat jo perustuslakivaliokunnassa. Huonoa johtamista ja laadutonta lainsäädäntöä samassa paketissa.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Jos joku kaipaa kritiikkiä, niin se on se, että tänään hallituksen antama tiedonanto ei ollut perustuslain 44 §:n mukainen:

"44,1 § Valtioneuvoston tiedonanto ja selonteko

Valtioneuvosto voi antaa eduskunnalle tiedonannon tai selonteon valtakunnan hallintoa tai kansainvälisiä suhteita koskevasta asiasta."

---

Tänään tiedonantokeskustelussa Leena Meri tähän perustuslain 44 §:ään ihan oikein viittasi, josta Vanhanen melkoisesti tulistui. (Jonkun tiedon mukaan Vanhanen on tiedonannon alkuperäinen ideoija).

Tiedonanto ei ole lainmukainen, ja sitä ei olisi tullut lainkaan hyväksyä tällaisena, ks. aiheeseen lisää alla:

http://kirsiomp.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262557-ha...

Käyttäjän mikamustonen kuva
Mika Mustonen

Tämänpäiväisessä eduskunnan keskustelussa pisti korvaan kova valitus siitä, ettei eduskunta voi keskustella asiasta, kun ei ole olemassa lakiesitystä eikä perusteluja. Kukaan ei tuntunut ihmettelevä, miksi ay-liike sitten voi lakkoilla samasta asiasta ...

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

Todennäköisesti Sdp voittaa seuraavat vaalit ja Kokoomus menettää hiukan ja Keskusta menettää paljon ja uusi hallitus on Sdp ja Kokoomus runkona ja he voisivat ehkä paremmin sopia irtisanomisista

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Tämä sinänsä pieni irtisanomisen höllentämiskysymys on jakamassa Suomen kansan meihin ja noihin suorastaan samalla tavalla kuin vuonna 1918:
http://timouotila1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/262601...

On todella surullista, että ihmiset eivät tunnu viisastuvan sitten millään.

Asia on todella pieni. Mahdollinen epäkohta voitaisiin korjata pelkästään käytäntöjä muuttamalla. Ei tässä tarvittaisi lainsäädäntöä eikä lakkoja.

Pekka Pylkkönen

Ei tarvitsisi ei. Kukaan ei oikein osaa kertoa että mitenkä tämä nyt tulisi helpottamaan pienyrittäjien elämää. Jotta mikä nyt täsmälleen jatkossa oikeuttaa antamaan monoa ja mikä ei.

Yksinkertainen ehdotus:
- irtisanomissuoja poistetaan kaikista yrityksistä. Vastaavasti poistetaan karenssit kaikista muista irtisanomistapauksista paitsi suoraan rikoksella tapahtuneista. Työnantajan koon ja työsuhteen keston perusteella koeajan jälkeen irtisanomisesta maksetaan irtisanomiskorvaus, parin viikon - vuoden palkka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset